Slakkengang: Windows 95 op Apple Watch

13 reacties

Waarom ook niet? Ontwikkelaar Nick Lee heeft na OS 7.5.5 ook Windows 95 op zijn Apple Watch weten te installeren. Hoewel de Apple Watch krachtigere hardware heeft dan de gemiddelde Pentium II uit 1997, werkt het geheel wonder­baar traag.

Het 20 jaar oude besturingssysteem heeft 60 minuten nodig om op te starten, maar reageert dan zelfs op input via het touchscreen van de Watch.

In een blogpost legt Lee uit hoe hij het geheel werkend kreeg. Zo moest hij Windows 95 samen met de Bochs x86 emulator in een WatchOS-app stoppen. Voordat dat lukte, moesten er nog headers gepatcht worden. Een kant-en-klaar Xcode-project staat op GitHub. Het stokje dat in onderstaande video tegen de digital crown duwt, zorgt dat de Watch niet in stand-by gaat.

De Apple Watch heeft een processor die op 520MHz draait en beschikt over 512MB RAM-geheugen, maar toch werkt het geheel erg traag. Dat komt omdat Windows geëmuleerd (en niet gevirtualiseerd) op de smartwatch draait. Er zit een softwarematige laag tussen die iedere actie van Windows naar ARM-code voor Watch vertaalt. Daarom is het zo traag.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Haha, toevallig vanmorgen nog op een Toshiba Satellite Pro 4200 gewerkt (2001 volgens mij) met een Pentium nogwat op 437 MHz, 64 MB RAM en een 5,5GB schijf. Zit niet eens Ethernet op. XP SP0 draait nog redelijk.

  Nostalgie nostalgie.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Ik heb een Pentium II server Pc een Netserver N800 van HP en daarop draai Ik gewoon Win2K pro met 128mb RAM

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik denk dat als je een pornofilmpje had gekeken dat je 5 minuten meer plezier had gehad.:roll:

 • Profielfoto
  knekkie

  En hoe is dit nuttig?

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Geweldig! Deze traagheid is nou juist de reden waarom ik mijn pc vroeger kapot hebt gemaakt. Jouw leven vliegt nog sneller voorbij dan dat die het start menu heeft opengeklapt.

 • Profielfoto
  4you

  En hoe is dit nuttig?

  Hoe nuttig is jouw aanwezigheid op dit forum … ?
  Dit is niet lullig bedoeld maar niet alles in het leven heeft (direct) nut. Juist door dit soort inventieve gasten worden leuke ontdekkingen/hacks gedaan die b.v. een jailbreak mogelijk maken.

  Om er maar eens een modekreet tegenaan te gooien … out of the box denken …

 • Profielfoto
  knekkie

  @4me Leuk dat deze inventieve gast dit mogelijk heeft gemaakt maar wat is de volgende stap? Ik wil best “out of the box” denken… Komt er een commercieel product uit dat wat ie met dit project geleerd en of ontdekt heeft? Is het een prestige project? Is het een open sollicitatie bij Apple?

  Ik ben slechts op zoek naar het praktisch nut van een reeds bestaande x86 emulator werkend krijgen op een Apple Watch. Dit is geen leuke ontdekking. Dit is een bewust project dat in mijn ogen geen kant op kan met een uur opstart tijd. Voor de snelheid winst hoef je het niet te doen. Voor de mogelijkheden van de applicaties die je vervolgens kan draaien ook niet. De Apple Watch heeft een te klein scherm en touch input support in windows 95 is ruk. Niet zo heel gek want het OS is er nooit op bedacht om op een smart watch te draaien.

  Al deze moeite windos 95 te kunnen draaien lijkt mij dus vrij nutteloos. Tenzij ik iets over het hoofd zie. Het zou namelijk zo maar eens kunnen dat de gebruikte methode en deze proof of concept deuren openen voor super gave shit. Wellicht weet een van de wat technischer onderlegde mensen ( jij ? @4me ) onder ons op het forum het praktisch nut van deze proof of concept kan uitleggen.

  Geen gekke vraag toch?

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  Nee, geen gekke vraag.
  Maar het gaat erom dat dit dus kan, afgezien van de performance. Als dit kan, wat kan dan nog meer?! Ik verzeker je, dit filmpje inspireert duizenden mensen wereldwijd.

  De meeste dingen die Wubbo Ockels bedacht, waren niet direct praktisch haalbaar of uitvoerbaar. Maar als hoogleraar wist hij miljoenen mensen zodoende op een ander gedachtespoor te brengen. Volgens mij was dat het primaire doel van dit filmpje. En ‘gewoon omdat het kan’. Ik was trots geweest als het mij was gelukt.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Wind doos 95 op een Apple Watch maakt mij blij! Dus het heeft wel nut. Deze nerd is een Koning. :heart:

 • Profielfoto
  4you

  In 1982 zagen de meeste mensen ook het nut niet in van een computer, de rest is geschiedenis.

 • Profielfoto
  knekkie

  Hoe inspirerend het werkend krijgen van een X86 emulator ook kan zijn voor nerds.
  Met de restricties die Apple ontwikkelaars oplegt zie ik hier voor de eindgebruikers weinig goeds uit komen.

  Maar goed… het is idd knap dat het m gelukt is.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Als het nut niet de noodzaak bewijst rest ons niets anders dan de leegheid van handelen te accepteren…….UcanQuoteMeButReferenceIsCourteous

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @4me: Het leuke is dat pas Windows 95 de PC ook daadwerkelijk thuis werd gebruikt. Het was tot aan 1994 dat consumenten nog steeds niet echt het nut zagen van een computer. Meestal stond er wel bij iemand een 386 met MS-DOS erop maar meestal voor spelletjes. En hadden mensen dit niet in huis dan stond er nog wel een Amiga, MSX of Commodore. Mensen mochten dan wel een computer hebben maar niemand maakte er echt gebruik van totdat Bill in 1995 Windows introduceerde. Apple maakte grappen over Windows 95 met het onderstaande plaatje. Toch overwon Windows 95 de wereld en binnen 3 jaar stond Apple bij Microsoft om een lening te vragen, “Imagine That”.