GoPanel: tuig webservers op vanaf je Mac

8 reacties

Tegenwoordig zijn Virtual Private Servers (VPS) -ook wel Cloud Servers genoemd- net zo betaalbaar als een webhosting-pakket en een aantrekkelijke keuze voor wie meerdere websites wil hosten of behoefte heeft aan meer server power voor zichzelf.

Een nadeel is dat het beheer ook voor rekening van de gebruiker komt en het configureren van een webserver is stoeien op de terminal. De nieuwe Mac-app GoPanel belooft dit makkelijk te maken en trok onze aandacht.

Anders dan DirectAdmin, cPanel of Plesk

Veel providers bieden de mogelijkheid om een server met DirectAdmin, cPanel of Plesk te leveren. Dit zijn kant-en-klare interfaces die de handmatige configuratie uit handen nemen. Dat kost echter maandelijks een extra bedrag en de interface blijft altijd op de server draaien. Bij GoPanel is dat anders, het is een eenmalige aankoop, het draait vanaf je Mac in plaats van op de server en kan meerdere servers aansturen.

Schermafbeelding 2016-05-10 om 15.23.38
Hoofdscherm van GoPanel (klik/tap voor groter).

Aan de slag

GoPanel werkt met Ubuntu, CentOS, Amazon Linux, Red Hat Enterprise Linux en Debian. Wij hebben de applicatie getest met Ubuntu 16.04 op een BladeVPS van TransIP en konden na installatie van Ubuntu en het invoeren van de inloggegevens in GoPanel direct aan de slag. GoPanel richt zich op het maken van een server voor websites en installeert vanuit het Dashboard Apache (web), PHP, MySQL (database) en Postfix (mailserver).

Schermafbeelding 2016-05-10 om 15.44.40
Aanmaken domeinnaam en account. (klik/tap voor groter)

Het toevoegen van domeinnamen, e-mail adressen, FTP accounts en databases is vervolgens een eitje. Bij het toevoegen van een domeinnaam wordt automatisch een FTP-account aangemaakt en gebruikers kunnen eenvoudige aan MySQL-databases toegewezen worden.

Geavanceerde opties

Wie iets dieper in de configuratie wil duiken, kan via GoPanel de instellingen van MySQL, Apache en PHP aanpassen. Zo kunnen PHP-modules aan en uit worden gezet en de instellingen van de MySQL Server geoptimaliseerd worden. Het automatisch maken van backups en installeren van updates behoort ook tot de mogelijkheden.

Schermafbeelding 2016-05-10 om 15.52.10
Configuratie van PHP- en MySQL-modules (klik/tap voor groter).

Beperkingen

GoPanel is goed in de basiszaken, maar de app is zichtbaar nog een versie 1.0. Zo kunnen wel e-mail adressen worden aangemaakt, maar is het aanmaken van een forward (doorstuur) adres nog niet mogelijk. Bestanden beheren moet via een externe FTP-applicatie en behalve het aanmaken en toewijzen van gebruikers is er geen mogelijkheid om de inhoud van MySQL-databases te beheren. Dit kan natuurlijk een keuze zijn, want applicaties als Transmit, Filezilla en Sequel Pro zijn daar veel beter in.

Ons enige echte kritiekpunt is dat er onvoldoende aandacht is voor de basisbeveiliging van een Linux-server. Er is een firewall, maar die rekent niet pro-actief af met bots die proberen in te loggen op je server. Ook is er geen ondersteuning voor SSL/https en raadt de app geen stappen aan die je kunt ondernemen om een server na installatie te beveiligen (tip: Google op “How to change SSH port”).

Conclusie

GoPanel doet alle basiszaken goed en belast een server en je portemonnee minder dan bijvoorbeeld Cpanel of Plesk, dat 5 tot 10 euro per maand kost. Met een prijs van € 19,99 heb je de aanschaf er zo uit en is het configureren van een VPS of andere server eenvoudig. In de toekomst mag er wel meer aandacht voor de beveiliging van een server zijn.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Niets

  (tip: Google op “How to change SSH port”)
  Ik ben zeker geen expert ouzo maar toen ik onlangs naar iets zocht over ssh kwam ik dit artikel tegen waarin uitgelegd wordt waarom het geen goed idee is om je ssh port te veranderen.
  Kan iemand die hier meer verstand van heeft mij uitleggen of het een goed of slecht idee is?

 • Profielfoto
  peterjanp

  Het is niet nodig om je ssh port aan te passen. Wat heel eenvoudig kan is ssh keys gebruiken en vervolgens de mogelijkheid om in te loggen met wachtwoorden uit te schakelen

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het komt een beetje op persoonlijke voorkeur neer denk ik. Mijn observatie is in ieder geval het volgende:

  – Als ik de SSH poort niet verander, heb ik binnen een uur half China en Rusland doorlopend op poort 22 kloppen met de vraag of ze als admin, root etc met een paar standaard wachtwoorden naar binnen mogen. Een brute force detectie en firewall zijn er dan bijzonder druk mee en het vervuilt de logs, zodat zaken die wellicht wel aandacht nodig hebben minder opvallen.

  – Als ik de SSH poort verander, is er niets van dat alles, want die domme bots scannen alleen de standaard poort.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Hier heel goede ervaringen met ISPConfig. Dat is gratis met online gedegen tutorials en dan weet je tenminste ook wat beter wat je aan het doen bent. Als dat te ingewikkeld voor je is, is het natuurlijk sowieso de vraag of je je eigenlijk wel moet branden aan een eigen VPS. Tegelijkertijd is het ook geen hogere wiskunde; goed de tutorials volgen en lezen.

 • Profielfoto
  Gfive

  Virtualmin is gratis en werkt op de mac (heb het draaien op macmini server 2011 inclusief let’s encrypt, osx 10.7)

  En virtualmin heeft tegenwoordig een nieuw interface, mocht dat belangrijk zijn:)

 • Profielfoto
  Gfive

  Oja cloudmin is ook gratis en is voor vps

 • Profielfoto
  MelvinCornelissen

  Het komt een beetje op persoonlijke voorkeur neer denk ik. Mijn observatie is in ieder geval het volgende:

  – Als ik de SSH poort niet verander, heb ik binnen een uur half China en Rusland doorlopend op poort 22 kloppen met de vraag of ze als admin, root etc met een paar standaard wachtwoorden naar binnen mogen. Een brute force detectie en firewall zijn er dan bijzonder druk mee en het vervuilt de logs, zodat zaken die wellicht wel aandacht nodig hebben minder opvallen.

  – Als ik de SSH poort verander, is er niets van dat alles, want die domme bots scannen alleen de standaard poort.

  Dan monitor je je cruciale services niet goed :p. Wij schermen de SSH poorten af middels keys en FW, en alle dropped connections loggen we niet eens.

  Virtualmin is gratis en werkt op de mac (heb het draaien op macmini server 2011 inclusief let’s encrypt, osx 10.7)

  En virtualmin heeft tegenwoordig een nieuw interface, mocht dat belangrijk zijn:)

  Mee eens, alleen niet met het “nieuwe” interface :p. Deze bestaat al een tijdje alleen hebben ze het nu default geadopteerd van de ontwikkelaar.

 • Profielfoto
  Livonias

  Misschien nog interessant om te weten, in de nieuwe update (v1.04) hebben ze jouw puntje van kritiek ook opgelost:-)

  – Ability to add forwards and aliases to e-mail addresses