Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

FileMaker 15 focust op eenvoud en mobiel

Zoals elk jaar heeft FileMaker een grote update van zijn software uitgebracht. We zijn bij versie 15. Filemaker is een dochter­onder­neming van Apple en maakt het voor bedrijven eenvoudig om database-gedreven apps op maat in elkaar te “sleuren en pleuren”.

FileMaker 15 is eenvoudiger, veiliger en mobieler. Voorgaande versies zaten vaak vol met nieuwe functies, maar het bedrijf heeft besloten om zijn software dit jaar te verfijnen en komt ook met een nieuw licentiesysteem.

Voor nieuwe gebruikers

Nieuwe gebruikers die het platform willen ontdekken, kunnen nu kiezen voor vier “startklare oplossingen”, dat zijn kant-en-klare-databases met applicaties voor desktop, mobiel en tablet. Het gaat om simpele dingen als een takenlijst, adressenboek en inventaris. Naast de eenvoudige voorbeelden zijn er nog 16 uitgebreidere oplossingen. FileMaker bevat nu ook een online help-sectie met concrete voorbeelden.

Verbeterde Desktop-interface

De interface van Filemaker Pro, gebruikt voor het maken van databases en applicaties, is verbeterd. De toolbar met meer kleurige iconen valt direct op. Data laadt voortaan a-synchroon zodat filter- of sorteerbewerkingen het ontwerpen van een applicatie niet ophouden. De ESS-adapter ondersteunt naast MySQL en Microsoft SQL nu ook PostgreSQL en IBM DB2. Met het ongedaan maken van scripts via de bekende combinatie ⌘Z en ⌘⇧Z en het rood markeren van fouten in de script-editor maakt FileMaker een inhaalslag.

Nieuwe werkbalken met meer orde en kleur – Klik/tap voor groter.

Mobiel

Filemaker-applicaties zien er voor eindgebruikers op een iPhone of iPad uit als native iOS-applicaties. Ze worden via FileMaker Go geladen en hebben nu ondersteuning voor 3D Touch, Touch ID, app-extensies en iBeacons. Applicaties kunnen ook via het web benaderd worden en FileMaker WebDirect is nu responsive voor alle schermen.

Nieuw licentiemodel

Tot slot heeft FileMaker zijn licentiesysteem sterk vereenvoudigd. Eerder was de prijs afhankelijk allerlei modules en meer criteria. Als Apple-dochter kom je daar niet meer mee weg, dus is er nu één prijs voor alle functies en wordt in staffels van 5 gebruikers gerekend. Voor € 918,00 exclusief btw per jaar krijgen vijf gebruikers toegang tot alle functies van FileMaker Pro (OS X), FileMaker Go (iOS) en FileMaker WebDirect (browser). Een licentie voor de server is ook inbegrepen. Particulieren kunnen FileMaker ook zonder jaarlijkse kosten aanschaffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FileMaker 15 focust op eenvoud en mobiel
Sluiten