Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Oud Apple Maps-chef geeft Google een lesje cartografie

Justin O’Beirne, voormalig hoofd van Apple’s kaartenafdeling, heeft een kritisch stuk geschreven over Google Maps. Volgens de oud Apple Maps-chef gaan Google’s kaarten er niet op vooruit. Hij vraagt zich af “Wat is er met Google Maps gebeurd?”

O’Berne betoogt dat Google de balans tussen steden en wegen kwijt is. In 2010 stonden er veel steden en weinig wegen op de kaart. In 2016 zijn er steden geschrapt, maar leiden de vele wegen nergens heen.

Screenshots vergeleken

In een vergelijking van screenshots valt op dat gemiddeld 70 procent van de steden niet meer op de standaard kaartweergave wordt getoond. Google gaat hiermee in tegen een goed gebruik in de cartografie dat voor overzichtelijke kaarten moet zorgen: iedere lijn (weg) moet een bestemming hebben en ergens heen gaan, anders is het een loze weg die alleen ter opvulling op de kaart is gezet. in 2010 was het omgekeerde waar: veel bestemmingen die zweefden zonder met wegen verbonden te zijn.

Klik/tap voor groter.

Balans

O’Beirne vermoed dat Google de kaarten heeft getracht te optimaliseren voor mobiele apparaten. Door steden niet te weergeven, wordt de leesbaarheid groter, maar de kaarten ook erg leeg. Google heeft dat gecompenseerd met het toevoegen van wegen. Apple’s oud-kaartenmaker heeft ook een verbetervoorstel gemaakt met een goede balans tussen wegen en steden. Iedere stad is verbonden met een of meer wegen, maar loze wegen zijn weggelaten.

Links: origineel, rechts: verbetervoorstel (Klik/tap voor groter).

De conclusie is dat minder bij cartografie niet altijd beter is, maar gewoon minder. “Google moet een deel van de steden terug toevoegen om de kaarten evenwichtiger te maken. Ik hoop dat ze doen,” concludeert de kaartenexpert. Als je geïnteresseerd bent in cartografie of het presenteren van informatie in het algemeen is de hele blogpost met vele voorbeelden een aanrader.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Oud Apple Maps-chef geeft Google een lesje cartografie
Sluiten