Tim Cook bij Startup Fest Europe: kijk, lees of luister terug

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Tim Cook is in Nederland en gisteren publiceerden we al foto’s van zijn bezoek aan ontwikkelaars, de Apple Store en het Anne Frank Huis. Cook is echter in Nederland om te spreken tijdens de opening van het Startup Fest Europe in Amsterdam.

Tim Cook werd door Neelie Kroes geïnterviewd in de Beurs van Berlage. Gemist? Geen nood! Wij hebben het geheel opgenomen en de belangrijkste punten uitgeschreven. Kijk, lees of luister terug.

 • Liever als mp3 om zonder beeld te luisteren? Download een audioversie van het interview. Lezen? Dat kan ook. Hieronder de belangrijkste punten:

Wat doet Apple voor Europese start-ups?

Neelie Kroes vroeg Tim Cook wat Apple voor startups doet. Volgens Cook zijn het iOS-platform en de App Store het belangrijkste dat Apple te bieden heeft. Het stelt iedereen met een idee in staat om hun app wereldwijd te promoten en verkopen. Daarnaast heeft Apple onlangs een Europees Centrum voor Ontwikkelaars in Napels (Italië) geopend. Kroes kon het niet laten om te lobbyen en zei dat Henk Kamp (Minister van Economische Zaken) zo’n centrum in Nederland ook wel ziet zitten.

Europese markt

Cook is op meerdere fronten positief over de Europese markt. Hij prijst de Europese regering voor het duidelijk maken van regels den ze niet te vaak te veranderen. Ook is er volgens Cook genoeg toegang tot durfkapitaal in Europa. De Apple-CEO heeft het idee dat er in Europa na de crisis van 2008 weer “vibrance en excitement” heerst en dat de toekomst zonniger is dan het verleden.

Zakelijke app-revolutie

Consumenten hebben inmiddels toegang tot vele apps, maar voor zakelijke gebruikers kan dit nog beter. “Zakelijk worden iPhones en iPads vaak gebruikt voor e-mail en surfen, maar er kan zoveel meer.” Volgens Cook is het op zakelijk gebied nog 2008 en kunnen de juiste apps voor meer productiviteit zorgen.

Health is de toekomst

Toen Cook werd gevraagd hoe Apple er over vijf jaar uit ziet, hoewel de vraag moeilijk te beantwoorden was, legde hij de nadruk op health. Momenteel is het een markt waar Apple weinig aan verdient, maar met een groot potentieel. Zo ziet hij een rol voor de Apple Watch als het waarschuwingslampje voor je lichaam. “Iedereen die een auto heeft, ziet wel eens een waarschuwingslampje voor oververhitting of het vervangen van de olie. Wat is het equivalent in je lichaam? Je hersens. Toch overtuigen we onszelf er vaak van om geen actie te ondernemen.”

“De Apple Watch moet het waarschuwingslampje voor je lichaam worden.”

Volgens de Apple-CEO is de health-markt momenteel erg ingewikkeld en klaar voor versimpeling. Het zal echter niet in één keer te veranderen zijn. Maar met meer health-functies wil Cook de Apple Watch uiteindelijk onmisbaar maken.

Telecom

Een opmerkelijke vraag van Neelie Kroes: wanneer gaat Apple nu eens zijn eigen telecomprovider worden en met de de traditionele telecomboeren concurreren. Cook antwoordde dat telecomproviders erg veel expertise hebben die Apple niet bezit. Bovendien doet Apple graag dingen die wereldwijd uitgerold kunnen worden en een wereldwijd telecomnetwerk opzetten is niet erg simpel. De iPhone-maker gaat in de toekomst wel inzetten op e-sims om switchen van providers makkelijker te maken, maar waardeert wat de huidige telecomproviders doen.

“Je bent zo’n diplomaat,” concludeerde Neelie.

Startup Fest Europe duurt nog de hele week. Naast Cook zullen later ook Travis Kalanick (Uber) en Eric Schmidt (Google) spreken. Bekijk het hele programma hier.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  MacDave

  Mijn god wat is dat mens haar Engelse uitspraak slecht! Je kunt toch op z’n minst een beetje moeite doen om dat hollands accent wat te onderdrukken en het wat verstaanbaar te maken! Ik versta er in de meeste gevallen niks van..

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Ja joh, ga lekker met je telefoon lopen pielen tijdens het gesprek.

 • Profielfoto
  bassbug

  Wat mij betreft mag het evenement een compliment krijgen door Tim Cook en in mindere mate Eric Schmidt binnen te halen. Het gaat niet zo om wat ze zeggen maar hun aanwezigheid geeft het evenement een enorme boost en erkenning

 • Profielfoto
  maconly

  Tim Cook z’n mattie van Google zal wel niet zo vrolijk zijn daar de fiod in Frankrijk de kasten van Google aan het door spitten zijn.

  Apple de volgende ?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik moet de video nog bekijken. Zit nog op m’n werk. Health is het toverwoord voor de Apple Watch. Dat zei Cook ook al bij de introductie. En er zou een interessant experiment komen met het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen. Maar van beide hebben we nooit meer wat gehoord. Als de Watch écht belangwekkende info kan detecteren over bloedzuurstofgehalte en eventueel bloedsuikergehalte en wie weet wat nog meer, dan sta ik voor in de rij om ‘m te kopen. Anders nog niet.

  Wat Neelie betreft: niemand anders heeft zóveel gedaan om internet en mobiele telefoonkosten naar beneden te krijgen als Neelie Kroes. Met haar 74 jaar is ze nog steeds erg kien en actief!

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Grappig dat de Volkskrant een heel andere lezing heeft over de visie van Cook op Europa…
  Apple-topman Cook klaagt in Amsterdam over regelmisbruik Brussel

 • Profielfoto
  mmww

  We zullen het zien of al die Startup’s ooit winstgevend worden. Nu is het wel heel erg een hype.

  Ik word wel erg moedeloos van al die leugens, hoeveel banen Startup’s opleveren dat zijn allemaal tijdelijke banen ten koste van de reguliere banen uit de “oude” economie.

  Of te wel Flex en onzeker dat is wat we allemaal willen toch?, zeker de VVD en het bedrijfsleven! We blijven immers allemaal jong er worden allemaal rijk binnen vijf jaar. Tja zelfs inkomensonzekerheid wordt sexy verkocht.

  De VVD heeft vandaag sowieso zijn Apple feestje met Tim.

  Wat ook grappig is.., als je het interview beluisterd heb heeft Tim eigenlijk helemaal niks nieuws gezegd.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @Poezenbeest typisch volkskrant! En daar heeft meneer Joop Visser ooit al een liedje over gezongen;-)

 • Profielfoto
  freewel

  Ik kijk de live stream nu pas terug. maar het engels wat die vrouw spreekt…… pffff wordt er na 5 mins al moe van. En wat een slecht begin van een gesprek zeg….

 • Profielfoto
  e.abrahamse

  Jammer dat er zo wordt gereageerd op een belangrijk evenement dat wij in Nederland organiseren. Ik krijg sterk de indruk dat geen enkele reactie enige inhoudelijke bijdrage levert aan het belang van deze ontwikkeling en de waarde die wij mensen in onze rol als waardevolle werknemers aan de rest van de wereld tonen.

  1. De criticasters over de Engelse uitspraak van Nelie Kroes zou ik van harte willen uitnodigen om op een minder beladen evenement in het Engels een interview te houden met een welbespraakte Engelsman of Amerikaan. Dan vragen we het publiek vanuit hun veilige, comfortabele werk- of thuisplek om commentaar te leveren. Ik ben oprecht geïnteresseerd in diegenen die hierop positief reageren.
  2. Dit evenement houdt een pleidooi voor het pro-actief verminderen van het risicomijdende investeringsklimaat en een contraproductief regeringsbeleid voor innovatieve initiatieven dat in heel Europa al sinds 2008 heerst.
  3. De flexibilisering van de arbeidsmarkt is een gegeven waar we niet meer onderuit kunnen. Als denkramen waarin winstmaximalisatie en daaraan verbonden noodzaak van een al maar groeiend financieel rendement de boventoon blijven voeren zal de mens altijd de troosteloze verliezer van zijn eigen gedachten blijven.
  4. Als mensen hun onbewuste levenshouding op deze wijze continueren zal het steeds droeviger gesteld zijn met de algehele ontwikkeling van mensen en van vernieuwende creatieve geesten in het bijzonder. Het probleem zit in de onbewuste manier waarop dientengevolge het overgrote deel van onze samenleving zonder enige zinvolle en feitelijke onderbouwing denkt. Het gevestigde moet-denken leidt ons via deze heilloze één richtingsweg naar een marginaal en innerlijk leeg bestaan.
  5. Start-ups hebben een functie in de zin dat ze voor ons interessante zijstraten zichtbaar maken en betrokken mensen stimuleren hun mede-menselijke kwaliteiten te ontplooien. Het voedt onze passie en ultieme geschiktheid voor een actief zin- en waardevol leven.
  6. Wat hebben we aan een samenleving waarin iedereen de prijs van alles, maar de waarde van niets kent. Dit is een prijs die we niet kunnen, moeten en willen betalen.

  Misschien is het verstandig eerst even stil te staan bij de impact van wat je de wereld in slingert. Vooral met het oog op je eigen ontwikkeling en jouw bijdrage aan zinvol en bewust leven van anderen!

 • Profielfoto
  sedikit

  Wat een fantastisch Feest…eh…sorry.. Fest, van Beginners…eh..sorry..Startuppers!!! Na ± € 180 entree te hebben betaald, alles en iedereen te hebben gehoord (heel veel Engelstalig jargon) en gezien, weet ik het plotseling! Ik was een schlemiel, ik stelde niets voor. Maar nu? Ik tel weer mee! Ik weet het: ik word bakker van lucht, en uitvinder van open deuren tegelijk. Ik word èn startupper èn zzp’er!! Medunkt, dat is een behoorlijk innoverend plan!! ;!

 • Profielfoto
  Peter Villevoye

  Meneer Cook bleef uiterst braaf en aardig, en rakelde meer en minder bekende (maar dan toch wel voor de hand liggende) Apple-verhalen op. Wat mij echter enorm ‘stak’ dat was zijn pleidooi voor programmeer-kennis. Natuurlijk heeft de wereld we veel baat bij dat er goede programmeurs zijn – het zij gezegd ! Maar Cook vond dat programmeerkennis op scholen een verplicht vak moet worden, “net zoals andere talen”.

  Ten eerste vind ik die vergelijking nogal krom. Programmeer-talen zijn strikt logisch en onverbiddelijk, vergeleken met ‘gewone’ talen. Je kan ze beter met wiskunde, scheikunde en/of natuurkunde vergelijken dan met een gesproken taal.

  Ten tweede kan ik me niet voorstellen dat iedereen programmeer-talent heeft. Natuurlijk mag je het uitproberen en moet men het beslist stimuleren als dat wèl het geval is. Maar programmeren verplicht stellen gaat echt te ver en is ook totaal onnodig.

  Goeie programmeurs dienen er juist voor om anderen ‘vleugels’ te geven die andere talenten daarmee kunnen ontplooien. Ik vind het daarom een jammerlijke uitspraak van Cook. Het ontbrak er nog maar aan dat hij samen met Neelie een klompen-dansje zou gaan doen en de zaal zou opzwepen met “Developers, developers, developers!” (al zou Cook daarbij beduidend minder zweten, vermoed ik…)

  Jobs onderkende ook beslist het nut van goeie programmeurs, maar hij wist precies wanneer en hoe hij hen moest toespreken (bijv. tijdens een WWDC). Meneer Cook heeft duidelijk andere ideeën.