Oud Apple Maps-chef geeft Google een lesje cartografie

15 reacties

Justin O’Beirne, voormalig hoofd van Apple’s kaartenafdeling, heeft een kritisch stuk geschreven over Google Maps. Volgens de oud Apple Maps-chef gaan Google’s kaarten er niet op vooruit. Hij vraagt zich af “Wat is er met Google Maps gebeurd?”

O’Berne betoogt dat Google de balans tussen steden en wegen kwijt is. In 2010 stonden er veel steden en weinig wegen op de kaart. In 2016 zijn er steden geschrapt, maar leiden de vele wegen nergens heen.

Screenshots vergeleken

In een vergelijking van screenshots valt op dat gemiddeld 70 procent van de steden niet meer op de standaard kaartweergave wordt getoond. Google gaat hiermee in tegen een goed gebruik in de cartografie dat voor overzichtelijke kaarten moet zorgen: iedere lijn (weg) moet een bestemming hebben en ergens heen gaan, anders is het een loze weg die alleen ter opvulling op de kaart is gezet. in 2010 was het omgekeerde waar: veel bestemmingen die zweefden zonder met wegen verbonden te zijn.

google-kaarten
Klik/tap voor groter.

Balans

O’Beirne vermoed dat Google de kaarten heeft getracht te optimaliseren voor mobiele apparaten. Door steden niet te weergeven, wordt de leesbaarheid groter, maar de kaarten ook erg leeg. Google heeft dat gecompenseerd met het toevoegen van wegen. Apple’s oud-kaartenmaker heeft ook een verbetervoorstel gemaakt met een goede balans tussen wegen en steden. Iedere stad is verbonden met een of meer wegen, maar loze wegen zijn weggelaten.

google-maps-balans
Links: origineel, rechts: verbetervoorstel (Klik/tap voor groter).

De conclusie is dat minder bij cartografie niet altijd beter is, maar gewoon minder. “Google moet een deel van de steden terug toevoegen om de kaarten evenwichtiger te maken. Ik hoop dat ze doen,” concludeert de kaartenexpert. Als je geïnteresseerd bent in cartografie of het presenteren van informatie in het algemeen is de hele blogpost met vele voorbeelden een aanrader.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Toch heb ik het gevoel dat er bij Google veel meer word nagedacht over de Maps dan bij Apple, maar die pannenkoek zal wel met een reden weg zijn bij Apple. Hier is een oud stuk van hem. Hij is nu bezig met een boek schrijven over digitale cartografie, volgens mij wilt hij gewoon heel graag bij Google werken.

 • Profielfoto
  Jonasken

  En toch werkt Google Maps veel beter dan de software van Apple

 • Profielfoto
  SolidCake

  Zijn website is ook weinig over nagedacht… Hoe kleiner het scherm wordt des te groter de content… Dit maakt zijn ‘essay’ haast onleesbaar.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Google heeft veel betere cartografie dan Apple Maps. Punt.
  Bij in en uitzoomen op Apple Maps verdwijnen plaatsnamen en zie je door het kleurgebruik helemaal niet waar de bebouwing zich bevindt. Apple Maps is helegaar niet slecht, maar als het er op aankomt wint Google handsdown…

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Heeft dit niet gewoon met routes te maken? Wanneer je op Google Maps aangeeft van A naar B te willen is een lege map beter leesbaar. Grote steden zijn veel belangrijker naar mijn idee als referentiepunten dan kleine steden op de kaart. Ook is goed zichtbaar dat Google meer ruimte heeft om de namen van snelwegen op de kaart te zetten zodat je precies kan zien welke routes je moet nemen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hij zal vast niet helemaal uit zijn nek lullen, maar als ik NYC op mijn tablet zet, krijg ik minimaal het linkse beeld te zien.

  Afhankelijk van het in- of uitzoomen wisselt de weergave uiteraard. Maar dat lijkt me redelijk logisch.

 • Profielfoto
  Xcode

  Leuk allemaal, maar Google heeft Streetview. Dat vind ik toch een essentieel element.

 • Profielfoto
  Willem

  Waar het essay van deze kaart-dinosaurus mis gaat is dat Google Maps interactief is. Waar hij steeds terug grijpt op oude geprinte kaarten vergeet hij dat die oude kaarten statisch zijn. Je kunt niet inzoomen om meer informatie te krijgen: alle informatie moet altijd zichtbaar zijn. Bij Google Maps geld dat op uitgezoomd niveau je goed overzicht moet hebben, bij inzoomen krijg je de details erbij. Neemt niet weg dat de balans iets te veel op wegen ligt, maar om nu te stellen dat elke weg tussen steden moet zijn en voorzien van een label: nee, dat maakt het juist te druk.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Wat Willem zegt. Hij leeft nog in het oude tijdperk. Niemand gebruikt meer alleen de standaard view van maps. Misschien dat Apple daarom lichtjaren achterloopt met zijn maps. Ik gebruikte als rechtschapen Apple-fan eerst altijd Apple Maps, maar sinds ik een aantal keer de weg kwijt ben geraakt in Europa of routes gewoon veel te weinig informatie bevatten ben ik overgestapt. De UI van Apple Maps bij Turn to Turn vind ik nog steeds beter, maar inmiddels ben ik gewend aan de UI van Google en kijk ik niet meer om.

 • Profielfoto
  Rokit8

  Zelf vind ik openstreetmap.org nog altijd de beste. Heb alleen nog niet helemaal door hoe je zelf met JOSM de kaarten kan aanpassen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Over Bing geen woord gerept, niets op aan te merken dus:)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Toevallig had ik een paar minuten nog Apple Maps open en keek ik naar mijn directe omgeving. Wegen die al een halfjaar geleden ontoegankelijk zijn geworden voor autoverkeer en nieuwe wegen die sindsdien open zijn, zijn NOG STEEDS niet te vinden op Apple Maps. Ik heb dit al 3 keer ingezonden als feedback maar er word gewoon niks mee gedaan.

  Bij Google Maps hoefde ik dit maar 1 keer aan te geven en was het binnen 2-3 dagen aangepast.

  Apple Maps ziet er leuk uit en is lekker geïntegreerd in iOS maar om de kwaliteit van de kaarten moet Apple zich gewoon kapot schamen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Bij Google Maps hoefde ik dit maar 1 keer aan te geven en was het binnen 2-3 dagen aangepast.

  De kans dat Google van jou opmerking gebruik maakt om de kaart te updaten is klein. Google is eigenaar van Waze, en deze gebruikers zorgen voor de meeste wijzigingen in Google Maps.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @Zakske, nee. Ik krijg elke keer ook feedback van Google over de wijziging die ik aan heb gegeven op het moment dat die doorgevoerd is. Tot nu toe elke keer geweest bij mijn feedback.

 • Profielfoto
  wouwout

  Wat een onzin artikel weer. Kom op omt / raymon het niveau van de artikelen wordt er niet beter op. Google heeft zoom niveau waarop bepaalde kaart info te zien is wat aangepast. Dat hadden jullie zelf ook kunnen zien én testen sterker nog ik denk dat jullie dit wel wisten toen het artikel geschreven werd