Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 mei 2016

Nokia keert terug op de smartphone-markt

Als het Apple-schip écht zinkt (spoiler alert: gaat niet gebeuren) is er binnenkort een nieuw, maar toch bekend smartphone-merk als alternatief. Nokia zal terug op de markt verschijnen als maker van featurephones, smartphones en tablets.

Microsoft heeft alles wat niet met de Lumia-telefoons en Windows Phone te maken heeft verkocht aan een nieuw Fins bedrijf dat is opgericht door een oud-medewerker van Nokia. Foxconn is ook bij de deal betrokken.

Finse ondernemer en Foxconn

De nieuwe Nokia smartphones en tablets zullen op Android werken en worden gemaakt door het Finse HMD Global Oy. Daar staat Arto Nummela aan het roer. Hij werkte eerder voor Nokia en gaf leiding aan de mobiele divisie van Microsoft Azië. Foxconn, dat voor Apple de iPhone assembleert, is via een dochterbedrijf bij de overname betrokken en gaat de featurephones die in ontwikkelingsladen onder het label Nokia Asha worden verkocht maken. Met de overname is een bedrag van 350 miljoen dollar gemoeid.

De Nokia Asha 503 featurephone voor ontwikkelingslanden.

Ontwikkeling nieuwe Nokia-smartphones

HMD Global zegt de komende jaren 500 miljoen dollar te gaan investeren in de ontwikkeling van Nokia-smartphones met Android. Dat geld komt van investeerders en de verkoop van featurephones. Het bedrijf verwacht dat het nog wel even duurt voordat Nokia-smartphones op de markt verschijnen. Het heeft in ieder geval voor tien jaar het recht om de merknaam Nokia te gebruiken in handen.

Microsoft benadrukt dat de Lumia-smartphones en Windows 10 Mobile volledig los van Nokia staan en dat het zich samen met partners als Acer, Alcatel, HP en VAIO blijft richten op Windows 10 Mobile.

Reageer op artikel:
Nokia keert terug op de smartphone-markt
Sluiten