De Apple Store bestaat 15 jaar en wordt grondig vernieuwd

12 reacties

Vijftien jaar geleden gingen in San Francisco de deuren van de eerste twee Apple Stores open. Het door Steve Jobs en Ron Johnson bedachte concept was meteen een succes. Wereldwijd zijn nu 478 Apple Stores, drie van hen in Nederland en een in België.

Anno 2016 heeft Angela Ahrendts de leiding over Apple Retail, ze onthulde op de vijftiende verjaardag van de winkels een nieuw concept. Gigantische glazen deuren, 24/7 open en een Genius Grove zijn enkele highlights.

Nieuwe Flagship Store in San Francisco

De eerste nieuwe Flagship Store is Apple Union Square in San Francisco. Deze opent zaterdag, maar de Amerikaanse pers kreeg vandaag al een rondleiding. Een paar nieuwe designelementen van Apple Union Square komen je wellicht bekend voor van de Apple Store Brussel:

 • De Avenue, geïnspireerd op een boulevard met winkeletalages. De etalages in de Avenue-wanden hebben elk een thema, variërend van muziek en creativiteit tot apps en fotografie. Bij de etalages staan Creative Pro’s, Apple experts op artistiek gebied, die advies geven.
 • De Genius Grove bevindt zich in het hart van de Store en is voorzien van bomen waaronder klanten worden geholpen door de Genius-medewerkers.
 • Het Forum is een ontmoetingsplek rondom een 6K-videowand. Hier speelt ‘Today at Apple’ zich af, een initiatief dat getalenteerde kunstenaars, gamers, ontwikkelaars en ondernemers een podium biedt. Het idee is dat klanten zich na het bijwonen van een sessie of optreden gesterkt voelen om zich bezig te houden met dat wat ze het liefst doen. Today at Apple biedt het hele jaar door events voor kinderen, elke maand een event voor leerkrachten, sessies voor nieuwe en ervaren programmeurs, Creative Sessions in samenwerking met plaatselijke experts op artistiek gebied, Game Night met redacteuren van de Apple App Store en veel meer.
 • Plaza zal alleen in de belangrijkste Apple Stores te vinden zijn, waaronder Apple Union Square. Het Plaza is 24 uur per dag open, heeft gratis wifi, is voorzien van zitjes en vormt het decor van Today at Apple, met in het weekend akoestische optredens van plaatselijk talent.
 • De Boardroom is een prettige ruimte waar het Business Team van de Store training en advies geeft aan ondernemers, softwareontwikkelaars en andere klanten uit het MKB.

Flashback: Steve Jobs in 2001

In onderstaande video zie je voormalig Apple-CEO Steve Jobs vol enthousiasme het nieuwe winkelconcept presenteren. De opname dateert uit 2001 en toont de Apple Store Tysons Corner.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Het ziet er werkelijk waar prachtig uit. Die 12 meter hoge glazen deuren. Heel tof. En dat perfect gedistribueerde licht in het plafond.

  Leuk om Angela eens te zien spreken. Jammer dat zij nooit Apple Keynotes doet.

 • Profielfoto
  jojost1

  Vier Apple Stores in Nederland? ? Was t maar waar

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Oh. Kuch. Die vierde is natuurlijk nog niet aangekondigd.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Het ziet er werkelijk waar prachtig uit. Die 12 meter hoge glazen deuren. Heel tof.

  Dus ben je blij gemaakt met een dode mus. Want meer dan een update van het concept is het eigenlijk niet.

  En dat perfect gedistribueerde licht in het plafond.

  Een architectonisch orgasme ?

 • Profielfoto
  THX-1138

  De enige vernieuwing die we nog zien bij Apple: de verkooppunten en de verpakking…

  Maar ja, het laatste geweldige gevoel wat ik gehad heb bij Apple was de introductie van de iPhone. En dat is iets wat Apple nooit meer kan evenaren. Eigenlijk was het heel bijzonder wat toen gebeurde. Koester het maar.:-)

 • Profielfoto
  DennisR24

  Heel mooi allemaal. Maar heeft die kerel op 1:15 in het eerste filmpje nou een rok aan?!:lol:

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wat zijn we weer lekker de negatieve kant aan het opgaan. Eerlijk is eerlijk, ik wacht ook op iets “spannender” dan nieuwe apple watch bands. Maar deze winkel is werkelijk prachtig en dan heb ik het niet alleen over de glazen deuren, maar de keuze van de kleuren (dat hout is echt mooi), de leren zittingen rondom de bomen. Het laat zien dat Apple zeker nog mooi en simpel design kan maken en ook nog eens om het milieu geeft. Ik vind dat persoonlijk fantastisch. En ik hoop op een mooie WWDC, maar ben er vrij zeker van dat er wel iets zal zijn die mijn Apple hart laat sneller slaan. En nee, het zal misschien niet de iphone evenaren, hoewel je niet weet wat Apple achterhoud.

  Mooi artikel Raymon!:-)

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Ik ben persoonlijk graag rap blij gemaakt. Het maakt je dag er des te aangenamer van. En dat mag zeker van een update van een bestaand concept zijn. Het mag zelfs van een gewone uitwerking van een bestaand concept zijn. Als dat concept op zich prachtig is, heb ik daar niet het minste probleem mee.
  Als je die momenten toevoegt aan andere momenten waarop mijn blijdschap dagelijks getriggerd wordt, stapt een mens goedgezind door de dag.
  Kun je nagaan wat een totaal nieuw concept met me doet…;-)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Heel mooi allemaal. Maar heeft die kerel op 1:15 in het eerste filmpje nou een rok aan?!:lol:

  Jup. Niets schreeuwt meer “ik ben creatief” dan een jurk én baard. Anno 2016 moet dat natuurlijk gewoon kunnen;-)

 • Profielfoto
  Needler

  Gender fluidity is helemaal 2016!

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Heel mooi allemaal. Maar heeft die kerel op 1:15 in het eerste filmpje nou een rok aan?!:lol:

  Jup. Niets schreeuwt meer “ik ben creatief” dan een jurk én baard. Anno 2016 moet dat natuurlijk gewoon kunnen;-)

  Nou dat is toch echt een kilt en geen jurk. want deze medewerker is van Schotse afkomst… en laten we nu niet generaliseren oké? Prima dat Apple ook deze vorm van diversiteit toe staat.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Na de deceptie van Sinterklaas en de Kerstman, kan ik nog dteeds slecht tegen baarden… Nepfiguren, allemaal!

  Over de Apple Store, ik mijdt ze liever als de pest, verschrikkelijke winkels wat mij betreft. Wil je hulp, dan krijg je het niet, en als je wil afrekenen zijn de mensen te druk bezig met mensen hulp geven, die daar niet om vragen.