Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 april 2016

Scherm iPad Pro 9.7″ zet nieuwe standaard

Het scherm van de nieuwe 9,7-inch iPad Pro maakt volgens de experts van DisplayMate een enorme kwalitatieve sprong voorwaarts. Niet dat de iPad Air 2 slecht was, maar Apple’s inspanningen zorgen voor aanzienlijke verbeteringen op vele niveaus.

De experts noemen het “het beste LCD-scherm dat ooit getest is” en het verslaat alle andere tablets. Misschien valt het met het blote oog niet zo op, maar de instrumenten van DisplayMate worden niet misleid.

Kleurweergave

De kleurweergave is vergeleken met de iPad Air 2 en iPad Pro 12,9-inch sterk verbeterd. Displaymate omschrijft het als “visueel perfect” en veel beter dan elk scherm, monitor, tv of UltraHD TV die vandaag de dag te koop is. De 9,7-inch iPad Pro blijk te schakelen tussen twee kleurprofielen: allereerst het P3-profiel, dat 25 procent meer kleurtinten weergeeft en ook in de Retina 5K iMac te vinden is. Daarnaast is er het sRGB-profiel, dat gewoonlijk wordt gevonden in andere tablets en smartphones. De kleine iPad Pro schakelt automatisch tussen deze twee om het beste beeld te weergeven.

Reflectie en helderheid

Een ander punt is de ontspiegeling van het scherm. In de test reflecteerde slechts 1,7 procent van het omgevingslicht en blijkt het scherm van de kleine iPad Pro ook erg fel te zijn, namelijk maximaal 511 nits. De iPad Air 2 haalt maximaal 415 nits. Het aantal nits staat voor de uitgestraalde hoeveelheid licht per vierkante meter. Een lage reflectie en hoge helderheid zorgen voor goede leesbaarheid bij gebruik in het volle licht.

DisplayMate concludeert dat de 9,7-inch iPad Pro ook goed nieuws voor de iPhone 7 is. Het scherm is namelijk een stuk helderder dan dat van de iPad Air 2, maar gebruikt niet meer energie. Een teken dat Apple betere schermen kan maken zonder dat dit negatieve invloed op de accuduur heeft. De uitbreide analyse is hier te lezen. De tabel met uitslagen staat onderaan de pagina.

Reageer op artikel:
Scherm iPad Pro 9.7″ zet nieuwe standaard
Sluiten