FileMaker 15 focust op eenvoud en mobiel

9 reacties

Zoals elk jaar heeft FileMaker een grote update van zijn software uitgebracht. We zijn bij versie 15. Filemaker is een dochter­onder­neming van Apple en maakt het voor bedrijven eenvoudig om database-gedreven apps op maat in elkaar te “sleuren en pleuren”.

FileMaker 15 is eenvoudiger, veiliger en mobieler. Voorgaande versies zaten vaak vol met nieuwe functies, maar het bedrijf heeft besloten om zijn software dit jaar te verfijnen en komt ook met een nieuw licentiesysteem.

Voor nieuwe gebruikers

Nieuwe gebruikers die het platform willen ontdekken, kunnen nu kiezen voor vier “startklare oplossingen”, dat zijn kant-en-klare-databases met applicaties voor desktop, mobiel en tablet. Het gaat om simpele dingen als een takenlijst, adressenboek en inventaris. Naast de eenvoudige voorbeelden zijn er nog 16 uitgebreidere oplossingen. FileMaker bevat nu ook een online help-sectie met concrete voorbeelden.
fm-start

Verbeterde Desktop-interface

De interface van Filemaker Pro, gebruikt voor het maken van databases en applicaties, is verbeterd. De toolbar met meer kleurige iconen valt direct op. Data laadt voortaan a-synchroon zodat filter- of sorteerbewerkingen het ontwerpen van een applicatie niet ophouden. De ESS-adapter ondersteunt naast MySQL en Microsoft SQL nu ook PostgreSQL en IBM DB2. Met het ongedaan maken van scripts via de bekende combinatie ⌘Z en ⌘⇧Z en het rood markeren van fouten in de script-editor maakt FileMaker een inhaalslag.

fm-pro
Nieuwe werkbalken met meer orde en kleur – Klik/tap voor groter.

Mobiel

Filemaker-applicaties zien er voor eindgebruikers op een iPhone of iPad uit als native iOS-applicaties. Ze worden via FileMaker Go geladen en hebben nu ondersteuning voor 3D Touch, Touch ID, app-extensies en iBeacons. Applicaties kunnen ook via het web benaderd worden en FileMaker WebDirect is nu responsive voor alle schermen.
fm-go

Nieuw licentiemodel

Tot slot heeft FileMaker zijn licentiesysteem sterk vereenvoudigd. Eerder was de prijs afhankelijk allerlei modules en meer criteria. Als Apple-dochter kom je daar niet meer mee weg, dus is er nu één prijs voor alle functies en wordt in staffels van 5 gebruikers gerekend. Voor € 918,00 exclusief btw per jaar krijgen vijf gebruikers toegang tot alle functies van FileMaker Pro (OS X), FileMaker Go (iOS) en FileMaker WebDirect (browser). Een licentie voor de server is ook inbegrepen. Particulieren kunnen FileMaker ook zonder jaarlijkse kosten aanschaffen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit dochterbedrijfje van Apple mocht zich ook opnieuw gaan uitvinden zoals Evernote.
  Compleet overbodig geworden.
  .
  Bento was echt een geweldig product dat was zo’n beetje een van de eerste apps die gemaakt worden dat echt een iLife/iWorks feeling had.
  Als je Bento gebruikte, had je het gevoel dat je met een iLife app bezig was. Zo geniale software was dat.
  Maar goed al dit soort bedrijven willen het liefst software maken voor professionals, nu vechten ze voor marktaandeel terwijl hun apps gewoon veel te prijzig zijn voor de functionaliteit die ze bieden.
  Kijk alleen naar bovenstaande afb. van de werkbalk. Dan hebben ze het over vereenvoudigen. Hahaha. Iets met plank en niet raken.

 • Profielfoto
  brabant

  Raymon,

  je haalt twee zaken door elkaar,
  je laat een balk zien in de bladermodus en eentje in de layoutmodus. Appels en peren vergelijken dus.
  Er is inderdaad wel iets veranderd in de werkbalken, maar vooral bij het lay-out ontwerp is het wat frisser en gekleurder.
  Het licentieverhaal geldt vooral voor Server gebruikers. Dan klopt je verhaal. Voor losse versies kun je nog de oude licentie kopen of per jaar betalen.
  Het lijkt erop dat je niet (veel) met Filemaker werkt.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het lijkt erop dat je niet (veel) met Filemaker werkt.

  Dank voor de verbeteringen. Ik heb ze doorgevoerd. Dit artikel was mijn eerste (verplichte) kennismaking met FileMaker.

 • Profielfoto
  brabant

  Ik werk al sinds 1986 met Filemaker en vindt het een geweldig programma. Waar Microsoft Access ophoudt, gaat Filemaker verder.
  Duik eens in de voorbeeldbestanden en er gaat een wereld voor je open. (Neem wel de tijd, want de mogelijkheden zijn haast onbeperkt)

 • Profielfoto
  tricksel

  Zo, baf. Lekker artikel. Alle Filemaker ontwikkelaars worden afgemaakt door te zeggen dat je zó een database in elkaar sleurt en pleurt.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Ik ben het niet helemaal met je eens, tricksel.

  Filemaker is net als Excel. Je kan eenvoudig beginnen en enorm ver doorgaan in het maken van hele echte applicaties.
  Alleen is Excel een rekenblad en Filemaker een tekstverwerkende, rekenkundige en prachtig te presenteren relationele database.

  Schitterend spul, omdat het gewoon werkt.

  Filemaker mag je zien als een ontwikkelprogramma voor bedrijven.
  Slimme particulieren sluiten we natuurlijk niet uit, maar je merkt dat de gemiddelde particulier het maken en beheren van relationele databases wel eens lastig vindt.
  Ben je éénmaal bekend met database ontwerpen, dan is Filemaker een ontzettend krachtige tool, waar weinig andere databases tegenop kunnen.

  Het heeft ook zijn grenzen. Schaalbaarheid is een aandachtspunt en je moet je bewust zijn van de gekozen structuren van Filemaker.
  Oracle / MySQL / MS-SQL database ontwerpers vinden Filemaker maar een rare eend in de bijt. De structuur heeft zijn beperkingen.
  Maar er zijn genoeg programmeurs die Filemaker er bij pakken om snel even wat in elkaar te zetten, omdat je snel iets stabiels hebt draaien.
  Je ontwikkelt, terwijl je ontwerpt.

 • Profielfoto
  tricksel

  WillemZ,
  Ik snap je punt. Ook ik ben iemand die Filemaker zonder meer wat vreemd vindt qua opbouw; in mijn dagelijks werk is de backend nagenoeg altijd MySQL.
  Desalniettemin vind ik de opmerking over sleuren en pleuren enigszins denigrerend richting de professionele Filemaker ontwikkelaars, die zonder meer goede dingen maken. Zoals het gesteld wordt -naar mijn idee- kan “iedere boerenlul” een uitgebreide relationele database in elkaar “sleuren en pleuren”, en dat lijkt me toch niet bepaald het geval, en dus afdoen aan degenen (bedrijven) die dit wél op een professionele manier kunnen en doen.

 • Profielfoto
  Di May

  Dag Shmoo ,

  Hoe ver reikt uw ervaring u met Filemaker ?

 • Profielfoto
  bonestaak

  Wanneer komt Filemaker pro 15 hier op de markt?