‘Messenger krijgt nieuwe privacy-functies’

9 reacties

WhatsApp, iMessage en Telegram hebben het al, maar Facebook Messenger nog niet: volledige versleuting van gesprekken, oftewel end-to-end-encryptie. Daar lijkt verandering in te komen, waardoor Facebook Messenger net zo veilig wordt als iMessage of WhatsApp.

Volgens gelekte changelogs wordt de versleuteling uitgerold binnen Facebook en de Messenger-app. Bij end-to-end-encryptie hebben alleen de verzender en ontvanger de sleutel om een bericht te openen.

Naast betere beveiliging tegen het aftappen van gesprekken, is de inhoud van gesprekken die end-to-end versleuteld zijn ook niet meer door Facebook te analyseren. Dat moet voor het afstemmen van content en advertenties op gebruikers geen probleem zijn. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg heeft immers genoeg andere databronnen.

messenger-endto
Voordeel van die lelijke watermerken: geen credits onder de afbeelding nodig…

Secret Chats en Touch ID

Naast de versleuteling, komen er nog meer privacy-functies naar Messenger. Zo krijgt de app in een toekomstige update ‘Secret Chats’ die met een code of Touch ID beveiligd kunnen worden en kan ingesteld worden dat berichten na een bepaalde tijd automatisch verdwijnen.

Wanneer de functies geactiveerd worden is nog onduidelijk. Vaak kiest Facebook voor een gefaseerde uitrol die service-side wordt geactiveerd en los staat van app-updates.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  DBLCreations

  Zo een functies juich ik alleen maar toe:-)

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  Ik ben zó wantrouwend, dat ik het niet eens geloof. Je kunt altijd een slotje in een app laten zien, maar of dat dan ook echt wat betekent? Het zijn echt smerige bedrijven hoor, ze willen echt wel weten wat jij typt.

 • Profielfoto
  pannekoek

  7000 programma’s om je bericht mee te versturen. Waarom zou je in godsnaam al die programma’s ook op je iphone zetten?

  Ik ken niemand die exclusief in 1 zo’n exotisch programma zit. Velen hebben er wel een stuk of 10 uit angst om iets te missen. En als je iets mist…. grote kans dat je er niets aan mist.:)

 • Profielfoto
  GafferTape

  Alles kan wel leuk end-to-end encrypted zijn, maar als de app op je telefoon (die natuurlijk wel alles kan lezen) de belangrijkste keywords voor advertenties eruit vist en opstuurt naar Facebook, is de privacy alleen nog maar omdat overheden niet mee kunnen lezen. Facebook heeft er nog steeds ontzettend veel profijt aan.

 • Profielfoto
  PH-SKY

  … maar het blijft ‘Facebook-made’:nerd:

 • Profielfoto
  Neowip

  Encryptie is essentieel als FB messenger wil gebruiken als platform voor bedrijven om boekingen, reserveringen & betalingen te doen. FB geeft geen f*ck om privacy maar het is wel duidelijk welke kant ze strategisch op willen.

  Vandaar de encryptie van WhatsApp en Messenger.

  @GafferTape, wat jij claimt is technisch gezien niet mogelijk. Als end-2-end encryptie is ingeschakeld dan ziet de App alleen een blokje data, maar dat blokje is onleesbaar voor de App. Er worden dus geen Keywords via een apart kanaal naar FB gestuurd.

  Een strategische keus omdat ze uiteindelijk meer fiducie hebben in het businessmodel ChatApps-als-platform dan Ad based social. Klein beetje op korte termijn verliezen om op lange termijn te winnen dus

 • Profielfoto
  GafferTape

  @Neowip Onzin. De app geeft de tekst weer op je scherm, wat betekent dat de app directe toegang heeft tot de ontsleutelde data. Als het het kan weergeven kan het het ook analyseren. Het enige wat end-to-end encrypted is, is de verbinding tussen de app en de server.

 • Profielfoto
  Neowip

  End-2-End encryptie betekent dat de SERVER niets kan lezen. Alleen de App aan de ene kant en de app aan de andere kant kunnen het ontcijferen, de server niet.

  Wat betreft de direct toegang van de App tot de ontcijferde data, dat bevestigd het belang van open-source encryptie. Signal, van Open Whisper systems is volledig open-source en daar kun je zelf vaststellen dat er geen tweede kanaal is.

  Open Whisper systems heeft meegewerkt aan de encryptie van WhatsApp en alhoewel WhatsApp niet open-source is kunnen we de reputatie van hen voldoende vertrouwen dat die daar niet gebeurt.

  Datzelfde geldt straks ook voor Messenger, daar wil FB straks betalingen afhandelen. Niets anders dan strikte encryptie protocollen kunnen dat mogelijk maken.

  Voor FB is veel belangrijker om de meta data rondom jouw communicatie vast te leggen, dan de communicatie zelf.