App Store: twee langlopende problemen aangepakt

10 reacties

Eind vorig jaar kreeg de App Store een nieuwe chef. Apple’s marketingman Phil Schiller zwaait nu de scepter over de virtuele winkels met apps. Inmiddels zijn de eerste positieve veranderingen zichtbaar en twee langlopende problemen aangepakt.

Allereerst is de tijd die die nodig is om nieuwe apps en updates in de App Store te keuren is aanzienlijk afgenomen. Daarnaast heeft Apple eindelijk afgerekend Chinese spammers die de App Store vervuilden.

App review aanzienlijk sneller

Voorheen moesten ontwikkelaars ongeveer een week wachten op beoordeling van hun app. Volgens de website AppReviewTimes.com is dit inmiddels gezakt naar twee dagen voor iOS-apps en één dag voor Mac-apps. De daling lijkt rond februari ingezet en de gemiddelde tijd die app review nodig heeft neemt alleen maar af. Dit is gunstig voor ontwikkelaars, die sneller nieuwe software beschikbaar kunnen stellen en voor gebruikers, die na aankondig minder lang op updates hoeven te wachten.

reviewtimesmei2016
Klik/tap voor groter.

Chinese spam-apps weg

In januari berichtten we dat de App Store getroffen was door een enorme spamrun. Categorieën binnen de games-sectie werden overspoeld met Chinese ripoff-apps die bovenaan kwamen te staan door simpele trucs als de naam laten beginnen met ## of ++. Veel apps waren ook in de verkeerde categorie geplaatst, waardoor de sectie ‘muziek’ gedomineerd werd door casino- en racegames. Inmiddels is ook dit gecorrigeerd.

appstorespamweg
Links: januari 2016. Rechts: mei 2016.

Tijdens WWDC 2016 (13-17 juni) zien we waarschijnlijk nog meer verbeteringen aan de App Store. Onlangs lekte uit dat Apple gesprekken heeft gevoerd met diverse ontwikkelaars en binnen afzienbare tijd grote verbeteringen door wil voeren. Goed bezig, Phil!

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Beetje ander onderwerp, maar ik merk ook dat wanneer je een nieuwe locatie instuurt bij Apple Maps, of een verbetering, er redelijk snel gereageerd wordt en de wijziging vrij snel zichtbaar is.

 • Profielfoto
  bechris60

  Niet voor iets ?. Raymon’s blog en de podcast is van de rest.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dat is idd positief nieuws!:-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Phillie is nog een van de enige mannen in dat team van joopies die z’n geld waard is. Hij is het mannetje van alles geworden binnen Apple. Als je afdeling slecht functioneert dan komt Phil op bezoek.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik zit regelmatig in de App store, ook de categorie pagina’s, maar werkelijk waar nog nooit een van die spam apps gezien..

 • Profielfoto
  steveb

  Beetje ander onderwerp, maar ik merk ook dat wanneer je een nieuwe locatie instuurt bij Apple Maps, of een verbetering, er redelijk snel gereageerd wordt en de wijziging vrij snel zichtbaar is.

  wat je zegt;
  ik heb 2 weken geleden een restaurant toegevoegd op apple maps en nog steeds geen nieuws ontvangen

 • Profielfoto
  THX-1138

  Grappig, ik ben nu een maand bezig met ‘mijn dorp’ en met zeer grote regelmaat worden mijn mutaties bijgewerkt.

 • Profielfoto
  Tourtoise

  Graag zou ik nog een nieuwe functie aan de app store toegevoegd zien, en wel een filter.
  Persoonlijk heb ik helemaal niets met games. Dus met zoekresultaten of in de Top lijsten (paid, free) zou ik liefst geen games meer zien.
  Iemand anders heeft dat wellicht met een andere catagorie.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar dat gaat niet gebeuren want dan komen de zwakke punten van de App Store aan het licht. Als je alle games en apps die al 2 jaar geen update mee hebben gehad zou verbergen dan zie je pas hoe weinig serieuze apps er in de App Store staan en dat het vooral allemaal hetzelfde is en na-maken van elkaar. Of één app maken en dan deze app 7 keer klonen en uploaden onder andere namen en met andere kleurtjes en icoontjes.
  .
  Dat is App Store ontwikkeling. Er valt geen brood meer aan iOS apps te verdienen tenzij je al een bekende naam bent en je een serieuze Mac app maakt die goed verkoopt, dan is de iOS versie vaker een toevoeging to de Mac app en dat verkoopt dan als een tierelier maar niet omdat deze app zo geweldig zal functioneren op je iPhone of iPad maar meer omdat de Mac app zo lekker werk dus koop je de iOS versie maar erbij. Meestal gebruik je de iOS versie dan maar heel beperkt binnen je workflow.

 • Profielfoto
  EGrafland

  Al heb ik wel een paar games op mijn Mac, ik ben het wel eens met Tortoise: filters zouden prettig zijn. Desnoods een aparte Gamesstore. Er staan voor mijn gevoel zoveel games in de algemene listings dat het op zich al lijkt op spam, en de lol van de Appstore er voor mij een beetje af is.

  Overigens ligt de Appstore bij nu gewoon plat. Sabotage door pissige app-spammers wier speeltjes zijn opgeruimd?