Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 mei 2016

Runkeeper: constante tracking was bug

Vorige week was er veel kritiek op Runkeeper nadat de Noorse consumentenbond ontdekte dat de app doorlopend de GPS-locatie van gebruikers doorstuurde naar een marketing­bedrijf. In een reactie stelt het bedrijf dat het om een foutje ging.

Runkeeper stelt dat alleen Android-gebruikers getroffen zijn. De app kon door pushnotificaties op de achtergrond geactiveerd worden en stuurde dan ook onbedoeld GPS-data naar een marketing­bedrijf.

Inmiddels is de Android-versie van de app aangepast en krijgt ook de iOS-versie van Runkeeper een update die het advertentienetwerk kiip.me uit de app verwijderd. Of de onterecht doorgestuurde data ook pro-actief verwijderd wordt laat Runkeeper in het midden, dus reken er niet op.

iOS voorkomt constante tracking door strenge permissies. Op Android kon de app zijn gang gaan.

De constante tracking kwam aan het licht door een rapport van de Noorse consumentenbond. Volgens de organisatie overtrad Runkeeper Noorse en Europese privacyregels. Runkeeper zegt actief met de Noorse evenknie van het College Bescherming Persoonsgegevens te werken om er zeker van te zijn dat de jogging-app binnen de lijntjes kleurt.

Reageer op artikel:
Runkeeper: constante tracking was bug
Sluiten