Adobe: nieuwe maatregelen tegen piraterij

19 reacties

De software van Adobe wordt vaak illegaal gebruikt en onlangs dat dit de bekendheid bevordert, wil Adobe dat gebruikers netjes betalen voor voor Photoshop, Illustrator enzovoort. De software­maker start daarom met nieuwe maatregelen tegen piraterij.

Naast het quasi-verplichte abonnement op Creative Cloud gaat Adobe voortaan “shaming” tegen illegaal kopiëren inzetten. Gebruikers van illegale software krijgen popups die waarschuwen dat de software illegaal is.

Adobe-software krijgt een Software Integrity Service die op regelmatige basis de echtheid van de software vast probeert te stellen. Als dat niet lukt, krijgt de gebruiker onderstaande waarschuwing te zien. De software blijft wel gewoon werken, schrijft de software­maker in zijn nieuwe Genuine software FAQ.
adobe-shaming-001
Het systeem wordt nu met Acrobat X in de Verenigde Staten getest, maar uiteindelijk is het de bedoeling dit wereldwijd voor alle software te activeren. Echt hard optreden tegen piraterij zal Adobe niet, want het bedrijf weet ook dat hele volksstammen ontwerpers en andere professionals de software in hun tienerjaren met een illegale versie onder de knie hebben gekregen. Het blijft bij een iets nadrukkelijkere “Foei!”

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Sinds CC krijg ik steeds vaker bestanden toegestuurd gemaakt in Corel Draw, Pixelmator en nog meer van die meuk waar je niets mee kan.

  Helaas, ik snap de reden waarvoor ze voor dit verdienmodel op abbo basis hebben gekozen, maar het is wel een beetje eigen glazen ingooien.

 • Profielfoto
  ajschot

  Als ze de prijs zouden verlagen met 75% ben ik ervan overtuigd dat meer mensen legaal gebruik zouden maken. Daarnaast denk ik dat ze dus niet veel inleveren en hun marge zal daarom nog ruim voldoende zijn.
  Ik vind voor 1 CC app 25,- toch wel erg veel.
  Ik gebruik nu Affinity Photo en Affinity Designer en voor video Final Cut en ben er erg tevreden over. Was nu totaal ook best veel kwijt maar die Abonnementen lopen al snel op, zeker als je ook nog Protools gebruikt. Ben je al snel een slordige 100,- kwijt per maand. Dat is voor de hobbyist niet meer te doen. Maar professioneel gebruik ik alleen audio software en de rest voor hobby dan is het bedrag wel erg hoog.

  Ben het met Maikelw eens: “… het is wel een beetje eigen glazen ingooien.”

  PS ik zie nu dat de prijs in de loop van de tijd wel is gedaald… het is voor photoshop CC en Lightroom nu 10,07 (aanbieding) dat is nog wel te doen.

 • Profielfoto
  botoo

  Een tientje per maand voor altijd de nieuwste versie is inderdaad wel redelijk. Het was natuurlijk wel knap knullig als je voorheen voor heel veel geld het pakket gekocht had en dan nu ook nog eens met een abbo geconfronteerd wordt als je met de nieuwste versies wilt blijven werken.

  Ik ben wel blij met de abbo constructie, voor dat tientje heb ik Photoshop en Lightroom nu op mijn MBP, iPad en iPhone.

  Prijs verder verlagen haalt imho weinig uit, mensen die niet willen betalen doen dat toch niet, ook niet voor een habbekrats want gratis is nog altijd goedkoper.

 • Profielfoto
  computer space

  Grootste moeite die ik heb met de Adobe stapel is dat het maar doorkabbelt en doorkabbelt. Bij InDesign heb ik het gevoel dat de boel wel eens grondig op de schop mag, zoals overgang van PM naar ID destijds. Veel software is een enorme lappenmand geworden. Oh, en dan doen we er een Lightroomsausje overheen en wow het lijkt wel nieuw.

  Neem foto’s in InDesign. Ik kan nog steeds niet instellen hoe ik output gerenderd wil hebben: manier van verscherpen en verschalen, manier van omzetten kleurprofiel. Daar moeten opmaakstijlen voor komen, inclusief routes voor verschillende output-scenarios voor print en web.
  Kan ik al twee foto’s in een vouw laten verdwijnen zonder rare fratsen?
  Tekst uitlijnen: het is nog steeds uitvullen of links uitlijnen? Waarom niks ertussenin?
  Kan ik foto’s aan tekstelementen verankeren en voorkeurplaatsingsposities in een masterpage opgeven? En die daarna herslepen naar een andere plek? Teksten aan database koppelen zonder XML als brakke tussenpaus?

  Een dik boek opmaken blijft enorm houtjetouwtje voor 2016.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Er moeten eerst bij Adobe ongeveer 1000 mensen uit voordat ze de prijzen omlaag kunnen doen. Het is gewoon wachten op een ontslagronde want Adobe zal zich net als Evernote opnieuw moeten uitvinden of beter gezegd opnieuw profileren in de markt.

 • Profielfoto
  poing

  Kwestie van een paar dagen dan heeft iemand dit wel weer gekraakt.

 • Profielfoto
  Di May

  … “de schop mag, zoals overgang van PM naar ID destijds ” …

  In mijn laatst aangekochte versie van Adobe Design Premium ( CS 5.5 )
  zaten er nog steeds fouten van PM in, desondanks ik
  Adobe daar al meermaals op gewezen had.

  Sinds de abo-switch heb ik niets meer aangekocht.
  Kon ook niet meer. En een abo nemen zou niet wijs geweest zijn.
  Gezien je daarna niet meer terug kon naar je licentie-versie.
  Voor een hobbyist is een abo bezwaarlijk betaalbaar.

  Ik betwijfel of Adobe met die abo een goeie zaak mee gedaan heeft,
  benevens het feit dat netjes betalende klanten ‘Dag’ gezegd hebben.

  Filemaker doet dat ook, maar die biedt daarnaast
  tenminste de licentie-mogelijkheid nog aan.

 • Profielfoto
  Oortjes

  Ik gebruik Aftershot Pro 2, via een aanbieding voor 15 euro gekocht! Ik heb nu zins 14 dagen niet meer de laatste versie maar als ik nu een update aanschaf betaald ik slechts 55 euro. Wat moest ik ook al weer voor Lichtroom betalen? Juist!

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Dat ze al eens beginnen met realistische prijzen te vragen voor studenten in het secundair (12 – 18/19 jaar)! Die zijn de laatste jaren bijna onbetaalbaar geworden! Ze dwingen die leerlingen gewoon om illegale rommel te gaan gebruiken.
  Ook naar de scholen toe: geef die software gratis of aan zeer haalbare tarieven. Nu betalen we toch behoorlijk veel geld en worden we verplicht jaarlijks up te graden…

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Over doorkabbelen van de Adobe software gesproken:
  Adobe Bridge CC crashed in El Capitan al als het begint op te starten.
  Terwijl Adobe Bridge CS6 wel gewoon werkt.
  El Capitan en Adobe CC heeft intussen al wat updates achter de rug, maar Bridge CC wil nog steeds niet opstarten.
  Maar acht waarom klagen; Photoshop en Lightroom werken wel. :razz: :nerd:

 • Profielfoto
  Shmoo

  Weet je wat ook wel fijn is van software gebruiken van kleinere bedrijven? Het persoonlijke aspect dat er achter zit. Gisteren kwam ik er achter dat wanneer ik met Sketch deed inzoomen op een artboard dat bepaalde guides van mijn grid ineens verdwenen en niet zichtbaar waren, dan is het verrekte moeilijk uitlijnen.
  Ik stuur een mailtje naar de support jongens, vandaag kwam Sketch 3.8.2 uit en tadaaa, mijn probleem was al gepatched en direct meegenomen op het laatste moment in deze versie.
  Heerlijk, dan kun je toch niet klagen als je eens per 2 of 3 jaar dit bedrijf 99,- moet overmaken.:heart:

 • Profielfoto
  DaveFlash

  hmm… de laatste versies van adobe’s software die ik legaal draaide op mijn mac waren Creative Suite 5.5 Master Collection waarvan ik via school een installatie dvd box kreeg, en CS6 Master Coll. waarna ik toen nog voor een schappelijke prijs bij Adobe’s online store heb kunnen upgraden en welke ik ook na mijn studie kon blijven gebruiken (was toen een actie, overstap studenten licentie naar retail/OEM). Die legale installatie van CS6 staat tot op de dag van vandaag nog op mijn iMac, maar ja, CS6 wordt niet meer bijgehouden, dus ben ik genoodzaakt om Photoshop CC 2015, Illustrator/InDesign CC2015, Premiere Pro & After Effects CC 2015 dan maar illegaal te draaien, want op een duur maandelijks abonnement zit ik niet te wachten. En een goed upgrade aanbod van CS6 naar CC2015 heeft Adobe tot nog toe nooit gehad…… toch jammer…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het is eigenlijk gek hoe iedereen hier over dure abonnementen spreekt…

  Toegegeven, De creative suites, die waren pas duur… Je had dan nog 2 verschillende photoshops in de 5.5 had de één wat meer aan boord dan de andere basis versie…

  Ik geef toe, ik heb de 5.5 master collection en de 6 master collection ooit illegaal gehad, maar als 16 jarige kon ik persoonlijk geen 3500€ -+ uitgeven.

  Het is eigenlijk raar, ik zag er tegen op tegen die abonnementen omdat ik eindelijk de creative suite ging kopen na 5j had ik wel wat bij elkaar gespaard en toen ik de aankoop wou doen kwamen ze met cc op de proppen. Ik heb het eerste jaar aan ong. 30€ (voor de hele cc service – dus alle apps) per maand betaald.

  Nu betaal ik 60€/ maand, voor alle apps. Ik vind dat op zich nog goed meevallen. Het is in elk geval minder dan 3500€ in één keer. Het voordeel met de licentie was natuurlijk dat de aankoop die je deed voor altijd van jou was. Eens je met je abonnement stopt is het over en out (voor zover ik weet).

  @DaveFlash, ik begrijp je standpunt natuurlijk wel. Ik vraag me eigenlijk af hoe je cc kan draaien… Aangezien dit via abonnement gaat. Enfin, Ik haal het geld er nu wel uit. Ik doe voornamelijk web design en gebruikt dus voor het merendeel Dreamweaver,Photoshop & Illustrator. Indesign zou ik graag willen leren maar weet niet of ik daar wat ga aan hebben.

  Verder heb ik ook de nieuwste versie van FCP & LP aangekocht via de App store.

  Ik heb Logic indertijd ook heel even illegaal gehad, maar uiteindelijk werkt alles toch niet netjes.

  Ik heb vroeger dan ook nog gespaard gehad voor logic pro 9 (welke ik dan ook aangeschaft heb) en sinds iedereen nu met de nieuwe versie werkt heb ik die dan maar aangeschaft. Maar ik werk nog altijd met lp9 omdat ik het wat meer gewoon ben.

  Enfin, veel langere comment dan ik voorzien had, lol:p

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik bezit nog steeds meerdere suites Production Premium CS6, en heb ook een aantal licenties Creative Cloud. Zelfs als alles legaal is deactiveren ze hier af en toe een machine en krijgen we pop-ups dat er niet betaald is. Ze hebben hun licentie systeem zelf absoluut niet voor elkaar!

  Daar reageert helemaal niemand persoonlijk op, mailtjes met thank you for your order en not paid komen ongeveer gelijk binnen, en de creditcard is dan gewoon aangesproken. Als reactie op een klacht krijg je gewoon nog 3x dezelfde thank you for your order en een kopie van je factuur in de mail. COMPLEET RESPECTLOOS.

  Vervolgens betalen we hier al jaren voor Creative Cloud, maar werken we voor grote producties nog steeds in CS6 en CC de eerste editie, omdat na het herschijven van bijv. de preview engine van After Effects de boel echt onwerkbaar is gemaakt. Sommige dingen in CC2015 zijn natuurlijk wel goed, maar als je op mac’s met 96 gig ram CC eerste editie en CC2015 naast elkaar draait, beginnen de machines te mauwen over geheugen tekort, het blijkt dat CC en CC2015 apps niet het geheugen kunnen delen, zoals apps uit hetzelfde jaar dat wel kunnen.

  Ik hoop dat de perpetual licence op suites weer terug komt, en dat ze gewoon gaan focussen op dingen waar Professionals op zitten te wachten. Geen cloud- en iPad-meuk.

  Waar is de integratie met Metal? Zelfs als het niet helemaal is wat ze hadden geroepen, dan is elke vorm van acceleratie toch meegenomen?

  Na 20 jaar aftereffects is overstappen een beetje lastig. Helemaal omdat we projecten hebben die soms wel 7 jaar onderhouden worden. En als je dat bedenkt dat is dat cloud systeem echt een blok aan je been. Die projecten worden allemaal onderhouden in onze CS6-en op geïsoleerde Macs met Snow Leopard. Dat noemen we nou toekomst gericht produceren.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @Pannekoek Kan je volkomen begrijpen. Vind het zelf best jammer dat ik nergens nog een exemplaar van cs6 kan bemachtigen. Dan heb ik dat toch altijd achter de hand. Aan de andere kant, eens dat niet meer ondersteund word ben je toch ook de klos. Zelf al heb je Mac’s met Snow Leopard draaien (pracht van een OS trouwens), die Mac’s gaan ooit ook stuk en ben je alsnog verplicht een nieuwe mac met daarop een nieuw os te kopen.

  Er zijn natuurlijk altijd omwegen, maar dat is zo omslachtig, daarom noemen we het ook omwegen:P

  Hoe dan ook, ik hoop dat er daar wat beter gewerkt word aan de software zodat we weer met zen allen verder kunnen!

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  ‘onlangs’ moet ‘ondanks’ zijn, neem ik aan..

 • Profielfoto
  pannekoek

  @DBCreations. Als je heel graag nog een CS6 suite wilt, of een enkele applicatie, dan kun je via Amazon.com nog steeds een aantal CS6 pakketten bestellen. Ze geven zelfs keurig ” older version” aan.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Het verdienmodel van Adobe ligt niet bij hobbyisten. Dus al die ‘het moet goedkoper’ berichten… Jammer, maar Adobe maakt geen software voor jou. Voor een bedrijf is het allemaal prima te doen. Ik werk in de media en wij doen alles met Adobe software, dus onze omzet is grotendeels dankzij Adobe. Dan is een bedrag van rond de 600 euro per jaar per pakket echt heeel betaalbaar.
  .
  Ik ben het verder wel eens met dat Adobe maar voortkabbelt. Heel veel functies die je in goedkope alternatieven wel tegenkomt zitten niet in Adobe software. Maar wat ik nog raarder vind is dat Adobe software onderling volstrekt inconsistent. Verschillende shortcuts voor dezelfde functies, andere omgang met decimalen (in het ene programma met een punt, in het andere met een komma).

 • Profielfoto
  bkummel

  @Oortjes: is het wat, AfterShot Pro?