iPhone 7 zonder minijack, eerste adapters zijn er klaar voor

19 reacties

Volgens de prognoses zal de iPhone 7 de eerste iPhone zonder minijack-ingang zijn. Apple zou de analoge audiopoort willen vervangen door een tweede speaker en de iPhone waterdicht maken. Maar wat moet je dan met je bestaande koptelefoon?

De Chinese industrie is zich al warm aan het lopen en fabrikant Tama levert de eerste Lightning-naar-minijack-adapters af die MFI-gecertificeerd zijn en de iPhone ook via micro-usb kunnen opladen.

Omslachtig en groot

De adapters worden in drie verschillende uitvoeringen geleverd en zien er nogal omslachtig en groot uit. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de digitaal-analoogomzetter die ook volumeregeling heeft en de ingebouwde poort voor opladen. Niet iets dat je gemakkelijk in je broekzak stopt.

Het kan kleiner

Dezelfde fabrikant maakt ook kleinere verloopjes en Lightning-headphones. De verloopjes staan online maar werden door het Japanse blog MacOtakara gespot op IT-beurs Computex in Taipei. Een aansluiting voor opladen ontbreekt, maar het ziet er al een stuk compacter uit. Ook interessant: de in-ear hoofdtelefoons zijn verkrijgbaar in de iPhone-kleuren roze, goud, zilver en zwart. Prijzen werden niet vermeld.

adapter004
Klik/tap voor groter.

Het is niet gek dat accessoiremakers al bezig zijn met de productie van Lightning-naar-minijack-adapters en headphones. Apple vertelde eerder al dat de minijack geen toekomst heeft (lees: ‘Apple zegt accessoiremakers de minijack te vergeten’)

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  ququlequ

  Ziet er super uit….not

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  De zwarte deed mij denken aan een half opgegeten Snickers ?

 • Profielfoto
  icegodd

  tja … adapters.. doe me denken vroeger met compaq ipaq adapters hier adapters daar.

  Apple is beetje de draai kwijt.

  prima als apple 3.5 jack dump voor iets newer, maar:

  1. Lightning port is en wordt geen opvolger van audio jack. gesloten systeem en te duur. apple map, ibeacon, passbook en homekit zijn nooit echt een HIT(klant tevreden) door hun gesloten/€€ systeem tov open cross planform. (met iTunes varen ze juist weer andere richting op)
  2. draadloos is wel een mooie opvolger maar het is nu nog te vroeg.
  3. USB-C is de beste kandidaat maar Apple is weer te eigenwijs geweest(Lightning port).
 • Profielfoto
  Hydræ

  Dongle-mania eind jaren 90 is weer terug. De hoofdpijn ook.

 • Profielfoto
  Kotter86

  Dit wil je toch niet!?

 • Profielfoto
  michielraggers

  4-5 jaar geleden kocht je een BT-oortje voor €30. Het opladen lijkt me het enige ‘dilemma’ om over te gaan op draadloos luisteren. Graag comment op het gekronkel om het draadje te behouden.

 • Profielfoto
  knekkie

  hahaha… de rollen lijken omgedraaid.

  Ik kan mij een Apple herinneren die juist de draak stak met dat je bij een PC een draden zee had en een Mac zo min mogelijk kabels nodig had.
  aan de andere kant kan Apple niet anders.

  Ze hebben zichzelf in de voet geschoten door elk jaar een dunnere versie van het zelfde uit te brengen. op een gegeven moment moet je dingen weg laten omdat het niet meer past. Dat kan je dan weer als accessoire aanbieden. Een model dat Apple veel geld op levert met al die dongles, verkoopkabeltjes en adaptertjes

  Alle gekheid op een stokje. Voor de iPhone zonder headphone jack zal vast een elegante draadloze oplossing aangeboden worden.

 • Profielfoto
  Snakeman

  Dat zijn dan letterl

 • Profielfoto
  Snakeman

  Dat zijn dan letterlijk en figuurlijk early adapters

 • Profielfoto
  bugboy

  Het begint nu allemaal wel heel erg door te slaan naar compacter en minder aansluitingen. Ik heb nu ook een nieuwe laptop gekocht. Om twee monitoren en bedraad netwerk te kunnen gebruiken direct een dock erbij gekocht, omdat ik anders vaak niet op het netwerk kan. Aangezien ik bij verschillende bedrijven werk sleep ik nu dus overal een laptop, dock, kabeltje en twee voedingen mee (laptop+dock). Onder aan de streep loop ik dus nu meer in te pluggen en mee te slepen dan voorheen. Ik vind het een beetje doorslaan.

  Ik heb een Sennheiser IE7 (€180) en een Bose QC20i (€299) en die zijn me toch echt te duur om nu al af te schrijven. Die Bose is al onhandig vanwege zijn accupack en als daar ook nog zo’n dongle bij moet dan ziet dat er lachwekkend uit. Dan wordt het toch maar gauw nog een iPhone SE denk ik…

 • Profielfoto
  Erwal

  zo blij met mijn nieuwe 6S+ want die moet nog wel even mee de komende jaren. Koop je een mooie B&W koptelefoon en dan doen ze dit… Nee, de 7 sla ik denk ik even over. Al ideeën wanneer de 8 verschijnt?

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Maak me gek. Lekkere dikke lichtnet adapter erbij voor de betere volumes, anders trekt de batterij zo snel leeg, en je bent het heertje.

  Goede move Apple, meer geklungel voor wat …: betere audio kwaliteit? Ik ben best een audiofiel en techneut, maar geloof niet dat deze drastische move echt zoveel betere *hoorbare* kwaliteit gaat opleveren.

 • Profielfoto
  magsafe

  Bluetooth kan een goede opvolger zijn maar echt makkelijk is het niet. De (mini) jack plug wordt is vrijwel alle audio systemen gebruikt, terwijl Bluetooth meestal in draagbare apparaten wordt gebruikt. Muziek luisteren is erg persoonlijk en dit wil je doen op momenten dat je dit zelf wilt. Een lege batterij van je headphone draagt daar niet echt aan mee. Daarnaast worden alle high end en studio headphones allemaal met een draadje geleverd en niet met Bluetooth. Je wilt tenslotte ook geen ruis.

  Lichting naar audio lijkt me iets te omslachtig. Stel je voor dat je een lichting headphone koopt en je deze ook voor je Mac gebruiken. Gelukkig zijn er ook goede koptelefoons met BT en 3,5mm plug (akg y50b bijv).

  Zoals altijd bij Apple wachten het maar weer af.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Laat ze in ieder geval Bluetooth aptX gaan ondersteunen dan klinkt het geluid in ieder geval vergelijkbaar met een Jack. Nu is elke Bluetooth koptelefoon een achteruitgang in geluidskwaliteit op iOS apparaten.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  ..en dan doen ze dit… Nee, de 7 sla ik denk ik even over.

  Ehm, mis ik iets? Je praat alsof je al een iPhone 7 voor je neus hebt. Misschien eerst even wachten tot het ding uit de doeken is gewikkeld??:idea:

 • Profielfoto
  DBLCreations

  ..en dan doen ze dit… Nee, de 7 sla ik denk ik even over.

  Ehm, mis ik iets? Je praat alsof je al een iPhone 7 voor je neus hebt. Misschien eerst even wachten tot het ding uit de doeken is gewikkeld??:idea:

  Idd, ongelooflijk sommige reacties, ben persoonlijk heel erg benieuwd naar de 7:-)

 • Profielfoto
  Hans de Wolf

  Maar dit zijn toch geen nieuwe technieken? Ik gebruik al jaren de i-DSP (http://www.hirestech.com/product/?pid=1681), ontstaan via een Kickstarter project. Ook de Aqua is zoiets (http://www.molu-aqua.com/).

  Prima om een ‘gewone’ koptelefoon aan te sluiten op een iphone, met goede geluidskwaliteit.

  Wat nog wel mist (en hierboven niet duidelijk is): is er ook een microfoon inde adapter?

 • Profielfoto
  TandMac

  In vlaanderen zeggen we dan:
  “Hoe zot is dees!”

  vrij vertaald:
  “te gek voor woorden”

 • Profielfoto
  vincej

  Ik wist niet dat Tama ook actief is binnen het Apple wereldje. Ze maken blijkbaar niet alleen Drums.