iTunes 12.4: terugkeer van de zijbalk?

10 reacties

Niet alleen Apple Music, maar ook iTunes krijgt naar verluidt een make-over in OS X 10.12. Volgens MacRumors worden de veranderingen in iTunes 12.4 niet bijzonder groot en krijgen voornamelijk de navigatie en zijbalk een versimpelingskuur.

Gelekte screenshots tonen dat de zijbalk weer permanent terugkeert, ook is een verbeterd menu voor de selectie van media te zien. Tot slot zijn er vereenvoudigde navigatie-opties en een aangepaste mini-speler.

Terugkeer van de zijbalk

Het weghalen van de zijbalk in iTunes 12 zorgde in 2014 voor veel kritiek. Apple heeft een aantal versies lang gebruikers geprobeerd te overtuigen dat de zijbalk echt niet meer nodig was, maar blijkbaar is dat niet gelukt.

itunes12.4-nav
Versimpelde, permanent zichtbare zijbalk in iTunes 12.4. (klik/tap voor groter)

Wat verder opvalt is dat de iconen voor de verschillende secties vervangen worden door tekst in een dropdown-menu. Dit moet meer duidelijkheid geven over de sectie waar de gebruiker zich bevindt. iTunes 12.4 wordt in juni, mogelijk nog voor WWDC, verwacht.

Versimpelingen teruggedraaid

Uiteraard ontkent noch bevestigt Apple de authenticiteit van de screenshots, maar er is weinig reden om aan de authenticiteit te twijfelen. Je kunt dit uitleggen als: Apple weet echt niet meer wat het wil met iTunes. Maar ook als: de versimpelingen die afgelopen jaren toegepast zijn, worden gecorrigeerd omdat de ideeën van Apple’s software-ontwerpers duidelijk niet aanslaan bij eindgebruikers. We herinneren ons bijvoorbeeld het jarenlange drama rondom de shift-knop die tussen iOS 7 en iOS 9.1 maar liefst 6 iteraties heeft gehad.
itunes124

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  iMachia

  Je moet een gebruiker ook nooit laten wennen aan een lay-out.
  Apple zou dat hele iTunes eens op de schop moeten nemen. Ik vind het een draak van een speler….

 • Profielfoto
  Niels

  Pff, zijn ze nou nog niet klaar met die rommel? Ik krijg steeds meer het idee dat het  team zo ongelofelijk lui is geworden. Innovatie zie ik al jaren niet meer (hooguit inhalen van functies die concurrenten al lang hadden). Wanneer krijgen ze nou door dat iTunes op z’n einde is en dat ze een dedicated  Music moeten maken.

  En het is niet zo dat er al niet genoeg concepts als voorbeeld zijn (mochten de honderden ‘genieën’ het bij  niet zelf kunnen bedenken), neem nou: https://www.behance.net/gallery/29240813/Apple-Music-Redesign-concept

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben super tevreden met al mijn Apple producten, maar op een gegeven moment hoop je toch echt dat  eens een keer risico neemt en iets nieuws brengt, ook al flopt het dan. Ik begrijp wel waarom steeds meer mensen naar alternatieven gaan kijken, op een gegeven moment ben je gewoon toe aan iets nieuws.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ze zouden het allemaal moeten loskoppelen en er stuk voor stuk unieke apps van maken.
  .
  – Apple Music ( Alles muziek )
  – Apple TV ( TV, Films en Series )
  – App Store ( Mac apps download + Live iOS beheer )
  – iBooks ( boeken en documenten )
  .
  Weg met de naam iTunes, het is nu allemaal veel te gecompliceerd geworden om het allemaal te bundelen onder één app. Er moeten straks nog TV diensten bijkomen dat gaat voor nog meer verwarring zorgen.

 • Profielfoto
  Dashter

  Snellere navigatie m.b.v. de linkerkolom maar langs de andere kant tragere navigatie door een lomp dropdownmenu? Vooruitgang en achteruitgang tegelijkertijd en weer een inconsequent geheel.

 • Profielfoto
  Needler

  Stop met het updaten van iTunes. Het is vreselijk.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Prachtig voorbeeld, Niels. Zo zou het moeten zijn!

 • Profielfoto
  wensink

  Waarom zou Apple MacRumors vertellen dat de veranderingen niet groot zullen zijn? Meestal als iets geen grote update krijgt heeft Apple het er liever niet over volgens mij..?

 • Profielfoto
  gipsman

  Shmoo: voltreffer.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik kan me best vinden in de reactie van Niels en ook met Shmoo ben ik het wel eens.

  Het is gewoon erg ingewikkeld geworden, een paar versies terug was het dan toch aangenamer.

  Wat ik persoonlijk erg jammer vind is dat de optie “radio” weggevallen is. Nu ja, de gratis radio bedoel ik dan. Er waren wel enkele toffe kanalen aanwezig, vooral als je van elektronische muziek houd zoals ik dan kwam je wel aan je trekken. Ik luister voornamelijk hardstyle en andere dance muziek en dat was er dan ook te vinden. nu moet je betalen voor de radio optie er ook bij te hebben (Apple music). Het is misschien niet zoveel per maand, maar ik heb ook nog andere abonnementen en dan loopt alles erg snel op.

  Nu ja, ik kan via google ook wel gratis radio’s beluisteren maar het is toch hetzelfde niet.

  Alles loskoppelen kan goed en slecht zijn, voor alles een app is toch ook niet alles denk ik. Maar het zou in ieder geval duidelijker en dus eenvoudiger zijn…

 • Profielfoto
  EGrafland

  @DBCreations: bedoel je “Internetradio”? Dat zit er bij mij nog steeds op, onder het menu van de drie puntjes. En ik heb geen Music abonnement, alleen Itunes Match.