T-Mobile komt met ‘onbeperkte’ 4G-bundel

9 reacties

De tijden dat je voor 30 euro per maand een iPhone en onbeperkte data kreeg zijn sinds 2010 voorbij, maar T-Mobile wil ze met een nieuw abonnement laten herleven. Het wordt wel een stuk duurder: 100 euro per maand voor onbeperkt* (ja, met *) 4G.

De nieuwe bundel heet ‘Oneindig Online op je Smartphone‘ en laat je onbeperkte data op je smartphone gebruiken. Tethering is beperkt tot 20GB per maand en video gaat door een proxy die alles her-comprimeert.

De bundel biedt een downloadsnelheid van 120mbit en upload van 50mbit. Zoals bij alle nieuwe T-Mobile-abonnementen kan kosteloos 2GB data binnen de EU gebruikt worden. Video wordt door de provider geoptimaliseerd op een kwaliteit van minimaal 480p, volgens T-Mobile ziet dat er op een smartphone-scherm prima uit en blijft het netwerkgebruik in balans. Wie liever HD kijkt kan dit in bijvoorbeeld de Netflix- of YouTube-app instellen, maar video telt dan wel met de tethering-limiet van 20GB mee.

Oneindig Online kan vanaf 6 juni toegevoegd worden aan een Stel Samen & Stel Bij-abonnementen. De startprijs voor zo’n abonnement is 10 euro per maand en de databundel zelf kost 90 euro. In de online FAQ lees je meer over ‘fair gebruik’ van de bundel.

Update: In strijd met netneutraliteit?

Digitale waakhond Bits of Freedom stelt een aantal kritische vragen over de voorwaarden die T-Mobile stelt. De organisatie schrijft dat “T-Mobile niet sneller om een boete had kunnen vragen“. Over het her-comprimeren van video:

Het is overigens niet duidelijk hoe T-Mobile dat gaat doen. Het kan zijn dat ze je hele verbinding vertraagt. Of misschien alleen de video’s van een paar grote videosites als YouTube. Of alle video’s, maar niet het overige verkeer – maar dan moet T-Mobile vrijwel zeker of je schouders meekijken met wat je allemaal op het internet doet.

Hoe dan ook: grote kans dat dat in strijd is met netneutraliteit. In ieder geval met het principe, en mogelijk ook met de wet.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  We hadden vroeger onbeperkt internet. Toen er nog niet zoveel wifi was.

  Dat is van ons afgepakt om vervolgens voor veel meer weer terug te krijgen.
  #telecommaffia

 • Profielfoto
  SunKeeper

  20GB video, dan kun je volgens mij nog wel wat uurtjes vooruit in Netflix, Youtube of Videoland.

  Laat staan hoe je die overige 80GB op kunt krijgen, dan maar muziek luisteren. En Wi-Fi uitzetten. (zonder glasvezel is 4G namelijk toch sneller)
  De dekking is er meer dan voldoende voor.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @MEEUW heeft gelijk. Jammer dat jullie voor zo’n actie een soort reclamebericht menen te moeten schrijven…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat ze mensen die amper het netwerk belasten maar eens een goede deal gaan geven, niet de mensen die onderweg Netflix gaan zitten kijken omdat, gewoon omdat het kan..
  .
  Tegenwoordig is het gewoon zo, je moet veel verbruiken om je abonnement lonend te maken. Wanneer je de telefoon niet heel veel gebruikt, dus niet continu met het ding in je handen zit dan neem je bewust een instapabonnement omdat je niet veel nodig hebt maar die instap is zo uitgekleed ( qua belminuten ) dat zodra je ook maar 15 minuten buiten je belbundel gaat je hele instapabonnement niet meer rendabel was en je eigenlijk een standaard abonnement had moeten hebben met 2GB data en onbeperkt bellen.
  .
  Met 500mb data per maand kom ik makkelijk de maand mee door maar 150 belminuten per maand vind ik een beetje aan de krappe kant. Zoveel zou het een bedrijf toch niet kosten om daar standaard 250 of 300 minuten van te maken, desnoods doen ze 2,- per maand bij de prijs voor die 100 minuten extra.

 • Profielfoto
  ldb

  Heb nog steeds het eerste iPhone abonnement van T-mobile voor 26,85 per maand excl. btw. Volgens mij heb ik nog steeds onbeperkt internet. weliswaar maar 500 mb op 4g, maar 3g voldoet prima met streamen van media. Ik heb bewust nooit het contract verlengt/veranderd. Ben benieuwd of t-mobile het eenzijdig kan of zal stoppen…. Steve Jobs heeft hiervoor nog voor gezorgd, maar toen belde iedereen nog.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Ik heb nog altijd een sim-only onbeperkt abonnement uit 2010. Houd ik mooi aan. bevalt prima:)

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Zou je die SIM ook in een dongle in je Macbook mogen drukken?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Er staat toch..

  Tethering is beperkt tot 20GB per maand en video gaat door een proxy die alles her-comprimeert

 • Profielfoto
  sim-only

  Wat een belachelijk dure bundel.. een sim only abonnement bij Robin Mobile is bijvoorbeeld ook onbeperkt internet maar dat kan al vanaf 20 euro.

  Dan maar een grote bundel van zo’n 4GB.