‘Siri binnenkort open voor ontwikkelaars’

1 reactie

Toen Apple Siri in 2010 kocht, kon de virtuele assistent met meer dan 45 online diensten communiceren. Apple bouwde echter een grote muur om Siri heen en annuleerde de meeste samen­werkingen. Nu lijkt daar verandering in te komen.

Ben Bajarin, een analist met goede connecties in Silicon Valley, stelt dat er een API voor Siri in het vat zit. WWDC 2016 zou een goede gelegenheid zijn om de virtuele assistent eindelijk voor ontwikkelaars te openen.

API

Welke vorm de Siri API aan zal nemen is nog onduidelijk. Er zijn twee mogelijkheden: allereerst zouden diensten direct met de backend van Siri in de cloud kunnen gaan communiceren. Een andere opties is om iOS-apps uit te breiden met een Siri-koppeling zodat acties op iOS-apparaten zelf afgehandeld worden. De laatste optie lijkt ons het waarschijnlijkst.

Viv

Bajarin noemt in zijn Tweet de nieuwe assistent Viv, die gisteren onthuld werd. Dit is het nieuwe project van Dag Kittlaus en Adam Cheyer, de twee originele makers van Siri, die hun idee van een open platform buiten Apple hebben voortgezet. Viv reageert op complexe verzoeken waar Siri geen antwoord op heeft. De nieuwe assistent is een open platform waar derden mee kunnen integeren. De demonstratie van gisteren toonde integraties met Uber, een bezorgdienst voor bloemen en het verzenden van geld via PayPal.

viv-presentatie-16x9
Dag Kittlaus presenteerde Viv op dinsdag.

Reacties

1 reactie
 • Profielfoto
  knekkie

  Welkom in 2015 Apple.
  Google Now en Cortana gebruikers hebben soortgelijke pro actieve functionaliteit al een tijdje, maar voor Apple gebruikers een mooie stap richting het heden.

  Zeker als blijkt dat straks VIV middels API’s aan SIRI gekoppeld kan worden. Dit schept een hoop extra mogelijkheden. SIRI kan zo meer vragen beantwoorden zonder je safari voor te schotelen en misschien kan het VIV de opdracht geven dingen uit te voeren.

  Zou Apple de klant informatie die VIV op doet wel willen weg geven? Gaat apple hier een stokje voor steken. Ik ben zeer benieuwd of de gepresenteerde VIV app en de versie die in de store beland EXACT de zelfde mogelijkheden hebben.