Verkoop MacBooks keldert, hoe zou dat toch komen…

49 reacties

Spoiler alert: iedereen wacht op nieuwe. Hoewel de 12-inch MacBook in april een kleine upgrade kreeg, hebben de MacBook Air en MacBook Pro al meer dan 400 dagen geen zinvolle vernieuwing gezien. Dat merkt Apple nu behoorlijk in de verkoopcijfers.

Uit cijfers van TrendForce blijkt er het afgelopen kwartaal 2,53 miljoen MacBooks werden verkocht. Een jaar eerder waren dat er nog 3,4 miljoen. Ook het marktaandeel van de MacBook slinkt met 40 procent.

Marktaandeel slinkt met 40 procent

TrendForce concludeert dat potentiële klanten wachten: “In het eerste kwartaal introduceerde Apple geen enkele nieuwe MacBook, noch verlaagde het de prijzen om de verkoop te stimuleren. Wintel-based concurrenten profiteerden juist van Windows 10 en de constante aanvoer van Intel Skylake CPU’s. Als gevolg hiervan ziet de MacBook een enorme daling in marktaandeel vergeleken met het vorige kwartaal.” De laptopmarkt in cijfers:

 Marktaandeel Q1-16Marktaandeel Q4-15Verschil
Lenovo22,2%19,9%-10%
HP20,4%20,9%-21,2%
Dell14,7%14,0%-15%
ASUS11,4%13,0%-28,9%
Acer7,3%7,8%-24,7%
Apple7,1%9,7%-40,4%
Toshiba2,4%3,1%-36%
Samsung2,2%1,2%+43%

Apple maakt zelf geen onderscheid tussen laptops en desktops in zijn cijfers. Afgelopen kwartaal werden er 4,03 miljoen Macs verkocht, dat zijn dus de iMac, Mac Mini, Mac Pro en MacBooks gecombineerd. Trendforce rapporteert 32,62 miljoen verkochte laptops in hetzelfde kwartaal. De laptop-markt krimpt met 7,3 procent.

Nieuwe Macs tijdens WWDC?

De 12-inch MacBook heeft nu samen met de 5K Retina iMac als enige Apple-computer een chip uit de nieuwe Intel Skylake-generatie. Er zijn genoeg Skylake-chips beschikbaar en Thunderbolt 3 over USB-C is technisch af. Het kan niet lang meer duren voordat Apple de overstap maakt, maar het duurt voor menig Apple-gebruiker al te lang. (Via: MacRumors)

Reacties

49 reacties
 • Profielfoto
  yasser

  Ik ben ook vaplan om een nieuwe te kopen maar ik wacht (zoals velen) dus ook op een nieuw model

 • Profielfoto
  Edwin

  Denk toch ook dat de behoefte om te vervangen sterk is afgenomen, de iPhone, iPad en Mac van enkele jaren oud voldoen nog prima bij de massa die destijds is ingestapt op Apple producten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Mac mini is met kleine m.
  Zolang ze maar een nieuwe body maken die in de gebruikelijke kleurtjes komen. Space Grey producten zijn echt wel vet cool.

 • Profielfoto
  Zwollywood

  Ik ben ook aan het wachten, inmiddels al bijna een jaar… Dat lees ik wel meer op dit forum, al vraag ik me af of dat representatief is voor de hele markt…

 • Profielfoto
  mmww

  Tja… Ik zit nog steeds op een MacBook mid 2010 met 16GB ram en een SSD. Dat ding is zo snel. Zie geen rede om bakken met geld neer te leggen. Retina is leuk maar geen noodzaak. Ik merk dat ik voor zeer veel privézaken mijn 6s plus gebruik.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Als ze op de WWDC (weer) geen nieuwe MacBook Pro aankondigen met een vernieuwd design dan stel ook ik mijn aankoop uit. Ik ben niet van plan een Mac te kopen voor m’n studies en dan in oktober met een verouderd model te zitten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wie zegt dat al deze mensen aan het wachten zijn. Misschien is de dalende trend in MacBooks wel het gevolg van de iPad Pro. Iedereen heeft z’n MacBook nu de deur uit gedaan en heeft een iPad Pro als vervanger gekocht.:razz:

 • Profielfoto
  AT024

  Ja vind je het gek… Het wordt steeds duurder en de specs zijn minder goed in vergelijking met geen Macbooks. Je betaalt al voor een mpb 2200 euro. Daarmee kan je een autootje kopen

 • Profielfoto
  polansky

  Niet heel moeilijk te verklaren.

  1) Prijs

  2) Tegenwoordig zit alles vast gesoldeerd waardoor je nooit meer iets kunt uitbreiden en je dus vooraf goed moet bepalen welke MBP je wil hebben.

  3) Prijs / Kwaliteit is niet echt meer in verhouding.

  4) Weinig vernieuwend meer

  5) Apple besteed tegenwoordig nauwelijks nog aandacht aan de Mac.

  6) Nauwelijks nog eigen professionele applicaties.

 • Profielfoto
  gipsman

  @Shmoo
  Dit zou verbazingwekkend zijn. De iPad Pro is weggezet als zijnde helemaal niet pro en veel te duur. Toch overweeg ik ook de overstap naar de iPad Pro 12.9 nu en nog 1-2 jaar te wachten om mijn Air 13.3 2011 te vervangen. Ik doe maar heel weinig op de Air wat niet op die grote iPad zou kunnen. Al valt die Air wellicht af bij het volgende OS, want slechts 4Gb.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Ik heb nog steeds een 13 inch MacBook pro van mid 2009 en werkt nog prima hoef geen andere

 • Profielfoto
  Neowip

  Ook Macbook verkoop is seizoen gebonden. Hoe meer Apple naar het luxe segment verschuift, hoe meer dat het geval zal zijn.

  Dus heeft een vergelijk van Q4 met Q1 weinig zin. Je zult Year on Year moeten kijken, in elk geval om de daling te duiden.

 • Profielfoto
  gipsman

  Misschien moet Apple maar eens stoppen met de grote-iPhone-gekte. Ik bedoel: iPhones die €700-€900 kosten zodat de doorsnee consument niet genoeg over houdt om een macbook te kopen/ vernieuwen. Ik heb nu nog een 5C en overstap naar SE zie ik nog wel zitten. Maar niet naar een 6 Plus of 7 (Plus) want ik moet ook nog die nieuwe Macbook (Air) kunnen betalen ?.

 • Profielfoto
  Edwin

  Wie zegt dat al deze mensen aan het wachten zijn. Misschien is de dalende trend in MacBooks wel het gevolg van de iPad Pro. Iedereen heeft z’n MacBook nu de deur uit gedaan en heeft een iPad Pro als vervanger gekocht.:razz:

  +1 ik dus, een iPad Pro 12.9″ t.v.v. een MacBook Retina 13″ 16GB SSD. Deze doorgeschoven naar dochter voor studie tvv van haar MacBook Air 2010. Zelf gaf ze aan dat die MacBook Air 13″ best nog twee jaar mee had kunnen gaan voor haar studie. Ik bedoel dus maar dat de doorsnee gebruiker geen (sterke) behoefte heeft aan iets nieuws. Het blijft er ook gewoon goed uitzien, niet gedateerd na al die jaren.

 • Profielfoto
  Neowip

  Btw, de berekeningen in de tabel kloppen volgens mij niet ?

 • Profielfoto
  pcsw

  Is voor niet zo moeilijk…. Prijs is veel te duur en de 12 inch is gewoon niet de laptop … USB-c niet handig

 • Profielfoto
  aartstrik

  4 jaar geleden voor iets van1700 een erg mooie Macbook Pro gekocht met mat scherm 16 GB.
  Later een 450 GB SSD erbij ingezet.
  Werkt nog perfekt.
  Alleen hoelang nog?
  Nu is deze onbetaalbaar > € 2400,- en Retina heb ik niet nodig
  Heb liever het matte scherm.

  Ze zien me aankomen op mijn werk, als enige Mac-gebruiker tussen HP laptops van € 400-€700 ?

 • Profielfoto
  aartstrik

  Een iPad Pro is geen optie.
  Apps werken leuk maar voor uren excel en acces is een Macbook essentieel.
  Ook voor lossless muziekverwerking en hifi-audio afspelen is een ipad ook geen optie. Leuk speelgoed maar voor het serieuze werk nog lang niet goed genoeg.
  Verder heb ik nu meer dan 1TB in mijn Macbook Pro. Die ik ook echt nodig heb.

 • Profielfoto
  Edwin

  Heb liever het matte scherm.

  Dát zou ik nu dolgraag weer terug willen zien.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Mijn MBP was zo fucking duur dat ik er nog niet aan denk om een nieuwe te kopen voor deze uit elkaar valt.
  Gelukkig is ie met die SSD’s van tegenwoordig nog altijd heel erg snel.

 • Profielfoto
  rorooke

  macbook pro midden 2013 gekocht, behalve wat extra mhz en een force touch is er niets nieuws bijgekomen. waarom dan een nieuwe kopen?
  eerder van plan om een mooie windows laptop ernaast te kopen om autocad op te draaien. windows 10 op het werk voldoet eigenlijk prima.
  iemand een tip voor mooie, lichte windows laptops? al die laptops die ik ken zijn zware dingen met cd-lezer en slechte batterij.

 • Profielfoto
  BomC

  Joepie! Terug naar de goeie ouwe tijd waarin we als Appelaars in Nederland elkaar allemaal bij de voornaam kenden en gezamenlijk konden somberen over de vraag of Apple volgend jaar of pas over twee jaar failliet zou gaan. Ik verheug me er nu alweer op.

 • Profielfoto
  mowat

  Die cijfers lijken me niet erg juist.
  Lenovo stijgt van 19,9 naar 22,2 % en dat is dan -10 % ???
  HP gaat van 20,9 naar 20,4 % en dat is volgens de tabel -21,2 % ???
  Dell stijgt van 14 naar 14,7 % en dat is dan -15%. ???
  En zo kan je vrijwel heel het lijstje aflopen.

 • Profielfoto
  Geux

  Mijn MBPr 15″ van eind 2013 voldoet ook nog prima. Toen de juiste keuze voor 16GB geheugen, dedicated grafische kaart en recent een OWC 960GB SSD.

  Dus zag (en zie) ik absoluut nog geen reden om weer eens ruim 2k5€ uit te gaan geven.

 • Profielfoto
  aartstrik

  Rorooke : parallels werkt perfekt. Gebruik ik
  voor alle pc-programmatuur met Windows 10.
  Tegenwoordig ook als af pc-programmatuur Osx -apps zijn. Ook uitwisseling gaat ongemerkt met knippen en plakken.
  Geen pc laptop nodig.

 • Profielfoto
  Hydræ

  ..hebben de MacBook Air en MacBook Pro al meer dan 400 dagen geen zinvolle vernieuwing gezien. Dat merkt Apple nu behoorlijk in de verkoopcijfers.

  Bewuste keuze van Apple? Ze proberen de iPad Pro naar voren te schuiven als laptop-vervanger en deze een grotere plek in het aanbod te geven.

  Daarnaast zoek ik als consument een goede prijs/kwaliteit verhouding. Iets waar ik nog jaren mee kan doen. Sinds het vastsolderen van elk component is dit een probleem geworden, en loont het om toch te wachten als alles nog werkt. SSD erin en hop je kunt weer een paar jaar verder. Het geld groeit niet aan de boom en je kunt het maar één keer uitgeven.

  Familie en vrienden krijg ik ondanks herhaalde pogingen niet aan de Appel. Meest gehoorde argument: te duur. Er zijn genoeg alternatieven met een commodity als laptops.

 • Profielfoto
  maconly

  Cook is een lui mannetje die casht op de iphone maar die de oorsprong van Apple verloochent

 • Profielfoto
  Hydræ

  Cook denkt juist heel commercieel, en heeft de kip met de gouden eieren gevonden in de vorm van iPhone. Al het andere is bijzaak geworden.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Als je nu in de Buyer’s Guide kijkt op de buur-site, en op Mac’s klikt. Dan is alleen het prut-boekje groen. Teken aan de wand?

 • Profielfoto
  knekkie

  Volgens mij niet gek wat Shmoo zegt…

  Apple positioneerde de iPad pro immers als de iPad die menig laptop zou kunnen vervangen. nou jaa….. de PC zou kunnen vervangen… ze krabbelde eigenlijk al gelijk iets terug. zullen ze het zelf geloven?

 • Profielfoto
  knekkie

  WWDC is immers een developers conference. DE plek voor software.
  Geen idee of de WWDC de plek is voor een nieuwe Macbook Pro als er verder niks bijzonders aan te kondigen valt dat qua software inhaakt op de getoonde hardware.

  Iets in de trant van:
  “multitouch en pen input op MacBook Pro’s.”
  Dat geeft gelegenheid voor veel ontwikkelaars om hun software op het op touch en peninput aangepaste nieuwe Mac OS en de MacBook Pro aan te passen.

  Maar ja dat zal wel niet…. Dat durft Apple NOOIT

 • Profielfoto
  Shmoo

  Familie en vrienden krijg ik ondanks herhaalde pogingen niet aan de Appel.

  .
  De meeste mensen zijn allergisch voor goed advies omtrent hun voeding en levensstijl.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgens mij niet gek wat Shmoo zegt..?

  .
  Duh…
  .
  Er is alleen één dingetje.. Dit gaat om heel veel volume, als er echt sprake zou zijn van een switch generatie dan zouden we dit natuurlijk wel terug moeten vinden in de verkopen/volumes van de iPads. En die gaan harder achteruit dan de vorm van Manchester United sinds de komst van Louis van Gaal.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  De prijs.

  Vorig jaar kocht ik een MBP Retina 15″ i7/2.5GHz met 512Gb SSD en telde daarvoor neer een kleine 15000 RMB, zeg een ruime EUR 2000,-. Voordat ik NL verliet in juni datzelfde jaar verkocht ik mijn 27″ i7/3.4GHz uit 2011 ; deze desktop liep rondjes om mijn veel jongere MBP.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben nog altijd hartstikke enthousiast over hoe soepel Apple werkt, maar gezien bovenstaande en de prijzen weet ik zo zeker nog niet of de volgende machine uit Cupertino gaat komen.

 • Profielfoto
  hitcher

  Te duur.

  Ik heb net mijn oude Lenovo T410i voorzien van 8gb en een SSD. Dat kostte mij totaal €140,00 en eerlijk is eerlijk Windows 10 is zo slecht nog niet.

  Qua performance zitten wij al lang niet meer in de tijd dat een nieuwe processor en/of videokaart een wereld van verschil maakt. Hardwarematig is de videokaart in apple machines toch al vrij zwak.

  Los van de bovenstaande laptop heb ik ook een MBP uit 2013 en daarvoor had ik er een uit 2006. Ook heb ik een ipad air, iphone 6 en een Mac Pro uit 2008. Aan de laatste machine heb ik behoorlijk moeten sleutelen en de machine uit 2006 is ook verschillende malen kapot gegaan (fan, batterij laadt niet meer op (ook niet na vervanging), slechte kabel aan voeding, etc). M.a.w. de kwaliteit is niet veel hoger dan mijn windows machines die over het algemeen goedkoper en eenvoudiger te repareren zijn.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Niet heel moeilijk te verklaren.

  1) Prijs

  2) Tegenwoordig zit alles vast gesoldeerd waardoor je nooit meer iets kunt uitbreiden en je dus vooraf goed moet bepalen welke MBP je wil hebben.

  3) Prijs / Kwaliteit is niet echt meer in verhouding.

  4) Weinig vernieuwend meer

  Dit zijn voor mij ook de reden om te wachten. Mijn MBP uit 2010 heb ik goed kunnen upgraden en deze doet het nog steeds goed. Daarnaast heb ik geen behoefte aan steeds dunner wordende MBP’s. Als ik een laptop wil om mee te kunnen reizen dan neem ik wel een Mac Air. Mijn grootste frustratie is, zoals Polansky hier zegt, dat alles vast zit waardoor je vooraf flink je portomonee open moet trekken.

 • Profielfoto
  BomC

  @hitcher: Ik betwijfel nogal of de prijs er veel mee te maken heeft. De afgelopen jaren is de verkoop van MacBooks blijven stijgen, dwars door een economische recessie heen, en de prijzen zijn al die tijd min of meer stabiel gebleven.

  Bepalender is, denk ik, dat nieuwe computers een steeds minder grote verbetering geven ten opzichte van vorige generaties en dus een minder grote stimulans bieden om ze te kopen. In de Windows-markt is dat al tijden aan de hand, maar nu gaat het kennelijk ook tellen voor Mac-gebruikers.

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple heeft met zijn eigen succes een nieuw publiek aangeboord dat niet elk jaar hun huidige apple spullen vervangt voor het laatste nieuwe. Die harde kern is er nog steeds. Maar de nieuwe Mac gebruikers (ex Windows gebruikers) doen gewoon langer met hun spullen. Gemiddeld 5 jaar volgens Phil Shiller.

  Dan is het voor mij aannemelijk dat vanwege de hogere aanschafwaarde van een gemiddeld Apple product die nieuwe Mac gebruiker JUIST nog langer met de hardware doet voor hij/zij het vervangt.

  Dat kan ook de daling van de verkopen verklaren. Men heeft immers al een goed werkend kwaliteit product dat technisch nog lang niet aan vervanging toe is. De vervangings cyclus is hier mee verstoord. Waar apple elk jaar wel een grote schare mensen heeft die steeds weer upgraden heeft apple er nu een groeiende doelgroep bij dit dit niet elk jaar doen maar om de 4/5 jaar of nog langer

 • Profielfoto
  Shmoo

  Die harde kern is er nog steeds. Maar de nieuwe Mac gebruikers (ex Windows gebruikers) doen gewoon langer met hun spullen. Gemiddeld 5 jaar volgens Phil Shiller.

  .
  Dat is volgens mij totaal niet waar.. Volgens mij zijn er zelfs onderzoeken die aantonen dat iemand die z’n eerste Mac koopt veel sneller een tweede Mac koopt en nog een Apple product vanwege alle emotie die daar bij komt kijken – het is een hele nieuwe ervaring, meestal zie je voor het eerst een product in een verpakking die mooier is dan de producten zelf die je normaal zou kopen. Het is allemaal en beleving van begin tot eind. Ervaren gebruikers prikken daar iets makkelijker doorheen.
  .
  Kijk eens op het forum en veel reacties hierboven. Veel Apple gebruikers hebben een nog iets oudere MacBook Pro + SSD erin laten zetten en die SSD geeft hun dat stukje snelheid waardoor ze dus niet upgraden want hun computer voelt nog rap aan. Dat er bijv. dan een Intel HD 4000 grafische processor in zo’n machine zit dat maakt hun verder niet zo veel uit voor het geen dat ze doen, zolang de computer maar niet te langzaam wordt want dan is deze versleten.
  Dit is veel meer waarheid.

  Bepalender is, denk ik, dat nieuwe computers een steeds minder grote verbetering geven ten opzichte van vorige generaties en dus een minder grote stimulans bieden om ze te kopen.

  .
  SSD schrijven en supersnel Flash geheugen camoufleren gewoon beperkte specs in een computer.
  Je hebt mensen die met een witte plastic MacBook 2010 + SSD werken. Ik bedoel ga eens kijken naar e specs van zo’n machine dat zou normaal echt niet meer kunnen. 2.4Ghz Intel Core 2 Duo (Penryn) processor – 1066MHz RAM geheugen en 256MB grafische kaart. Dit is echt stokoud allemaal maar toch geeft die SSD dat stukje snelheid waardoor mensen die computer als prima gaan ervaren.
  .
  Dit is natuurlijk niet echt de doelgroep waar dit topic (Pro) over gaat maar het sluipt er wel allemaal heel langzaam in. Ook bij professionals die normaal toch wel elke 3 – 5 jaar een nieuwe computer zouden moeten krijgen van hun baas.
  Software wordt ook steeds leaner. We gaan veel meer web apps gebruiken en dan machine uit 2007 of 2008 nog kunnen upgraden naar het laatste OS is ook iets dat mensen vaak helemaal vergeten. Als jij het laatste OS kunt draaien dan is je computer voor je gevoel toch niet versleten?
  Het is net als jij met software als Adobe moet werken dat gewoon een GB aan geheugen vreet terwijl je aan het werken bent dan gaan de specs je natuurlijk heel snel dwars zitten – iedereen die langzaam aan het switchen is van Adobe richting andere software dat vaak veel beter past bij het geen dat je doet omdat het programma speciaal gemaakt is op die bewuste doelgroep of tak van sport dan kun je daardoor ook veel langer doen met je computer.
  Photoshop vs Sketch bijv. Het scheelt je niet alleen veel qua licenties maar ook qua hardware omdat Sketch maar 5% van de power vraag die Photoshop nodig heeft.
  .
  Het speelt allemaal mee en dan heb je nog eens de angst dat je bang bent dat je een verkeerde computer koopt of een computer met te weinig power terwijl mogelijk over 4 maanden een nieuwe komt. En alles vast gesoldeerd zit dus upgraden gaat ook steeds moeilijker.
  Dit is ook niet helemaal waar natuurlijk want de computers waar Apple is begonnen met het solderen van het RAM draaien nu ook nog steeds zonder upgrade. Het is allemaal een gevoelskwestie zoals een clean install doen en je computer moeten opruimen.

 • Profielfoto
  Metten

  @BomC:
  De prijzen zijn in dollars wel stabiel gebleven, maar de dollar is ten opzichte van andere valuta (niet alleen de euro) toch aardig gestegen in waarde, waardoor MacBooks sinds begin 2015 toch echt 10% duurder zijn dan in 2014 en toen waren ze in de ogen van veel mensen al niet goedkoop.
  Daar komt bij dat Apple, ondanks dalende prijzen voor bijvoorbeeld SSD geheugen, nog steeds zeer krenterig is met de hoeveelheid opslag en de meerprijzen voor uitbreiding daarvan: die staan allang niet meer in verhouding met de kostprijs van losse SSD’s, waardoor de waardeperceptie dus nog meer gedaald is.

  Ter vergelijking: een 13″ rMBP met 128GB kost €1449, een exemplaar met 256GB mag weg voor €1649, een verschil van €200 dus. Nu Samsung SM951 (NVMe, M2) is in veel gevallen sneller en kost in 128GB en 256GB varianten respectievelijk €100 en €140. Prijsverschil: €40. Het is echt niet te verwachten dat Apple daar geen marge op pakt, maar een marge van 400%? Dat begint echt schrijnend te worden.

 • Profielfoto
  polansky

  Cook denkt juist heel commercieel, en heeft de kip met de gouden eieren gevonden in de vorm van iPhone. Al het andere is bijzaak geworden.

  .
  Dat dachten ze bij Nokia ook ooit. Dat de GSM nooit zou veranderen.
  Kijk nu wat er van dat bedrijf over is gebleven…

 • Profielfoto
  Rini

  Als ik hier bij mezelf kijk vind ik het niet zo vreemd.
  Zelf kocht ik ook altijd om de paar jaar een nieuwe macbook pro, en in het verleden g3’s en g4’s. Niet omdat het kapot ging, maar gewoon voor de heb.
  Nu met 2 kids heb ik andere prioriteiten. En kan ik het voor mezelf niet meer recht praten om een computer van 2500 euro te kopen waarop ik browse en een klein beetje foto bewerk.
  De mabook pro die ik had ging kapot na 4 jaar (2011 model), en reparatie was duurder dan een windows 10 laptop. Dus ja, we zijn nu met een windows 10 laptop aan de slag. En voor wat ik ermee doe is het prima.
  Dus hier na heul veul jaar van de mac computers af. En eigenlijk valt dat windows 10 best wel mee.

  Tuurlijk zou ik het liefst met mac osx blijven spelen alleen tis wat te duur geworden. Of beter gezegd, heb andere prioriteiten waar ik het geld heen gooi dezer dagen.

 • Profielfoto
  Mac Marcel

  De innovatie is te beperkt. Ik heb een MacBook Pro uit 2011 met high resolution scherm. Twee laar geleden een 1TB SSD in gezet en geheugen naar 16 GB. Die 2GHz i7 processor gaat nog prima mee. Ik zie geen reden tot aankoop van een nieuwe die waarschijnlijk niet vele beter presteert. Wel minder opslag.

  Zit overigens wel nog steeds op Mavericks. Ben bang dat bij OS upgrade de boel (met opzet door Apple) vertraagd wordt.

  Heeft iemand daar ervaring mee?

 • Profielfoto
  knekkie

  De verschillen tussen de generaties zijn te klein om snel te upgraden. Dat helpt natuurlijk ook niet

 • Profielfoto
  zulu

  de verschillen zijn steeds minder groot als je het vergelijkt over de afgelopen 20jaar.
  ik doe gemiddeld 4 jaar met een macbook (pro/air), mijn laatste Air werkt perfect en is van 2014.
  iPad is geen optie zolang ik bepaalde grafische programma’s niet kan gebruiken.

  En een groot gemis in iOS is meerdere gebruikers, zodat het hele gezin per persoon kan inloggen.

  Het is dus niet alleen de hardware wat een boost nodig heeft

 • Profielfoto
  Zakske

  Je hebt mensen die met een witte plastic MacBook 2010 + SSD werken.

  Ik heb een paar weken geleden in een witte MacBook uit 2007 een SSD en 4GB RAM geschroefd. De eigenaresse gebruikt het ding enkel voor iTunes, iPhoto en internet, en voor dergelijke toepassingen is het ook nu nog prima bruikbaar.

 • Profielfoto
  Huigie

  Joepie! Terug naar de goeie ouwe tijd waarin we als Appelaars in Nederland elkaar allemaal bij de voornaam kenden en gezamenlijk konden somberen over de vraag of Apple volgend jaar of pas over twee jaar failliet zou gaan. Ik verheug me er nu alweer op.

  #baas!

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie
  shmoo

  Ook bij professionals die normaal toch wel elke 3 – 5 jaar een nieuwe computer zouden moeten krijgen van hun baas.

  Je vergeet een voorgeschiedenis, ben zelf een “Pro” gebruiker sinds de PowerBook G3 en mijn ervaring deel ik met tientalllen andere gebruikers in mijn vak. Hoewel de mooiste laptop ooit van Apple naar mijn idee de PowerBook G4 titanium was waren toen de kwaliteit van de producten van Apple gewoon ronduit slecht. Zelfs zo slecht dat de gemiddelde verwachte leeftijd van een PowerBook niet meer dan twee jaar was. Uit voorzorg kocht ik gewoon elk jaar de nieuwste en duurste PowerBook. De oude gebruikte ik privé thuis en de nieuwe voor m’n werk.

  De PowerBook G4 was ook ontzettend lang in gebruik en een beetje hetzelfde als nu (4 jaar lang geen echte update). Het voordeel was dat de gemiddelde PowerBook G4 gewoon geen 2 jaar oud werd en kocht je weer een nieuwe. De tweehands markt was hierom schaars en kon je niet een goed snel functionerende laptop kopen voor 1/3 van de nieuwprijs incl. 1 jaar garantie wat je nu wel kan. Zelfs eMacs waren nog duur op de 2ehands markt terwijl deze machines nieuw al niets kosten.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik heb een MBP 15″ Retina van eind 2013. Met zijn 2.6Ghz i7, 16GB RAM en 1TB SSD voldoet hij uitstekend. Zeker de SSD is extreem. Ik heb een aantal schijf-intensieve taken die ik daarmee in 17 minuten kan doen waar ook nieuwe PC-laptops een goede 45 minuten staan te stampen. De hardware is gewoon goed [toegegeven: hij was wel duur] en heeft niet zo snel een update nodig.

  Ik denk dat het nog wel een 1-2 jaar duurt voordat ik weer in de markt ben. De updates die Apple aan de MBP doet leiden er op dit moment vooral toe dat ik al mijn adapters moet vervangen. Leuk hoor dat USB-C, maar dat adapterfeestje ben ik wel een beetje klaar mee.