Adobe Spark: drie nieuwe apps zijn gratis, simpel en creatief

6 reacties

Adobe heeft drie nieuwe apps onder de noemer Spark uitgebracht. Volgens de softwaremaker zijn ze uitermate geschikt voor “Visual Storytelling”. Wij noemen het liever gewoon laagdrempelige tools waar je lekker snel resultaat mee boekt.

Spark bestaat uit drie gratis apps die al bestonden, maar onder een nieuwe naam zijn vernieuwd: Spark Video (voormalig Adobe Voice), Spark Page (voormalig Adobe Slate) en Spark Post (voormalig Adobe Post).

Spark Video

Spark Video richt zich op het maken van video’s met animatie, tekst en voice-overs. Je importeert bestaande foto’s en voegt ze simpel samen tot een video met effecten, animaties en een gesproken voice-over. Materiaal kan worden geïmporteerd uit je eigen camerarol, Lightroom, Google Foto’s of Facebook. Diverse templates maken starten makkelijk.

Spark Page

Spark Page kan worden gebruikt om eenvoudige webpagina’s te maken met foto’s, tekst, video’s, links en scrollende content. Pagina’s worden door Adobe gehost en hebben een eenvoudige bezoekersteller.

Spark Post

Spark Post is gericht op het maken van graphics, of simpel gezegd: plaatjes voor op het web en sociale media. Handig is dat de app automatisch de juiste afmetingen voor posts op Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest en Etsy kent. Er zijn diverse kleurschema’s en graphics kunnen bestaan uit je eigen foto’s aangevuld met symbolen en tekst of alleen symbolen en tekst.

Alle drie de Spark apps voor iOS zijn geoptimaliseerd voor iPhone en iPad en kunnen in de App Store worden gedownload. De Spark-tools zijn ook via het web te gebruiken op http://spark.adobe.com.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Er komt niks nieuws meer voor Web/UI/UX -designers en developers van Adobe.
  .
  Lijkt erop dat ze bij Adobe de handdoek in de ring hebben gegooid voor deze doelgroep na het killen van alle Edge apps en Reflow die ooit zo veelbelovend leken.(n)

 • Profielfoto
  epsylon

  Kleine typo: Sprak bestaat uit drie gratis apps die al bestonden…

 • Profielfoto
  seek

  Kleine typo: Sprak.

  Inderdaad een kleine typo.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Er komt niks nieuws meer voor Web/UI/UX -designers en developers van Adobe.
  .
  Lijkt erop dat ze bij Adobe de handdoek in de ring hebben gegooid voor deze doelgroep na het killen van alle Edge apps en Reflow die ooit zo veelbelovend leken.(n)

  Denk eerder dat ze gevonden hebben dat de meeste designers gewoon InDesign en Photoshop gebruiken voor die taken en je ziet ook dat die meer tools krijgen voor dat soort toepassingen. En waarom niet? Er zijn niet veel designer die zich alleen met web of UI bezig houden, dus waarom niet de tools gebruiken die je van binnen en buiten kent en waar je toch al de hele dag mee werkt.

 • Profielfoto
  Eprom

  Ik wilde net even één van de apps proberen, maar ze willen toegang tot echt AL jouw gegevens op Facebook en/of Google.
  Laat maar zitten dan, Adobe.

 • Profielfoto
  Peter Villevoye

  Deze Adobe apps (of het nou de oude namen of deze nieuwe “Spark” versies zijn) hebben weinig tot niets te maken met professionele tools voor complexe Web-projecten. Het zijn behoorlijk lollige ‘speeltjes’, als je kijkt hoe snel je iets aantrekkelijks ermee ineen kan smijten. Maar de formats en layouts liggen goeddeels vast en de mogelijkheden zijn willens en wetens beperkt.

  Naar mijn idee is het niet goed om te stellen of te verwachten dat bestaande design-tools zoals Photoshop, Illustrator en InDesign voldoen voor UX-ontwerpen. Er worden inderdaad wel vaak functies aan deze pakketten toegevoegd die de UX-kant op kunnen gaan, maar echt van harte is het niet. Maar goed, als je alleen maar een hamer kent of hebt, dan ga je daar toch lekker schroeven mee in de muur slaan.

  Daarom heeft Adobe nu ook nieuwe UX-software in de publieke “preview” gegooid: Adobe Experience Design. Weliswaar slechts voor ontwerp van werkende prototypes/mock-ups, maar geen slecht spul – een goeie start voor een ambitieuze tool.