WhatsApp-CEO: “We willen traditionele e-mail vervangen”

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Het Duitse tijdschrift FOCUS heeft in een interview WhatsApp-oprichter Jan Koum het hemd van het lijf over de toekomst van de chat-app gevraagd. Er blijkt een duidelijke visie te zijn die neerkomt op: de app niet overladen met functies.

Koum vertelt de ambitie te hebben om e-mail te vervangen, maar ziet geen toepassing voor Virtual Reality of Snapchat-achtige functies binnen WhatsApp. Hij zegt ook weinig te zien in een iPad-app.

Geen iPad-app

Hoewel er al jaren vraag is naar een native WhatsApp iPad-app, zegt Koum dat het niet gaat gebeuren. Met WhatsApp Web en een trucje is het mogelijk om de chatdienst op de iPad in Safari te gebruiken, maar Koum redeneert dat de iPad niet voor WhatsApp geschikt is: “We bouwen onze app voor apparaten die de mensen met zich meedragen. Niemand neemt zijn iPad mee naar de bioscoop of naar een etentje. Om deze reden hebben we ook geen interesse in VR.”

whatsapp-web-ipad-16x9
Tip: WhatsApp Web ook op iPad gebruiken

WhatsApp kan e-mail vervangen

Verder vertelt de WhatsApp-CEO dat hij de chatdienst ziet als ultieme vervanger voor e-mail: “Gebruikers kunnen nu al PDF-bestanden versturen. In de toekomst zullen we meer bestandsformaten toevoegen, handig voor werknemers in bedrijven die bestanden uit willen wisselen, ” zei Koum zei het FOCUS-interview. “Ik verstuur PDF’s veelal via WhatsApp. Dit is sneller en veiliger dan een e-mailadres opzoeken en hopen dat je niet in spam-map komt,” zei de CEO. “De onlangs geïntroduceerde end-to-end versleuteling maakt het bovendien een veilig alternatief zonder gedoe.”

Chatbots en Snapchat

Koum maakt zich tot slot niet zo druk om de race die Facebook, Telegram en Kik zijn begonnen om chatbots. WhatsApp heeft al enige tijd geleden zakelijke communicatie-opties voor bedrijven aangekondigd, maar de ontwikkeling daarvan is nog niet gestart. Koum: “eerst moest de end-to-end-versleuteling af.”

Een afvlakking van de groei van het aantal WhatsApp-gebruikers als gevolg van Snapchat ziet de CEO niet gebeuren. “Onze groei blijft hoog, onafhankelijk van Snapchat.” Snapchat is vooral populair onder jongeren en een recent geïntroduceerde chatfunctie maakt van de app een volledige WhatsApp-vervanger. WhatsApp zal hier niet krampachtig op reageren. “We zullen onze app niet overladen met functies,” concludeerde de CEO.

snapchat-001
Snapchat introduceerde ondanks een chat- en bel-functie.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Een Apple Watch is natuurlijk ook niet om mee te nemen…. Oh wacht.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Of WhatsApp dat gaat lukken weet ik niet maar mail wordt wel steeds minder interessant. Zeker wanneer support van bedrijven via WhatsApp en social media gaat verlopen.
  Communiceren met collega’s verloopt ook steeds minder via mail vanwege diensten als Slack.
  .
  Ik denk dat mail wel steeds minder belangrijk gaat worden maar dat niet één dienst dit helemaal zal gaan overnemen. Ik denk dat het een soort en-of gaat worden. Messenger en WhatsApp voor X, Twitter van Y en Slack voor Z.

 • Profielfoto
  Neowip

  Dat IM email gaat vervangen is wel duidelijk, maar hoe whatsapp denkt dat te gaan doen als ze geen tablets ondersteunen….

  De kracht van IM zit hem met name in dat het device agnostic is. Ongeacht waar en op welk device je connected bent even snel iets communiceren. Tablet hoort daarbij.

 • Profielfoto
  SvS

  Email wordt zakelijk nog veel gebruikt. Briefing typen via toetsenbord gaat toch veel gemakkelijker dan op zo’n iPhone 5? Daarbij whatsapp is chatclient waar de berichten elkaar in rap tempo opvolgen. Dan wordt het onoverzichtelijk om feedback/correcties/opdrachten en belangrijke berichten te overnemen. Nee, geef mij maar email voor zakelijk gebruik. Privé is t idd overgenomen door chatclients ja.

 • Profielfoto
  SvS

  En het is bovendien doodzonde dat t niet op tablet kan (van alle merken) dus wat dat betreft heeft Telegram streepje voor. iMessage is beetje stil blijven liggen in de ontwikkeling lijkt wel.

 • Profielfoto
  koen

  Huh, er is geen iPad versie van WhatsApp?:confused:

 • Profielfoto
  Floris

  Met Casengo stellen wij bedrijven in staat om via Whatsapp op grotere schaal met klanten te communiceren. Onze verwachting is dat Whatsapp inderdaad niet op korte termijn extra functionaliteiten zal toevoegen maar derden zoals Casengo weldegelijk ontelbare services kunnen aanbieden bovenop Whatsapp via zgn. chatbots. Chatbots kunnen eenvoudig als vriend of contact toegevoegd worden en kunnen dan allerlei hulp bieden. Denk aan een taxi of pizza bestellen. Of dichterbij retailland simpelweg een orderstatus of track & trace nummer opvragen. De vraag hiernaar zien we razendsnel groeien.

 • Profielfoto
  ibla

  E-mail willen vervangen maar geen tablet ondersteunen? Geen Whatsapp op een tablet want die neem je niet mee naar de bios of uit eten? Die vent is hartstikke gek. Als ik ’s avonds op de bank zit met m’n iPad of in m’n eentje onderweg tijdens een dienstreis tijdens lunch of diner m’n iPad gebruik, dan wil ik niet steeds m’n iPhone naast m’n iPad moeten gebruiken voor dat K** Whatsapp! En die web app blijft ook een farce…

 • Profielfoto
  NapO

  w’app gaat nooit email vervangen. app is een toevoeging, ziezo rechtsgeldigheid van whatsapp is nul. email is rechtsgeldig (inmiddels).

  ten tweede bijlages in app is leuk voor t vluchtige werk, maar dikke documenten of ander spul is kansloos.

  dus leuk zo’n CEO, maar kansloze missie.

  just my 2 euro’s…

 • Profielfoto
  Facundo

  @Floris: Speciaal een accountje aangemaakt om dit te kunnen spammen?

 • Profielfoto
  Ree

  Wat een bal gehakt, die Koum

  hij wil dat WhatsApp email gaat vervangen, maar vervolgens sluit hij alle devices groter dan een telefoon uit…

  Ik verstuur PDF’s veelal via WhatsApp.

  Dus ik heb een PDF, die moet ik dan van mijn desktop of iPad eerst op mijn telefoon zien te krijgen, vervolgens via WA versturen, en de ontvanger moet vervolgens die PDF weer terug zien te krijgen vanaf zijn/haar telefoon.

  Dit is sneller en veiliger dan een e-mailadres opzoeken…

  Ja, want het opzoeken van een e-mailadres is zo vreselijk onveilig… Waarschijnlijk bedoelde hij dat email onveilig is. Kwestie van S/MIME of PGP gebruiken.

  en hopen dat je niet in spam-map komt,

  Een beetje bedrijf heeft SPF, DKIM en DMARC records in haar DNS staan, kans is bijna nul dat dat als spam gezien wordt, of je moet mails sturen als “hierbij de pdf [bijlage]” – dan verdien je het om niet serieus genomen te worden.

  maffe koekenbakker die vent

  [ rant ends here ]

 • Profielfoto
  Shmoo

  Voor mensen die nog steeds hun collega’s mailen.
  .
  Bovenstaande dienst is op dit moment al 4 miljard dollar waard terwijl 9/10 mensen hier er waarschijnlijk nog nooit van gehoord heeft anders reageren jullie niet zo raar op de plannen van de WhatsApp CEO. Wat deze meneer wilt doen is een vergelijkbare dienst maken als hierboven – dat wilt Facebook met Messenger natuurlijk ook. Dat er nu geen desktop app is voor WhatsApp wilt niet zeggen dat deze er nooit zal komen ( voor bedrijven ) en dat je verplicht zult zijn naar je mobiel te switchen.
  .
  Iemand die bovenstaande video bekijkt en dan nog steeds denkt goed bezig te zijn wanneer hij/zij documenten naar collega’s mailt… Ik weet niet, iedereen zijn dingetje natuurlijk, mail zal zeker niet van vandaag op morgen verdwenen zijn maar over 5 jaar is het wel nog maar een fractie van het geen dat we er mee doen. Mogelijk hebben we het nog nodig om verificatie-mailtjes op te ontvangen of nieuwsbrieven van webwinkels en al dat soort net niet spam.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik vind e-mail nog steeds het beste alternatief zeker om professionele relaties te onderhouden. Ik mag me niet inbeelden dat ik via WhatsApp of Facebook mijn baas contacteer. Nu, ik weet wel dat dat hele ‘appen’ sterk ingeburgerd is in het Noorden dus misschien dat Nederland sneller overschakelt naar nieuwe diensten. Hier zie ik het zo snel nog niet gebeuren.

  De aangekondigde bots van Facebook lijken me ook niet wenselijk. De geautomatiseerde antwoorden van die helpdeskindividuen zijn soms tenenkrommend om te lezen, maar een robot zal allicht nog minder voeling hebben.

  Nee, ik blijf e-mailen!

 • Profielfoto
  oldpeer

  de man heeft wel degelijk gelijk. ik heb 3 kids, 11, 15 en 17 jaar. ik heb alles voor ze aangemaakt vroeger, mailaccounts etc. ik kan ze wel mailen, maar als ik echt wil dat ze lezen wat ik stuur moet ik appen. en anders komt het gewoon niet aan. dat is bij al hun vriendjes / vriendinnetjes net zo. neem maar aan van Koum dat mail verdwijnt. niet meteen, maar wel binnen afzienbare tijd.

 • Profielfoto
  pannekoek

  oldpeer, herkenbaar met de kids;)

  Als je het mij vraagt is wazzap is eenzelfde leven beschoren als hyves, fatsboek en al die ellende met eigen chat app systeem. Nu is het nog leuk, dan wordt er aan geschroefd met meer mogelijkheden, uitbouwen, verkopen, nutteloos door blijven bouwen, en uiteindelijk doodbloeden. Al dat soort diensten raken een keer versleten.

  e-mail zal absoluut veranderen, maar het zal wel heel lang duren voordat het weg is. Ik ken geen dienst die zo breed en diep is ingeburgerd, en wat voor mij belangrijk is, niet commercieel gezien niet op 1 bedrijf is terug te voeren.

 • Profielfoto
  SvS

  “en wat voor mij belangrijk is, niet commercieel gezien niet op 1 bedrijf is terug te voeren.”
  Dat dus.