iPhone-fabriek wordt half robot, half mens

16 reacties

Foxconn, het bedrijf dat voor Apple de iPhone assembleert, zet grote stappen op het gebied robotisering. Het bedrijf heeft in een van zijn Chinese fabrieken de helft van de werknemers vervangen door robots en is van plan dit verder uit te breiden.

Een woordvoerder vertelt tegen the South China Morning Post dat in een fabriek in Kunshan het aantal benodigde werknemers van 110.000 naar 50.000 is afgenomen, dankzij de introductie van robots.

De inzet van robots zorgt voor lagere loonkosten, hogere efficiëntie en minder fouten. Volgens de lokale nieuwssite heeft Foxconn sinds de lancering van de iPhone 6 in 2014 volop geïnvesteerd in robots en volgen andere fabrieken dit voorbeeld. De kans is dus groot dat jouw iPhone 6s of iPad Pro al half door een robot is geassembleerd. Foxconn vertelt tegen de BBC:

“We laten robots de eenvoudige, steeds terugkerende taken doen. Werknemers kunnen zich op interessanter werk zoals onderzoek, procescontrole en kwaliteitscontrole focussen”

Voor fabrieksmedewerkers betekent de inzet van robots dat ze minder eentonig werk hoeven te doen. Voor Apple kan robotisering op termijn betekenen dat de productie van hardware flexibeler over de wereld verplaatst kan worden. Mogelijk terug naar de VS, of naar India waar de overheid -ondanks lobbywerk van Tim Cook- eist dat producten die Apple verkoopt worden ook lokaal gemaakt worden.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Voor fabrieksmedewerkers betekent de inzet van robots dat ze minder eentonig werk hoeven te doen.

  .
  Voor minimaal 60.000 mensen betekent het vooral dat ze helemaal niets meer hoeven te doen.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Die praatpaal wordt er niet goedkoper van denk ik.
  Mensen geen werk, dan ook geen centen om dingen te kopen.

 • Profielfoto
  mmww

  Als door automatisering iedereen zijn baan daar kwijtraakt, mag ik hopen dat alles wel gratis wordt. Geen baan geen inkomen.

  In Nederland zie je dit trouwens ook, vooral in de administratie en back office werk.
  lijkt wel alsof bedrijven het liefst iedereen thuis op de bank willen hebben, zodat ze geen personeelskosten hebben. Hoe je vervolgens dat huis en je bank moet betalen interesseert ze werkelijk niks.;!

 • Profielfoto
  maconly

  Slim van India dat ze de non tax paying giant gewoon dwingen om lokaal te produceren.
  Ze moeten ook gewoon lokaal betalen , kan de btw en de belastingen voor jan met de pet en voor de kleine bedrijven een stuk lager.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Half robot, half mens. In welke film heb ik dat eerder gezien… ?

 • Profielfoto
  THX-1138

  IT, administratief werk, productiewerk zal allemaal echt verdwijnen. Het enige wat blijft is zeer specialistisch werk, werken in de zorg (die zorgrobots.. geloof jij ‘t?) en de praktische beroepen.

 • Profielfoto
  freewel

  THX-1138 op den duur denk ik idd ook dat dat werk zal verdwijnen. Het ding met de IT is dat de klant ( degene met een probleem) toch liever iemand bij zijn/haar buro heeft staan dan een ticket in te schieten of iemand te moeten bellen…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Half robot, half mens. In welke film heb ik dat eerder gezien… ?

  iRobot :-O Ik wist het, ik wist dat het bestond!

 • Profielfoto
  csteelooper

  @THX-1138 Nou, ik denk niet dat IT snel zal verdwijnen… Immers, IT is de sector die verantwoordelijk is voor de bouw (hardware, software), controle en beheer van de robots waarover we het hier hebben, alsmede voor het bepalen waar welk soort robot het best kan worden ingezet (consultancy). Dat de IT zal veranderen is wel een ding dat zeker is…

  Wat de zorg betreft: er zijn best bepaalde zaken waarvoor je robots in kunt zetten. Denk vooral aan zaken waarvoor weinig persoonlijke inleving nodig is, zoals bijvoorbeeld eenvoudige verpleegkundige handelingen (zwachtelen, gaasje aanleggen, etc…).
  Ook aan de andere kant van het spectrum zie je al robotisering, bijvoorbeeld bij (complexe) operaties. Daar werken de robots juist in ieders voordeel…
  Zoals al gezegd hebben robots echter weinig tot geen inlevingsvermogen. Dus in functies waar dat ook maar enigszins van belang is, zul je weinig inzet van robots zien voorlopig… En da’s mijns inziens maar goed ook.

  Uiteindelijk denk ik niet dat robots ‘ons’ het werk zullen “afnemen”, maar dat wij ánder werk gaan doen. En voor mensen die echt ‘bang’ zijn dat robots de wereld overnemen: vergeet niet dat wij als bouwers van robots één belangrijke macht hebben. Wíj bepalen hoe intelligent elke robot is, en dus of dat uiteindelijk zou kunnen of niet.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Uiteindelijk denk ik niet dat robots ‘ons’ het werk zullen “afnemen”, maar dat wij ánder werk gaan doen.

  65% van de traditionele jobs zal uiteindelijk verdwijnen. Wees maar zeker dat de werkloosheid alleen maar zal toenemen. Nieuwe technologieën kunnen onmogelijk het aantal verloren jobs compenseren.

  Een uitspraak van Tim Cook: tijdens jullie Start-up-feestje in Nederland: “If you want to prosper for a year, plant gain. If you want to prosper for ten years, plant trees. If you want to prosper for a hundred years, invest in people.”… Hij is al goed bezig.

 • Profielfoto
  Wauters

  Het is niet omdat we met z’n allen bandwerk doen onze levenskwaliteit naar boven gaat.

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Ach vroeger werkte iedereen in de landbouw. Dat is nu ook afgenomen. Toen werkte iedereen in fabrieken aan de lopende band. Dat is nu ook afgenomen. Met elke technische revolutie verdwijnen bekende banen waar een hoop mensen plezier aan beleefde, maar er zullen in andere sectoren weer banen beschikbaar komen.
  Zeker de menselijke banen waar persoonlijke begeleiding en humaan inlevingsvermogen gewenst blijft. Oftewel de echte servicegerichte beroepen.:)

  Ik vind het een mooie ontwikkeling die Foxconn hier aan het doormaken is.Wanneer mensen thuis zitten gaan ze altijd nieuwe dingen ontwikkelen:D

 • Profielfoto
  Facundo

  Half robot, half mens. In welke film heb ik dat eerder gezien… ?

  You have 20 seconds to comply.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wel een beetje dubbel niet, hier in Europa sluiten al jaren de fabrieken omdat het in China goedkoper kan. Nu komen er robots in deze fabrieken om de mensen te vervangen en dan blijven deze fabrieken wel in China staan?
  .
  Wat gaan we met al die Chinezen doen die straks geen werk meer hebben komen die ook naar Europa. Zijn dat ineens dan ook goede stukadoors en vrachtwagenchauffeurs.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Slim, slim. Laat eerst die fabrieken in China het vuile werk doen, laat ze vervolgens het voorwerk doen met de robotisering. En alles dan goed blijkt te werken, haal je al het werk uit China weg, en ga je in eigen lang gewoon weer verder.

  Want veel personeelskosten heb je na de eerste installatie niet meer.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Zeker de menselijke banen waar persoonlijke begeleiding en humaan inlevingsvermogen gewenst blijft. Oftewel de echte servicegerichte beroepen…

  .
  Ja nou. Je kent vast heel veel mensen in de ‘zorg’ en zo.