Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 april 2016

Spotify: maak professionele playlists met Smarter Playlists

Het maken van een goede playlist is meer wetenschap dan geluk. Hoe zorg je dat een artiest niet te vaak voorbij komt en de shuffle ook echt willekeurig is? Radiozenders hebben er mensen voor in dienst, maar met een nieuwe web-app ben je zelf Music Director.

Smarter Playlists geeft je krachtige tools om met behulp van het complete muziekarchief van Spotify playlists te maken. Je kunt combineren en filteren op meer dan 50 verschillende eigenschappen.

Een voorbeeld

De interface vergt enige gewenning en is het best uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Hieronder nemen we de huidige Top Hits en filteren alle artiesten die in de playlists Teen Party en Teen Pop voorkomen. Zo ontstaat een nieuwe playlist met alle actuele hits, zonder de tienersterren.

Klik/tap voor groter.

Dit is echter maar een klein voorbeeld, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Over het algemeen begin je altijd met een of meerdere bronnen (Source) die je samenvoegt (Combiners) of filtert (Filters). Aan het eind plaats je een blok dat de playlist een naam geeft en op Spotify opslaat. Als je dit niet doet, verschijnen de geselecteerde nummers in het scherm ‘Tracks’. Zo kun je Smarter Playlists ook gebruiken om inspiratie op te doen.

Aanraders: Mix en filter

De Mixer is een handig component dat van verschillende bronnen snel een gebalanceerde playlist maakt. Je stelt onder andere in hoe vaak een artiest voorbij mag komen en hoeveel nummers geselecteerd moeten worden. Als een artiest maar één keer in je playlist mag voorkomen, maak je de artist seperation even groot als het maximale aantal tracks.

Klik/tap voor groter.

Een andere aanrader is het Range Filter, waarmee je nummers op 20 eigenschappen kunt filteren. Bijvoorbeeld op dansbaarheid, populariteit en beats per minuut. Tot slot kunnen gemaakte schema’s opgeslagen en automatisch uitgevoerd worden. Zo stel je bijvoorbeeld in dat Smarter Playlists automatisch iedere zondag een nieuwe playlist maakt en in je Spotify-account plaatst aan de hand van jouw opgegeven criteria.

Een complete omschrijving van alle componenten staat op deze pagina. Smarter Playlists heeft een kleine leercurve, maar de resultaten zijn erg goed. Je hebt uiteraard een Spotify-account nodig, een gratis account voldoet. We zouden dit soort tools ook graag voor Apple Music zien, maar dat heeft helaas geen open API waardoor dit onmogelijk is.

Reageer op artikel:
Spotify: maak professionele playlists met Smarter Playlists
Sluiten