PayPal stopt terugbetaling bij gefaalde crowdfunding

5 reacties

Crowdfunding-platforms als Kickstarter hebben geweldige dingen gebracht. Denk aan Pebble, Exploding Kittens en de Pono Player. Het gaat ook vaak mis zoals bij de Coolest Cooler en Nano Drone Zano. Als projecten mislukken, zijn kopers hun geld kwijt.

Betaaldienst PayPal wil niet langer garant staan voor mislukte projecten en gaat alle betalingen aan crowdfunding-platforms vanaf 25 juni uitsluiten van zijn aankoopbescherming. Dat blijkt uit nieuwe voorwaarden.

Risico’s en onzekerheden

Met aankoopbescherming kunnen consumenten hun geld via PayPal terugkrijgen als een product niet wordt geleverd of niet aan de verwachtingen voldoet. Die bescherming sluit vanaf 25 juni crowdfunding-projecten uit omdat “Dit in overeenstemming met de risico’s en onzekerheden van crowdfunding-campagnes is, die geven geen garanties.”

zano-16x9
Veelbelovend, nooit geleverd: de Zano Nano Drone.

De uitsluiting is reeds in de Amerikaanse voorwaarden van de betaaldienst opgenomen. De komende dagen worden ook de Nederlandse voorwaarden bijgewerkt. Volgens cijfers van Kickstarter mislukte vorig jaar negen procent van de succesvol gefinancierde projecten en slaagde 65 procent van de makers erin hun projecten op tijd te leveren. PayPal sluit alle crowdfunding-platforms uit, niet alleen Kickstarter.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  pannekoek

  Lijkt me logisch, het risico van investeren met durfkapitaal op kleine schaal, is niet het zelfde als iets kopen.

  Kopersbescherming krijgen op een project dat faalt lijkt met niet de bedoeling. Als je geen risico wilt, dan moet je wachten tot het project geslaagd is. Om het vervolgens te kopen in (web)winkel voor de dan geldende vraagprijs.

 • Profielfoto
  jned0

  Wat gebeurt er met het geld?

 • Profielfoto
  pannekoek

  Als je geld overmaakt, naar kickstarter (of iets anders), dan is het al niet meer van jouw. Zo simpel is het.

  Je geeft iemand letterlijk een “fund” om z’n ding te ontwikkelen. Het is aan jouw om te bepalen of het de prijs van de gok waard is om in een kickstarter te investeren, of dat het te ambitieus is en je het niet moet doen.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  @pannekoek

  1. Jou*
  2. Dat hangt er volledig af van wat je afspreekt met Kickstarter.
 • Profielfoto
  marquez

  Je kon bij kickstarter sowieso al nooit gebruik maken van PayPal.
  Alleen credit of debit card. Indiegogo gebruikt PayPal, maar daar zijn de meeste objecten ‘flexible funding’ wat inhoudt dat ook als ze het niet halen, je ze toch support met je geld. Dus die zijn al ingedekt.