Apple wil ‘snelle uitrol’ Apple Pay in Europa

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Apple Pay werkt nu in zes landen, maar dat moeten er snel meer worden. Onlangs werd de betaaldienst in Singapore gelanceerd en dat was reden voor Jennifer Bailey, chef Apple Pay, om te vertellen hoe het uitrolproces voor de betaaldienst werkt.

Bailey vertelt tegen TechCrunch dat Apple aan een snelle uitrol in Europese en Aziatische landen werkt. Ze doet geen beloftes, maar zegt dat het doel is om Apple Pay in iedere voor Apple belangrijke markt te hebben.

Markt en infrastructuur

Wat is een voor Apple belangrijke markt? Aannemelijk is dat een land met een of meer Apple Retail Stores als belangrijk gezien wordt. Er zijn echter meer criteria die meewegen. De verspreiding van credit- en debetkaarten en infrastructuur voor contactloos betalen zijn doorslaggevend. Apple Pay geeft een serieuze boost aan contactloos betalen. Bij de Amerikaanse lancering was slechts vier procent van alle transacties contactloos, nu is dat 20 procent, vertelt Bailey.

Nederland en Maestro

Nederland heeft een moderne infrastructuur voor contactloos betalen en pinnen met Maestro-kaarten is ingeburgerd, de credit card¬†wordt echter maar weinig gebruikt. Of dat een nadeel is, moet nog blijken. Onlangs zagen we namelijk dat¬†Apple Pay ook prima met debetkaarten¬†kan werken. In Australi√ę en Canada werkt de betaaldienst nu met zowel credit- als debetkaarten van grote banken. In theorie is Apple Pay dus compatibel met Maestro-passen.

In¬†de UK werkt Apple Pay sinds vorig jaar¬†en¬†het is daar meteen goed aangepakt, want inchecken in de metro kan ook met Apple’s betaaldienst. Op het¬†Europese vaste land is Spanje als eerst aan de beurt, daar moet de betaaldienst nog dit jaar ingevoerd worden.¬†Ons rest slechts geduld te hebben en te hopen dat Trans Link Systems (verantwoordelijk voor de OV-chipkaart)¬†het Britse voorbeeld wil¬†volgen.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Denk niet dat hier ooit apple pay komt.. zie het dus ook als een project wat in leven wordt gehouden, maar eigenlijk geflopt is.

 • Profielfoto
  Hemmik

  @Raymon In het artikel van TechCrunch spreekt Bailey over penetratie van Credit- en Debitcards. De in Nederland veelgebruikte (Maestro en VPay) pinpas is gewoon een Debitcard. Ik denk dat ze het vooral heeft over penetratie van elektronisch betalingen tov cash betalingen.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Hemmik: Goed punt. Ik heb een klein beetje nuance aangebracht en melding van Maestro gemaakt.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Als het met debit cards werkt dan is dat prima geschikt voor Nederland. Je hoeft ook maar contracten met 3 banken te sluiten om 3/4 van de markt te ontsluiten.

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik denk dat het geen flop is. Heeft tijd nodig en het moet ook geadopteerd worden door winkeliers en vooral consumenten. Je kan al jaren betalen met Android Pay/Android Waller en ook al een tijdje met Samsung Pay, maar ik heb daadwerkelijk nog nooit iemand gezien die met zijn telefoon betaald heeft. Zelfs niet met de ING app op Android apparaten.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik heb even wat research gedaan. In Australi√ę werkt Apple Pay al met een keur aan debetkaarten van een bank daar. Dat maakt de betaaldienst in ieder geval in theorie compatibel met Maestro. Artikel bijgewerkt.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik kan niet wachten! Helemaal omdat je dan ook met de Apple Watch kunt betalen, en dus geen vingerafdruk nodig hebt.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik ben juist een het wachten op Apple Pay in Nederland. Ik wil eerst weten welke bank of banken deze ondersteuning krijgen voordat ik een bankrekening open. Straks open ik een rekening bij de Rabobank en krijgt ING deze integratie terwijl het dan nog 8 maanden duurt voordat de Rabobank eens gaat bewegen.
  Het lijkt mij wel heel erg handig.

 • Profielfoto
  Hemmik

  Volgens mij is het nog niet beschikbaar in Nieuw Zeeland (wel in Australie, bedoel je dit misschien?) Om een zelfde punt te kunnen maken, het werkt wel in Canada samen met een debetcard, namelijk Interac. Dit is een Canadees systeem dat veel op Maestro lijkt en in tegenstelling tot Maestro onafhankelijk is van Mastercard.

  Zie https://support.apple.com/en-nz/HT204916 voor beschikbare landen en banken

 • Profielfoto
  wouwout

  gebruik het nu ongeveer een maand in Australie, direct geactiveerd toen het gelanceerd werd. Erg prettig. Het was alleen niet helemaal duidelijk wat de makkelijkste methode om te gebruiken is. In eerste instantie opende ik de iphone, open Wallet, en betaalde met vingerafdruk. Maar je kunt de iphone gewoon tegen de betaalterminal houden met je vinger op de knop. Iphone hoeft dus niet ontgrendeld te worden. Wallet opent als de NFC herkend wordt en binnen 2 seconden betaald. Perfect! Heb er twee debit kaarten inzitten (Visa debit, vergelijkbaar met onze pinpas want het geld gaat meteen van je rekening af. Maar is ook als Visa kaart te gebruiken, bv online). In Australie alleen nog bij ANZ bank en bij American Express (wordt veel minder vaak gebruikt). ANZ bank heeft er een grote mediacampagne van gemaakt! Overal reclameposters over Apple pay.

  O en de reacties als ik ermee betaal! Winkelpersoneel kijkt me soms aan alsof ik van Mars kom, ze willen weten wat het is en hoe het werkt. Leuk.

 • Profielfoto
  xaddict

  @shmoo dan zal de Rabobank z√©ker niet de eerste zijn:p ik wacht nog steeds op die fucking touchID in de app die “er snel aan zal komen”. ING is daar veel sneller in en banken als knab zullen het ook wel omarmen

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Gewoon bankkaart koppelen aan Apple Pay en go. Waar wachten we nog op?
  Iedereen (Rabo e.d.) zit het wiel weer opnieuw uit te vinden met eigen oplossingen. Kappen ermee en Apple Pay activeren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Klopt, Rabobank is qua tech. de saaiste bank die het geeft en loopt zeker 3 jaar achter op de rest. Wel de meest persoonlijkste bank voor zover het kan.
  ING zal vast en zeker de eerste zijn die ondersteuning krijgt voor Apple Pay maar persoonlijk vind ik de ING weer de minst aantrekkelijke bank omdat ze zo’n patserig imago hebben en elke 3 weken wel in het nieuws zijn met storingen op hun betaalsystemen. Knap is gewoon een onderdeel van Rabobank als ik mij niet vergis, al dat soort kleine bankjes vind ik hetzelfde als bellen met Tele 2 en Hollandse Nieuwe. Niet voor mij.
  .
  Mijn favoriete lijstje ziet er nu zo uit.
  – SNS ( valt sowieso af omdat deze mij niet willen )
  – ABN AMRO
  – Rabobank
  – ING

 • Profielfoto
  la1974

  @Shmoo Knab is van Aegon.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ok√©, hoe heet dat bankje dan wat Rabobank er naast heeft. Ook gericht op jongeren en ‘ondernemers’. Hebben ook zo’n logo van deze tijd met van die bubbels en ringen die in elkaar overlopen.

 • Profielfoto
  jorikcaljouw

  Misschien bedoel je bunq? Maar die is zelfstandig als ik me niet vergis. Knab lift inderdaad mee op de vergunning van Aegon. Voor zover ik weet heeft Rabobank geen kleinere extra bank.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee, ik heb ook al gezocht en volgens mij is die bank al weer opgedoekt want ik kan niets meer vinden. Het was volgens mij ook iets met de B. Als je naar de app huisstijl van de Rabobank kijkt dan zie je daar nog een beetje de stijl van de bank die ik bedoel in terug.
  Zoiets maar dan waren het meer druppels die uitgetrokken waren en in elkaar overliepen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Bizner bank!
  .

 • Profielfoto
  la1974

  Dat is wat jaartjes geleden. Bizner richtte zich alleen op ondernemers niet op jongeren.

  Maar dat is volgens mij nooit een succes geworden.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @Raymon De enige, of althans een van de, reden dat wij nog steeds geen Apple Pay hebben ligt in het feit dat in Nederland (en daarbij nog een aantal andere Europese landen) onze bankpassen (pinpas ook wel debetcard zo je wilt), anders dan in de landen waar Apple pay reeds is gelanceerd, NIET gekoppeld zijn aan het credit card systeem van VISA of MasterCard. Waarbij ik hier specifiek doel op het unieke 16-cijferig kaartnummer dat in die (Apple Pay) landen wél op elke debit en creditcard zit. Want Apple Pay is hoofdzakelijk gebaseerd op de combinatie van het 16-cijferig kaartnummer, verval datum + beveiliginscode op de achterkant waarbij Apple weer hun uniek Apple Pay ID mee genereert.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Dat systemen in diverse landen anders zijn, so be it.
  Apple had bij de introductie een flinke voorsprong en daarmee een groot verwachtingspatroon neergelegd.
  En nu?

  Het draait nog niet.
  Dit had al lang geregeld moeten zijn, dat had Apple geholpen aan een flink groter marktaandeel.
  Kans gehad, momentum voorbij. Jammer.