Ook intel wil van de traditionele minijack af

19 reacties

Het lijkt erop dat de 3,5 millimeter minijack voor audio zijn langste tijd gehad heeft. Niet alleen Apple wil er volgens geruchten in de iPhone 7 vanaf, ook Intel ziet geen toekomst meer voor de analoge aansluiting die in de jaren 60 werd uitgevonden.

Intel heeft tijdens een conferentie in Shenzhen, China een nieuwe standaard voor audio over USB-C voorgesteld. Deze stuurt zowel analoge als digitale audio over USB-C en moet voor een pijnloze transitie zorgen.

Analoog probleem

De overstap van een analoge minijack naar digitale audio brengt nogal wat hobbels met zich mee. Zo bevat een smartphone momenteel een versterker die de audio analoog over de minijack stuurt. Digitale hoofdtelefoons die via USB-C (of Lightning) werken, ontvangen alleen de digitaleaudio en moeten een eigen versterker inbouwen. Dit maakt oude, analoge headphones per definitie incompatibel zonder een externe versterker en convertor die bijvoorbeeld in een verloopje zit.

Intel stelt een multifunctionele chip voor die de digitale audio afhandelt én als versterker dient voor analoge audio. Deze chip kan ook zaken als ruisonderdrukking afhandelen en stuurt het analoge signaal over twee loze pinnen op de USB-C-aansluiting zonder invloed op de snelheid van dataoverdracht. Zo kunnen verloopjes compact blijven en krijgen analoge headphones een gratis ‘upgrade’ met ruisonderdrukking.
earpods-wide-2

Aanpassing Apple

Intel wil de nieuwe standaard nog dit kwartaal afhebben, maar dat is voor de iPhone 7 te laat. Apple zou de minijack willen schrappen omdat deze veel ruimte inneemt en het waterproof maken van de iPhone in de weg staan. Mogelijk heeft de iPhone-maker een eigen oplossing die net als die van Intel werkt, of hebben de twee samengewerkt bij het ontwikkelen van de standaard. Met een reus als Intel achter het uitfaseren van de 3,5-inch minijack, is de poort hoe dan ook geen lang leven meer beschoren.
(Via: AnandTech)

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  Duh, natuurlijk hebben Apple en Intel hiervoor samengewerkt. Net zoals bij de ontwikkeling van Thunderbolt. Dus het wordt voor mij steeds aannemelijker dat de iPhone 7 geen minijack zal hebben

 • Profielfoto
  GrandMaster

  Zou ook tijd worden, en ben blij dat het verdwijnt.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Hoeveel zou Apple aan Intel betaald hebben ?;-)

 • Profielfoto
  polansky

  Zou ook tijd worden, en ben blij dat het verdwijnt.

  Natuurlijk!
  Laten we gelijk de lampfitting dan ook maar vervangen. Die bestaat immers al sinds 1883…;)

  Omdat het draadloos is, wil dat niet zeggen dat het altijd maar beter is.
  Bestaande techniek heeft zich vaak bewezen.

 • Profielfoto
  Byair

  Dat zou wel jammer zijn, foto’s maken en dan afdrukken met de volume knop van mijn iPhone headset is eigenlijk wel handig.

 • Profielfoto
  MvdM

  Zou ook tijd worden, en ben blij dat het verdwijnt.

  Ik niet.

 • Profielfoto
  GrandMaster

  Eerst maar eens openstaan voor nieuwe dingen, en nadien kan je altijd nog bekijken of het een vooruitgang is of niet. En wie zegt dat het draadloos word? ik denk dat het via de lightning gaat komen en daar heb ik totaal geen problemen mee.

 • Profielfoto
  Niels

  Ik begrijp niet waarom iedereen zo loopt te jammeren, er komt heus wel een verloopje om oude headsets alsnog te kunnen gebruiken. En toekomstige headsets zullen dankzij de nieuwe aansluiting alleen maar betere geluidskwaliteit brengen.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wat ik fascinerend vind is dat van VGA (d-sub) naar HDMI zonder twijfel als vooruitgang werd gezien, maar dat de audiopoort toch wat meer weerstand oproept…

 • Profielfoto
  LucM

  Waarschijnlijk omdat veel mensen, waaronder ik, headphones van enkele honderden euro’s hebben aangeschaft en bang zijn dat die straks onbruikbaar zijn. Dit is overigens voor het eerst dat ik lees over backwards compatibility, dus zo gek is die weerstand opzich niet. Ik kan mij eerdere headlines herinneren van Apple sloopt de 3,5 Jack eruit zonder dat duidelijk was wat er dan wel zou komen.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Het wordt denk ik eerst maar eens zien wat de kwaliteit van deze “nieuwe” aansluiting wordt: bij de 3.5 mm jackplug valt deze erg tegen, weinig robuust en slecht contact, vooral in vergelijking tot z’n grotere broer. De vraag is of dat bij een nóg kleinere connector niet eerder slechter wordt dan beter. Ben daarin wel benieuwd.

  @Raymon: die D-sub-connectoren zijn sowieso onhandig en niet robuust, ook niet gemaakt om regelmatig aan te koppelen en weer los te koppelen. Hetzelfde ook voor de klassieke RS-232-poort en de parallelle poort, USB is hier in alle opzichten beter, ook qua protocollen etc., D-sub stamt nog uit de tijd dat computerapparatuur experimenteel was en iets voor technici, niet voor de “gewone” mens.

  Met USB-C en Lightning heb ik overigens nog helemaal geen ervaring, met Mini-USB en Micro-USB vooral slechte ervaringen qua robuustheid, slecht contact, kapotte stekkers en connectoren, de 30-pin dockconnector van Apple heeft bij mij daarentegen nooit problemen opgeleverd, evenals de standaard USB-stekker.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Mag ik dan ook verlangen dat iTunes eindelijk eens lossless muziekbestanden gaat aanbieden…?

 • Profielfoto
  whaha

  Mooie Tony smsT, want anders blijf ik wel gewoon CD’s kopen.
  Éen keer importeren en klaar is kees.

  Ik ben blij dat mijn toekomstige SE nog een gewone hoofdtelefoonuitgang heeft.
  Het kan best zijn dat het beter gaat worden, maar ik ben vooralsnog ook sceptisch.

 • Profielfoto
  Mich

  Dat de jack geschiedenis is staat als een paal boven water. Ben ik ook blij om.

  Alleen, de jack is nu een standaard. Dus headsets werken op elk toestel. Als apple de lightning poort gaat gebruiken en andere fabrikanten de USB-C zitten we met een probleem me dunkt.

 • Profielfoto
  Wauters

  Schaf gelijk ook het scherm af, gebruikers kopen wel een verloopstuk usb-c naar hdmi en een extern scherm.

  pfff why?

 • Profielfoto
  strigoi

  Waarom heeft de iPhone eigenlijk niet al een USB-C poort of is Lightning een verkapte USB-C? Met de MacBook hebben ze een ‘nieuwe standaard geintroduceerd’ en vervolgens is dat het enige device/computer met zo’n poort..? Met oog op de volgende reeks accessoires zet ik m’n geld liever in op USB-C.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het wordt denk ik eerst maar eens zien wat de kwaliteit van deze “nieuwe” aansluiting wordt: bij de 3.5 mm jackplug valt deze erg tegen, weinig robuust en slecht contact, vooral in vergelijking tot z’n grotere broer. De vraag is of dat bij een nóg kleinere connector niet eerder slechter wordt dan beter. Ben daarin wel benieuwd.

  @Raymon: die D-sub-connectoren zijn sowieso onhandig en niet robuust, ook niet gemaakt om regelmatig aan te koppelen en weer los te koppelen. Hetzelfde ook voor de klassieke RS-232-poort en de parallelle poort, USB is hier in alle opzichten beter, ook qua protocollen etc., D-sub stamt nog uit de tijd dat computerapparatuur experimenteel was en iets voor technici, niet voor de “gewone” mens.

  Met USB-C en Lightning heb ik overigens nog helemaal geen ervaring, met Mini-USB en Micro-USB vooral slechte ervaringen qua robuustheid, slecht contact, kapotte stekkers en connectoren, de 30-pin dockconnector van Apple heeft bij mij daarentegen nooit problemen opgeleverd, evenals de standaard USB-stekker.

  Lightning werkt bij mij heel goed, heb er tot nog toe geen problemen mee gehad, maar heb wel andere al horen klagen over ‘losse poorten’.

  Enfin, even over die 3,5mm jack. Ik heb er ook geen problemen mee dat die verdwijnt. Ik heb ook een koptelefoon van over de 300€, maar die sluit ik niet noodzakelijk op mijn iPhone aan. Het lijkt alsof iedereen hier een koptelefoon koopt van zoveel geld enkel en alleen om op zijn iPhone aan te sluiten. Als je dat doet, heb je sowieso of teveel geld, of je bent niet goed wijs.

  Ik gebruik mijn dure hoofdtelefoon op wel wat andere apparaten dan mijn iphone. een mengtafel is één van die vele apparaten.

  Snap dus ook al de commotie niet. Maar goed, ieder zijn mening uiteindelijk hé. Ik ben persoonlijk niet zo voor draadloos. Dus ik hoop gewoon dat die lightning poort goed werkt voor koptelefoons. Of een andere poort. “Smart connector”? Eventueel?

  We zullen wel zien als het zover is hé. Ik zou er mij op dit moment sowieso nog niet te druk om maken. Er kan trouwens alleen maar vooruitgang geboekt worden door dingen drastisch te veranderen. iedereen zit te zeggen dat Apple niet meer innoveert, maar dan denk ik weer, als je iets niet zo drastisch veranderd, dan ga je ook niet vooruit.

  Ik bedoel, ze hebben de diskdrive en de floppy drives er ook als eerste weggelaten in hun computers. Ik vind mijn Macbook Pro retina echt super, ik hoef helemaal geen cd-rom niet meer. En hetzelfde zal uiteindelijk gebeuren met die audio poort:-)

 • Profielfoto
  Ron Stijnen

  Heel vervelend voor de muzikanten! Audio interface die niet meer aan te sluiten is. Een berg muziek apps die je nu draadloos moet aansturen met de grootste latency problemen

 • Profielfoto
  Wauters

  Ik volg je RON,
  En verder, het is audiofiel verantwoord om je 300€ koptelefoon aan te sluiten op je iPhone omdat die DAC gewoon goed is.
  Check eens op:
  http://www.kenrockwell.com/apple/iphone-6-plus.htm#measurements

  Hetzelfde geldt voor de DAC in de AP express
  http://www.kenrockwell.com/apple/airport-express-audio-quality-2014.htm#rex

  Tip: audiofiel met low budget: iPhone – Tidal – ATH-M50X = heaven