Getest: accugebruik Apple Music, Spotify en Deezer

12 reacties

Bij het kiezen van een muziek-streamingdienst kijk je natuurlijk naar de prijs, de grootte van de catalogus, de interface en de kwaliteit van de suggesties en playlists. Er is echter één onderwerp dat bijna niemand aandacht geeft: het energieverbruik.

Is er een verschil tussen streaming-apps als het op accugebruik aankomt? Om erachter te komen welke dienst je de meeste muziek op één acculading geeft, hebben we Apple Music, Deezer en Spotify getest.

Accu

Apple heeft alle benodigdheden voor een streamingdienst in eigen beheer (software, hardware, cloud) en zou van deze integratie kunnen profiteren. Uit onze tests blijkt echter precies het tegenovergestelde.

Apple Music hield het op een iPhone 6s Plus 549 minuten uit (9 uur en 9 minuten), terwijl Deezer de accu na 701 minuten leeg had. Spotify bleek het energiezuinigst en speelde ruim 718 minuten muziek op een acculading. Het verschil van bijna drie uur tussen Apple Music en Spotify is opmerkelijk.
accu-streamingdiensten

Data

Aan de hand van het aantal gestreamde minuten en het dataverbruik, konden we ook berekenen welke streamingdienst het zuinigst met data is. Apple Music verbruikt het minst aantal MB per uur, terwijl Spotify en Deezer ongeveer dezelfde hoeveelheid data gebruiken.

Dit verschil is eenvoudig te verklaren door de gebruikte audiokwaliteit van de verschillende diensten. Apple Music streamt in 256kbit AAC, Deezer biedt MP3’s op 320 kbit aan en Spotify gebruikt Ogg Vorbis op 320 kbit. Deezer gebruikt bovenop de audio iets meer data voor albumart en metadata.
data-streamingdiensten

Methode

Deze test werd uitgevoerd op een nieuwe iPhone 6s Plus met iOS 9.3.1. Iedere streamingdienst is met een compleet schone installatie van iOS op dezelfde fysieke plaats getest. De audiokwaliteit is bij alle diensten op maximaal gezet en als netwerkverbinding werd 4G van KPN gebruikt. Bij alle streamingdiensten is dezelfde playlist met de top 10 van de Nederlandse Top 40 van 1980 tot en met 2015 afgespeeld. De tests zijn twee keer uitgevoerd om eenmalige afwijkingen uit te sluiten.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  En google play music?:)

 • Profielfoto
  Bman

  Netjes onderzoek. Doe dit vaker, want dit is journalistiek waar wij op zitten te wachten. Al moet het belang van simpele berichtgeving niet worden onderschat.

 • Profielfoto
  Kees123

  Precies zoals Bman al aangeeft, goed onderzoek! Dat zie ik graag. Het onderzoek bevestigt ook de een van de reden waarom ik ben weggegaan bij Apple Music, en dat is vanzelfsprekend accduur. De accuduur van mijn iPhone 6 Plus ging na gebruik van Apple Music drastisch achteruit. Daarnaast vind ik Spotify sneller, soepeler en gemakkelijker werken. Wederom een gebied waar Apple het nalaat om echt kwaliteit te leveren zoals we van ze gewend zijn. Ben benieuwd wat ze op de WWDC te showen hebben.

 • Profielfoto
  Kees123

  @Nummer 26

  Beiden hebben hun plus- en minpunten vind ik. De integratie van Apple Music in het OS is beter dan Spotify. Via Siri kun je inderdaad vragen om afspeellijsten af te spelen. Daarentegen is Apple Music constant bezig om afspeellijsten voor je te vinden, waardoor je batterijduur ook bij geen gebruik achteruit gaat.

  Over de kwaliteit van afspeellijsten valt te twisten. Het klopt dat de afspeellijsten soms leuker zijn op Apple Music, maar het zijn ook wel erg korte lijsten. Op Spotify heb je erg lange afspeellijsten waardoor je ook gerust een paar nummers kan overslaan voor het einde van de afspeellijst in zicht komt. In de begin maanden van Apple Music werkte het ook best wel traag en je had gewoon het idee dat de iPhone harder moest werken dan bij een Spotify.

  Beiden zijn overigens voor een habbekrats te proberen voor een beperkte tijd, dus ik zou zeggen, probeer het zelf eens uit allebei en zie welke je fijner ervaart!

 • Profielfoto
  Wesdegroot

  Bij mij zorgde Spotify juist voor een batterij impact (20minuten = 20% batterij lading)
  Daarom ben ik overgestapt naar Apple music en het verschil is merkbaar ok, ik heb dan ook wel een collectie a 16GB (offline opgeslagen; zelfde als toen met Spotify)

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik hoop dat Apple spoedig met de studentenbundels komt voor Apple Music. Nu nog Spotify, gratis via KPN en deels zou ik graag willen overstappen.

  Ik weet niet of het mogelijk is om Spotify van KPN door te verkopen, maar nu ik het in gebruik heb genomen betwijfel ik of dat mogelijk is..

  €10,- per maand voor een dienst die je eigenlijk al gratis hebt is toch zonde.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Tech fact is dat Advanced Audio Coding een hogere compressie gebruikt dan mp3. Als gevolg hiervan is meer rekenkracht nodig voor het decoderen. Dit verklaart de kortere accuduur met Apple Music. AAC heeft echter wel de toekomst met meer flexibiliteit en verbeteringen ten opzichte van mp3.

 • Profielfoto
  klonic

  Dit verschil is eenvoudig te verklaren door de gebruikte audiokwaliteit van de verschillende diensten.

  Dat klopt niet. 256 kbit AAC (Apple Music) vs 320 kbit MP3 (Deezer) vs 320 kbit Ogg Vorbis (Spotify) zegt allemaal niets over (geluids)kwaliteit maar over compressietechnologie. De hoeveelheid verloren data en de kwaliteit die daaruit volgt is niet volledig vaststaand. AAC en Ogg Vorbis kunnen gezien worden als opvolger van MP3 waarbij AAC een verbetering is en Ogg Vorbis een open source variant die tevens beter is dan MP3. Van Wikipedia:

  Een MP3-geluidsfragment van 192 kbps zal ongeveer dezelfde kwaliteit hebben als een AAC-bestand van 128 kbps, waarbij het AAC-bestand kleiner in omvang zal zijn en dus een efficiëntere datacompressie (40% kleiner) en een betere geluidskwaliteit heeft dan MP3.

  Je kan er op grond van de artikelen van uitgaan dat de kwaliteit van Apple Music beter is dan die van Deezer. En die van Spotify beter is dan die van Apple. Deezer zou er goed aan doen om minimaal over te gaan naar een variabele bitrate. Al zou het kunnen dat het bij deze test over het hoofd gezien is dat dat uberhaupt zou kunnen omdat dat juist een belangrijke compressiepijler is voor AAC en Ogg Vorbis.

  Wat ik ook mis bij dit artikel is een bronvermelding: wie heeft deze test gedaan? Ook is het ongebruikelijk om een test een keer te herhalen. 5 wordt toch wel als minimum gezien. Hoe dan ook mis ik nu de standaarddeviaties.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat klopt niet. 256 kbit AAC (Apple Music) vs 320 kbit MP3 (Deezer) vs 320 kbit Ogg Vorbis (Spotify) zegt allemaal niets over (geluids)kwaliteit maar over compressietechnologie. De hoeveelheid verloren data en de kwaliteit die daaruit volgt is niet volledig vaststaand.

  Het gaat ook om het datagebruik en niet de compressietechnologie. Simpel gezegd levert 256kbit een kleiner bestand op dan 320kbit. Het doel van de test is niet de kwaliteit te beoordelen, maar het datagebruik te meten.

  Wat ik ook mis bij dit artikel is een bronvermelding: wie heeft deze test gedaan?

  Ik. Volgens de omschreven methode. Het zou gek zijn om OMT als bron te vermelden.

  Ook is het ongebruikelijk om een test een keer te herhalen. 5 wordt toch wel als minimum gezien. Hoe dan ook mis ik nu de standaarddeviaties.

  Eens met dat de test niet volgens het boekje is. Als eenmansredactie heb je echter de luxe en tijd niet om een test vijf keer te herhalen dus was dit het maximaal haalbare.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Groot minpunt van Applemusic voor mij als iPhone 16 gig bezitter is het gebruik van opslagruimte. Applemusic gebruikt na een week intensief gebruik veel meer opslagruimte dan wat aangegeven wordt in de instellingen. Daar wordt alleen de ruimte weergegeven die de offline opgeslagen muziek in neemt, terwijl er steeds meer opslagruimte in beslag genomen wordt door het streamen van muziek.
  Applemusic laat volgens mij veel data van gestremde muziek onzichtbaar op de iPhone staan en ruimt dit zelf niet op. iPhone opslag verdwijnt daardoor als sneeuw voor de zon. Ik los het op door wekelijks bij itunesstore uit te loggen in de instellingen en meteen daarna weer on te loggen. Speelt (offline opgeslagen muziek niet meegerekend) meerdere gigabytes vrij. Wel vervolgens bij de instellingen van muziek weergeven “gebruik iCloud muziek bibliotheek” weer even aanvinken. Dit probleem had ik niet toen ik spotify gebruikte.

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  @sjonnie, dit lost zich dus wel vanzelf op. Als je iPhone ruimte nodig heeft, dan delete het gebufferde data van al zijn diensten (foto’s, apple music). Het probleem wat jij beschrijft heb ik geen last van gehad toen in nog 16GB had. Ik luister gemiddeld 4 uur per dag.

 • Profielfoto
  Murdock

  Maar voor offline te beluisteren is spotify iets makelijler, bij elke cd staat het knopje offline beschikbaar maken,terwijl bij apple je het eerst naar mijn muziek moet plaatsen en dan pas kan downloaden.