Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 mei 2016

Adobe en Avid reageren op verdwijnen QuickTime voor Windows

Hoewel de consument weinig van het verdwijnen van QuickTime voor Windows zal merken, is het een probleem voor gebruikers van professionele audio- en video-software. Veel pakketten van Adobe en Avid zijn nog afhankelijk van Apple’s mediaspeler.

Adobe Audition, Premiere Pro en Avid Pro Tools maken op Windows gebruik van QuickTime voor het lezen en schrijven van .mov, .mp4 en Apple ProRes. De fabrikanten werken hard om van die afhankelijkheid af te komen.

Adobe

Adobe laat weten dat de recente versie van zijn Creative Cloud-software al bijna niet meer afhankelijk is van QuickTime. De belangrijkste uitzondering is Apple ProRes, dat veel in professionele video-workflows gebruikt wordt. Ook audiobewerker Audition vereist nog QuickTime voor AAC-audio. Adobe zegt hard aan een alternatief te werken, maar kan nog niet zeggen wanneer het beschikbaar is. Gebruikers van Adobe CS6 hoeven niet op een update te rekenen.

Avid

Pro Tools van Avid is op Windows nog het meest afhankelijk van QuickTime. Het gebruikt Apple’s mediaspeler onder andere om .mov-en mp3-bestanden te in en exporteren. Zonder QuickTime is de software beperkt tot WAV, AIFF, en MXF audio. Avid zegt later dit jaar te komen met een nieuwe update die ondersteuning voor DNxHR, DNxHD, ProRes, H.264, TIFF, JPEG, MP3 en AAC zonder QuickTime mogelijk maakt.

QuickTime blijven gebruiken

Apple adviseerde vorige maand QuickTime voor Windows te deinstalleren omdat er twee ernstige beveilings­problemen ontdekt zijn en de software niet meer bijgewerkt wordt. Windows-gebruikers die QuickTime nodig hebben, wordt aangeraden om alleen de QuickTime Essentials te installeren. Zo wordt de computer niet blootgesteld aan kwetsbaarheden die via de QuickTime Player misbruikt kunnen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Adobe en Avid reageren op verdwijnen QuickTime voor Windows
Sluiten