Facebook aangeklaagd om ‘faceprints’

4 reacties

Facebook heeft niet alleen in Europa de nodige rechtszaken aan zijn broek, ook in het Amerikaanse Illinois loopt een bijzondere zaak tegen het sociale netwerk van Mark Zuckberg. Facebook is aangeklaagd om het opslaan van biometrische data uit foto’s. Faceprints.

Het sociale netwerk slaat informatie over gelaatstrekken van geuploadde foto’s op en gebruikt dit later voor gezichtsherkenning. Zo kan het foto’s van gebruikers herkennen, zelfs als ze geen naam in te voeren.

Gebruikt voor tagsuggesties

Facebook gebruikt deze data naar eigen zeggen om tagsuggesties te doen. Dit zijn automatische suggesties van vrienden die op een foto staan en die je zou kunnen taggen. Het algoritme kijkt naar bijvoorbeeld de afstand tussen ogen, neus en oren en maakt een unieke ‘template’ van ieder gezicht. Voor eindgebruikers wellicht een handige functie die weinig kwaad doet, maar dat wil niet zeggen dat het ook volgens de wet is.

Volgens de aanklager is het sociale netwerk in overtreding met de lokale Biometric Information Privacy Act die vereist dat gebruikers eerst op de hoogte gesteld worden voordat ‘faceprints’ worden gemaakt.

FacialRecognitionWoman650
Foto via: Shutterstock.

In Europa al verboden

Het sociale netwerk vroeg aan de rechtbank in Illinois om de zaak te laten vallen, maar de rechter ging daar niet in mee. In Europa is de functie onder druk van de EU en privacy-voorvechters sinds 2012 al uitgeschakeld. Mogelijk sneuvelen tagsuggesties ook in (delen van) de VS. (Via: Cnet)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Google is nog veel enger.. Die herkennen ALLES..

 • Profielfoto
  Vilscon

  Google, Facebook.. blablabla lekker boeiend.

  Maak een aluminium hoedje en ga onder een steen leven.

  Voor eindgebruikers wellicht een handige functie die weinig kwaad doet

  Er gebeurt veel minder dan je denkt, ook al hebben ze wel de mogelijkheden.
  Begrijpbaar dat de rechtzaak komt, maar mensen hebben niks om bang voor te zijn.

 • Profielfoto
  Imade

  Google, Facebook.. blablabla lekker boeiend.

  Maak een aluminium hoedje en ga onder een steen leven.

  Voor eindgebruikers wellicht een handige functie die weinig kwaad doet

  Er gebeurt veel minder dan je denkt, ook al hebben ze wel de mogelijkheden.
  Begrijpbaar dat de rechtzaak komt, maar mensen hebben niks om bang voor te zijn.

  Overheden, bedrijven kunnen dit wel TEGEN de burgers/personeelsleden gebruiken.
  Vergeet niet dat het kabinet wordt aangestuurt door vriendjes in de miltionale scene.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Relevantie?:lol:
  .

  .
  Mogelijk een beetje onbewust sturen of een persoonlijke mening die hier meespeelt bij het maken van een thumbnail.