Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 april 2016
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp-CEO: “We willen traditionele e-mail vervangen”

Het Duitse tijdschrift FOCUS heeft in een interview WhatsApp-oprichter Jan Koum het hemd van het lijf over de toekomst van de chat-app gevraagd. Er blijkt een duidelijke visie te zijn die neerkomt op: de app niet overladen met functies.

Koum vertelt de ambitie te hebben om e-mail te vervangen, maar ziet geen toepassing voor Virtual Reality of Snapchat-achtige functies binnen WhatsApp. Hij zegt ook weinig te zien in een iPad-app.

Geen iPad-app

Hoewel er al jaren vraag is naar een native WhatsApp iPad-app, zegt Koum dat het niet gaat gebeuren. Met WhatsApp Web en een trucje is het mogelijk om de chatdienst op de iPad in Safari te gebruiken, maar Koum redeneert dat de iPad niet voor WhatsApp geschikt is: “We bouwen onze app voor apparaten die de mensen met zich meedragen. Niemand neemt zijn iPad mee naar de bioscoop of naar een etentje. Om deze reden hebben we ook geen interesse in VR.”

Tip: WhatsApp Web ook op iPad gebruiken

WhatsApp kan e-mail vervangen

Verder vertelt de WhatsApp-CEO dat hij de chatdienst ziet als ultieme vervanger voor e-mail: “Gebruikers kunnen nu al PDF-bestanden versturen. In de toekomst zullen we meer bestandsformaten toevoegen, handig voor werknemers in bedrijven die bestanden uit willen wisselen, ” zei Koum zei het FOCUS-interview. “Ik verstuur PDF’s veelal via WhatsApp. Dit is sneller en veiliger dan een e-mailadres opzoeken en hopen dat je niet in spam-map komt,” zei de CEO. “De onlangs geïntroduceerde end-to-end versleuteling maakt het bovendien een veilig alternatief zonder gedoe.”

Chatbots en Snapchat

Koum maakt zich tot slot niet zo druk om de race die Facebook, Telegram en Kik zijn begonnen om chatbots. WhatsApp heeft al enige tijd geleden zakelijke communicatie-opties voor bedrijven aangekondigd, maar de ontwikkeling daarvan is nog niet gestart. Koum: “eerst moest de end-to-end-versleuteling af.”

Een afvlakking van de groei van het aantal WhatsApp-gebruikers als gevolg van Snapchat ziet de CEO niet gebeuren. “Onze groei blijft hoog, onafhankelijk van Snapchat.” Snapchat is vooral populair onder jongeren en een recent geïntroduceerde chatfunctie maakt van de app een volledige WhatsApp-vervanger. WhatsApp zal hier niet krampachtig op reageren. “We zullen onze app niet overladen met functies,” concludeerde de CEO.

Snapchat introduceerde ondanks een chat- en bel-functie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WhatsApp-CEO: “We willen traditionele e-mail vervangen”
Sluiten