Nokia keert terug op de smartphone-markt

7 reacties

Als het Apple-schip écht zinkt (spoiler alert: gaat niet gebeuren) is er binnenkort een nieuw, maar toch bekend smartphone-merk als alternatief. Nokia zal terug op de markt verschijnen als maker van featurephones, smartphones en tablets.

Microsoft heeft alles wat niet met de Lumia-telefoons en Windows Phone te maken heeft verkocht aan een nieuw Fins bedrijf dat is opgericht door een oud-medewerker van Nokia. Foxconn is ook bij de deal betrokken.

Finse ondernemer en Foxconn

De nieuwe Nokia smartphones en tablets zullen op Android werken en worden gemaakt door het Finse HMD Global Oy. Daar staat Arto Nummela aan het roer. Hij werkte eerder voor Nokia en gaf leiding aan de mobiele divisie van Microsoft Azië. Foxconn, dat voor Apple de iPhone assembleert, is via een dochterbedrijf bij de overname betrokken en gaat de featurephones die in ontwikkelingsladen onder het label Nokia Asha worden verkocht maken. Met de overname is een bedrag van 350 miljoen dollar gemoeid.

Nokia Asha 503
De Nokia Asha 503 featurephone voor ontwikkelingslanden.

Ontwikkeling nieuwe Nokia-smartphones

HMD Global zegt de komende jaren 500 miljoen dollar te gaan investeren in de ontwikkeling van Nokia-smartphones met Android. Dat geld komt van investeerders en de verkoop van featurephones. Het bedrijf verwacht dat het nog wel even duurt voordat Nokia-smartphones op de markt verschijnen. Het heeft in ieder geval voor tien jaar het recht om de merknaam Nokia te gebruiken in handen.

Microsoft benadrukt dat de Lumia-smartphones en Windows 10 Mobile volledig los van Nokia staan en dat het zich samen met partners als Acer, Alcatel, HP en VAIO blijft richten op Windows 10 Mobile.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Zou het niet een heel mooi verhaal zijn wanneer Nokia nu een telefoon zou maken dat binnen 3 jaar ineens 100 miljoen examineren per jaar verscheept.
  Niet dat dit gaat gebeuren wanneer je Android gaat gebruiken maar toch. Dat we zo’n hele nieuwe telefoonfase in zouden gaan. Een beetje dat wat Apple in 2007-2008 veroorzaakte. Daar heb je natuurlijk echt wel een eigen OS voor nodig en een product waar iedereen op dit moment op dit te wachten zonder dat wij weten dat we er op zitten te wachten.
  .
  Ik zou het wel gaaf vinden als we zoiets nogmaals gaan meemaken. Het hele iPhone en Android gedoe hebben we nu wel een beetje gezien. Het is allemaal zo verstelbaar en een upgrade trein geworden.. Vergelijkbaar als de Nokia 8410 als opvolger van de Nokia 8210 in 2004. Heel leuk allemaal maar zo vanzelfsprekend.
  .
  Plus als extraatje, er zijn natuurlijk nu al hele generatie kinderen die Nokia telefoons helemaal nooit gekend hebben dus dat is extreem grappig.

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Mod Edit: Deze compleet off topic flame is nergens voor nodig…

 • Profielfoto
  Zakske

  Niet dat dit gaat gebeuren wanneer je Android gaat gebruiken maar toch.

  Waarom niet? Als ze het slim aanpakken – pure Android, updates zoals bij Google Nexus, geen bloatware, prima hardware én een goede prijs – moet het mogelijk zijn. Dat Foxconn deelneemt is positief; die zijn het uiteraard beu om voor een appel en een ei telefoons in elkaar te schroeven, terwijl Apple et al. met de winst gaan lopen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het gaat niet om Android als OS maar toen Apple met de eerste iPhone kwam bestond iOS of een App Store nog niet officieel zoals wij dat nu kennen en waar Android eigenlijk gewoon een meer ‘open kloon’ van is geworden dat later z’n eigen weg is gegaan. Datzelfde hebben ze met Google Chrome gedaan. Dit was gewoon een kloon van WebKit (Safari) en nu is het compleet een eigen weg ingeslagen. Super natuurlijk maar je moet natuurlijk wel ere die eer toekomt.
  Of de Android of iOS manier op dit moment het beste werkt dat is voor iedereen zelf om te bepalen maar dat Apple in 2007 iets compleet anders deed met de telefoon die wij allemaal gebruikte dat is wel een feit en dat idee zie ik nu niet zo snel weer gebeuren op dit moment.
  Maar goed in 2007, had ik natuurlijk ook niet het idee dat ik gewoon een hopeloze telefoon in mijn handen had en dat de iPhone de oplossing was. Slimme mensen moeten je eerst deze producten geven voordat je door kunt hebben dat ze echt zo handig en slim zijn. Als je dat soort dingen wel meteen zien en begrijpt, post je geen reacties op OMT maar werk je bij dit soort bedrijven natuurlijk.:lol:
  .
  Voor 2007 had Nokia amper controle over het eigen OS op de telefoons. Het stond vaak helemaal vol met toep van de provider, ze werden helemaal dichtgetimmerd zodat alleen KPN er iets op kon veranderen en eigenlijk was KPN de baas over wat jij met je telefoon deed. Dat is gelukkig nu wel anders geworden en kun je zelf meer dingen erop zetten die jij wilt hebben.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben het volledig eens met Shmoo.

  Ooh, die Nokia telefoons. Ik heb persoonlijk de 3210,3310 en de 8310 gehad. Allemaal echt fijne telefoons. En de Nokia 3210 was één van de eersten die zo geen uitstekende antenne meer had dacht ik. Goh wat was ik fier op mijn eerste GSM:-D

 • Profielfoto
  maconly

  Als het over ontvangst gaat verslaat mn oude 3310 mn 6s plus met gemak.

 • Profielfoto
  hen3

  Over oude merken en telefoons gesproken: mijn allereerste gsm, een Motorola met klepje van de ‘oude’ Ben, doet het nog prima! Mijn moeder kan er nog prima mee bellen en smsen en de originele accu blijft nog dagen standby.
  En dat voor een toestel van bijna 18 jaar oud…

  (Een beetje off-topic, dat geef ik gelijk toe)