Vanaf juni alleen nog maar ‘echte’ Watch-apps

Door: Raymon Mens - 10 reacties

In juni wordt niet alleen een nieuwe Apple Watch verwacht, er wordt ook afgerekend met de oude en vaak trage WatchKit-apps. Apple heeft aangekondigd dat nieuwe Apple Watch-apps vanaf 1 juni verplicht gebruik moeten maken van de watchOS SDK.

Dit is een stap vooruit voor gebruikers van de Apple Watch. Vanaf 1 juni zouden de WatchKit-apps die van de iPhone afhankelijk zijn snel moeten verdwijnen. Ontwikkelaars kunnen alleen nog native apps indienen.

Zwarte bladzijde

WatchKit was het gevolg van Apple’s wens om de Apple Watch meteen na de introductie van een App Store te voorzien terwijl de SDK voor ‘echte’ apps nog niet af was. Achteraf gezien heeft dit de smartwatch uit Cupertino waarschijnlijk meer kwaad dan goed gedaan. Iedere actie moest via de iPhone uitgevoerd worden. Bij een calculator stuurde de Watch bijvoorbeeld “2+2” naar de iPhone om het resultaat samen met een gerenderde interface via Bluetooth terug te ontvangen.

Een compromis, wat resulteerde in het bijzonder zichtbaar lang wachttijden voor simpele toepassingen. Met de watchOS SDK zijn apps sneller, maar nog steeds niet bijzonder snel. Dit vereist waarschijnlijk nieuwe hardware die tijdens WWDC 2016 verwacht wordt.
watch-spin

Snel in plaats van goed

De trage en beperkte applicaties zorgden niet voor een enthousiast onthaal van de Watch. Toch durfde Apple het niet aan om zijn horloge zonder App Store te lanceren. Het is begrijpelijk, de App Store is één van de doorslaggevende factoren voor het succes van de iPhone. Apple kiest bij software voor nieuwe producten wel vaker voor “snel in plaats van goed”. Denk aan de Apple TV 4 die zonder voice search, ondersteuning voor Bluetooth-toetsenborden en een afstandsbediening-app gelanceerd werd.

Of Apple’s aankondiging een positief effect op de ontwikkeling van Watch-apps heeft, valt nog te bezien. Eén ding is zeker: vanaf 1 juni 2016 werken nieuwe en bijgewerkte apps in ieder geval native om de pols. Het geeft potentiële kopers van de watch ook een stukje zekerheid. De verschillende soorten apps zijn in de App Store niet te onderscheiden.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Goede zaak dit! Er zit een gigantisch verschil tussen niet-native en native Apple Watch-apps. De eerste categorie neemt ±110 seconden om op te starten. De laatste categorie is zeker 30 seconden sneller.

 • Profielfoto
  Dashter

  ‘Snel in plaats van goed’ was iets waarin Apple zich in het Jobs-tijdperk nauwelijks aan brandde. Een simpele knip, plak-functie heeft jaren op zich laten wachten, omdat het tijd vergde uit te vissen hoe zulke functie een intuïtieve plaats binnen een smartphone-OS kon krijgen. Steeds voorzichtig werd het OS uitgebreid met nieuwe functionaliteit die doordacht in elkaar zat.

  De laatste jaren lijkt het wel een stuurloos schip van functionaliteit die snel in een OS is geduwd (denk aan de vreselijke muziek-app sinds Apple Music daar ook in gepropt zit, snel wisselen tussen eigen muziekweergaves zit er niet meer in).

 • Profielfoto
  Mr. Jones

  Ik ben benieuwd waar Apple mee komt. De Apple Watch is het eerste product van Apple dat ik binnen twee maanden weer op marktplaats had staan. Het moet allemaal een stuk sneller en beter gaan werken.

 • Profielfoto
  Neowip

  Hou toch eens een op met die vroegah was alles beter nonsense. Cut & paste kwam heel laat oa omdat Apple andere prioriteiten had, zoals het fixen van bugs.

  Apple music ben ik meer dan tevreden over. Functionaliteiten die snel in een OS zijn gestopt? De music player zit letterlijk als sinds dag 1 in de iPhone en de functionaliteit is langzaam aan uitgebreid. De interface is de reden dat ik van spotify naar Apple music ben geswitched.

  Apple watch ben ik redelijk tevreden over. Apps zijn langzaam maar gebruik hem iedere dag.

  Als je dan toch een voorbeeld wil van functionaliteit die zo maar is toegevoegd richt je pijlen dan op het volstrekt nutteloze Digital touch. Ken echt niemand die het grbuikt. Nog een een review gelezen van iemand die het gebruikt of er in elk geval positief over is.

 • Profielfoto
  Dashter

  Functionaliteiten die snel in een OS zijn gestopt? De music player zit letterlijk als sinds dag 1 in de iPhone en de functionaliteit is langzaam aan uitgebreid.

  Ik bedoelde dat de Apple Music er snel snel is ingepropt met in mijn ogen erg ondoordacht design. Je eigen muziekbib heeft nu slechts 1 simpel tabblad waarin je verder door moet kluwen om tot het juiste nummer te komen. De rest is allemaal Apple Music-gerelateerd. Als je in een album zit van een bepaalde artiest en daarna wil overschakelen naar de complete lijst met nummers heb je meer dan 5(!!) handelingen nodig, voor de simpele nummerlijst uit je eigen muziekbibliotheek….

  De tabbladen for you, new, radio en connect heb ik absoluut niet nodig om mijn liedjes te luisteren en zijn onmogelijk weg te halen en te vervangen door handigere tabs…

  EDIT: misschien leuk als je Apple Music-gebruiker bent, maar voor de overgrote meerderheid staat dat alles er maar voor ‘piet snot’. Apple Music is in snelheid trouwens een ramp in vgl. met Spotify.

 • Profielfoto
  Neowip

  Connect tabblad is te vervangen voor playlists. Connect is idd waardeloos. For you /radio /playlist en my music gebruik ik allen dagelijks en vele uren per dag. Heb echt geen idee waar je het over hebt met je 5 handelingen. Ik kan blindelings en snel vinden wat ik nodig heb.

  Daar boven op komt dat de playlist & aanbevelingen van Apple music voor mij vele malen beter werkt dan die van spotify. En snelheid? In een music player? Serieus?

 • Profielfoto
  Dashter

  Met snelheid bedoel ik dat Apple Music fors langere laadtijden heeft dan Spotify. Verder wil ik snel kunnen schakelen tussen artiesten- album- nummerweergave en ja dat vereist een vijftal handelingen.

  Vanuit een album naar artiestenweergave gaan:
  Vanuit albumweergave 3 tikken om tot de lijst van albums te gaan, daarna de volledige lijst naar boven scrollen, daar op het uitklapmenuutje klikken, daarna de artiestenweergave aantikken en pas dan kan je nog maar op zoek gaan naar de artiest die je wil hebben…

  Voor Apple Music had je daarvoor 1 welgemikte tik op het artiestentabblad nodig, en deze onthield dan ook nog eens waar je de vorige keer was gebleven!

 • Profielfoto
  Neowip

  Misschien doe ik wat fout, maar van album weergave naar artiestenweergave is voor mij 1 tab, namelijk op de naam van de artiest drukken. Dan krijg ik een hele lijst van albums van die artiest.

  Naar album weergave, 1 tab.

  Enige punt van kritiek is dat de zoekfunctie van Apple (niet alleen in music, maar ook in de App store) dramatisch is. Kleine type fout of naam iets anders in typen en je vindt helemaal niets. En zoeken is idd traag, ook in alle search functies, niet alleen apple music.

  Terug naar de Apple watch. Ook hier is er voldoende ruimte voor kritiek maar vergeet niet dat de eerste iPhone niet eens een App store had, geen copy & paste etc en ook niet echt snel was. In het licht daarvan is de Apple watch een stuk beter.

  Notificaties werken goed. Apps die je regelmatig gebruikt zijn snel. Ik gebruik de timer veel, Things voor een to-do lijst is, Telegram, Messages, Buien alarm, Apple remote, Music player, One football, Citymapper werken allemaal goed en snel. Soms moet app eerste keer van de dag iets langer laden, maar rest van de dag is het snel.

  Dat gezegd hebbende zou ik hem niemand zonder meer aanbevelen. Laten we niet vergeten dat de Apple watch in eerste instantie een horloge is. Sterker, de apple watch is meer een horloge dan dat de iPhone een telefoon is, als je snapt wat ik bedoel. Als je je dat van te voren realiseert is het een prima ding.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd wat Apple zelf beschouwd als verbeterpunten voor de volgende generatie Apple Watch.

  Meer power onder de motorkap en native apps die daar optimaal gebruik van maken kan nooit kwaad maar wat gaat apple er vervolgens mee doen?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ook met apps blijft het gewoon een horloge. Wel een die ik ook nu al niet meer zou willen missen.