Updates: publieke beta iOS 9.3.3, OS X 10.11.6 en AirPort Firmware

16 reacties

Apple heeft dinsdagavond een aantal updates beschikbaar gesteld. Allereerst kunnen publieke betatesters hun iOS- en OS X-apparaten nu voorzien van iOS 9.3.3 en OS X 10.11.6. Daarnaast is er nieuwe firmware voor de AirPort en Time Capsule.

Verwacht geen grote vernieuwingen, want iOS 9.3.3, OS X 10.11.6 en AirPort-firmware 7.6.7/7.7.7 bevatten vooral onderhuidse bugfixes.

Problemen iPad Pro houden aan

Opmerkelijk is dat de beta van iOS 9.3.3 niet beschikbaar is voor de 9,7-inch iPad Pro. Apple kampt met een vreemd probleem dat de kleine iPad Pro onbruikbaar maakt. Blijkbaar is daar nog geen oplossing voor.

AirPort / Time Capsule updaten

Voor de AirPort Extreme, Time Capsule en AirPort Express is Firmware Update 7.6.7 beschikbaar. De lost een bug op die voor problemen met communicatie tussen clients op het netwerk zorgt en elimineert ook potentiële conflicten met namen die de Bonjour Sleep Proxy aan apparaten geeft. Tot slot worden de prestaties van het gastnetwerk verbeterd.

De nieuwere 802.11ac modellen van de AirPort Extreme en Time Capsule krijgen Firmware Update 7.7.7 met dezelfde verbeteringen. De updates zijn via het AirPort-configuratieprogramma op OS X of iOS te installeren.
Schermafbeelding 2016-05-25 om 13.53.51

Aanmelden voor publieke beta’s

Net als bij alle beta-software adviseert Apple om de publieke beta niet op apparaten voor dagelijks gebruik te installeren. Naast bugs in de software van Apple zelf, kan het zijn dat software van derden niet meer werkt. Benieuwd? Iedereen kan zich voor publieke beta’s aanmelden bij Apple Seed.
933-beta1

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  AT024

  Lekker belangrijk die updates.. Breng minder updates uit die minder bugs bevatten dan veel updates met veel bugs.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Laat ze maar lekker stoeien met software op andermans hardware, ik wacht wel op iOS 10 vanaf nu.

 • Profielfoto
  hobbyist

  Bij mij (iPad 3) 1,2 GB vanaf de niet bèta 9.3.2.
  Mijn hardware mag wel gebruikt worden voor bètatests

 • Profielfoto
  LT Barclay

  @AT024 wat een gezeik. Je duidelijk niet begrepen wat bèta’s zijn. Dat de fout met de kleine iPad pro er niet bij de bèta’s eruit gekomen komt waarschijnlijk omdat te weinig mensen bèta’s draaien.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Je duidelijk niet begrepen wat bèta’s zijn. Dat de fout met de kleine iPad pro er niet bij de bèta’s eruit gekomen komt waarschijnlijk omdat te weinig mensen bèta’s draaien.

  Of Apple dacht een deel van de eigen kwaliteitscontrole door te schuiven naar de consument via het Apple bèta programma. Nooit begrepen waarom ze een doordeweekse gebruiker – die o zo graag mee wil doen maar eigenlijk toch niet weet wat de risico’s zijn – wilden aanspreken. Ik heb mij van in het begin afgevraagd hoe ze de honderdduizenden, veelal onduidelijke bugrapporten gingen verwerken.

  Mocht Apple wat meer aan eigen kwaliteitscontrole doen zouden ze geen patches moeten uitbrengen voor de patches. Want dat is wat ze vandaag doen. Extra code schrijven om uitzonderingen op te vangen. En we weten tot wat voor een brij dit uiteindelijk zal leiden.

 • Profielfoto
  erwin33

  Niet te geloven. Vorige versie van OSX had 5 updates nodig, en nu al een 6de. Moet niet op WinDoos gaan lijken he…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Het geeft voor mij duidelijk aan hoe onzeker Apple is over de eigen software.

 • Profielfoto
  Melle

  Hoe meer een os kan, hoe meer het verbonden is met andere diensten, clients en apparaten, hoe meer er kan fout gaan. Logisch dat er altijd maar meer updates nodig zijn.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Tijd dat Apple ook een ALT installer maakt voor gevorderden die een core os en wat extra functionaliteit willen. Maar al die extra onzin die voor toeristen gemaakt is… iphotos, itunes, imovie garageband, siri weet ik al niet wat ik nooooooit gebruik.

  Ik snap heel goed dat integratie en compatibiliteit veel updates vraagt. Gaatje dichten in protocolletje A, connectiviteit met programmatie B is verbeterd. En al die kleine dingetjes die worden aangepakt.

  Maar wat er niet opstaat hoeft niet geüpdatet te worden. Dusssss.

  Misschien is het App Store (repository) principe ook wel geschikt voor Core OS, optioneel pakketje office (pages, mail, safari, calendar en contacts) Pakketje media, itunes, photo’s, garageband en imovie) En een paketje blingbook met siri, launcher, widgets, spaces en al die dingen.

  ….. Tim Cook wordt nu in Amsterdam even ingefluisterd dat het een grote aankondiging mag doen…. yeah! that sounds good! MacOS becomes lean and mean. A real performance OS that can be dressed in any way our customers want. ….

 • Profielfoto
  mowat

  @erwin33 – voor mijn part gaan ze nog een heel stuk door met updates . Liever dan elk jaar een nieuw syteem. Trouwens , 10.4 heeft 11 opdates gekregen en 10.4.11 was waarschijnlijk het beste en stabielste OS X ooit.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Bespaar de moeite, de luitjes die het kortst zijn komen kijken hebben altijd de grootste bakken met kritiek.

  Maar ergens iets vanaf weten of even inlezen HO maar. Kost moeite. Duurt lang.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Je kunt zeggen wat je wilt: maar de frequentie van updates is hoog (na elkaar). En de perceptie is dat een fix op fix komt …. “Just wait for an update to fix that” lijkt niet meer van deze tijd omdat ALS ER EEN UPDATE KOMT … Er tevens nieuwe bugs worden geintroduceerd.

  Tevens is wat mij betreft de kritiek dat de omvang van Apple updates debiel groot is terecht.

  Ik heb zonet de iPad op 9.3.2 opgewaardeerd (nee, geen Pro:-) ) …Rond de gigabyte …

  Google heeft dat slimmer bekeken: daar hebben ze het CORE OS (Android) losgetrokken van het Core Applicatie landschap (browser, muziekspeler, videospeler, maps, enzovoorts).

  De handigheid? Wel, ALS er een MAJOR update nodig is voor zeg eens: Chrome (de browser), dan hoef je ENKEL de Chrome update van noem es wat … 20/30 MB te downloaden … En niet direct een heel OS image van 800mb of meer …

  Dan complexiteit … De reinste onzin. Ten eerste zitten er in diverse os’en slimmigheden die op elkaar lijken en in andere zitten slimmigheden die bij de concurrent ontbreken. Dat geldt voor Linux, Windows, MacOS X, iOS, Android en de exoten … Om te stellen dat door de toegenomen complexiteit de kwaliteit achteruit gaat geeft aan dat men niets, maar dan werkelijk niets heeft begrepen van gestructureerde, professionele ontwikkelomgevingen … MacOS X is zeker groots, maar met alle respect … Peanuts vergeleken met sommige enterprise toepassingen …

  … en dicher bij huis … behalve het geklaag van Die-hard wannabe guru’s op het Windows platform (lees: mensen die al enige ‘cycli’ meegaan en weigeren toe te geven dat ze enigszins vastgeroest geraken en dus per definitie afgeven op alles dat nieuw en/of anders is), zie ik – in vergelijking met eerdere Windows iteraties – aanmerkelijk minder problemen met Windows 10 sinds de 1e release. De update frequenties zijn lager dan bij MacOS X, het aantal updates heb ik naast elkaar gezet:

  tegen de 6 gigabyte voor het OS zelf (install media) (Windows 10 slechts 3 gigabyte) en ruim 5 gigabytes aan (gecumuleerde) updates voor MacOS X tegen iets minder dan 2 gigabyte voor Windows 10 …

  En complexiteit? Wat kan ik zeggen, er zijn dingen die Windows 10 kan die je nog niet op MacOS X 10 terug gaat vinden en omgekeerd… Is Windows 10 minder complex? Mogelijk, ik denk eigenlijk eerder dat er momenteel heel veel mis is bij Apple …

  Je kunt me niet wijs maken dat als ik dezelfde ergernissen inzake iOS, MacOS X, langzame update cycles qua hardware, in de talen die ik machtig ben in diverse landen van zo ongeveer Novo Sybirsk, via Warschau, Berlijn, Wenen, Bern, Antwerpen en Amsterdam langs London richting “de Staten” lees… Dan kan het niet anders dan dat er “iets aan de hand is” …

  Als de verkopen vervolgens achterblijven en voor het eerst sinds jaren een terugloop in de resultaten … Dan is dat volgens mij een signaal …

  De clichés over complexiteit, veiligheid en privacy inzake het Apple-gamma is soms lachwekkend. Apple maakte prima hardware, hippe producten, goede software en dicteerde de designtaal in computerland … Maar het is niet zo dat dit het summum op computing is. Zeker niet als je de enterprise, medische en/of wetenschappelijke markt erbij neemt …

  Inmiddels heb ik weinig hippe producten gezien, is de designtaal een zoveelste “verfijning” van het oude en is de software hard aan het afdwalen richting “kwalitatief teleurstellend” … Sinds MacOS 10.7 is bij elke versie wel een WiFi of netwerk probleem, Apple Mail probleem en nog een 10 tot 20-tal problemen die met ELKE update lijken terug te keren. Zo danig dat de doorgewinterde Mac-gebruikers elkaar aanraden om ‘even te wachten’ tot een tweede of derde update. Bizar eigenlijk toch … ? Maar qua iOS is het erger: daar kunnen gebruikers (klaarblijkelijk) geen pijl trekken op wat een goede update zal zijn daar het gebeurd (zoals nu) dat een versie 9.3.2 je iOs device onderuit kan trekken … Da’s toch best wat stapjes vanaf 9.0

  Waarom dit hard oordeel? Wel, nog kort kwam het bericht dat een onderwijsinstelling in Amerika 1700 iPads wilde inruilen voor MacBooks (air) … Dit omdat men de mening was toegedaan dat iOS meer voor “spielerei” dan voor productiviteit bedoeld is …

  … vervolgens komt min of meer op hetzelfde moment het nieuws dat er meer Chromebooks zijn verkocht afgelopen jaar, dan alle MacBook Pro, -Air, Mac Pro, Mac Mini, iMac … eigenlijk ALLE Macs tesamen …

  Dit terwijl een paar jaar terug ongeveer iedereen om het Chromebook concept kon lachen … Ik althans zeker … Nu ik het verkoopvolume zie, de kwaliteit van het topsegment (ja, ook hier heb je laag, middel en hoog segment) van de Chromebooks heb mogen ervaren kan ik samenvattend zeggen: verrassend … Niet mijn ding, niet mijn platform (Chromebooks), maar ik moet nageven dat het er top uitziet, lange batterijduur heeft en … gewoon werkt … En dat alles voor onder de 600 euro (topsegment), rond de 300 euro (middel segment) en rond de 200 euro voor de instappers …

  En dan koop je een iPad Pro … van 1000 euro plus … Waar je vervolgens een week of drie mee speelt … Om na een iOS update het apparaat als dure stoeptegel terug mag sturen naar Apple … Mocht je per ongeluk afhankelijk zijn geworden van de iPad … Dan is dat rijden naar de Apple store …

  En dan komt Microsoft met een Surface Book tablet, dan komt het windows kamp met allerlei snufjes, zoals ingebouwwde projectoren in je tablet en notebook en meer … En bij Apple? Komen we weer met … dunner, lichter, strakker … Ik ga er vanuit dat ze dit jaar de hele lijn opwaarderen, anders is het downhill met Apple …

  En wat de negatieve beleving in de hand werkt? Dat komt omdat Apple update op update op update op update uitstuurt, allen van grote omvang en allen met de belofte dat het beter wordt, maar door de problemen mensen de updates ZELF steeds vaker als een potentieel gevaar en als zijnde problematisch gaan associëren …

  Tijd voor een nieuwe CEO? Of mogelijk nieuwe ontwerper? Ik weet het niet … Mijn geheugen kan me in de steek laten, maar Apple heeft betere tijden gekend.

 • Profielfoto
  Taceau

  (y) Doctor_Apple

 • Profielfoto
  pcsw

  (y) Doctor_Apple!

 • Profielfoto
  Balsjer

  @Doctor-Apple,(y)