Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 mei 2016

T-Mobile komt met ‘onbeperkte’ 4G-bundel

De tijden dat je voor 30 euro per maand een iPhone en onbeperkte data kreeg zijn sinds 2010 voorbij, maar T-Mobile wil ze met een nieuw abonnement laten herleven. Het wordt wel een stuk duurder: 100 euro per maand voor onbeperkt* (ja, met *) 4G.

De nieuwe bundel heet ‘Oneindig Online op je Smartphone‘ en laat je onbeperkte data op je smartphone gebruiken. Tethering is beperkt tot 20GB per maand en video gaat door een proxy die alles her-comprimeert.

De bundel biedt een downloadsnelheid van 120mbit en upload van 50mbit. Zoals bij alle nieuwe T-Mobile-abonnementen kan kosteloos 2GB data binnen de EU gebruikt worden. Video wordt door de provider geoptimaliseerd op een kwaliteit van minimaal 480p, volgens T-Mobile ziet dat er op een smartphone-scherm prima uit en blijft het netwerkgebruik in balans. Wie liever HD kijkt kan dit in bijvoorbeeld de Netflix- of YouTube-app instellen, maar video telt dan wel met de tethering-limiet van 20GB mee.

Oneindig Online kan vanaf 6 juni toegevoegd worden aan een Stel Samen & Stel Bij-abonnementen. De startprijs voor zo’n abonnement is 10 euro per maand en de databundel zelf kost 90 euro. In de online FAQ lees je meer over ‘fair gebruik’ van de bundel.

Update: In strijd met netneutraliteit?

Digitale waakhond Bits of Freedom stelt een aantal kritische vragen over de voorwaarden die T-Mobile stelt. De organisatie schrijft dat “T-Mobile niet sneller om een boete had kunnen vragen“. Over het her-comprimeren van video:

Het is overigens niet duidelijk hoe T-Mobile dat gaat doen. Het kan zijn dat ze je hele verbinding vertraagt. Of misschien alleen de video’s van een paar grote videosites als YouTube. Of alle video’s, maar niet het overige verkeer – maar dan moet T-Mobile vrijwel zeker of je schouders meekijken met wat je allemaal op het internet doet.

Hoe dan ook: grote kans dat dat in strijd is met netneutraliteit. In ieder geval met het principe, en mogelijk ook met de wet.

Reageer op artikel:
T-Mobile komt met ‘onbeperkte’ 4G-bundel
Sluiten