Apple investeert fors in Chinese Uber-rivaal

6 reacties

Apple heeft 1 miljard dollar geïnvesteerd in de Chinese start-up Didi Chuxing. Het bedrijf is marktleider op het gebied van taxidiensten via een app, zoals Uber die in de westerse wereld biedt. Tim Cook ziet de investering als kans om de Chinese markt beter te leren kennen.

Didi Chuxing faciliteert in China 11 miljoen ritten per dag en heeft 87 procent van de markt voor smartphone-taxidiensten in handen. Volgens Cook heeft Apple de investering om een aantal strategische redenen gedaan.

Toekomstige samenwerking

Tim Cook zegt tegen persdienst Reuters dat Apple en Didi Chuxing in de toekomst kunnen samenwerken, maar laat niets los over hoe een samenwerking er precies uit kan zien. China is voor Apple op de verenigde staten na de grootste bron van inkomsten, maar het bedrijf staat onder druk van Peking. Zo deed de Chinese overheid onlangs iTunes Movies en iBooks in de ban. Tim Cook reist later deze maand af naar China om met overheidsfunctionarissen te praten.
Didi Chuxing-app

Apple Car en data

Naast goodwill in China kopen, zou het aandeel dat Apple in Didi Chuxing heeft ook van pas kunnen komen bij de ontwikkeling van de Apple Car. Volgens geruchten werkt Apple onder de naam Project Titan aan een elektrische auto die alleen via een carsharing-dienst te huur zal zijn. De data die met de miljoenen ritten per dag verzameld worden, kan voor Apple waardevol zijn bij het ontwikkelen van zelfrijdende functies.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Zo zie je, Apple kan goed uit de hoek komen met ruime financiële middelen. Zo kunnen ze hun technologie steeds beter inzetten. Zeer goede zet van Apple!

 • Profielfoto
  Zakske

  Een investering in Uber was zo goed als onmogelijk, omdat bijna de halve wereld – Baidu, Google, BlackRock, Goldman Sachs, Kleiner Perkins, Microsoft, Qatar IA of Shawn Fanning – daar al geld in heeft gestopt. Ik kan me niet voorstellen dat Apple graag met Microsoft & Google rond de tafel gaat zitten. Dan is de enige optie om te investeren in een concurrent, en dan kom je al snel bij Didi Chuxing uit.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Zo kunnen ze hun technologie steeds beter inzetten. Zeer goede zet van Apple!

  Onzin, paniekvoetbal om te trachten het bloeden op de beurs te stoppen. De enige reden waarom ze investeren in dit Chinese bedrijf is om vaste voet aan de grond te krijgen in China en de Chinese overheid te paaien. In China krijgen ze namelijk de ene opdoffer na de andere te verwerken.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ze zouden beter investeren in de vernieuwing van hun macs !

 • Profielfoto
  Zakske

  Qua klantvriendelijkheid kunnen ze nog behoorlijk wat leren, misschien pompt Apple er daarom een miljard dollar in.:grin:

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Interessant.

  Ik gebruik Didi dagelijks. Zal mij benieuwen wat Apple hiermee voor ogen heeft en wat dat in de toekomst voor Didi kan gaan betekenen (hopelijk wat meer beschaafde chauffeurs:-P ).