Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 mei 2016

Minister onderzoekt smartphone­verbod voor fietsers

Minister Schultz van Verkeer was vorig jaar nog erg stellig: een verbod op het gebruik van smartphones op de fiets kwam er niet, omdat het niet te handhaven zou zijn. Nu laat ze het toch onderzoeken, weet RTL Nieuws na een gesprek met de minister.

Een op de drie jongeren tussen de 12 en 21 jaar gebruikt de mobiele telefoon op de fiets en dat leidt tot gevaarlijke situaties. De minister wil daarom onderzoeken of het alsnog strafbaar gesteld kan worden.

Campagne had weinig effect

Het Ministerie van Verkeer heeft de afgelopen jaren flink campagne gevoerd om het smartphone-gebruik op de fiets te ontmoedigen. Er werd zelfs een speciaal app genaamd Fietsmodus beschikbaar gesteld. Volgens de minister leidde dit niet tot het gewenste resultaat. Het verhaal van een vader wiens zoom omkwam bij een fietsongeluk, omdat hij door zijn smartphone was afgeleid, gaf de doorslag voor het onderzoek.

Volgens een woordvoerder speelde bij 20 procent van de ongevallen met fietsers tussen 12 en 24 jaar blijkt de smartphone een rol. Fietsers hebben door het gebruik van een smartphone niet alleen minder aandacht voor de weg, ook wordt de smartphone vaak in de hand gehouden, waardoor er minder controle over het stuur is.

Reageer op artikel:
Minister onderzoekt smartphone­verbod voor fietsers
Sluiten