Tim Cook: “Grote innovaties in de pijplijn”

19 reacties

Tim Cook was te gast in de uitzending bij het Amerikaanse CNBC Money. Of de Apple-CEO het aandeel omhoog aan het praten was weten we niet, maar Cook had een optimisch verhaal over de volgende iPhone, Apple Watch en nieuwe markten als China en India.

Presentator Jim Cramer vroeg Cook meteen hoe het kan dat de perceptie is dat het “over is met Apple” terwijl niemand zonder zijn iPhone kan. Cook beschreef het als massale overreactie van de beurs.

iPhone

Apple verkocht afgelopen kwartaal 10 miljoen iPhones minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Volgens Cook komt omdat gebruikers minder snel upgraden dan het afgelopen jaar, maar dat het upgrade-percentage nog steeds hoger dan het jaar daarvoor bij de iPhone 5s. De iPhone 6 heeft volgens Cook een ongebruikelijk hoge piek veroorzaakt.

“We’re gonna give you things you can’t live without, that you just don’t know you need today.”

Cramer zei dat hij niets kan bedenken dat Apple nog kan vernieuwen of verbeteren aan de iPhone. Gaan gebruikers wel upgraden of is de huidige iPhone goed genoeg? Cook belooft nieuwe functies die upgraden naar een toekomstige generatie iPhone bijzonder aantrekkelijk maakt. “We zullen dingen introduceren waar je meer zonder kunt, maar waarvan je nu nog niet weet dat je ze nodig hebt. Dat heeft Apple altijd gedaan!”

China, India, smartphone-markt

Hoewel de smartphone-markt momenteel wereldwijd in een dip zit, is Cook optimistisch over de potentiële groei op lange termijn. Volgens de Apple-CEO heeft nog lang niet iedere wereldburger een smartphone, maar wil iedereen uiteindelijk een smartphone. Cook blijft ook optimistisch over China en ziet grote kansen in India.

“Eventually everyone in the world will have a smartphone”

Afgelopen kwartaal daalde Apple’s omzet in China met 26 procent, terwijl er vaak gesproken wordt over een opkomende middenklasse en grote economische groei. Cook wijst erop dat de iPhone slechts twee jaar in China verkrijgbaar is dat dat het nu al Apple’s grootste afzetmarkt is. Het aantal overstappers vanaf Android is met 40 procent groot. De economie zit wel tegen, maar Cook zit op lange termijn een bloeiende markt. De kansen in India zijn ook groot. Het land is in 2022 het meest bevolkte land ter de wereld, heeft een jonge populatie en zal in de komende jaren 4G LTE krijgen.

Apple Watch

Ook de Apple Watch was onderdeel van het gesprek. Toen Cook naar het vermeenden ‘falen’ van de smartwatch werd gevraagd, haalde de Apple-CEO de iPod als voorbeeld aan. “Het potentieel wordt in de eerste instantie niet opgemerkt. De Apple Watch doet erg veel voor gebruikers en in de komende jaren zullen mensen zich afvragen hoe ze ooit zonder konden.”

“We know a lot more than we did a year ago. You’ll see the Apple Watch getting better and better”

Apple leert volgens Cook nog steeds veel over smartwatches en het horloge zal in de toekomst alleen maar beter worden. Apple moest de smartwatch-markt volgens de CEO ongeveer zelf scheppen. Zo kun je momenteel op 14.000 locaties een Apple Watch kopen, terwijl de iPhone op meer dan 200.000 locaties verkrijgbaar is.

Cooks verschijning in de tv-show moet uiteraard worden gezien in de context van de huidige koersdaling van het Apple-aandeel. Apple’s laatste kwartaalcijfers vielen tegen en stemmen beleggers ontevreden. Met de huidige prijs van € 80,47 heeft AAPL bijna het laagste punt in een jaar bereikt.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Geert1976

  tuurlijk Tim… lijkt wel alsof die man al ruim 3 jaar hetzelfde casette bandje afspeelt

 • Profielfoto
  bartvdv

  Stel je maar eens voor dat hij zou zeggen dat er de komende jaren niks meer te verwachten valt van Apple.

  Ook Tims plannen om tweedehandse iphones te slijten in India gaan niet door.

  En als Icahn nu ook al zijn aandelen heeft verkocht in Apple, dan loopt er toch iets grondig verkeerd.

 • Profielfoto
  Senami

  Even off-topic… Zoveel schrijffouten dat ik half het artikel gestopt ben met lezen. Sorry

 • Profielfoto
  Dydefox

  ….in de hemel aangekomen, vroeg ik waar Steve Jobs was. Ik kreeg te horen dat hij in keuken werkte. Maar waarom? “Hij draaide zich zo vaak om in zijn graf, dat we hem als mixer hebben ingezet”

 • Profielfoto
  diotav

  Het feit dat Tim Cook zich laat lenen voor de meest ongeloofwaardige show van CNBC is opmerkelijk.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het feit dat Tim Cook zich laat lenen voor de meest ongeloofwaardige show van CNBC is opmerkelijk.

  Jim Cramer is gewoon een clown; op 11 maart 2008 beweerde hij dat Bear Stearns een solide investering was (TheStreet.com; Bear Stearns “Buy” @ $62 / share), drie dagen later kelderde het aandeel met 92%.:grin:

 • Profielfoto
  wensink

  Nouja als ze een mooie nieuwe mbp hebben en de homebutton wordt in het scherm verwerkt, hebben ze al wel wat moois denk ik. Maar hij zegt wel elke keer hetzelfde.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Geweldig om alle reacties afgelopen week te lezen. Alsof Apple volgend jaar niet meer bestaat. Kom op zeg, had iedereen nu gedacht dat de omzet zo groeien tot zelfs het zwarte gat in de heelal? Gewoon een beursgenoteerd bedrijf wat op het ogenblijk de wind niet meeheeft in oa China. Denkt nu iedereen dat ze daar in Cupertino met hun veter aan het spelen zijn? Komt vanzelf wel iets nieuws. Ik mag in ieder geval hopen dat daar je geluk niet van afhangt!

 • Profielfoto
  knekkie

  Volgens mij zitten ze te brouwen op iets geks. Ben wel benieuwd man.

  Ik wil wel weer eens iets ECHT nieuws zien van Apple.

 • Profielfoto
  ArtHarg

  En als Icahn nu ook al zijn aandelen heeft verkocht in Apple, dan loopt er toch iets grondig verkeerd.

  Voor Icahn ja. Hij is gewend dat elk bedrijf waar hij z’n gezicht laat zien naar zijn pijpen danst. Apple heeft dat grotendeels verdomd. Icahn is nu op zoek naar een ander bedrijf dat hij wél kan intimideren.

  Laten we wel wezen: Icahn is rijk. Maar hij had minder dan 1% van de bijna 5.5 miljard uitstaande aandelen Apple. Minder dan een procent. Hij was een keffende pekinees op een rijnaak.

 • Profielfoto
  Arthur345

  “We’re gonna give you things you can’t live without, that you just don’t know you need today.”

  Tsjonge jonge wat een gezwam zeg.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Volgens mij zitten ze te brouwen op iets geks. Ben wel benieuwd man.

  Ik wil wel weer eens iets ECHT nieuws zien van Apple.

  Dan ga je moeten wachten op de Apple auto (mits dat allemaal doorgaat).

  Het enige wat je gaat zien is een paar nieuwe functies voor de iPhone/MacBooks die leuk zijn (kleine innovaties zoals de force-touch), maar heel veel meer niet, naar mijn idee).

 • Profielfoto
  polansky

  Volgens mij zitten ze te brouwen op iets geks. Ben wel benieuwd man.

  Ik wil wel weer eens iets ECHT nieuws zien van Apple.

  .
  Kun je lang wachten.

  Apple heeft eigenlijk nog nooit iets ZELF bedacht.
  De kracht van Apple zit / zat hem niet in het zelf bedenken, maar in bestaande producten zo te innoveren dat het nuttiger en bruikbaarder wordt.

  Een iPhone is feitelijk niets meer dan een GSM gecombineerd met een Newton en iPod.

  En… die iPod is ook maar een walkman die gebruik maakte van een chipie in plaats van een losse mediadrager als een cassettebandje of CD. Het meest ‘gekke’ dat Apple misschien heeft bedacht is de iTunes store.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Mensen, Apple heeft continue nieuwe producten op de markt gebracht die telkens opzich zelf enorm succesvol waren, technologisch of financieel.
  Apple Pay
  Apple Watch
  MacBook
  AppleTV
  iPhone SE
  iPad Pro
  Apple Pencil
  Apple Music
  ResearchKid
  Swift
  Diverse grote software updates

  We zijn denk ik wel erg verwend geraakt, dat we dit allemaal maar gewoontjes vinden.

 • Profielfoto
  wensink

  Kun je lang wachten.

  Apple heeft eigenlijk nog nooit iets ZELF bedacht.
  De kracht van Apple zit / zat hem niet in het zelf bedenken, maar in bestaande producten zo te innoveren dat het nuttiger en bruikbaarder wordt.

  Een iPhone is feitelijk niets meer dan een GSM gecombineerd met een Newton en iPod.

  En… die iPod is ook maar een walkman die gebruik maakte van een chipie in plaats van een losse mediadrager als een cassettebandje of CD. Het meest ‘gekke’ dat Apple misschien heeft bedacht is de iTunes store.

  Goed verhaal man, lekker kort ook. Het gaat er ook niet om dat Apple alle onderdelen zelf bedenkt, soms is het de nooit eerder gemaakte combinatie die het geniaal maakt.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Mensen, Apple heeft continue nieuwe producten op de markt gebracht die telkens opzich zelf enorm succesvol waren, technologisch of financieel.
  Apple Pay
  Apple Watch
  MacBook
  AppleTV
  iPhone SE
  iPad Pro
  Apple Pencil
  Apple Music
  ResearchKid
  Swift
  Diverse grote software updates

  We zijn denk ik wel erg verwend geraakt, dat we dit allemaal maar gewoontjes vinden.

  Hoe weet jij dat de iPhone SE, Apple Pencil, iPad pro zo “enorm succesvol” zijn? Geldt ook voor de Apple Watch trouwens. Die laatste is zelfs aangemerkt als flop.

  Je hebt verder gelijk hoor, er wordt wel zeker geïnnoveerd, maar in ‘kleinere mate’, maar sommige mensen willen elk jaar iets groot nieuws zoals de iPhone en iPad waren. Dat is echter natuurlijk onrealistisch.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Klinkt niet echt geloofwaardig. De recente introducties zoals ATV4, Apple Music, software updates etc waren een aanfluiting. Mac lijn al jaren niks nieuws. Software staat stil. Uitrol Siri en Apple Pay in Europa duurt jaren.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Ik geloof dat Cook dit al jaren roept inderdaad maar wat er tot nu toe uit die pijplijn is gekomen is een Apple Watch waar je praktisch niets aan hebt en een heel dunne Macbook die ik overigens prachtig vind. That’s about it. I would’nt hold my breath.

 • Profielfoto
  NapO

  Veel emoties om niks,…

  Wat eerder is gezegd, bedrijf had een kwartaal winst van 10 miljard,…de last die op hun schouders draagt om al die azijnpissers maar tevreden te stellen, nieuwe meuk uit te brengen in verschillende hoeken (hard en softw) en ons aan alle kanten assisteren met de dagelijkse shizzle die wij doen op hun producten is pittig.

  Daarnaast is het knettermoeilijk om iets te bedenken wat we nog niet hebben en toch willen gebruiken, vroeger dacht niemand aan een smartphone of een tablet en toch is het er, en toch gebruiken we het.

  Dus ik geloof wel deels in de uitspraak, alleen tot iets te komen en er iets van te maken los van geld en marketing blijf ik ongekend knap vinden.