OS X 10.11.5 brengt bugfixes, iTunes 12.4 krijgt eenvoudiger ontwerp

31 reacties

Naast iOS 9.3.2 voor de iPhone en iPad is voor de Mac OS X 10.11.5 en iTunes 12.4 uitgebracht. In OS X 10.11.5 zijn alleen onderhuidse bugfixes en verbeteringen in de beveiliging te vinden, maar in iTunes 12.4 zijn een aantal versimpelingen toegevoegd.

iTunes werd mede door de toevoeging van Apple Music steeds lastiger te bedienen. Zo was de navigatie overvol en werkte de vorige- en volgende knop niet in Apple Music. In versie 12.4 wordt dat gecorrigeerd.

Makkelijker switchen

De meest opvallende verbetering in iTunes 12.4 is bovenaan te vinden. Apple heeft de navigatie vereenvoudigd en de nietszeggende iconen om tussen de verschillende secties te wisselen vervangen door een dropdown-menu. Je kunt dat menu nu ook modificeren. Kijk je nooit naar Podcasts en Films in iTunes? Dan haal je de optie er eenvoudig uit. Ook zijn belangrijke knoppen en regelaars bovenaan beter zichtbaar.

itunes123vs124
iTunes 12.3 (boven) en iTunes 12.4 (onder) [Klik voor groter]

Zijbalk is terug en aanpasbaar

Het weghalen van de zijbalk in iTunes 12 zorgde in 2014 voor veel kritiek. Apple probeerde een aantal versies lang gebruikers te overtuigen dat de zijbalk écht niet meer nodig was, maar iTunes kan toch niet zonder. In de secties Mijn Muziek en Afspeellijsten is de zijbalk weer zichtbaar zodat onder andere het slepen van muziek naar afspeellijsten weer eenvoudig is. Bovendien kan de inhoud van de zijbalk nu aangepast worden.

Schermafbeelding 2016-05-16 om 20.18.53
Klik/tap voor groter.

Kleine aanpassingen

Daarnaast zijn de menu’s in iTunes versimpeld en kan het menu weergave gebruikt worden om het voorkomen van iTunes te fine-tunen. Tot slot werken de vorige- en volgende knop nu binnen je eigen bibliotheek, Apple Music en de iTunes Store. Apple rept in de release notes met geen woord over de bug die muziek laat verdwijnen, maar zei eerder dat dit in “een volgende iTunes-versie” wordt opgelost.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  erwin33

  iTunes 12.4 hier binnen, maar 10.11.5 nog niet in de appstore hier hoor.

 • Profielfoto
  erwin33

  Staat niet bij updates, meer mensen hier ook last van?

 • Profielfoto
  Blieper

  Alles staat er al op, ben benieuwd wat het voor ’n verbeteringen brengt…

 • Profielfoto
  languh

  ik gebruik altijd al de zijbalk, vond het zelf ook altijd handig. fijn dat ze die dus er niet uithalen

 • Profielfoto
  Targaryen

  Eindelijk, de zijbalk is terug in permanente vorm! De update verschijnt momenteel nog niet op mijn Windows 10 installatie. Even geduld…

 • Profielfoto
  erwin33

  Vreemd zie hem nog steeds niet bij mijn updates staan. Hoe dan?

 • Profielfoto
  Jochem De Jong

  Ik heb naast de update voor iOS (overigs al geïnstalleerd zonder problemen) ook een nieuwe update voor de watchOS versie 2.2.1 in de watchOS app. Niet bijzonder veel wijzigingen eigenlijk alleen maar beveiligingsupdates.

 • Profielfoto
  Koentje16

  Weet iemand hoe je de zijbalk ook weer kan verbergen? Vond het zonder fijner.

 • Profielfoto
  ageman

  option command s

 • Profielfoto
  ageman

  werkt ook voor finder windows

 • Profielfoto
  makoe

  Nu nog coverflow terug in iTunes en dan is het helemaal af:smile:

 • Profielfoto
  Koentje16

  Super bedankt ageman!!

 • Profielfoto
  BRIGADOG

  Nu nog coverflow terug in iTunes en dan is het helemaal af:smile:” Inderdaad! EN….enig idee iemand waar het checken van dubbele nummers/albums ineens is gebleven?? Verder een goede update maar dat laatste mis ik nu in de nieuwste versie..;-(

 • Profielfoto
  Targaryen

  Super bedankt ageman!!

  +1 en meteen ook Frontrow! Vond ik altijd een leuke optie om muziek te spelen in de woonkamer.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  @BRIGADOG Bedoel je de functie “Show duplicates”? Die staat onder File>Library en dan onderaan. Als dat is wat je bedoelde.

 • Profielfoto
  KarelWillem
 • Profielfoto
  staaf

  Command F werkt eindelijk!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Volgens mij is “Onlangs toegevoegd” nu verwijderd. Was ook buggy.

  Het veranderen van weergave is nu omslachtiger. Eerst de zijbalk tevoorschijn toveren vervolgens selecteren of je lijst-, artiest-, album- of afspeelweergave wilt. Lastig. Waarom niet gewoon een hamburgermenuutje o.i.d. daarvoor?

 • Profielfoto
  THX-1138

  En wat is het verschil tussen deze twee menu-items??

  Ik zie inmiddels het verschil. Maar waarom zou je iTunes én een minispeler samen op het scherm willen hebben???

 • Profielfoto
  THX-1138

  Het valt me trouwens op dat het tonen of verbergen van de zijbalk een zeer schokkerig gebeuren oplevert op een MBP uit 2009. Hoe gaat dat op een nieuwe Mac?

 • Profielfoto
  THX-1138

  Heb inmiddels alle “zijbalk toetscombinaties” hetzelfde gemaakt in de voor mij belangrijke programma’s…;!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zal wel weer een zeur zijn maar is dit alleen bij mij?
  .

  Vergroot

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Nope Shmoo, heb het ook.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Nou ik heb t niet of m’n ogen zijn minder goed.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben van dezelfde mening als THX-1138, Waarom weer zo een menu voor de verschillende weergaven, het blijft me een ingewikkeld gedoe. Toch liever een paar iTunes versies terug in de tijd…

 • Profielfoto
  Nicci1964

  Na de update van iTunes werd ik getrakteerd op een lege bibliotheek. Ook alle afspeellijsten verdwenen.:sad:
  Op zich geen probleem omdat ik mijn muziek (gelukkig) niet in de iTunes media map bewaar. Alle muziek opnieuw aan de bibliotheek toegevoegd, nu werkt alles weer naar behoren.

 • Profielfoto
  fixar

  Hallo Nicci, ik heb gister ook iemand geholpen die hetzelfde probleem had. Gelukkig was het daar eenvoudig te verhelpen door de oude iTunes Library.itl terug te zetten die door iTunes in de map “Previous iTunes Libraries” was gezet…

  Daarmee heb je niet alleen je muziek weer terug in je iTunes, maar vooral ook de diverse afspeellijsten die je in al die jaren hebt gemaakt.

 • Profielfoto
  Nicci1964

  Thanks @fixar, dat had ik al ontdekt. Alles netjes hersteld:smile:

 • Profielfoto
  ajschot

  wat zijn we weer hard achteruitgegaan naar 6 jaar geleden…. iTunes bah… traag en het ziet er ook nog eens niet uit. Jammer…. alweer….. ik was juist erg blij met deze vormgeving… snel klikken op genre etc nu steeds die lelijke jaren 2000 zijbalk oproepen om aanpassingen te doen. niet te geloven weer….
  Maar als ik zo lees ben ik de enige die die lelijke zijbalk vervelend vind… ja verbergen kan maar ik moet dat steeds aan en uit zetten… geen aut verberg functie ofzo en al die lelijke scroll menutjes weer terug sorry maar ik was juist blij met de eenvoud van icoontjes.
  Switchen gaat toch sneller met 1 klik dan met 2? Daarbij komt dat je icoontjes ook kon verbergen die je niet nodig had ik zie niet de verbetering die iedereen ziet ik denk gewoon dat sommigen de ouderwetse ipod feeling missen en daarom die oude iTunes look terug willen… jakkk… laten ze gewoon een aantal skins maken, iedereen blij.

 • Profielfoto
  whoneedsroads

  De laatste update van iTunes, gecombineerd met mymusic is klaar. Over. helemaal klaar. I cancel de hele serie. Ga op zoek naar iets wat gewoon doet wat IK wil in plaats van dat het ‘een goed plan voor mijn leven heeft”.

  Jezus, wat ben ik het zat. Wat een ontzettend crappy applicatie is het nu.
  Het moment dat het mij vanuit mijn eigen muziek-library weghaalt – ik kan er niet eens meer fatsoenlijk bij of in zoeken – is het klaar.
  Apple.. jullie zijn een ongelofelijk stelletje lullo’s.
  In plaats van makkelijker, transparanter, gebruiksvriendelijker… is het een compleet gedrocht geworden. NIET transparant, NIET gebruiksvriendelijk, NIET bruikbaar.

  Op het moment dat ik mijn eigen externe library met al mijn geripte CD’s NIET meer fatsoenlijk en makkelijk kan gebruiken…. klaar. Done with.

  Vraag: wat is WEL een knappe media-player? iTunes heeft verloren. Definitief.
  Wat een k**** app
  Echt.
  Ooit – lang geleden – was het de beste player. Nu word ik er he-le-maal niet goed van.