Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 24 mei 2016

Mac: download direct van YouTube en NPO met YouTube-DL

Het downloaden van een YouTube-video via een van de vele download-sites staat garant voor advertenties, popups en mogelijk zelfs adware bij je video. Dat kan met een Mac en de gratis terminal tool YouTube-DL een stuk sneller en veiliger.

YouTube-DL werkt niet alleen met YouTube, maar ook met Vimeo, NPO en tal van andere sites. Als je weet hoe de terminal werkt, installeer de tool dan meteen. Niet mee bekend? We leggen het uit.

YouTube-DL installeren op je Mac

In tegenstelling tot andere apps heeft YouTube-DL geen grafische interface. Dat is voor een simpele app als deze ook niet nodig, maar vereist een andere manier van installeren dan gebruikelijk. Open op je Mac de Terminal (te vinden onder Programma’s > Hulpprogramma’s of gewoon via Spotlight) en plak de volgende commando’s een voor een in het venster, gevolgd door enter. Let op dat alle tekst achter elkaar staat.

sudo curl https://yt-dl.org/downloads/latest/youtube-dl -o /usr/local/bin/youtube-dl
en
sudo chmod a+rx /usr/local/bin/youtube-dl

YouTube-DL gebruiken

Als alles goed is gegaan, kun je YouTube-DL nu gebruiken door in de terminal youtube-dl in te typen, gevolgd door de link naar de video die je wil downloaden en een druk op enter. Bijvoorbeeld:
youtube-dl https://youtu.be/zKkKGlMLkow

Map voor downloads kiezen

Standaard opent de terminal in je home-map, die is echter niet zo handig om downloads in op te slaan. Voor het downloaden switch je eenvoudig van map met het commando “cd” gevolgd door de map naar keuze. Je dient dit telkens als je de terminal opent te herhalen. Alles in downloads? Tik dan:
cd ~/downloads
Liever niet het hele pad naar de map typen? Tik dan “cd” en sleep de map waar je de downloads wil bewaren naar de terminal, het juiste pad wordt automatisch ingevuld. Bevestig met enter. Let op: sleep de mappen uit de zijbalk van Finder niet naar de terminal, ze zullen dan verdwijnen.

Klik/tap voor groter.

Sommige sites veranderen de manier waarop video aangeboden wordt regelmatig en dat vereist dat YouTube-DL bijgewerkt wordt. Om de app te updaten, installeer je ‘m simpelweg opnieuw met de commando’s uit de eerste stap van dit artikel. De ontwikkelaar houdt wijzigingen actief bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mac: download direct van YouTube en NPO met YouTube-DL
Sluiten