Siri 2.0: zelflerend én privacyvriendelijk

12 reacties

Door alle geruchten is het een publiek geheim: Apple is klaar om na jaren van ogenschijnlijke stilstand de tweede generatie van zijn virtuele assistent Siri te presenteren. Waarschijnlijk worden tijdens WWDC 2016 op 13 juni de eerste details onthuld.

Apple heeft wel wat in te halen. Google Now en Alexa (Amazon) streven Siri op een aantal punten voorbij. Heeft Apple stilgezeten? Nee. De puzzelstukjes voor zelflerend én privacyvriendelijk vallen nu op hun plaats.

Mac en speaker

Een blik op de recente geruchten: Siri gaat een sprong naar de Mac maken en zal net als op de iPhone en Apple Watch ook op de desktop luisteren naar “Hey Siri”. Daarnaast zou Apple een slimme Siri-speaker voor in huis ontwikkelen. Of dat een los apparaat of uitbreiding voor de Apple TV wordt, is nog onzeker. Om deze sprong te maken, moeten ontwikkelaars op Siri in kunnen haken. WWDC 2016 is het moment om nieuwe API’s vrij te geven.

Maar met alleen met de release van API of SDK is Apple er nog niet. Siri zal zelflerend moeten worden. Google noemt dit Machine Learning en anderen houden het op Deep Learning. Deze technieken analyseren bergen data in de cloud en herkennen patronen die gebruikt kunnen worden om een beter antwoord op vragen te formuleren. Bergen data in de cloud analyseren is echter niet iets dat Apple als privacyvriendelijk bedrijf wil doen.

siri-carplay-16x9
Siri werkt momenteel op iOS, watchOS, tvOS en CarPlay.

VocalIQ en Perceptio

Hier komen twee startups die Apple heeft overgenomen in het spel. Allereerst is er VocalIQ, een AI Startup gevormd op de Cambridge-universiteit. Deze werd afgelopen herfst overgenomen door Apple en werkt aan een zelflerend algoritme dat voor ‘een natuurlijker verloop van gesprekken tussen mens en computer’ zorgt. Vorige gesprekken staan centraal in het leerproces. Ze helpen het systeem om toekomstige verzoeken beter te begrijpen en slimmer te regeren. Dit kan praten met Siri aanzienlijk veraangenamen.

Bij het analyseren en opslaan van data komt Perceptio in beeld. Apple kocht dit bedrijf vorig jaar en het heeft een privacyvriendelijke manier van Deep Learning gemaakt. Data wordt op de smartphone in plaats van in de cloud geanalyseerd. Aanvankelijk richtte Perceptio zich op het analyseren van foto’s, maar de techniek kan natuurlijk ook toegepast worden op de data die het algoritme van VocalIQ verzamelt. Anders gezegd: VocalIQ is de pen, en Perceptio het papier.

Achterblijver

Apple kocht Siri in 2009 van een bedrijfje genaamd SRI International. Terwijl twee van de oprichters Dag Kittlaus en Adam Cheyer inmiddels hun eigen, nieuwe assistent ViV uit de doeken deden, is Tom Gruber -van meet af aan actief als Chief Scientist bij het Siri-team- nog steeds voor Apple werkzaam. Een ingewijde schrijft op Medium: “In 2016 en 2017 zullen we de resultaten van zijn werk zien. Ik noem het Siri2 en ben er van overtuigd dat Apple een andere naam heeft bedacht.”
Craig Federighi-16x9
Ongeacht de naam die Siri 2.0 zal dragen, tijdens WWDC op 13 juni zullen we de verbeterde assistent waarschijnlijk voor het eerst in actie zien.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  MrHammond

  …een zelflerend algoritme dat voor ‘een natuurlijker verloop van gesprekken tussen mens en computer’ zorgt…

  “No Problemo!”
  “Hasta la vista, baby!”
  :-P

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd of de 2.0 aanpak voor SIRI genoeg is om de competitie weer bij te kunnen benen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Voor machine learning zul je bergen data in de cloud moeten analyseren, je telefoon bevat gewoon te weinig informatie om een grote stap voorwaarts te kunnen zetten.

 • Profielfoto
  polansky

  Dat ze bij Apple eerst maar eens zorgen dat Siri in het Nederlands dezelfde functionaliteit krijgt als haar Amerikaanse zusje.

 • Profielfoto
  Dashter

  Wat ik een groot heikelpunt vind is het feit dat Siri ook echt maar één taal verstaat. De Nederlandse Siri verstaat niets van de zin ‘Speel het liedje Because the Nigth’ en de Engelstalige Siri begrijpt geen snars van de zin ‘Please Call Willem Peeters’.

  Dit maakt praktisch gebruik in België/Nederland sowieso beperkt, of je Siri nu in Engels of Nederlands instelt.

  Begrijpelijk dat dit een vergevordere functionaliteit is en op dit moment dus nog niet werkt, maar in de toekomst zie ik toch graag de eerste stapjes richting dit probleem.

 • Profielfoto
  Zakske

  Apple moet accepteren dat je voor AI veel data nodig hebt. Kijk naar Waze; als een stand alone app is het niets, het werkt pas als je data van alle gebruikers analyseert. Desnoods doet Apple het met aandacht voor privacy en enkel als opt in, maar er zal iets moeten veranderen.

  Een beetje minder privacy in ruil voor meer functionaliteit, ik zou daar geen probleem mee hebben.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit zijn weer van die geruchten die helemaal nergens op gebaseerd zijn en alleen maar omdat Google, Amazon en wie nog meer met een dienst zijn gekomen terwijl Apple deze niet heeft. Kortom dan zijn dromen en praat natuurlijk al heel erg snel gemaakt bij fans.
  .
  Voordat de Apple TV 4 uitkwam was er ook praat dat de Apple TV mogelijk geen Apple TV meer was maar meer een kastje dat je in huis had staan en dat veel meer kon dan alleen streamen. HomeKit, Siri integratie. Blablabla.
  Toen de Apple TV 4 getoond werd waren al die geruchten en praat ineens weg en waren we vooral helemaal in onze sas met een App Store ( dat er 2 jaar eerder al klaar had moeten zijn ) en een remote die sexier is dan je vriendin maar goed dan mogen we van Apple allemaal wel verwachten. 11,- bandje om te voorkomen dat je sexy remote stuk gaat terwijl je er naar kijkt want het is natuurlijk allemaal glas en heel erg fragiel.
  .
  Ik denk gewoon dat Apple heel erg heeft zitten slapen. Ze hebben gekeken dat iedereen met die VR brilletjes bezig was, nou daar wil Apple niet aan meedoen. Prima. Soms moet je keuzes maken. Maar ik heb echt het idee dat Apple alleen maar bezig is geweest met winkels bouwen, volumes checken van de iPhones en Apple Watches en een Apple autoproject en nu zo’n Echo, Siri 2.0 ( vorige eigenaren ) en Google ook met zoiets uit het niets komt staat Apple te kijken en hebben ze zoiets van ja dat willen wij ook wel maar onze Siri kan eigenlijk precies hetzelfde als Baby Born in het rek van de InterToys, een pop die kan aangeven dat het moet plassen en dan is je trui nat maar ach, het is maar water.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ach Shmoo, je bent heel erg streng. En ok, Apple heeft het de laatste tijd helemaal niet zo goed gedaan. Maar denk je nu echt dat ze al die tijd stil hebben gezeten.

  Ik hoop van harte dat met de WWDC mensen zoals jij de mond gesnoerd kan worden, (en ik wil je meteen ook duidelijk maken dat ik dat niet als “aanvallend” bedoel). Ik bedoel het eerder op technologisch vlak, dat ze met iets komen waarvan we echt weer kunnen zeggen: Oooh, en aaah, of woow:P

  Je weet wel. Zoals met de iPad toen die getoond werd, of zelfs de Mac Pro, wat ook een speciaal machientje is. ééntje die thans wel ge-upgrade moet worden, dat zeker, maar blijft een indrukwekkende machine!

  Ik ben er zeker van dat Siri 2.0 vrijwel super zal werken, als ze inderdaad met een nieuwe versie komen, ze zullen sowieso veel leren uit hun fouten en dat is goed. Het windows kamp heeft ook heel veel moeten leren…

  Hoe dan ook, ieder zal er zijn mening op nahouden, Apple moet zeker een tandje bij gaan steken, dat zal ik niet ontkennen. Laten we hopen dat WWDC ons weer kan doen “zweven”.

 • Profielfoto
  puccini

  @Shmoo

  Ik ben het helemaal eens met je argumentatie ! (overigens niet altijd hoor):-)

 • Profielfoto
  knekkie

  Geruchten hebben vaak hun oorsprong in de wensen van de gebruikers.

  Ik neem dit met een flinke korrel zout.
  Als apple met SIRI serieus de competitie aan wil gaan hadden ze die koers al veel eerder in gezet. Sinds Google NOW 1.0 is SIRI de minst behulpzame digitale assistent. En Apple heeft in de tussentijd niet veel gedaan om dat te veranderen.

  Of Apple heeft lopen slapen. (ze hoeven ook niet echt met zulke verkoop successen)
  Of Apple is al die tijd bezig geweest aan een antwoord.
  Ik denk dat Apple gewoon slapend rijk aan het worden is op verlaten technologie

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik gebruik met name Google search omdat deze nagenoeg perfect Nederlands begrijpt. Siri begrijpt in 50% van de gevallen wat ik bedoel. Dit is gewoon niet goed genoeg. Ben benieuwd of dit gaat verbeteren.

 • Profielfoto
  wouwout

  “Apple kocht dit bedrijf vorig jaar en het heeft een privacyvriendelijke manier van Deep Learning gemaakt. Data wordt op de smartphone in plaats van in de cloud geanalyseerd.”

  Hoezo is dit privacy vriendelijk? Het maakt voor privacyvriendelijkheid helemaal niks uit of je data in de cloud of op telefoons analyseert – je analyseert dezelfde data, maar alleen op een andere manier. Apple heeft geen/weing cloud data beschikbaar, zoals Google dat wel heeft, dus moeten ze wel op de telefoons gaan zoeken en gebruiken.

  Opnieuw de frame dat Apple zo privacyvriendelijk is…