Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 april 2016

Vanaf juni alleen nog maar ‘echte’ Watch-apps

In juni wordt niet alleen een nieuwe Apple Watch verwacht, er wordt ook afgerekend met de oude en vaak trage WatchKit-apps. Apple heeft aangekondigd dat nieuwe Apple Watch-apps vanaf 1 juni verplicht gebruik moeten maken van de watchOS SDK.

Dit is een stap vooruit voor gebruikers van de Apple Watch. Vanaf 1 juni zouden de WatchKit-apps die van de iPhone afhankelijk zijn snel moeten verdwijnen. Ontwikkelaars kunnen alleen nog native apps indienen.

Zwarte bladzijde

WatchKit was het gevolg van Apple’s wens om de Apple Watch meteen na de introductie van een App Store te voorzien terwijl de SDK voor ‘echte’ apps nog niet af was. Achteraf gezien heeft dit de smartwatch uit Cupertino waarschijnlijk meer kwaad dan goed gedaan. Iedere actie moest via de iPhone uitgevoerd worden. Bij een calculator stuurde de Watch bijvoorbeeld “2+2” naar de iPhone om het resultaat samen met een gerenderde interface via Bluetooth terug te ontvangen.

Een compromis, wat resulteerde in het bijzonder zichtbaar lang wachttijden voor simpele toepassingen. Met de watchOS SDK zijn apps sneller, maar nog steeds niet bijzonder snel. Dit vereist waarschijnlijk nieuwe hardware die tijdens WWDC 2016 verwacht wordt.

Snel in plaats van goed

De trage en beperkte applicaties zorgden niet voor een enthousiast onthaal van de Watch. Toch durfde Apple het niet aan om zijn horloge zonder App Store te lanceren. Het is begrijpelijk, de App Store is één van de doorslaggevende factoren voor het succes van de iPhone. Apple kiest bij software voor nieuwe producten wel vaker voor “snel in plaats van goed”. Denk aan de Apple TV 4 die zonder voice search, ondersteuning voor Bluetooth-toetsenborden en een afstandsbediening-app gelanceerd werd.

Of Apple’s aankondiging een positief effect op de ontwikkeling van Watch-apps heeft, valt nog te bezien. Eén ding is zeker: vanaf 1 juni 2016 werken nieuwe en bijgewerkte apps in ieder geval native om de pols. Het geeft potentiële kopers van de watch ook een stukje zekerheid. De verschillende soorten apps zijn in de App Store niet te onderscheiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vanaf juni alleen nog maar ‘echte’ Watch-apps
Sluiten