Adobe en Avid reageren op verdwijnen QuickTime voor Windows

7 reacties

Hoewel de consument weinig van het verdwijnen van QuickTime voor Windows zal merken, is het een probleem voor gebruikers van professionele audio- en video-software. Veel pakketten van Adobe en Avid zijn nog afhankelijk van Apple’s mediaspeler.

Adobe Audition, Premiere Pro en Avid Pro Tools maken op Windows gebruik van QuickTime voor het lezen en schrijven van .mov, .mp4 en Apple ProRes. De fabrikanten werken hard om van die afhankelijkheid af te komen.

Adobe

Adobe laat weten dat de recente versie van zijn Creative Cloud-software al bijna niet meer afhankelijk is van QuickTime. De belangrijkste uitzondering is Apple ProRes, dat veel in professionele video-workflows gebruikt wordt. Ook audiobewerker Audition vereist nog QuickTime voor AAC-audio. Adobe zegt hard aan een alternatief te werken, maar kan nog niet zeggen wanneer het beschikbaar is. Gebruikers van Adobe CS6 hoeven niet op een update te rekenen.
Schermafbeelding 2016-05-06 om 11.34.33

Avid

Pro Tools van Avid is op Windows nog het meest afhankelijk van QuickTime. Het gebruikt Apple’s mediaspeler onder andere om .mov-en mp3-bestanden te in en exporteren. Zonder QuickTime is de software beperkt tot WAV, AIFF, en MXF audio. Avid zegt later dit jaar te komen met een nieuwe update die ondersteuning voor DNxHR, DNxHD, ProRes, H.264, TIFF, JPEG, MP3 en AAC zonder QuickTime mogelijk maakt.

QuickTime blijven gebruiken

Apple adviseerde vorige maand QuickTime voor Windows te deinstalleren omdat er twee ernstige beveilings­problemen ontdekt zijn en de software niet meer bijgewerkt wordt. Windows-gebruikers die QuickTime nodig hebben, wordt aangeraden om alleen de QuickTime Essentials te installeren. Zo wordt de computer niet blootgesteld aan kwetsbaarheden die via de QuickTime Player misbruikt kunnen worden.
rtaImage
rtaImage-1
rtaImage

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  koekiewous

  Is toch geen ramp? De serieuze gebruiker heet toch geen Windows maar een Mac.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Je weet wat ze zeggen he.
  .
  Je hebt ongeveer 3 jaar nodig om met software van Adobe te leren werken – daarna heb je nog eens 5 jaar nodig om je collega’s te begrijpen en samen te werken met mensen die dezelfde software zouden moeten gebruiken.
  .
  Dit is een subcultuur, mensen die software van Adobe gebruiken zijn hetzelfde als keepers bij sport. Of ze zijn gewoon compleet de weg kwijt en passen eigenlijk niet in het team dus gaan ze maar op doel staan zodat je het minst last van ze hebt. Of ze kunnen wel functioneren maar er blijft altijd wel iets raars aan hen zitten, en dan hebben we het niet over de handschoenen en het feit dat ze de bal met hun handen spelen terwijl de rest dat met de voeten doet.
  :razz:

 • Profielfoto
  knekkie

  @ koekiewous
  Er zijn nog een hoop serieuze programma’s die niet (goed) draaien op Mac OSX. Dus er zijn genoeg serieuze gebruikers die noodgedwongen aan de PC vast zitten voor hun creatieve werk.

  @Shmoo.
  Wat een vooroordelen weer. Het is een platform onafhankelijk gereedschap waar vele mensen op Mac en PC blij gebruik van maken. Niks meer niks minder.

  Rare snuiters zitten ook tussen de apple gebruikers.
  ;-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @ koekiewous
  Er zijn nog een hoop serieuze programma’s die niet (goed) draaien op Mac OSX. Dus er zijn genoeg serieuze gebruikers die noodgedwongen aan de PC vast zitten voor hun creatieve werk.

  @Shmoo.
  Wat een vooroordelen weer. Het is een platform onafhankelijk gereedschap waar vele mensen op Mac en PC blij gebruik van maken. Niks meer niks minder.

  Rare snuiters zitten ook tussen de apple gebruikers.
  ;-)

  Geen idee of ik een rare snuiter ben, ik had vroeger windows, ben sinds 2009 Mac gebruiker. Adobe draait hier toch vlotjes, (Ik gebruik persoonlijk Dreamweaver,PS,AI,LR,ID en dan nog bridge. Allemaal programma’s die heel stabiel en vlot draaien. Daarnaast gebruik ik logic Pro 9 en 10 en voor het videowerk heb ik zowel iMovie als FCP 10, Welke ook stabiel draaien. Ik als web designer en grafisch designer, kan dus volledig mijn gang gaan zonder te veel ergernissen:-)

  Rare snuiters zitten overal tussen…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Toch maar even laten staan dan maar:)

 • Profielfoto
  Blackie

  Blijkbaar is de kennis van Avid hier niet heel groot;-) Maar das toch wel een dingetje, dat ze kappen met Quicktime voor Windows. Ik mag toch hopen dat Apple wel zo vriendelijk is geweest Adobe en Avid ietsjes van tevoren te laten weten dat het ging gebeuren… maar misschien ben ik daar dan weer wat te naïef in…

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Opmerkelijk allemaal:

  Zegt Apple hiermee feitelijk ‘Quicktime’ is end of life (zowel Apple en Windows)? Of zegt Apple hiermee: volledige focus op MacOSX en iOS?

  Hoe dan ook, er zijn er genoeg die op de PC zitten om uiteenlopende redenen. En laten we niet vergeten dat Wintel nog steeds de grootste is … Of het soms nu een paar procent krimpt of groeit, het marktaandeel is ruim 80% …

  Met het wegvallen van Quicktime voor Windows, waarom zou een producent/fabrikant dan nog ueberhaupt Quicktime of Apple formaten gaan ondersteunen?

  Een slechte zaak, daar ik ook genoeg ontwikkelaars ken die ontwikkelen voor iOS en Android vanuit een ontwikkel-omgeving en dat is lang niet altijd MacOS X … En ook hierin geldt, Android heeft een marktaandeel iets van 80% (Q4 2015) en iOS iets van 18% …

  Hoogmoed?