Pixelmator krijgt nieuwe selectie-tools en extensie foto’s-app OS X

15 reacties

Beeldwerker Pixelmator voor Mac is bijgewerkt naar versie 3.5. De update verbetert de Quick Selection Tool, introduceert een nieuwe Magnetic Selection Tool en brengt een aantal van de retoucheertools uit de app als extensie naar de foto’s-app van OS X.

De stiftvormige tool voor snelle selecties heeft er een broertje bij dat onder de lasso te vinden is. Met de nieuwe magnetische tool selecteer je snel objecten door een selectiekader om een object te tekenen.

Naast de nieuwe magnetische tool is het algoritme achter de stift voor snelle selecties verbeterd. Factoren als kleur, textuur en schaduwen worden nu beter en sneller geanalyseerd voor een nauwkeurige selectie. In onderstaande video zie je de nieuwe magnetische tool in actie.

Wie zijn foto’s met de foto’s-app van OS X beheert, kan nu een aantal tools uit Pixelmator direct in Apple’s app gebruiken. De repair tool, clone tool, verschepen of vervagen en meer bewerkingen zijn als extensie te vinden. Je dienst deze eerst te activeren door een foto te kiezen, op Bewerk te klikken, vervolgens voor Extensies en Meer Extensies te kiezen.

Afgezien van deze drie nieuwe functies brengt Pixelmator 3.5 ook een boel kleine bugfixes en optimalisaties. De app is voor € 29,99 verkrijgbaar in de Mac App Store. Een gratis proefversie is te downoloaden op de website van de ontwikkelaar. Daar zijn overigens ook talloze instructievideo’s te vinden.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ondanks de komst van Affinity Photo en Designer zie ik mijzelf toch nog steeds heel erg veel Pixelmator gebruiken omdat het eenvoudiger in gebruik is.
  .
  Onderlaatst moet ik voor een website ongeveer 50 productafbeeldingen op maat croppen en de schaduw achter de producten weghalen van de witte achtergrond. Dan zie je toch dat ik dit veel sneller en doe met Pixelmator dan met Affinity Photo. Die laatste is natuurlijk een app die veel professioneler is en veel dichter bij het echte werk komt maar toch, soms heb je dat hele professionele gedoe helemaal niet nodig om gewoon goed werk te verrichten.
  .
  Wat ik wel graag zie gebeuren is dat de mensen van Pixelamtor eens gaan werken aan meer ondersteuning voor het toetsenbord. Ik wil best opnieuw betalen voor deze app na weet ik veel hoeveel jaar maar nu voelt het soms toch wel erg lomp aan. Zo’n beetje elke instelling of optie moet je met de cursor verplaatsten omdat het toetsenbord en de pijltjestoetsen gewoon niet reageren. Dit kan echt niet meer in 2016. Shift + pijltje omhoog moet gewoon stapjes van 10% omhoog zijn en niet een geblokkeerde functie.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik vind Pixelmator een geweldige app alleen word ik soms helemaal gek van al die rondslingerende vensters in m’n scherm. Ik vind het zelfs een beetje onhandig. Daarnaast ben ik een beetje aan het experimenteren met Affinity Photo. Bovengenoemd probleem heeft deze app niet en hij lijkt op veel vlakken wat uitgebreider dan Pixelmator. Maar ja, hij is wel twee keer zo duur.

 • Profielfoto
  EEDEEJEE

  Ik heb pas eind vorig jaar Pixelmator gekocht. Kan ik niet gewoon upgraden?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Deze update is gewoon gratis. Je kunt in de Mac App Store bij Updates gewoon op updaten drukken.

 • Profielfoto
  Vilscon

  En toch vraag ik mij nog altijd af: Dit of Photoshop? (Of Affinity Designer).

 • Profielfoto
  EEDEEJEE

  Dank u wel Shmoo, ik dacht dat ik had gezocht maar blijkbaar niet of toch zeker niet waar ik de update moest vinden. Is ondertussen dik in orde.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En toch vraag ik mij nog altijd af: Dit of Photoshop? (Of Affinity Designer).

  .
  Affinity Designer = Illustrator alternatief (vector)
  Affinity Photo = Photoshop alternatief (bitmap)
  .
  Beide Affinity apps zijn gewoon op dit moment al prima uitgerust qua functies maar je voelt gewoon tijdens het werken dat er van die kleine irritaties inzitten zoals het onthouden van de laatste gekozen acties is soms een beetje vreemd en valt dat terug op een default instelling waar je niets mee kunt..
  .
  Dit soort dingen halen de developers er echt wel uit in de komende tijd. De jongens die daar aan werken zijn echt geen prutsers, het kost alleen tijd. Er komt binnen een aantal dagen een kleine patch uit voor Designer & Photo ( versie: 1.4.2 ) terwijl versie 1.5 binnenkort in beta gaat om te testen en dat schijnt een extreem serieuze update te zijn met heel erg veel patches en verbeteringen aan beide apps.
  .
  Zodra deze apps richting versie 1.8 gaan zal je nog amper verschil merken tussen Affinity apps en Adobe programma’s. Natuurlijk zullen er altijd stukjes blijven dat typisch Adobe is en dat Affinity net iets anders doet maar dat zal je altijd hebben wanneer je wisselt van apps. Het gaat er om dat over twee jaar deze jongens niet meer gezien willen worden als het Adobe alternatief maar dat ze gewoon Affinity zijn met professionele software waar je ook voor kunt kiezen en dan mogelijk aantrekkelijker geprijsd is. Iedereen hier kan hopelijk wel begrijpen dat de prijs a 50,- voor zo’n app niet altijd 50,- zal blijven. Ik bedoel Photoshop kostte ooit 800,- of zoiets, Sketch 3 kost ongeveer 99,- en dat is zelfs ene prima prijs voor een apps dat veel minder doet dan Photoshop maar wel heel specifiek een bepaalde doelgroep verzorgt. Ooit, richting de toekomst zullen de apps van Affinity natuurlijk ook gewoon richting de 99,- a stuk gaan. Dat is niet meer dan logisch voor het geen dat ze doen en het stukje kwaliteit dat je prijs. In het begin zaten de kleurpatronen van Pantone niet eens in de app, nu hebben ze daar een licentie voor en worden ze gewoon meegeleverd, dat zijn allemaal dingen die de prijs omhoog duwen richting de toekomst.
  .
  .
  Pixelmator is nog steeds een geweldige app voor de Mac al zou ik er op dit moment niet 30,- voor betalen wanneer je Affinity Photo voor 50,- kunt kopen die ook nog eens vroeg in z’n update cycle zit dus de kans dat je binnenkort weer moet betalen voor Photo is heel klein, daar gaat minimaal wel een jaar overheen vanaf nu.
  Zo nu en dan kun je Pixelmator kopen voor 15,- in de aanbieding. Dan wordt het natuurlijk interessant en dan kun je deze app natuurlijk gewoon blindelings kopen want voor 15 – 20,- koop je gewoon een prima stukje software.
  Pixelmator is veel meer voor de hobby en voor Truus die een beetje haar foto’s wilt bewerken maar nog nooit met Photoshop gewerkt heeft. Iemand die jaren lang met Photoshop heeft gewerkt kan natuurlijk ook heel erg veel met Pixelmator doen maar dan veel meer op basis van ervaring en met veel meer handmatige handelingen natuurlijk. Zoals iemand die DTP’er is ook in Pages een goede layout kan opmaken, omdat hij gevoel voor layouts in z’n vingers heeft vanuit InDesign.

 • Profielfoto
  Edwin

  Pixelmator valt voor mij gewoon af vanwege de bijna gitzwarte interface waarbij ik nauwelijks contrast kan onderscheiden. Al vele jaren wordt er op het forum van Pixelmator om een minder donkere UI gevraagd, helaas zonder resultaat. Affnity Photo en Photoshop hebben de lichtere dark mode variant.

 • Profielfoto
  Booden

  Ik heb versie 3.4.4 en bij mij verschijnt bij updates Pixelmator niet.
  Moet ik voor de update een geheel nieuwe kopen?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee, de update komt vanzelf naar boven.. Even uitloggen en inloggen in de Mac app Store of een paar keer op CMD + R drukken.
  .
  Dit is een gratis update voor iedereen die ooit de Mac App Store versie heeft gekocht. Dus 2.0 en hoger.

 • Profielfoto
  Booden

  Shmoo. Dank voor de tips. Echter geen resultaat!

 • Profielfoto
  CD130

  Zelfde probleem hier. Zie de update niet. Geeft aan dat er geen updates beschikbaar zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zoek eens op Pixelmator, ga naar de pagina van Pixelmator en druk op de button open. Als op deze button de prijs van de app staat ben je mogelijk ingelogd met een ander AppleID. Een ID waar je niet Pixelmator mee hebt gekocht.
  .
  Een andere manier is Pixelmator van je programma’s folder in de prullenmand slepen en daarna een nieuwe versie downloaden uit de Mac App Store.

 • Profielfoto
  CD130

  @Shmoo, bedankt! Verwijderen en opnieuw installeren was de oplossing. Wel vreemd. Hopelijk loop ik niet meer updates mis…

 • Profielfoto
  Booden

  Vandaag/vanavond de update aangeboden gekregen via App Store Update!!