‘iPhone ontgrendelt Mac in OS X 10.12’

25 reacties

Met nog een maand tot WWDC 2016 beginnen steeds meer details over OS X 10.12 uit te lekken. Na Siri voor Mac komt nog een iOS-functie naar OS X: Touch ID. Volgens MacRumors wordt het mogelijk om met je iPhone ook je Mac te ontgrendelen.

In plaats van het invoeren van een wachtwoord zou Touch ID van de iPhone gebruikt kunnen worden om in te loggen op de Mac. Een functie die externe apps als MacID en Knock momenteel al bieden.

Auto unlock en Apple Watch

De functie zou Bluetooth LE frameworks gebruiken voor veilige communicatie met de Mac. Tot slot zou Apple werken aan een auto unlock-functie die een Mac automatisch ontgrendeld wanneer een vertrouwde iPhone in de buurt is. Dit zou zelfs met de Apple Watch kunnen werken.

macid
De app MacID ontgrendelt een Mac zelfs vanaf de Watch.

Een leuke feature die goed past bij het in 2014 geïntroduceerde Continuity en Handoff. OS X 10.12 wordt op 13 juni 2016 tijdens WWDC onthuld.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Dit vind ik eigenlijk wel een leuk bedachte feature! Nooit aan gedacht, maar of het ook praktisch is…

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik zie liever eens een TouchID sensor op een MacBook. Het is me een raadsel dat die er nog niet zijn. Misschien technisch wat lastig omdat Apple de processoren niet zeg designed, maar daar moet toch op iets te vinden zijn. Desnoods duwen ze er een A7 in, kun je gelijk iOS booten:)

 • Profielfoto
  Bemobster

  Touch id in combinatie met 1password op de Mac zou echt super zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zie liever eens een TouchID sensor op een MacBook. Het is me een raadsel dat die er nog niet zijn.

  .
  Precies zo’n vingerafdrukscanner in je trackpad, toetsenbord of muis is een veel betere oplossing maar dan moet Apple natuurlijk echt aan het werk terwijl ze pasgeleden deze hardware al hebben vervangen dus de komende 5+ jaar kunnen ze daar niet aan sleutelen.
  .
  Je Mac unlocken via je iPhone is echt voor kinderen. Dus je hebt straks je iPhone naast je toetsenbord liggen. Gebruikt de iPhone om op je Mac in te loggen en daarna ja je een smsje verzenden via Berichten op je Mac.
  .
  Nee precies. Dat is de functionaliteit waar Apple mee kan komen deze dagen. Een fatsoenlijke copy/paste history app met iCloud sync tussen beide OS’en dat zou ze ze niet misstaan om te maken.
  Of een betere manier om programma’s automatisch te laten starten via terwijl je inlogt.

 • Profielfoto
  hokkie

  Ik type sneller mijn 11-cijferige code met letters, cijfers en tekens in dan dat ik eerst mijn telefoon uit mijn broekzak haal voor Touch-ID. Maar goed, wel een leuke gimmick om mee te showen:cool:

 • Profielfoto
  maconly

  wat een armoede bij Apple.

  het wordt tijd dat Tim Cook en trawanten snel vervangen worden door mensen die wel passie , durf en kennis van zaken hebben.

  Kicke hoor 200 miljard op de bank maar aan alle kanten voorbij gestreefd worden door b merken uit het verleden.

  Ga eens belasting betalen.
  Ga eens produceren in de USA.
  Ga eens top producten maken.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Inderdaad, wat hokkie zegt. Een gimmick… Zoiets als Siri dus voor mij.. Iets wat ik zelden of eigenlijk nooit gebruik…

 • Profielfoto
  DaveFlash

  ben het eens met Spinozo, het hat allang in de MacBook/Air/Pro moeten zitten, en dan kunnen ze het gewoon in de trackpad verwerken lijkt me.

  En wat betreft de iMac, laat ze daar maar de touch id sensor nou eens eindelijk in het Apple Logo op de voorkant verwerken, kan prima, want die ruimte is beschikbaar gekomen, na dat de laatste iMac met een infrarood sensor achter het Apple logo (27 inch mid 2011) werd opgevolgd door modellen zónder infrarood, beginnend bij de 21’5 inch eind 2011. Eigenlijk had het er toen al in moeten zitten, naar mijn mening. Ben overigens blij met mijn 27 inch uit eind 2010 die nog wél infrarood heeft voor de Apple Remote, want dan kan ik mijn films en muziek nog vanuit bed bedienen, en met een lange druk op de play/pause knop de iMac in een keer in slaapstand zetten als ik wil slapen! Zo handig! Helaas moet ik nu opzoek naar een nieuwe cq vervangende Apple Remote want er is van de week een halter op gevallen, de knoppen klikken nog wel, maar de voorkant (waar het infrarood LEDje zit is onherstelbaar beschadigd)…niet meer te repareren dus, mocht iemand echter nog een Apple remote over hebben, zelfs als dit nog zo’n oude witte plastic model betreft, stuur me ff een pb’tje… :-(

 • Profielfoto
  Da Vinci

  ben het eens met Spinozo, het hat allang in de MacBook/Air/Pro moeten zitten, en dan kunnen ze het gewoon in de trackpad verwerken lijkt me.

  En wat betreft de iMac, laat ze daar maar de touch id sensor nou eens eindelijk in het Apple Logo op de voorkant verwerken, kan prima, want die ruimte is beschikbaar gekomen, na dat de laatste iMac met een infrarood sensor achter het Apple logo (27 inch mid 2011) werd opgevolgd door modellen zónder infrarood, beginnend bij de 21’5 inch eind 2011. Eigenlijk had het er toen al in moeten zitten, naar mijn mening. Ben overigens blij met mijn 27 inch uit eind 2010 die nog wél infrarood heeft voor de Apple Remote, want dan kan ik mijn films en muziek nog vanuit bed bedienen, en met een lange druk op de play/pause knop de iMac in een keer in slaapstand zetten als ik wil slapen! Zo handig! Helaas moet ik nu opzoek naar een nieuwe cq vervangende Apple Remote want er is van de week een halter op gevallen, de knoppen klikken nog wel, maar de voorkant (waar het infrarood LEDje zit is onherstelbaar beschadigd)…niet meer te repareren dus, mocht iemand echter nog een Apple remote over hebben, zelfs als dit nog zo’n oude witte plastic model betreft, stuur me ff een pb’tje… :-(

  Dan moet je wel heel lang zoeken…..ze worden nog verkocht bij de Apple Store. http://www.apple.com/nl/shop/product/MM4T2ZM/A/apple-remote

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik verwacht dat ook aankopen die je op je Mac via internet / Appstore doet goedgekeurd kunnen worden op deze wijze. Hiermee upgrade Apple alle Macs naar TouchID, en niet alleen nieuwe Macs die een sensor zouden krijgen (zoals @Spinozo hierboven voorstelde)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  ben het eens met Spinozo, het hat allang in de MacBook/Air/Pro moeten zitten, en dan kunnen ze het gewoon in de trackpad verwerken lijkt me.

  En wat betreft de iMac, laat ze daar maar de touch id sensor nou eens eindelijk in het Apple Logo op de voorkant verwerken, kan prima, want die ruimte is beschikbaar gekomen, na dat de laatste iMac met een infrarood sensor achter het Apple logo (27 inch mid 2011) werd opgevolgd door modellen zónder infrarood, beginnend bij de 21’5 inch eind 2011. Eigenlijk had het er toen al in moeten zitten, naar mijn mening. Ben overigens blij met mijn 27 inch uit eind 2010 die nog wél infrarood heeft voor de Apple Remote, want dan kan ik mijn films en muziek nog vanuit bed bedienen, en met een lange druk op de play/pause knop de iMac in een keer in slaapstand zetten als ik wil slapen! Zo handig! Helaas moet ik nu opzoek naar een nieuwe cq vervangende Apple Remote want er is van de week een halter op gevallen, de knoppen klikken nog wel, maar de voorkant (waar het infrarood LEDje zit is onherstelbaar beschadigd)…niet meer te repareren dus, mocht iemand echter nog een Apple remote over hebben, zelfs als dit nog zo’n oude witte plastic model betreft, stuur me ff een pb’tje… :-(

  Dan moet je wel heel lang zoeken…..ze worden nog verkocht bij de Apple Store. http://www.apple.com/nl/shop/product/MM4T2ZM/A/apple-remote

  Die remotes worden inderdaad nog gewoon verkocht…

  Toen ik de titel zag was ik meteen al aan het denken wat sommige hier zeggen:

  Touch id sensor in het trackpad ingebouwd. Dit is overigens de voorbije maanden al een spreekpunt geweest.

  Hoewel ik het eens ben met deze stelling denk ik ook, het is een begin, een soort introductie misschien, en dan de volgende stap… maar inderdaad jammer dat ze het niet meer doen, die compleet vernieuwende dingen.

  Nu ja, bijna WWDC, dan zien en horen we het allemaal wel:-)

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik type sneller mijn 11-cijferige code met letters, cijfers en tekens in dan dat ik eerst mijn telefoon uit mijn broekzak haal voor Touch-ID. Maar goed, wel een leuke gimmick om mee te showen:cool:

  Lees nog eens goed… “Tot slot zou Apple werken aan een auto unlock-functie die een Mac automatisch ontgrendeld wanneer een vertrouwde iPhone in de buurt is.”

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  Bemobster op 20 mei 2016
  Touch id in combinatie met 1password op de Mac zou echt super zijn.

  Dat vertrouw je toch niet? Gebruik dan Touch ID met ownCloud Passwords, alles in eigen beheer én op je eigen server. Ik geloof niet in wat commerciële wachtwoordenapps beloven. Dan zullen ze het eerst open-source moeten maken zodat iedereen het kan controleren.

 • Profielfoto
  hokkie

  :cool:

  Lees nog eens goed… “Tot slot zou Apple werken aan een auto unlock-functie die een Mac automatisch ontgrendeld wanneer een vertrouwde iPhone in de buurt is.”

  Dat al HE-LE-MAAL niet! Ik wil zelf graag controle houden over het ontgrendelen van mijn MacBook. Ik juich alle innovatie toe, maar sommige dingen kunnen ze beter achterwege laten. Dacht dat Apple veiligheid hoog in het vaandel had.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Stel dat dit een functie wordt… Vanaf welk bouwjaar Mac kan dit dan worden toegepast met die laatste Bluetooth LE?

 • Profielfoto
  jackybe67

  hokkie, rustig jongen…het is niet omdat jij dit niet wil, dat de rest het ook zo ziet. Trouwens je gaat die functie ook gewoon kunnen afzetten.

  Gebruik nu Near Lock en dit werkt echt fantastisch. MacID vond ik maar niets.

 • Profielfoto
  Edwin

  :cool:

  Lees nog eens goed… “Tot slot zou Apple werken aan een auto unlock-functie die een Mac automatisch ontgrendeld wanneer een vertrouwde iPhone in de buurt is.”

  Dat al HE-LE-MAAL niet! Ik wil zelf graag controle houden over het ontgrendelen van mijn MacBook.

  Natuurlijk, dat zal ongetwijfeld in te stellen zijn maar waarom zou mijn Macbook niet mogen ontgrendelen als ik er zelf bij ben. Mijn auto wordt ook automatisch ontgrendelt als ik er naar toe loop.

 • Profielfoto
  hokkie

  @Edwin

  Ja ok, maar in mijn specifieke geval zou ik dit zeer onwenselijk vinden. Ik lees/verwerk nogal gevoelige informatie… Daarentegen zou het vergrendelen van mijn MacBook wel handig zijn. We gaan het meemaken

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Bizar … Mogelijk bestaat het al langer, maar ik kan me herinneren dat ik rond 2010 een programmaatje had geinstalleerd iets met Bluetooth Proximity in de naam op Windows …

  … de hele crux was dat het je Bluetooth Mac adres vastlegde en vervolgens je telefoon als sleutel gebruikte …

  Heel kort daarop was er een variant, waarvan ik de naam kwijt ben, die een extra beveiliging aan toevoegde. Maar er werd het standaard inlogmechanisme van Windows gebruikt.

  Kan me overigens de ergernis herinneren van momenten dat je de computer niet wilde unlocken, maar waar het wel gebeurde ivm de nabijheid van de telefoon en … de momenten dat het niet werkte met als resultaat dat ik de tool(s) relatief snel vaarwel had gezegd en weer terug was gegaan naar de combinatie van een USB-stick met sleutel samen met de vingerafdruk …

  Wat beveiliging betreft kan ik Apple zowieso niet heel goed volgen: jaren terug hadden we een Kensingtonlock … Iets wat ik nog steeds gebruik op de PC’s, zeker op wat ‘gevoeligere locaties’ …

  Het is weer een extra obstakel tegen dieven … En vingerafdruksensoren op notebooks? Of zelfs smartcard-toegang? Er zijn genoeg platte PC notebooks die gewoon over die functionaliteiten beschikken …

  Ik zou idd iets van een mooi weggewerkte vingerafdruk- of mogelijk zelfs IRIS-scanner willen zien …

  We zullen zien …

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Jaaaa, goed idee, laten we dat doen. Het spoofen van een vinderafdruk is makkelijker dan een (goed) wachtwoord brute-forcen (met de huidige beschikbare scanners), dus als je iemand z’n iphone hebt, heb je vervolgens ook gelijk toegang tot al z’n Apple computers. Ik ga het gelijk activeren wanneer deze optie er is.

  Zucht.

  Dacht dat ze bij Apple redelijk serieus met beveiliging waren. Of misschien doen ze dit omdat je Windows computers al via een iris scanner kan unlocken en ze dus wat anders wilden doen.

 • Profielfoto
  Bemobster

  Bemobster op 20 mei 2016
  Touch id in combinatie met 1password op de Mac zou echt super zijn.

  Dat vertrouw je toch niet? Gebruik dan Touch ID met ownCloud Passwords, alles in eigen beheer én op je eigen server. Ik geloof niet in wat commerciële wachtwoordenapps beloven. Dan zullen ze het eerst open-source moeten maken zodat iedereen het kan controleren.

  Ik heb echt geen zin om een eigen server te gaan beheren. Ik heb wel een ICT achtergrond maar wil me zo min mogelijk met de technische zaken bezig houden. Ik heb voor Apple gekozen omdat het gewoon werkt. 1password met een geencrypte container op dropbox of icloud werkt prima. Zou 1password het verkeer tussen de app en dropbox onderscheppen? zou dropbox in de geencrypte container kunnen komen? Ja alles kan maar dan kun je geen enkele clouddienst of fabrikant meer vertrouwen. Heeft Apple niet iets in OSX gebouwd waardoor ze alle macs kunnen afluisteren?

  Zou zoiets uitkomen dan is de reputatie van het bedrijf ook in een keer aan gruzelementen en bij 1password staat nog steeds de founder aan het roer en als ik iets vertrouw dan zijn het ondernemers die een product maken vanuit een passie zoals Apple ook altijd gedaan heeft. Helaas is bij Apple de laatste jaren het doel verschoven van mooie producten maken naar zoveel mogelijk winst maken lijkt het.

 • Profielfoto
  Link

  Moet er niet aan denken dat ze een zichtbare vingerafdruklezer op de touchpad of ernaast inbouwen. Dat komt het design niet ten goede. Als zoiets er zou komen dan moet het volledig geïntegreerd zijn in de touchpad en onzichtbaar. Anders type ik liever het wachtwoord in.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik kan me ook voorstellen dat computerbouwers eens NFC gaan inbouwen. Veel bedrijven werken met toegangspasjes en die zouden dan ook de computer kunnen ontgrendelen. Daarnaast kunnen we dan ook DigID eens veiliger maken, als we gewoon de chip uit de ID-kaart kunnen uitlezen. De Belgen zouden dan die reader van de overheid ook de deur uit kunnen doen.

  Waarom kan ik met mijn Rijkspas bijvoorbeeld wel beveiligd printen en beveiligde gebieden inkomen, maar moet ik voor 34 systemen nog wel een wachtwoord onthouden?

 • Profielfoto
  Oortjes

  Volgens mij had ik een jaar of 6 geleden op mijn werk al een Lenovo met vingerprint herkenning. toen was het al overbodig….

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Zucht.

  Zucht, inderdaad!
  Zet je die feature toch af, druktemakertje.

  Van hoeveel gevallen heb jij al gehoord betreffende “spoofen van een vinderafdruk”? Ongeveer nul keer misschien?