Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 april 2016

Virtual Reality: Google start iOS-offensief

Apple is als het over Virtual Reality gaat nog erg stil. Alle ontwikkelingen lijken zich momenteel bij Android of andere telefoon­fabrikanten af te spelen. Google brengt daar nu verandering in en gaat iOS als eersteklas VR-platform behandelen.

De zoekgigant heeft zijn CardBoard SDK ook voor iOS beschikbaar gesteld, zodat ontwikkelaars gemakkelijker VR-apps kunnen maken. Ook is er een nieuwe VR View voor integratie van VR-beelden in websites.

De iOS-versie van de CardBoard SDK is gelijk aan de Android-variant die al lange tijd bestaat. De SDK neemt ontwikkelaars zaken als het registeren van hoofdbeweging, het toepassen van audio-effecten en calibratie uit handen. Dit zou het aantal VR-apps in de App Store ten goede moeten komen. De SDK is via CocoaPods als CardboardSDK pod te integreren.

Ook nieuw is de VR View, een methode om virtual reality content in websites of web-apps te integreren. In de browser kunnen gebruikers met veegbewegingen op het scherm rondkijken in virtual reality, smartphone­gebruikers kunnen ook een Cardboard-bril gebruiken. Voor beheerders van websites is VR View door middel van een iframe te integreren. Beeldmateriaal moet worden opgeslagen in equirect-projection-formaat. Zowel foto’s (JPG en PNG) als video’s (H264) werken.

Bovenaan een voorbeeld van een VR View. Op de desktop sleep je met je muis of trackpad om rond te kijken, op iOS maak je ‘m full screen en beweegt je telefoon om rond te kijken.

Reageer op artikel:
Virtual Reality: Google start iOS-offensief
Sluiten