WhatsApp lanceert desktop-app voor Mac en Windows

27 reacties

Naast iOS, Android, Windows Phone en het web is WhatsApp er nu ook op de desktop. De chat-app heeft vandaag WhatsApp voor Mac en Windows geïntroduceerd. Zo plaats je de chatdienst direct in je dock. OS X 10.9 of Windows 8 is minimaal vereist.

WhatsApp voor Mac en Windows bouwt voort op WhatsApp Web en gebruikt dezelfde techniek. Je scant een QR-code met je telefoon om in te loggen. Nieuwe chats worden in het berichtencentrum van OS X weergeven.

Smartphone vereist

Een smartphone met actieve WhatsApp-app is nodig om de desktop-app te gebruiken. Het moet dan vooral als handige uitbreiding en niet als vervanging van het mobiele apparaat beschouwd worden. Is je telefoon leeg? Dan stopt WhatsApp Desktop met werken. Deze koppeling heeft te maken met de manier waarop WhatsApp technisch is opgezet. Data verlaat de telefoon niet en gesprekken worden niet op servers van WhatsApp opgeslagen. De telefoon is als ‘hub’ daarom onmisbaar voor de werking van WhatsApp.
wadesktop

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Bor

  Desktop-applicatie my ass. Dat het een webview zou zijn is op zich geen verrassing, maar het is zelfs dusdanig weinig meer dan een webview dat Whatsapp zelf denkt dat ik in Chrome zit:

 • Profielfoto
  Woutermesker

  Het is inderdaad gewoon een webview maar wel met notificaties in desktop icon en alle afb jquery libaries ect. zitten in de app waardoor het veel sneller is!

 • Profielfoto
  swaep

  Stopt bij openen…:-(

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Zou is tijd worden

 • Profielfoto
  nicj56

  Moet hem nog installeren, maar op Windows 7 geen bureaublad meldingen. Straks op mijn Windows 10 thuis een proberen. Op mijn MacBook komt het niet.

 • Profielfoto
  Epiloque

  Net op mijn Macbook geïnstalleerd. Werkt perfect hier.

 • Profielfoto
  DennisR24

  Helemaal top dit. Not. Blijft niet actief op de achtergrond, maar sluit gewoon af als je op het rode kruisje klikt! Waardeloos, er zijn betere apps hiervoor.

 • Profielfoto
  Moos

  Ik ben al helemaal tevreden met Franz. Werkt perfect.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat het op basis van Chromium was, was me al duidelijk toen ik het opstartte en de app direct weer crashte.

  Want – dankzij mijn eigen gerommel – draait alles op basis van Chromium hier niet meer.

 • Profielfoto
  klonic

  Heel fijn, via de web.whatsapp.com duurt het altijd erg lang om een emoticon te zoeken omdat die plaatjes dan gedownload moeten worden. Nu gaat dat gewoon snel.:)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Hier onder 10.9 Mavericks crasht de applicatie.

  Maar weer terug naar Telegram, dat werkt al jaren goed.

 • Profielfoto
  Needler

  In een interview zei Jan Koum (oprichter/ceo WA) laatst nog dat er geen iPad-app van WhatsApp zou komen. Want ze willen alleen op apparaten zitten die je bij je draagt. Wat is deze app dan Jan?

 • Profielfoto
  jochems

  Beste redactie,

  Waarom wordt hier nooit wat over alternatieve chatapps geschreven? Telegram heeft bv al vanaf ong. dag een een superieure desktop client maar hier wordt nooit over geschreven. Veel whatsappers roepen dat ze niet geïnteresseerd zijn in een desktopclient en nu het er is wordt het als wereldnieuws verkondigd…

 • Profielfoto
  GafferTape

  En daar is meteen het nadeel van het WhatsApp platform: het is compleet afhankelijk van je telefoon. Dit is natuurlijk ook nodig voor de end-to-end encryptie van de berichten, maar als Whatsapp (= Facebook => overheden) toch nog de metadata heeft is daar ook vrij weinig voor te zeggen wat privacy betreft. De concurrentie loopt in dat opzicht vooruit op Whatsapp, met cloud gebaseerde diensten (niet apparaat-afhankelijk) én veilige encryptie, zonder onderdeel te zijn van grote dataverzameling door bedrijven of overheden.

 • Profielfoto
  klonic

  @ jochems
  Ik denk dat dat is omdat bijna niemand Telegram gebruikt in vergelijking met Whatsapp. Ik heb zelf Telegram maar krijg er nooit berichtjes. Ik werk in een cleanroom en heel veel mensen gebruiken bij ons Whatsapp Web. De desktop client zal niet gebruikt worden denk ik omdat de laptops vrij dicht zitten, dus ik denk dat de installatie zal falen. Omdat ik Telegram nooit gebruik boeit het me ook niet zoveel hoe zij innoveren. Feit is dat Whatsapp een beetje dé standaard is en een concurrent moet dan wel heeeeeeel veel extras bieden om die positie over te nemen of daar in de buurt te komen.

  @ Hydrae
  Waarom niet upgraden naar 10.11? Ik kan me wel wat redenen bedenken hoor. Zo heb ik Reason 4 die niet op nieuwe OSX versies draait, dus heb ik een oude Macbook Pro met 10.8 ofzo en Reason 4. Maar goed 10.11 draait bij mij goed en stabiel.

 • Profielfoto
  MrHammond

  @klonic: ik kan me goed voorstellen dat je niet wilt upgraden vanaf 10.9, dat was bij mij iig de laatste OS X versie die stabiel en relatief bugvrij was, dat kan ik van 10.10 en 10.11 nl. helemaal niet zeggen, daar duiken nog steeds massa’s problemen en bugs op die ik zelfs met mijn verregaande computerkennis niet kan oplossen…

  @jochems & @GafferTape: heel leuk wanneer de “concurrentie” technisch veel beter is etc., maar bij sociale netwerken telt helaas iets anders: nl. hoeveel mensen er gebruik van maken… En om eerlijk te zijn: ik ken niemand meer die één van die “alternatieven” gebruikt, ook degenen die na de overname van WhatsApp door FakeBook meteen schreeuwden dat ze het niet meer zouden gebruiken, zijn allen binnen een maand weer terug gegaan op WhatsApp, daar zit inmiddels een defacto monopolie aan. Ik vind WhatsApp zelf ook niet de meest ideale manier voor contact, vooral omdat ik veel liever op een desktop typ dan op m’n telefoon, maar ja, velen schijnen toch liever via WhatsApp te communiceren, wat doe je daar dan aan?

 • Profielfoto
  Jos Opel

  Het afsluiten van de app met het rode bolletje is erg irritant. Kan iemand wellicht een oplossing hiervoor maken met Terminal of Automator? Er zijn apps die wel actief blijven bv Mail, Berichten, Skype.

 • Profielfoto
  Hydræ

  @klonic: Bedankt voor het delen van je positieve ervaring met El Cap. Ik heb een paar maanden met Yosemite op m’n 2010 MBP gewerkt, maar er waren net teveel “uitdagingen”. Onder Mavericks draait alles nu stabiel, en dat is belangrijk voor dagelijks gebruik. Bij de aanschaf van een nieuwe Appel zien we wel weer.

 • Profielfoto
  SvS

  Het afsluiten van de app met het rode bolletje is erg irritant. Kan iemand wellicht een oplossing hiervoor maken met Terminal of Automator? Er zijn apps die wel actief blijven bv Mail, Berichten, Skype.

  Doe dan cmd – H. Dan is app actief, maar even op onzichtbaar gezet.
  Of alt ingedrukt houden en andere app of bureaublad selecteren.

 • Profielfoto
  langbeest

  Kan toch wel een gevaarlijke app zijn.
  éénmaal ingelogd met QR kun je de desbetreffende telefoon altijd volgen in zijn WhatsApp gesprekken.
  Deze hoeft natuurlijk helemaal niet in de buurt van de computer te zijn zoals vele websites beschrijven.
  Alleen een WiFi of 3/4G verbinding nodig en het werkt.
  Kan handig zijn bij bepaalde vermoedens m.b.t. pesten o.i.d. maar ook misbruikt worden voor andere doeleinden.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  En het werkt ook gewoon op een Windows 7 laptop:grin:
  Waarbij Whatsapp aangeeft, Windows 8 of hoger!

 • Profielfoto
  macpride

  Ik heb gisteren de app “Freechat for whatsapp” geinstalleerd.
  Ziet er exact hetzelfde uit, is dat toeval..?
  :roll:

 • Profielfoto
  jochems

  @ jochems
  Ik denk dat dat is omdat bijna niemand Telegram gebruikt in vergelijking met Whatsapp. Ik heb zelf Telegram maar krijg er nooit berichtjes. Ik werk in een cleanroom en heel veel mensen gebruiken bij ons Whatsapp Web. De desktop client zal niet gebruikt worden denk ik omdat de laptops vrij dicht zitten, dus ik denk dat de installatie zal falen. Omdat ik Telegram nooit gebruik boeit het me ook niet zoveel hoe zij innoveren. Feit is dat Whatsapp een beetje dé standaard is en een concurrent moet dan wel heeeeeeel veel extras bieden om die positie over te nemen of daar in de buurt te komen.

  Tja als de nieuws sites er niks over vertellen dan zal het ook geen grote bekendheid vergaren. Ik ken inmiddels redelijk wat mensen die whatsapp liever zouden ditchen maar ken er ook veel die nog nooit van telegram hebben gehoord.

  Bizar eigenlijk hoe gebonden mensen kunnen raken aan een app.

 • Profielfoto
  bbqwerty

  Gebruik al maanden het programma ChitChat of hoe het nu ook mag heten. Heb het icon van chitchat veranderd in het whatsapp logo, de naam van het programma gewijzigd in de code naar whatsapp en tadaaaaa volgens mij heeft Whatsapp nu precies hetzelfde gedaan en op hun site gezet. Zie werkelijk geen verschil

 • Profielfoto
  ramrod

  Gedownload maar bij openen een melding dat WA onverwachts is gestopt …
  Dit blijft zo hoe vaak ik het ook heb geprobeerd …

  Iemand een idee waarom ?

 • Profielfoto
  iDeMi

  €1,99 voor deze app… Mark Z. heeft weer een nieuwe bron van inkomsten gevonden.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik gebruikte al ChitChat. Prima app en niet op basis van Chromium maar op basis van Safari. Positief gevolg: spelling correctie werkt in ChitChat wel en in de officiële Whatsapp webapp niet… Voor mij al voldoende reden om bij ChitChat te blijven.