Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 mei 2016

GoPanel: tuig webservers op vanaf je Mac

Tegenwoordig zijn Virtual Private Servers (VPS) -ook wel Cloud Servers genoemd- net zo betaalbaar als een webhosting-pakket en een aantrekkelijke keuze voor wie meerdere websites wil hosten of behoefte heeft aan meer server power voor zichzelf.

Een nadeel is dat het beheer ook voor rekening van de gebruiker komt en het configureren van een webserver is stoeien op de terminal. De nieuwe Mac-app GoPanel belooft dit makkelijk te maken en trok onze aandacht.

Anders dan DirectAdmin, cPanel of Plesk

Veel providers bieden de mogelijkheid om een server met DirectAdmin, cPanel of Plesk te leveren. Dit zijn kant-en-klare interfaces die de handmatige configuratie uit handen nemen. Dat kost echter maandelijks een extra bedrag en de interface blijft altijd op de server draaien. Bij GoPanel is dat anders, het is een eenmalige aankoop, het draait vanaf je Mac in plaats van op de server en kan meerdere servers aansturen.

Hoofdscherm van GoPanel (klik/tap voor groter).

Aan de slag

GoPanel werkt met Ubuntu, CentOS, Amazon Linux, Red Hat Enterprise Linux en Debian. Wij hebben de applicatie getest met Ubuntu 16.04 op een BladeVPS van TransIP en konden na installatie van Ubuntu en het invoeren van de inloggegevens in GoPanel direct aan de slag. GoPanel richt zich op het maken van een server voor websites en installeert vanuit het Dashboard Apache (web), PHP, MySQL (database) en Postfix (mailserver).

Aanmaken domeinnaam en account. (klik/tap voor groter)

Het toevoegen van domeinnamen, e-mail adressen, FTP accounts en databases is vervolgens een eitje. Bij het toevoegen van een domeinnaam wordt automatisch een FTP-account aangemaakt en gebruikers kunnen eenvoudige aan MySQL-databases toegewezen worden.

Geavanceerde opties

Wie iets dieper in de configuratie wil duiken, kan via GoPanel de instellingen van MySQL, Apache en PHP aanpassen. Zo kunnen PHP-modules aan en uit worden gezet en de instellingen van de MySQL Server geoptimaliseerd worden. Het automatisch maken van backups en installeren van updates behoort ook tot de mogelijkheden.

Configuratie van PHP- en MySQL-modules (klik/tap voor groter).

Beperkingen

GoPanel is goed in de basiszaken, maar de app is zichtbaar nog een versie 1.0. Zo kunnen wel e-mail adressen worden aangemaakt, maar is het aanmaken van een forward (doorstuur) adres nog niet mogelijk. Bestanden beheren moet via een externe FTP-applicatie en behalve het aanmaken en toewijzen van gebruikers is er geen mogelijkheid om de inhoud van MySQL-databases te beheren. Dit kan natuurlijk een keuze zijn, want applicaties als Transmit, Filezilla en Sequel Pro zijn daar veel beter in.

Ons enige echte kritiekpunt is dat er onvoldoende aandacht is voor de basisbeveiliging van een Linux-server. Er is een firewall, maar die rekent niet pro-actief af met bots die proberen in te loggen op je server. Ook is er geen ondersteuning voor SSL/https en raadt de app geen stappen aan die je kunt ondernemen om een server na installatie te beveiligen (tip: Google op “How to change SSH port”).

Conclusie

GoPanel doet alle basiszaken goed en belast een server en je portemonnee minder dan bijvoorbeeld Cpanel of Plesk, dat 5 tot 10 euro per maand kost. Met een prijs van € 19,99 heb je de aanschaf er zo uit en is het configureren van een VPS of andere server eenvoudig. In de toekomst mag er wel meer aandacht voor de beveiliging van een server zijn.

Reageer op artikel:
GoPanel: tuig webservers op vanaf je Mac
Sluiten