‘Grote iPhone-update wordt driejaarlijks’

30 reacties

Wie de geruchten volgt, heeft door dat de iPhone 7 geen radicale vernieuwing zal zijn. De grote vernieuwingen (glazen ontwerp, OLED) staan voor 2017 gepland. Apple zou voortaan niet elke twee jaar maar elke drie jaar een sterk vernieuwde iPhone uitbergen.

Volgens het Japanse Nikkei wil Apple zijn vaste cyclus met het ene jaar een radicaal vernieuwde iPhone en het andere jaar een S-model met kleine verbeteringen loslaten. Er zou niet zoveel meer te vernieuwen zijn.

Natuurlijk heeft Apple dit niet bevestigd, maar de huidige iPhone 7-geruchten lijken het verhaal te bevestigen. Het uiterlijk van de volgende iPhone wijkt naar verluidt weinig af van dat van de iPhone 6s. De antennebanden aan de achterkant zouden minder prominent aanwezig zijn, er komt mogelijk een dual camera en de minijack-wordt geschrapt waardoor het toestel waterdicht is, maar radicaal anders is het niet.

iphone7-16x9
Concept: iPhone 7 Plus met dual camera.

Naast het gegeven dat de innovaties in de smartphone-markt gewoon niet zo hard meer gaan, is het voor Apple ook moeilijk om iedere 24 maanden met een radicaal nieuw ontwerp te komen. Grote hoeveelheden, strenge kwaliteitseisen en de beschikbaarheid van bepaalde materialen spelen mee. Of Apple het aandurft om de tragere cyclus te benoemen en van de iPhone / iPhone S naamgeving af te stappen is de vraag. Hou alvast rekening met dat Apple volgens critici “meer dan ooit” doomed zal zijn…

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Cenobyte

  Nou als ze dat gaan doen zijn ze doomed;-)

  Wat ik wel jammer vind is dat die audiojack gaat verdwijnen. Even je ouderwetse koptelefoon of autoradio inpluggen is er niet meer bij.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Wanneer ik een nieuwe telefoon aanschaf wil ik een niéuwe telefoon en niet precies hetzelfde model met overbodige functies zoals 3D Touch, als de 7 “hetzelfde” wordt ga ik daar m’n geld niet aan uitgeven maar wordt het nog een jaartje met een 6.

 • Profielfoto
  chrispis

  Totaal geen innovatie! Doomed! Ze gaan ten onder! enz!

 • Profielfoto
  MajorApple

  Sinds wanneer is het veranderen van het design hetzelfde als innovatie? Ik zie liever dat ze hetzelfde design toepassen (zoals bij de MacBooks en iPads), maar intern de hardware verbeteren, innovatieve software toepassen, en vooruitstrevende accessoires toevoegen.

  Daarnaast is de driejaarlijkse cyclus natuurlijk al min of meer aan de gang met de iPhone 5SE, waarbij het design al voor de derde keer wordt gebruikt. En als je het heel simpel stelt is het design nooit zo drastisch veranderd de laatste jaren, wat praktisch voor elk toestel in de markt geldt tegenwoordig, allemaal 1 pot nat qua design.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Even je ouderwetse koptelefoon of autoradio inpluggen is er niet meer bij.

  Daar hebben ze vast een adapter voor, even € 30 lappen voor die met een  logo en je hebt het.;-)

  http://www.macrumors.com/2016/05/31/lightning-to-headphone-adapters-iphone-7-launch/

 • Profielfoto
  Betatester

  De iPhone 5se bestaat niet!

 • Profielfoto
  iFlorens

  Allemaal leuk en aardig, maar wanneer de concurrent een jaarlijkse upgrade cycle heeft met een echt nieuwe telefoons gaat dat voor Apple niet goed komen natuurlijk.

 • Profielfoto
  Lustigson

  Wil niet mierenneuken, maar ‘om de 3 jaar’ betekent eens in de 6 jaar. Om de week is immers eens per 2 weken.;!

 • Profielfoto
  websania

  Wil niet mierenneuken,

  Laat die mieren dan gewoon met rust.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgens mij heeft Jony Ive gewoon een vriendin er naast en dus iets minder tijd om nog nieuwe dingen te ontwerpen.

 • Profielfoto
  cmug

  En waneer komt contactloos opladen voor de iPhone. Dat lijkt mij interessante verbetering.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Daar is wat mij betreft niets interessants aan.
  Kabeltje met een dingetje eraan, in plaats van alleen een kabeltje.

  Dat is geen verbetering, dat is alleen meer (en duurdere) rommel.

 • Profielfoto
  Gilbert

  Okee, dat wordt dus een iPhone 6SE (plus) dit najaar

 • Profielfoto
  macsea

  @KarelWillem: niet mee eens.
  Altijd maar prutsen met dat kabeltje… gewoon neerleggen is toch makkelijker

  Zeker bv als zo’n contactloos oplaadsysteem er overal aankomt (zit meer en meer in auto’s). Ik zie er vaak al rijdend een kabeltje inpluggen, dan is dat gewoon op de juiste plaats neerlegen, en pak minder gevaarlijk.

  En dan zal men ook niet meer afhankelijk zijn van het meehebben van je kabeltje: kom je bij vrienden met een Android en je batterij is net (bijna) leeg, dan leg je hem gewoon op hun ‘dingetje’

 • Profielfoto
  Oscar

  Sorry, maar volgens mij was het verschil tussen de iPhone 4 en 5 ook niet zo groot. Alleen dunner en dat de iPhone 5 iets groter was

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Tuurlijk macsea, maar als ik bij vrienden kom en m’n iPhone zit bijna zonder stroom, dan stop ik hem gewoon in hun Lightning-adapter. Zelfde verhaal, toch?

 • Profielfoto
  SvS

  Tuurlijk macsea, maar als ik bij vrienden kom en m’n iPhone zit bijna zonder stroom, dan stop ik hem gewoon in hun Lightning-adapter. Zelfde verhaal, toch?

  Moet je wel vrienden hebben met Lightning kabel. En helaas zijn Android-gebruikers in grote meerderheid. Dus altijd kabel in auto.

  Maar wat is er mis met nog een jaartje 6s? Ik zit hier met 5s en het voldoet nog meer dan prima, maar zoveel jankers die klagen dat Apple niet innovatief bezig is. Wat wil je dan nog meer. Het is niet makkelijk om nu nog iets heel nieuws te bedenken. Misschien willen ze enkel specs en iOS verbeteren bij eerstvolgende update in sept 2016 en doet ons verrassen bij de update van 2017.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dus iPhone 7s wordt ongeveer zo groot?

 • Profielfoto
  Pjotr

  Jobs on design:
  Form follows function

  Behalve met de iPhone 6. Wanneer je een mooie camera in je iPhone wil dan zorg je ervoor dat deze wat uitsteekt..Wanneer je een dubbele camera in de iPhone 7 wil, zorg je er voor dat deze dubbel uitsteekt. Ik weet al hoe het ontwerp gaat worden. Dunner en dunner, minder battery en meer uitstekende camera. Jobs is dood. Leve design: dunner en platter is beter.

  ((Toch fijn die iPhone 5 SE) (@betatester: die niet bestaat maar door iedereen zo wordt genoemd))

 • Profielfoto
  tomc

  Voor de techgeek is een nieuw design niet hetzelfde als innovatie. Voor de gemiddelde Apple gebruiker wel. Als een iPhone gedurende 3 jaar maar een beetje veranderd blijft dit voor de gemiddelde Apple consument gewoon 3 jaar dezelfde telefoon en zal men niet meer (overbodig) om de 2 jaar een nieuwe kopen. Dat is uiteindelijk beter voor de consument maar een ramp voor Apple. Ik denk dat niet veel mensen van een 5 naar een 5s gaan maar wanneer je een 5s hebt en de 6 komt uit is de verleiding veel groter.
  iPhones gaan vernieuwen net als de MacBooks, waarbij het design gedurende +/- 5 jaar hetzelfde blijft wordt al helemaal een ramp. Als je twee mensen hebt waarvan de ene een MacBook uit 2012 heeft en de andere een MacBook sinds gisteren dan zullen ze altijd zeggen dat ze dezelfde MacBook hebben, dit zorgt er dan ook voor dat je veel minder rap een MacBook gaat kopen gewoon omdat je een nieuwe wilt, maar wacht je tot het ding echt versleten is. (Dit heeft natuurlijk ook een deel met de prijs van een MacBook te maken)
  Veranderen van vormgeving is bij een product als de iPhone nu eenmaal dé manier om de consument tot onnodig kopen aan te zetten.

 • Profielfoto
  Macnido

  Ik kijk uit naar de 7. De huidige serie (iPhone 6) is in mijn ogen qua design een vergissing en is te veel gebaseerd op de concurrentie.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Wow super, dat zou dus betekenen dat ze een jaar extra de tijd hebben om een solide en goed werkende iOS te ontwikkelen. Mooi man, kan niet wachten op een eerste iOS zonder bugs!

  Einde innovatie misschien, maar ook einde eindeloos updaten, oftewel aan elk nadeel zit een voordeel!;-)

 • Profielfoto
  donut

  Nee!
  ze gaan auto’s maken; healthcare producten ontwikkelen; smartwatches nog platter maken met nog meer goud+ diamanten…

  Nee, voor een goed werkend OS hebben ze helaas geen tijd …

 • Profielfoto
  Nikita

  Dat je iCar midden op de snelweg een error produceert en vervolgens weigert om verder te rijden…

  Waarom zijn ze er allemaal zo geil op elke keer een millimeter van het design af te schaven?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik weet niet of ze zich dat kunnen permitteren, aan de andere kant, iFlorens:

  “maar wanneer de concurrent een jaarlijkse upgrade cycle heeft met een echt nieuwe telefoons gaat dat voor Apple niet goed komen natuurlijk.”

  Ni zeveren hé, jaarlijks een nieuw design? De Samsung S7/edge is ook niet veel verschillend in design als die van zijn voorganger hoor…

  Geen Idee: Sorry, maar volgens mij was het verschil tussen de iPhone 4 en 5 ook niet zo groot. Alleen dunner en dat de iPhone 5 iets groter was

  K’weet niet, ik vind er toch een groot verschil aan hoor. Akkoord, de knoppen aan de zijkant zijn dezelfde qua design en ook de voorkant, iets dat ik persoonlijk wel fijn vind, die ronde knoppen zijn nog zo gemakkelijk:-) Ik vond het design van de 4 trouwens wel mooi en speciaal. Dat metaal tussenin met het zwarte glas voor en achter vond ik echt wel uniek:-) (persoonlijk).

  “Draadloos opladen”, ben het eens met KarelWillems aan één kant, een bakje waar je je gsm in moet leggen om draadloos op te laden (iets dat volgens mij ook nog altijd trager gaat dan met de kabel…)

  Qua gemak zal het idd mss net dat ietsje meer gemak met zich meebrengen, je legt het gewoon op een plaatje of gelijk wat, ipv een kabel in je iPhone te moeten steken;

  Ik weet nu ook niet of het zo is dat als je bij je vrienden thuis gaat en die hebben daar een android bordje of je iPhone daar zal in opladen:

  “MacSea”

  En dan zal men ook niet meer afhankelijk zijn van het meehebben van je kabeltje: kom je bij vrienden met een Android en je batterij is net (bijna) leeg, dan leg je hem gewoon op hun ‘dingetje’

  En dan nu voor mij persoonlijk, aan één kant heb ik zo het gevoel van; “dit zat er aan te komen”, elke twee jaar met een nieuw design op de proppen komen zal idd niet meer zo makkelijk zijn, en zeker niet als je het elke keer dunner wilt maken. Na een tijdje heb je geen iPhone meer over als je metaal blijft afschrapen…

  Aan de andere kant denk ik ook, om de 3j, dat is echt wel lang, voor mij in het bijzonder aangezien ik nog met een iphone 5 zit en ik met veel verwachting op nummertje 7 zit te wachten… Dan was het sowieso echt een nieuwe iphone geweest aangezien ze normaal met een nieuw design komen, maar niet dus…? Valt af te wachten, over een kleine twee weken weten we het!:-)

 • Profielfoto
  Marcel Alblas

  Ik heb nu al 2jaar een iphone 6 64gb, wat vinden jullie gewoon overgaan naar de 6s of 7, dat het een plus wordt is wel zeker

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb nu al 2jaar een iphone 6 64gb, wat vinden jullie gewoon overgaan naar de 6s of 7, dat het een plus wordt is wel zeker

  ik zou afwachten tot wat de WWDC getoond heeft, als de iPhone 7 je niet aanstaat zou je alsnog kunnen een iPhone 6s kopen. Hoewel je met de iPhone 6 prima nog een jaar of twee uit de voeten zou kunnen natuurlijk:P Alles hangt er vanaf hoe hoog de nood is om een nieuwe te kopen:-)

 • Profielfoto
  Marcel Alblas

  Ja daar heb je volledig in dank je

 • Profielfoto
  Milez

  En dan zal men ook niet meer afhankelijk zijn van het meehebben van je kabeltje: kom je bij vrienden met een Android en je batterij is net (bijna) leeg, dan leg je hem gewoon op hun ‘dingetje’

  Maar het voordeel van een kabel is dat je de telefoon gewoon kunt blijven gebruiken terwijl hij opgeladen wordt. Met het “dingetje” gaat dat niet meer.
  Voor zover ik weet gaat er bij contactloos opladen ook enorm veel energie verloren – dat is toch ook iets waarbij we mogen stilstaan in tijden waarin er steeds meer energie wordt verbruikt.

 • Profielfoto
  Caszz

  Als ie dan zo dun wordt, is een Flip-phone design misschien wel weer wat. Het nieuwe retro.
  Maakt t uit. Als t ding maar z’n werk doet.