Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 mei 2016

Apple investeert fors in Chinese Uber-rivaal

Apple heeft 1 miljard dollar geïnvesteerd in de Chinese start-up Didi Chuxing. Het bedrijf is marktleider op het gebied van taxidiensten via een app, zoals Uber die in de westerse wereld biedt. Tim Cook ziet de investering als kans om de Chinese markt beter te leren kennen.

Didi Chuxing faciliteert in China 11 miljoen ritten per dag en heeft 87 procent van de markt voor smartphone-taxidiensten in handen. Volgens Cook heeft Apple de investering om een aantal strategische redenen gedaan.

Toekomstige samenwerking

Tim Cook zegt tegen persdienst Reuters dat Apple en Didi Chuxing in de toekomst kunnen samenwerken, maar laat niets los over hoe een samenwerking er precies uit kan zien. China is voor Apple op de verenigde staten na de grootste bron van inkomsten, maar het bedrijf staat onder druk van Peking. Zo deed de Chinese overheid onlangs iTunes Movies en iBooks in de ban. Tim Cook reist later deze maand af naar China om met overheidsfunctionarissen te praten.

Apple Car en data

Naast goodwill in China kopen, zou het aandeel dat Apple in Didi Chuxing heeft ook van pas kunnen komen bij de ontwikkeling van de Apple Car. Volgens geruchten werkt Apple onder de naam Project Titan aan een elektrische auto die alleen via een carsharing-dienst te huur zal zijn. De data die met de miljoenen ritten per dag verzameld worden, kan voor Apple waardevol zijn bij het ontwikkelen van zelfrijdende functies.

Reageer op artikel:
Apple investeert fors in Chinese Uber-rivaal
Sluiten