Google I/O: nieuwe assistent en slimme speaker voor thuis

16 reacties

Google heeft het tijdens zijn I/O conferentie niet alleen over Android, maar ook over technologie die interessant is voor iOS-gebruikers. Zo onthulde de zoekgigant een nieuwe Siri-concurrent die naast smartphones ook in een home-speaker zit.

Google Now was al een goede basis en met Google Assistant neem het bedrijf de volgende stap. De Google Home-speaker bevat niet alleen de assistent, maar werkt ook met Chromecast en diverse diensten.

Google Home

Met de Home-speaker brengt Google zijn assistent naar de huiskamer. Met Google Home wil de zoekgigant “dagelijkse taken in huis makkelijk maken”. De speaker luistert altijd en werkt hand in hand met Google Cast. Zo is het mogelijk om met spraakcommando’s muziek af te laten spelen op diverse speakers in huis, films te start op Chromecast-apparaten en is er integratie met de Nest-thermostaat.

Via Google Assistant geeft de speaker antwoord op allerlei vragen en is het mogelijk om dingen als bioscoopkaartjes, eten of bloemen te bestellen. Google Home zal later dit jaar beschikbaar zijn, er is tijd nodig om partnerships met diensten van derden te smeden.
googlehome001

Google Assistant

Met Google Assistant breidt het bedrijf Google Now aanzienlijk uit en laat het een beetje meer op Siri lijken. Google Assistant gebruikt de Google Knowledge Graph en herkent banden tussen gebruikers, plaatsen waar de gebruiker geweest is en welke objecten hij bezit. Zo wil Google nog beter op verzoeken reageren.googleass001
Met Assistant wil Google wil ook meer conversaties dan droge antwoorden geven. Net als Siri houdt Assistant rekening met de context om natuurlijk te reageren op vragen als: “Welke films draaien in de bioscoop vanavond? En volgens:”Alleen kinderfilms”. Siri begrijpt dit soort verzoeken ook, maar Assistant voegt een extra dimensie toe: het is mogelijk om een ticket te boeken voor een film. Veel diensten zijn aan boord, onder andere: Netflix, Uber, Pandora, WhatsApp en Spotify doen mee.
googleass003
Google Assistant zal beschikbaar op meerdere apparaten beschikbaar zijn, zoals op smartphones (Android en iOS), wearables, auto’s en in de huiskamer met de Home-speaker.
googleass002

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  mmww

  Leuk zo’n afluister microfoon in je huis, 24 uur per dag. Privacy wat is dat!

  Gelukkig hebben we allemaal niks te verbergen. En mag alles opgeslagen worden bij Google. Google: Oh ik hoor drie keer per week gekreun .. Hmm even toevoegen aan het profiel: drie keer per week seks.. Even luisteren.., zijn het twee mannen, twee vrouwen of man / vrouw.. Opgeslagen in je google profiel.

  Enz enz enz!

 • Profielfoto
  mmww

  Google: Oh ze praten wel steeds over een zieke kat… Hmm even ons adverteerders inlichten zodat ze een verzekering kunnen weigeren.

  Google: Weer een feestje weer alcohol.. Even het profiel aanpassen zodat de zorg premie omhoog kan.

  Jaja vergezocht, naar wel de toekomst! Ik begin er allemaal niet aan. Hey Siri staat bij mij ook zeker uit!

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Siri concurrent? Nee, Siri is in al die jaren onder de hoede van Apple nauwelijks slimmer en beter geworden. De geestelijke vaders van Siri zijn nu weer bezig met het slimmere zusje Viv., daarmee lijkt Google Assistant eerder te gaan concurreren. Google home is eerder de concurrent van Amazons Echo.

 • Profielfoto
  Zakske

  Siri is in al die jaren onder de hoede van Apple nauwelijks slimmer en beter geworden.

  Siri kan ook onmogelijk slim zijn, de stringente privacy-regels van Apple verhinderen dat. Siri is een soort secretaresse die niet in je agenda mag kijken, niet weet waar je bent, en geen flauw idee heeft van wat je leuk of interessant vindt.

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  Laat me raden: hij wordt bijna gratis maar moet dan wel de hele aanstaan en meeluisteren. Dat verdienmodel werkt goed in Nederland! Slimme jongens daar, en ‘klanten’ maar denken dat ze er beter van worden. Ik word pas geïnteresseerd als ze € 400-500 gaan vragen. Maar dat is in strijd met Google’s plannen voor de toekomst…

 • Profielfoto
  knekkie

  Eerder een Amazon Echo concurrent.

  SIRI loopt te ver achter om met Google home en Google assistent te kunnen concurreren.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Goh ja, ik weet niet wat ik er moet van denken (omtrent de privacy), maar heb ook even naar de google livestream gekeken en vond het wel heel fijn dit. Maar idd, dat afluisteren, ik weet niet goed hoe of wat, ik heb idd zelf niks te verbergen, maar wat voor standpunt neem je dan in? Je laat ze zomaar toe in je leven. hoewel internet en privacy samen in één zin natuurlijk wel lachwekkend is, maar dan nog…

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  @DBCreations: ik denk dat je je vergist. Iedereen heeft heel veel te verbergen. Waarom hebben we anders huizen met muren en deuren? En kleren aan?Er komt echt een verandering aan, die kan leiden tot wat mmww hierboven al zei:
  “Google: Oh ze praten wel steeds over een zieke kat… Hmm even ons adverteerders inlichten zodat ze een verzekering kunnen weigeren.

  Google: Weer een feestje weer alcohol.. Even het profiel aanpassen zodat de zorg premie omhoog kan.”

 • Profielfoto
  sonic1984

  Ik heb een aantal Amazon Echo devices in huis en ik gebruik Siri echt nooit meer. Amazon Echo werkt altijd en verstaat je goed en Siri doet echt nooit wat je wilt. Al helemaal niet op de Apple Watch.

  En misschien naïef: maar ik heb liever een Amazon device in mijn huis die meeluistert dan een Google device. Als Amerikaan is dat weer anders omdat je daar ook veel besteld via Amazon maar hier in NL is dat marginaal.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Iedereen heeft heel veel te verbergen. Waarom hebben we anders huizen met muren en deuren? En kleren aan?…

  .
  Ik kan niet voor jou spreken natuurlijk. Maar de muren, deuren en kleding dienen bij mij vooral ter bescherming tegen de elementen. Niet omdat ik wat te verbergen heb.

 • Profielfoto
  Needler

  Nee, dank je. Ik wil niet nog meer data naar Google sturen. En al helemaal geen camera of microfoon van Google in mijn huis.

 • Profielfoto
  Kees123

  @Needler

  Het is wel de wereld waarin we leven en waar de massa naar toe gaat, of je dat nu wilt of niet. Ik denk dat Apple qua niveau gewoon niet mee kan met deze ontwikkelingen en zich daarom in dekt met privacy, maar het zal uiteindelijk ook overstag gaan omdat dit gewoon zeer futuristische ontwikkelingen van Google zijn. En tegen die tijd dat het overstag gaat loopt het al lichtjaren achter op Google, zoals al met zoveel dingen tegenwoordig!

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik kan mij herinneren dat apple plannen had om SIRI proactiever, slimmer en vooral behulpzamer te maken zonder dat je data van je telefoon verdwijnt.
  Maar SIRI procative verbleekt als je ziet wat Goole Assistent, Google Home, Google Allo, VIV en zelfs Cortana nu allemaal kunnen.

  Zou Apple met SIRI iets dergelijks überhaupt wel kunnen waar maken zonder dat je data via een breed aan partners gekoppeld netwerk van diensten en services vloeit?.

  Volgens mij is wat google laat zien maar dan ZONDER de partners en slimme informatie koppelingen die daar uit voort komen, EXACT wat SIRI je vandaag de dag te bieden heeft. Ik ben benieuwd wat Apple’s antwoord gaat zijn op de WWDC.

 • Profielfoto
  Needler

  @Needler

  Het is wel de wereld waarin we leven en waar de massa naar toe gaat, of je dat nu wilt of niet. Ik denk dat Apple qua niveau gewoon niet mee kan met deze ontwikkelingen en zich daarom in dekt met privacy, maar het zal uiteindelijk ook overstag gaan omdat dit gewoon zeer futuristische ontwikkelingen van Google zijn. En tegen die tijd dat het overstag gaat loopt het al lichtjaren achter op Google, zoals al met zoveel dingen tegenwoordig!

  Je hebt die controle helemaal zelf. Je koopt zo’n Nest (of ander product) of niet. Ik snap niet dat mensen dingen online accepteren die ze offline niet zouden accepteren. Je zou niet accepteren als iemand met een camera met je mee zou kijken tijdens het winkelen in de Albert Heijn. Je zou het niet accepteren als PostNL al je post openmaakt en “relevante aanbiedeningen” toevoegd. Waarom accepteert men dat wel online? Omdat het onzichtbaar is?

 • Profielfoto
  mmww

  @karelwillem

  Jaja tot dat je hypotheek geweigerd wordt omdat Google heeft meegeluisterd via zo’n leuke microfoon. En informatie heeft doorgespeeld voor geld. Het wordt gebracht als sexy speaker, maar dat is het niet, het is gewoon een ordinaire microfoon.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  …Iedereen heeft heel veel te verbergen. Waarom hebben we anders huizen met muren en deuren? En kleren aan?…

  .
  Ik kan niet voor jou spreken natuurlijk. Maar de muren, deuren en kleding dienen bij mij vooral ter bescherming tegen de elementen. Niet omdat ik wat te verbergen heb.

  Inderdaad…:lol:

  Maar bon, ge hebt er altijd die graag overdrijven. Al begrijp ik sommigen hun argwaan wel. Het is overigens simpel hoor, wil je het niet, dan koop je het gewoon niet, hoe eenvoudig kan het zijn?

  Het lijkt mij in sommige gevallen zeker nuttig. Maar zoals ik eerder zei, ik persoonlijk heb niet echt grootse geheimen te verbergen, dat in tegenstelling tot sommige duistere figuren, overheden, corrupte agenten en weet ik veel wat nog allemaal.

  Sowieso, het internet weet al zoveel over jou, als je een profiel op facebook hebt of google + of twitter, of gelijk wat, als internet gebruikt, (en ja, ik gebruik het veelvuldig, maar ben zelf niet paranoïde), dan stel je je bloot aan de buitenwereld.

  Enfin, dit is een discussie die eeuwig door kan gaan…:-) Doe gewoon waar jij je goed bij voelt.