Spotify: maak professionele playlists met Smarter Playlists

9 reacties

Het maken van een goede playlist is meer wetenschap dan geluk. Hoe zorg je dat een artiest niet te vaak voorbij komt en de shuffle ook echt willekeurig is? Radiozenders hebben er mensen voor in dienst, maar met een nieuwe web-app ben je zelf Music Director.

Smarter Playlists geeft je krachtige tools om met behulp van het complete muziekarchief van Spotify playlists te maken. Je kunt combineren en filteren op meer dan 50 verschillende eigenschappen.

Een voorbeeld

De interface vergt enige gewenning en is het best uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Hieronder nemen we de huidige Top Hits en filteren alle artiesten die in de playlists Teen Party en Teen Pop voorkomen. Zo ontstaat een nieuwe playlist met alle actuele hits, zonder de tienersterren.

less-teen
Klik/tap voor groter.

Dit is echter maar een klein voorbeeld, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Over het algemeen begin je altijd met een of meerdere bronnen (Source) die je samenvoegt (Combiners) of filtert (Filters). Aan het eind plaats je een blok dat de playlist een naam geeft en op Spotify opslaat. Als je dit niet doet, verschijnen de geselecteerde nummers in het scherm ‘Tracks’. Zo kun je Smarter Playlists ook gebruiken om inspiratie op te doen.

Aanraders: Mix en filter

De Mixer is een handig component dat van verschillende bronnen snel een gebalanceerde playlist maakt. Je stelt onder andere in hoe vaak een artiest voorbij mag komen en hoeveel nummers geselecteerd moeten worden. Als een artiest maar één keer in je playlist mag voorkomen, maak je de artist seperation even groot als het maximale aantal tracks.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

Een andere aanrader is het Range Filter, waarmee je nummers op 20 eigenschappen kunt filteren. Bijvoorbeeld op dansbaarheid, populariteit en beats per minuut. Tot slot kunnen gemaakte schema’s opgeslagen en automatisch uitgevoerd worden. Zo stel je bijvoorbeeld in dat Smarter Playlists automatisch iedere zondag een nieuwe playlist maakt en in je Spotify-account plaatst aan de hand van jouw opgegeven criteria.

Een complete omschrijving van alle componenten staat op deze pagina. Smarter Playlists heeft een kleine leercurve, maar de resultaten zijn erg goed. Je hebt uiteraard een Spotify-account nodig, een gratis account voldoet. We zouden dit soort tools ook graag voor Apple Music zien, maar dat heeft helaas geen open API waardoor dit onmogelijk is.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Zit je dan met je Apple music abbo.

 • Profielfoto
  langbeest

  Tja Apple music wordt op deze manier wel erg sneu.

 • Profielfoto
  Angelos

  Spotify ondersteunt ook IFTT wat handig is icm Een stukje code en spotify api. Weet iemand wat de mogelijkheden daarin zijn van Apple music?

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Dit lijkt redelijk op wat ik vroeger in iTunes maakte via de muzieklijsten met voorwaarden (Weet de precieze naam niet meer). Echt heel gaaf dit!! Al is het werken ermee nog wel even wennen.

  Maar zeker dat je on-the-fly een lijst in elkaar kan draaien en direct kan afspelen via de website kan een super aanvulling zijn voor op feestjes. Automatisch laten in mixen op de genres op hoog energie en dansbaar :D.

  Ik mis alleen nog de genres, foute muziek, Apres Ski en Guilty Pleasures:grin::evil:

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik mis alleen nog de genres, foute muziek, Apres Ski en Guilty Pleasures:grin::evil:

  Combineer het taal-filter (Dutch) met dansbaarheid en je komt een heel eind met Apres Ski;)

 • Profielfoto
  stephenrowan

  It is a wonderful information and also get good knowledge and ideas from this article. The author is giving good thoughts and suggestions to each and every readers through this article.People rarely get the genuine and different information. Looking forward to another article.feel allowed to surf my site
  custom essay writing service

 • Profielfoto
  Needler

  Ik heb zowel een Spotify Premium (onderdeel van mijn KPN abonnement) als een Apple Music abonnement. Spotify is veel beter in het vinden van nieuwe muziek die ik leuke vind. Apple Music geeft me veel meer het gevoel van het hebben van een collectie. Wat ik zelf weer prettig vind. Ik ben zo’n persoon die Cover Flow het beste van de iPhone 2007 keynote vond.

  Het volgen van artiesten en het toevoegen van albums werkt omslachtig maar prima bij Apple Music. Maar een eigen playlist van 100 verschillende nummers maken is echt een hel. Per nummer moet je door 3 vensters heen. En het gaat nog eens traag ook. Bij Spotify vind ik de interface ook slecht. Ik wou dat de twee een baby kregen.

  Maar ik houd vertrouwen in WWDC voor een dedicated Apple Music app.

 • Profielfoto
  rrkramer

  Ik heb er even mee zitten spelen, maar dit is echt gaaf. Learning curve valt reuze mee. En het werkt verrassend snel!

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Combineer het taal-filter (Dutch) met dansbaarheid en je komt een heel eind met Apres Ski;)

  Ik kan die taal-filter niet vinden:( Wel de genre-radio op dutch, maar dan krijg je geen apres ski:P
  Moet je de Taal-filter zelf maken? Want bij de filter sectie staat hij niet