iTunes-bug laat muziek verdwijnen

8 reacties

Apple Music en iCloud-muziekbibliotheek zitten vol fouten, maar laten niet alle muziek van je harde schijf verdwijnen. De arme stakker die dit vorige week overkwam en er een blogpost over schreef, is waarschijnlijk getroffen door een bug in iTunes 12.3.3.

De in maart vrijgegeven update wijzigt de iTunes-database en maakt deze opnieuw aan. Soms gaat dat fout en lijkt alle muziek verdwenen. Een aantal gebruikers klaagt hierover op het Apple Support Forum.

Verschil metadata en bestanden

Er is een verschil tussen een beschadigde iTunes-database en de muziekbestanden (.mp3, .wav, .mp4) zelf. De database bevat alle metadata, playlists en verwijzingen naar bestanden, maar de bestanden zelf blijven ook met een beschadigde database bestaan. Hoe kon dan toch 122GB muziek van de harde schijf van James Pinkstone, die de blogpost “Apple Store My Music” schreef, verdwenen zijn? Waarschijnlijk omdat iCloud-muziekbibliotheek te pro-actief was.

Schermafbeelding 2016-05-13 om 12.39.44
De iTunes-database in “~/music/iTunes/iTunes Library.itl”

Op iMore heeft Serenity Caldwell diep gegraven, ze trekt de volgende conclusie: omdat de database beschadigd was, nam iTunes aan dat de gebruiker met een lege database begon. Omdat Apple Music aanstond en iCloud-muziekbibliotheek actief was, leek het alsof alle muziek nog aanwezig was, terwijl deze in werkelijkheid uit iCloud speelde. Dit zorgde er ook voor dat lokale bestanden in de iTunes Media-map vervangen werden door DRM-beveiligde bestanden uit Apple Music.

Bekend probleem

Apple is bekend met dit probleem, want het heeft een support-document dat beschrijft hoe een beschadigde iTunes-database te vervangen is door een oude database. iTunes maakt voor het upgraden (gelukkig) een back-up van iTunes Library.itl.

Hoewel de bug een zeldzame samenloop van omstandigheden lijkt, adviseren we met klem om back-ups van je gegevens met bijvoorbeeld Time Machine te maken. Blijkbaar botsen verschillende iTunes-onderdelen soms zo met elkaar dat dit tot dataverlies leidt.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik heb wel een bug die mn mp3’tjes eerder laat eindigen of zelfs skippen.

 • Profielfoto
  Bman

  Wat maken ze er een potje van.

 • Profielfoto
  ajschot

  Dit is niet de eerste keer overigens, ik heb dit probleem al vaker gehad.
  Ik heb een bibliotheek bijna 1TB… nu helaas door verhuizing even niet aangesloten dus kan het niet checken gelukkig even wachten tot de volgende update dan maar.
  Valt mij op dat bij veel Apple programma’s oude bugs weer tevoorschijn komen net alsof ze niet in de laatste versie de aanpassingen maken.

 • Profielfoto
  Facundo

  Ik heb Apple Music/icloud music library 2x geprobeerd: In de trialperiode en rond kerst.In beide gevallen was het een drama: ⅓ van mijn files konden niet worden gevonden. Tags, zoals comments, bpm en grouping waren leeg. Hoge resolutie albumart was verwijderd of vervangen door verkeerde. In de iTunes Store aangeschaft materiaal stond er driedubbel in. Etc., etc….En strandballen, heeel veel strandballen. En toen ik de icloud music library uitzette bleef het een bende.
  Beide keren heb ik m’n itunes folder weer terug moeten zetten vanaf een backup.
  Voor mij nooit geen apple music/icloud music library meer.

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Dus als ik iTunes match afzet is de ellende nog niet voorbij?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik gebruik alle iCloud-diensten, behalve iTunes Match/iCloud Music Library/Apple Music en iCloud Photo Library. Als ik het zo lees doe ik daar goed aan — voorlopig blijven mijn foto’s en muziek lekker lokaal…

 • Profielfoto
  digideon

  En als je elders leest dat het wel gewoon werkt, zoals hieronder bijvoorbeeld, doe je er dan dus geen goed aan om het niet te gebruiken?

  Ofwel, laat je niet teveel beïnvloeden door die geïsoleerde problemen die je her en der leest. Ze zullen er ongetwijfeld zijn die bugs, en Apple Music kan zeker verbeteringen gebruiken maar hier werkt het al sinds het begin meer dan prima (met een meer dan 10k tracks bibliotheek). Geldt ook voor iCloud foto bibliotheek. Een advies is wel, zeker met grote libraries, heb in het begin, wanneer je voor het eerste gaat syncen, heel (heel) veel geduld. Het duurt echt een tijdje (daaagen) voordat alles helemaal in sync is tussen al je devices.

 • Profielfoto
  Facundo

  “Geïsoleerde problemen”? Yeah, right……