Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 mei 2016

Getest: accugebruik Apple Music, Spotify en Deezer

Bij het kiezen van een muziek-streamingdienst kijk je natuurlijk naar de prijs, de grootte van de catalogus, de interface en de kwaliteit van de suggesties en playlists. Er is echter één onderwerp dat bijna niemand aandacht geeft: het energieverbruik.

Is er een verschil tussen streaming-apps als het op accugebruik aankomt? Om erachter te komen welke dienst je de meeste muziek op één acculading geeft, hebben we Apple Music, Deezer en Spotify getest.

Accu

Apple heeft alle benodigdheden voor een streamingdienst in eigen beheer (software, hardware, cloud) en zou van deze integratie kunnen profiteren. Uit onze tests blijkt echter precies het tegenovergestelde.

Apple Music hield het op een iPhone 6s Plus 549 minuten uit (9 uur en 9 minuten), terwijl Deezer de accu na 701 minuten leeg had. Spotify bleek het energiezuinigst en speelde ruim 718 minuten muziek op een acculading. Het verschil van bijna drie uur tussen Apple Music en Spotify is opmerkelijk.

Data

Aan de hand van het aantal gestreamde minuten en het dataverbruik, konden we ook berekenen welke streamingdienst het zuinigst met data is. Apple Music verbruikt het minst aantal MB per uur, terwijl Spotify en Deezer ongeveer dezelfde hoeveelheid data gebruiken.

Dit verschil is eenvoudig te verklaren door de gebruikte audiokwaliteit van de verschillende diensten. Apple Music streamt in 256kbit AAC, Deezer biedt MP3’s op 320 kbit aan en Spotify gebruikt Ogg Vorbis op 320 kbit. Deezer gebruikt bovenop de audio iets meer data voor albumart en metadata.

Methode

Deze test werd uitgevoerd op een nieuwe iPhone 6s Plus met iOS 9.3.1. Iedere streamingdienst is met een compleet schone installatie van iOS op dezelfde fysieke plaats getest. De audiokwaliteit is bij alle diensten op maximaal gezet en als netwerkverbinding werd 4G van KPN gebruikt. Bij alle streamingdiensten is dezelfde playlist met de top 10 van de Nederlandse Top 40 van 1980 tot en met 2015 afgespeeld. De tests zijn twee keer uitgevoerd om eenmalige afwijkingen uit te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Getest: accugebruik Apple Music, Spotify en Deezer
Sluiten