Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 mei 2016

iPhone-fabriek wordt half robot, half mens

Foxconn, het bedrijf dat voor Apple de iPhone assembleert, zet grote stappen op het gebied robotisering. Het bedrijf heeft in een van zijn Chinese fabrieken de helft van de werknemers vervangen door robots en is van plan dit verder uit te breiden.

Een woordvoerder vertelt tegen the South China Morning Post dat in een fabriek in Kunshan het aantal benodigde werknemers van 110.000 naar 50.000 is afgenomen, dankzij de introductie van robots.

De inzet van robots zorgt voor lagere loonkosten, hogere efficiëntie en minder fouten. Volgens de lokale nieuwssite heeft Foxconn sinds de lancering van de iPhone 6 in 2014 volop geïnvesteerd in robots en volgen andere fabrieken dit voorbeeld. De kans is dus groot dat jouw iPhone 6s of iPad Pro al half door een robot is geassembleerd. Foxconn vertelt tegen de BBC:

“We laten robots de eenvoudige, steeds terugkerende taken doen. Werknemers kunnen zich op interessanter werk zoals onderzoek, procescontrole en kwaliteitscontrole focussen”

Voor fabrieksmedewerkers betekent de inzet van robots dat ze minder eentonig werk hoeven te doen. Voor Apple kan robotisering op termijn betekenen dat de productie van hardware flexibeler over de wereld verplaatst kan worden. Mogelijk terug naar de VS, of naar India waar de overheid -ondanks lobbywerk van Tim Cook- eist dat producten die Apple verkoopt worden ook lokaal gemaakt worden.

Reageer op artikel:
iPhone-fabriek wordt half robot, half mens
Sluiten