5 verbeteringen in Mail-app iOS 10

Door: Raymon Mens - 21 reacties

Apple noemde het niet tijdens de Keynote, maar de mail-app heeft in iOS 10 een aantal verbeteringen gekregen. Met nieuwe acties en filters wordt de app handiger in gebruik en kan deze enigszins concurreren met alternatieven zoals Outlook voor iOS.

De laatste fundamentele verandering van de Mail-app was in iOS 8, dus de verbeteringen zijn meer dan welkom. Wij zetten er vijf op een rij.

1. Filteren op ongelezen mail

Een voor de hand liggende functie die ge√Įmplementeerd is: een nieuw filter-icoon onderaan je inbox toont alleen ongelezen e-mail.

mail001
Klik/tap voor groter.

2. Meer filteropties

Naast¬†een filter voor ongelezen e-mail is het mogelijk om op meer criteria te filteren.¬†Een tap op de tekst “Gefilterd op: Ongelezen” brengt een nieuw menu in beeld¬†waarin je onder andere kunt kiezen op welke mailbox het filter actief moet zijn en meer verfijningen kunt toepassen. Een aantal van deze filters wordt¬†ook als snelle zoeksuggestie getoond.

mail002
Klik/tap voor groter.

3. Uitschrijven van maillijsten

E-mails afkomstig van mailinglijsten herkent iOS 10 automatisch en beidt je direct de mogelijkheid om je uit te schrijven. De Mail-app toont een aparte knop boven de adresinformatie en kan namens jou een bericht sturen om je van een lijst te verwijderen.

mail003
Klik/tap voor groter.

4. Conversatieweergave

De weergave van conversaties lijkt in iOS 10 meer op die van OS X. Je ziet een dubbele pijl die een overzicht van de berichten uitklapt en de afzonderlijke berichten verschijnen in een kaartweergave.

mail004
Klik/tap voor groter.

5. iPad Pro met drie kolommen

Op de 12,9-inch iPad Pro toont de mail-app van iOS 10 niet twee maar drie kolommen. Een met alle mailboxen en mappen, een met de inhoud van de mailbox en een met de e-mail zelf. In iOS 9 zijn dit nog twee kolommen.

ios10mailipadpro129
Screenshot via 9to5Mac (klik/tap voor groter).

 

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  iPad 3 kolommen, serieus.. Dat zoiets 5 jaar heeft geduurd is echt te gek voor woorden!
  En let op, dit werkt natuurlijk alleen in landschapje mode.

 • Profielfoto
  freewel

  @shmoo die feature is alleen voor de ipad pro zo te zien ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ja ik zie het nu ook staan.. Pannenkoeken bij Apple.(n)

  Confetti achtergronden, kaboom gespreksbubbeltjes en bewegende nijlpaarden bovenop foto’s plakken dat heeft allemaal prioriteit bij dit bedrijf. Te gek voor woorden echt waar. Apple en software dat is echt zoiets als Fortuna Sittard en voetbal. #kansloos.

 • Profielfoto
  Faber Van Driessche

  Ik zie dat er nog OS X wordt gebruikt. Is het nog een automatisme?! ‚úĆ?ÔłŹ

 • Profielfoto
  Buzz

  De vergelijking wordt gemaakt met Mail in al eerder uitgebrachte versies van OS X. Die kan je natuurlijk nog steeds OS X noemen.

 • Profielfoto
  Nikita

  Ik vind het optisch geen gezicht dat de “macOS” schrijven (dus zonder hoofdletter M). Vanuit het hele i-perspectief snap ik het wel, maar toch een beetje jammer dat ze zich die kant op (laten) trekken.

 • Profielfoto
  THX-1138

  @Raymon Vind je inmiddels je zelfgebakken ‘smart mailboxes’ terug in iOS10 die je hebt gefabriceerd in macOS?

 • Profielfoto
  Ludo

  Wanneer komt er nou eens een handige handtekeningen editor? daar zit de wereld al een tijdje op te wachten nml…

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja ik zie het nu ook staan.. Pannenkoeken bij Apple.(n)

  Confetti achtergronden, kaboom gespreksbubbeltjes en bewegende nijlpaarden bovenop foto’s plakken dat heeft allemaal prioriteit bij dit bedrijf. Te gek voor woorden echt waar. Apple en software dat is echt zoiets als Fortuna Sittard en voetbal. #kansloos.

  t
  Hoe wil je dat kwijt op een kleiner scherm?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Twee of drie kolommen van een iPhone (portret) naast elkaar en de het mailbox gedeelte hierboven is dan een slide-in element aan de linkerkant dat je kunt aanspreken ja of nee.

  Maar dat is het probleem met de visie van Apple om voor elk device het liefst een unieke app te bouwen terwijl je met universele apps vaak veel beter responsief kunt werken en schuiven met content.

 • Profielfoto
  Buzz

  Volgens mij is de visie van Apple dat deze apps tegenwoordig met auto-layout worden gebouwd, dus ‘universeel’ en ‘responsief’ zoals jij dat noemt, Shmoo. Alleen kan je dan natuurlijk nog steeds weloverwogen keuzes maken, en bepaalde mogelijkheden uitsluiten voor kleinere schermen, en mogelijk maken voor grotere schermen, waardoor het lijkt alsof het unieke apps zijn.

  Op dit moment kan je live de 1e sessie over adaptive apps tijdens WWDC2016 volgen, als je wil weten wat de visie van Apple is, Shmoo. Morgen zijn hier nog twee sessies over, en natuurlijk is dit alles on-demand terug te kijken.

 • Profielfoto
  maconly

  Het zou eens tijd worden dat dat bagger mail eens g.oed wordt

 • Profielfoto
  Wauters

  Mail van Apple is niet slecht, dikwijls ligt de oorzaak bij de mailserver.
  Voor Belgi√ę: IMAP bij skynet is een ramp terwijl IMAP op de Telenet-servers bijna real-time is.

  Mail is visueel in zijn eenvoud super
  Outlook 2013/2016 is visueel zeer onoverzichtelijk.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Yeah, mail nog beter??
  Al heel lang een blije gebruiker van Apple mail en zo te lezen ben ik bijna de enige?

 • Profielfoto
  Johnyw

  Apple mail beter ?? Dat zal dan wel niet zijn als je bv. foto’s moet versturen naar bv. een klant die op windows draait ! Kmoet nog dagelijks uitleggen hoe ze die afbeelding dan opgespaard krijgen….

  En dan nog iets, ik zie niks anders dan iOS, iOS….zouden ze niet beter eens Mac OS aanpakken ? Ik lees hier dat er velen Outlook onoverzichtekijk vinden (?), maar wat dan te zeggen van iTunes ? Die ellende duurt nu al jaren !!!

 • Profielfoto
  BomC

  @Nick Seamore: Nee joh, bijna iedereen gebruikt hier Mail. Deze comments zijn gewoon een beetje een uitlaatklep voor frustraties.

 • Profielfoto
  TANE

  Ik blijf nog wel even Airmail gebruiken OSX en iOS

 • Profielfoto
  scd

  @Tane anders ik wel.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Het herkennen van spammailtjes en het automatisch in een spammap droppen mag weleens wat meer aandacht krijgen in iOS.
  Ik markeer ze nu als spam door te klikken op Wijzig, het spammailtje te selecteren en dan Markeer / Verplaats naar reclame (of Verplaats / reclame).
  Maar dat haalt niets uit, want het volgende spammailtje van die afzender komt weer gewoon in mijn postbus Inkomend. Ook als ik al 20 spammailtjes in Reclame heb staan….

 • Profielfoto
  THX-1138

  gebruik al jaren Mail van iOS en OSX samen met iCloud. Geen enkel probleem (behalve dan dat ik de slimme postbussen van OSX mis in iOS)

 • Profielfoto
  wimbers

  Wat ik zowel bij iOS als bij macOS/OSX mis is de mogelijkheid een email (met bijlagen) naar een taak / herinnering te swipen.

  Als ze dan de calendar app ook ff ombouwen en zorgen dat scheduled reminders ook als afspraak in je agenda komen ben ik pas tevreden. (fantastical zet wel taken op je agenda, heel handig bij het inplannen van afspraken, en toch de balans met taken goed te houden)