Viv: Siri-maker onthult nieuwe assistent

5 reacties

De originele ontwikkelaars van Siri hebben een nieuwe spraakgestuurd assistent uit de doeken gedaan. Viv moet verder gaan dan Siri en kan complexe vragen oplossen door te koppelen met andere diensten in plaats van naar een zoekopdracht op internet te verwijzen.

Viv werd tijdens TechCrunch Disrupt in New York voor het eerst getoond. Er wordt nu vier jaar aan de assistent die op vier pijlers rust gewerkt.

Vier pijlers

Apple kocht Siri in 2010 van SRI International, een bedrijfje dat nu op is gegaan in Viv. De originele makers van Siri hebben niet stilgezeten. Viv-CEO Dag Kittlaus vertelde op het podium van TechCrunch dat Viv met vier eisen in gedachten is ontworpen:

 1. Er is behoefte aan één assistent die alles kan en niet aan verschillende services met eigen spraakbesturing.
 2. De assistent moet gepersonaliseerd zijn en je voorkeuren leren.
 3. De assistent moet op alle apparaten beschikbaar zijn en geschiedenis en voorkeuren moeten op alle apparaten beschikbaar zijn.
 4. Open koppelingen met alle diensten en partners die aan willen haken.

Slim door speciaal component

Viv maakt gebruik van een speciaal component dat dynamic program generation heet. Dit maakt met behulp van kunstmatige intelligentie zelf een klein programma om een vraag te beantwoorden. Viv valt niet terug op hard gecodeerde zinnen en patronen die aan bepaalde woorden zijn gekoppeld. Ook de lay-out wordt dynamisch samen gesteld. Ontwikkelaars kunnen op deze manier makkelijk inhaken en hoeven alleen de actie die Viv moet ondernemen te omschrijven, en niet alle code zelf te schrijven.

Demo

Uiteraard was er ook een live demo, die verrassend goed verliep. Kittlaus benadrukte dat Viv het makkelijk maakt om dingen gedaan te krijgen. Er zijn ook al behoorlijk wat koppelingen met externe diensten. Zo maakte de CEO 20 dollar over naar een vriend voor drankjes, bestelde hij een Uber en liet bloemen bij zijn moeder bezorgen, allemaal via de spraakassistent.

De complete presentatie (30 minuten) is op YouTube te kijken. In bovenstaande video hebben we de demo’s achter elkaar geplakt. Als je meer wil weten over de dynamic program generation is de hele presentatie aan te raden. Viv heeft 12,5 miljoen dollar aan investeringen binnengehaald van Iconiq Capital. Volgens Kittlaus wordt er gepraat met verschillende bedrijven om Viv op verschillende apparaten te krijgen. Het is nog onduidelijk wanneer de assistent publiek beschikbaar is.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Edwin

  Ik hoop dat Apple deze ook weer koopt!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Juist niet.. Apple kan deze dienst nooit kopen, deze meneer maakt dezelfde fout niet twee keer. Dit project is geboren vanwege het feit dat Apple Siri verkracht heeft. Siri was deze man z’n droom/leven en hij dacht dat hij het bij Apple verder mocht uitbouwen maar Apple heeft de dienst alleen maar afgeremd omdat Siri een onderdeel is van iOS en nooit groter mocht worden dan iOS.

 • Profielfoto
  whaha

  Bedankt voor de context Shmoo.

  Het artikel zelf is ook boeiend.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd wat SIRI had geweest als Apple deze man alle vrijheid had gegeven die hij wou.

  Strak dat hij opnieuw begonnen is en zo zijn dromen alsnog weet te verwezenlijken.

 • Profielfoto
  DosEquis

  Geeft hij nu serieus $86 uit voor een bosje tulpen?