Siri-rechtszaak kost Apple 25 miljoen dollar

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Apple moet in de buidel tasten voor gepatenteerde technologie die door Siri gebruikt wordt. De iPhone-maker was aangeklaagd door Dynamic Advances, een dochterbedrijf van een bekende patenttrol genaamd Marathon Patent Group.

Het bedrijf klaagde Apple in 2012 aan om een patent dat “een interface voor natuurlijke taal met een vooraf gedefinieerde woordenschat” omschrijft. Na 4 jaar heeft Apple de zaak voor 24,9 miljoen dollar geschikt.

Dynamic Advance claimde in de rechtszaak dat het patent uit 2007 de werking van Siri al uitgevonden had voordat de virtuele assistent in 2011 het levenslicht zag. Het bedrijf eiste een vergoeding omdat het een exclusieve licentie heeft het een patent van het Rensselaer Polytechnic Institute, dat weer een octrooi bezit op het werk van een docent van het instituut.
Siri
Met de betaling van 24,9 miljoen dollar koopt Apple een licentie van drie jaar op het patent en is afgesproken dat de iPhone-maker niet meer aangeklaagd wordt. Het moederbedrijf van Dynamic Advances krijgt vijf miljoen en Rensselaer heeft recht op 50 procent van het overgebleven bedrag.
(Via: Albany Business Review)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Tja, daar krijgt Apple een Samsungetje van eigen deeg! Jatten mag niet Apple! Ga zelf maar eens wat bedenken! Wil je met andermans veren pronken, dan zul je moeten betalen! Ook als je er van zo’n mooie dubbele moraal op na houdt als Apple doet! Patent trol of niet!

 • Profielfoto
  csteelooper

  @ro_me Niet helemaal… Probleem is dat Samsung en Apple allemaal bedrijven zijn die patenten aanvragen op zaken die ze ook daadwerkelijk zelf bedacht en/of ontwikkeld hebben. De definitie van ‘patenttrol’ spreekt dit tegen en laat nou net Dynamic Advances (DA) een patenttrol zijn. Bij DA ontwikkelt men zelf zo goed als niets, behalve dan adequate beschrijvingen voor aan te vragen patenten. Daarmee vragen ze die dan aan en vangen geld zodra een bedrijf een dienst ontwikkelt waar die beschrijving op van toepassing zou kunnen zijn. Dát is wat Apple nu in zekere mate overkomt.
  Je vergelijking met Samsung gaat dus niet helemaal op, want Samsung maakte in het verleden inbreuk op patenten van Apple en werd daarom aangeklaagd. Het was dus een terechte zaak, die al dan niet helemaal fair werd afgehandeld.
  Het enige deel van de vergelijking dat wel opgaat, is dat Apple nu eens de ontvángende partij is van een patentaanklacht. Wellicht leert ze dat om er in het vervolg niet meer zo vaak zelf mee te strooien. Maar aan de andere kant: eigenlijk zouden dit soort patenttollen volledig moeten worden verboden.
  Het feit dat de octrooiwetgeving (octrooi == patent) überhaupt tóestaat dat partijen die een technologie nadrukkelijk níet zelf hebben ontwikkeld hebben, er wél patent/octrooi op aan kunnen vragen, is natuurlijk volslagen idioot. Net zoals het eveneens idioot is dat Monsanto patenten kan aanvragen op genetische modificaties die zij op het natuurlijke product (graan, zaad, etc.) hebben toegepast. Natuur en patent gaan niet samen. Natuur moet natuur blijven… Maar goed, da’s weer een hele andere discussie…

 • Profielfoto
  jackybe67

  Jatten??
  Deze jongens hebben totaal niets gemaakt. Ze hebben een patent op een beschrijving en daarvoor moeten bedrijven betalen? Word tijd dat ze het heel systeem eens grondig gaan herwerken.

 • Profielfoto
  serum

  Als je zo je centjes bij elkaar moet harken als bedrijf zijnde kijk je als eigenaar toch niet met plezier in de spiegel naar je eigen gezichtje?

  Wat een droeftoeters. Ze zullen er vast een duur glaasje champagne op hebben gedronken.

  Two thumbs down.

  Apple is ook niet het braafste jongetje van de klas als het gaat om het respecteren van intellectueel eigendom..

 • Profielfoto
  ro_me

  @csteelooper
  Natuurlijk heb je gelijk! Een patentoorlog draagt niets bij aan de technologische vooruitgang. Staat dit zelfs in de weg. Maar dat kunnen we natuurlijk ook van Apple zeggen met hun agressieve verdediging. En Apple gaat helemaal op in het octrooi gebeuren. Koopt er zelf ook lustig op los. Maar doet er vervolgens idd vaak wel wat mee in tegenstelling van een patenttrol!

 • Profielfoto
  Wyodor

  Als ik m’n kleine teen stoot tegen de tafelpoot maak ik ook gebruik van “een vooraf gedefinieerde woordenschat”.

  Ik denk dat ik die maar eens ga patenteren.

 • Profielfoto
  oblomov

  Als je zo je centjes bij elkaar moet harken als bedrijf zijnde kijk je als eigenaar toch niet met plezier in de spiegel naar je eigen gezichtje?

  Vijfentwintig miljoen dollar! Ik weet zeker dat jij je vergist

 • Profielfoto
  sciletto

  Als je zo je centjes bij elkaar moet harken als bedrijf zijnde kijk je als eigenaar toch niet met plezier in de spiegel naar je eigen gezichtje?

  Vijfentwintig miljoen dollar! Ik weet zeker dat jij je vergist

  Jij hebt blijkbaar nog niet het grote geld gehad maar als je op die manier je geld moet verdienen dan proef je elke keer een zure appel op het moment dat een ondernemer zijn succes verhaal verteld. Gewoon zoals het moet, werken en creatief zijn voor je geld en niet triest als een johnnie van anita handje moeten ophouden bij een bedrijf.

  Van mij mogen patenttrollen aangepakt worden. Apple legt ook genoeg vast maar zij doen er tenminste wat mee. Samsung verdiend het omdat ze gewoon schaamteloos kopiëren en jatten.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Van mij mogen patenttrollen aangepakt worden. Apple legt ook genoeg vast maar zij doen er tenminste wat mee. Samsung verdiend het omdat ze gewoon schaamteloos kopiëren en jatten.

  Wat een onzinnige Apple-fanboy-reactie alweer. Alsof Apple zelf geen belachelijke patenten neerlegt waar ze daarna niks meer mee doen. Apple is zelf een patenttrol.

  Je bent waarschijnlijk ‘vergeten’ dat Apple zelf niks ontwikkelt, maar bestaande technologie gebruikt.

 • Profielfoto
  Sciron

  Mooi discussie!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Van mij mogen patenttrollen aangepakt worden. Apple legt ook genoeg vast maar zij doen er tenminste wat mee. Samsung verdiend het omdat ze gewoon schaamteloos kopiëren en jatten.

  Wat een onzinnige Apple-fanboy-reactie alweer. Alsof Apple zelf geen belachelijke patenten neerlegt waar ze daarna niks meer mee doen. Apple is zelf een patenttrol.

  Je bent waarschijnlijk ‘vergeten’ dat Apple zelf niks ontwikkelt, maar bestaande technologie gebruikt.

  Niet helemaal mee eens.

  Het enige wat die patenttrollen doen is iets bedenken en dat laten vastleggen. Maar ze hebben verder 0 activiteiten of handel in het hetgeen ze hebben vastgelegd, zelfs niets wat eraan gerelateerd is.

  Voorbeeld: ik zeg ”tralala” en leg dat vast als patent op een uitspraak. Verder praat ik niet.
  Dan komt Pietje die hele dagen aan het praten is en die zegt toevallig tralalale. Waarop ik zeg: ”Hee, dat mag niet, dat lijkt teveel op mijn uitspraak en daar zit patent op! BETALEN!!”
  Simpel uitgelegd is dat wat patenttrollen doen.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Ik heb het patent vastgelegd op zinloze forumreacties en krijg wekelijks meer dan 5.000 Euro overgemaakt.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Hoog tijd om het bedrag per zinloze reactie te verhogen.:razz: