USB-C: certificering tegen slechte kabels

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Steeds meer producten zijn voorzien van USB-C. Na Apple en Samsung trad HTC met zijn nieuwe smartphone gisteren ook toe tot de groep fabrikanten die USB-C voor opslagen en synchroniseren gebruikt. De markt voor kabels is echter nog het Wilde Westen.

Een nieuwe certificering moet het makkelijker maken om kwalitatief goede kabels te herkennen. Sommige USB-C-kabels zijn van slechte kwaliteit, of erger nog, ze veroorzaken schade aan apparaten.

Net als Apple’s MFI

De certificering werd tijdens het Intel Developer Forum in Shenzhen -het Mekka van de Chinese massaproductie- onthuld. Een PC, smartphone of tablet kan straks verifiĂ«ren of een USB-C-kabel gecertificeerd is en aan alle veiligheidseisen voldoet en pas daarna laden of datasynchronisatie toestaan. Fabrikanten van gecertificeerde kabels kunnen een logo voeren. Dit proces lijkt op het “Made for i” (MFI) programma van Apple dat Lightning-accessoires certificeert. Kabels die niet MFI-compatibel zijn, werken sinds iOS 7 niet meer.

Hoewel het USB Implementation Forum het gebruik van gecertificeerde USB-C-kabels aanmoedigt, is het aan fabrikanten zelf om er iets mee te doen. Bestaande apparaten hebben een firmware-update nodig om gecertificeerde kabels te herkennen.

usbc-mfi
Een nieuw logo voor gecertificeerde producten.

Slechte kabel, permanente schade

Google en Amazon waarschuwden al eerder voor schade aan hardware door slechte USB-C-kabels. Het gaat daarbij vaak om goedkope USB C naar niet-USB C-kabels. Om kosten te drukken, bouwen fabrikanten niet altijd een benodigde weerstand in om het vermogen te regelen. Omdat USB-C meer stroom kan leveren dan oudere USB-aanslutingen, ontstaat er een kans dat er teveel spanning gevraagd of geleverd wordt. Dit kan een apparaat permanent beschadigen. (Via: ArsTechnica)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Dan mogen ze om te beginnen bij apple certificering afpakken.
  Hoeveel kabels daarvan kapot gaan is ongekend.
  Jammer dat de action kabels niet herkend worden vaak.
  Maar zijn wel betere kabels.

 • Profielfoto
  Toko

  Het gaat hier niet om dat de kabels perse kapot gaan, maar je telefoontje of laptop van 700 euro… Was het maar de kabel die het dan begaf.

  Goeie stap, nog maar zien of het echt werkt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  T’goh, ik weet niet, ik heb al veel mensen horen klagen over de kabels van hun Apple producten, zelfs een vriend van mij, maar ik zelf heb nog nooit geen problemen gehad met mijn kabels… Ik heb 2 Apple schermen (led display & thundebrolt display), iphone 5, Apple tv, Apple macbook Pro Retina, Mac Mini, en sinds gisteren de time capsule van 3tb. Alles werkt eigenlijk erg goed tot nog toe. Geen enkele kabel die kapot gegaan is. Natuurlijk moet je met technologie geluk hebben, maar je moet natuurlijk ook zorg dragen voor je gerief, iets dat niet iedereen in de gaten heeft, en als er dan iets breekt is het veel makkelijker om de schuld door te schuiven naar de fabrikant:-)

  Niet dat er eens iets niet kapot kan gaan, dat zal je mij ook niet horen zeggen. Maar toch opmerkelijk, die kabels van Apple:-D

 • Profielfoto
  polansky

  Sommige USB-C-kabels zijn van slechte kwaliteit, of erger nog, ze veroorzaken schade aan apparaten

  Zulk gelul altijd van sommige fabrikanten waaronder Apple.
  Puur en alleen om hele vette en dikke winsten te kunnen maken op een kabeltje dat aan productiekosten 20 cent kost, maar voor bijna 30 euro verkocht ‘moet’ worden.

  Bovendien de kwaliteit van de originele Apple kabeltjes is overigens te beroerd voor woorden. Zo slecht kom je ze zelfs bij de Action niet tegen!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  →
  USB-C: certificering tegen slechte kabels

  Daar ben ik voor.
  Mensen geven bakken met geld uit aan dure telefoons / gadgets en laptops.

  Ik gebruikte verleden tijd ook een goedkoop kabeltje voor mijn iPad 4
  Kreeg toen regelmatig de melding ” deze accessoires wordt niet ondersteund

  Die dure kabeltjes bevatten wel een soort beveiliging om je dure apparatuur tegen overspanning te beveiligen. Overspannings beveiliging.

  Gr.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik heb liever een goede chip in m’n toestel die het toestel beveiligd dan cheap-ass chips in bulk kabels, gecertificeerde kabels worden ook zo goedkoop mogelijk gemaakt. 30 euro op de prijs van het toestel, en maak kabels van 5 euro. Iedereen blij en veilig. Wat een klets dat er een chip in je kabel moet zitten, kan alleen maar bij dragen aan het eerder defect raken van de kabel/connector.

 • Profielfoto
  Brims

  Nog nooit iets stuk gehad van Apple sinds 1995