Safari Technology Preview, een publieke beta van de browser

13 reacties

Om de ontwikkeling van zijn webbrowser Safari te versnellen, ontwikkelaars meer te betrekken bij de ontwikkeling van Webkit en antwoord te geven op de snelle ontwikkeling van Chrome en Firefox is Apple met de Safari Technology Preview gestart.

Officieel is de preview-versie met de nieuwste technische ontwikkelingen alleen voor ontwikkelaars, maar iedereen kan ‘m downloaden en naast de stabiele OS X-versie van Safari installeren.

Beta, met iCloud

Ontwikkelaars die de laatste technische vernieuwingen wilden testen, konden voorheen de Webkit Nightly browser downloaden. Deze heeft echter geen ondersteuning voor iCloud-onderdelen zoals gedeelde tabbladen en bookmarks. De Safari Technology Preview heeft dat wel en kan daarom ook als beta voor nieuwsgierige eindgebruikers dienen. Apple update de Safari Preview regelmatig via de Mac App Store.

safari-preview
OMT in de Safari Technology Preview.

De release notes worden op de developer-sectie van de Apple-website gepubliceerd. Voor eindgebruikers is er weinig zichtbaar nieuws, wel de moeite waard om te vermelden is dat het via javascript mogelijk wordt om programmatisch een stukje tekst voor de gebruiker te kopiëren. Dit is iets dat voorheen nog via Flash moest, omdat Safari dit niet ondersteunde.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  En jammer is dat Extensies alleen werken als je ze van de Apple site download. Dus eigen Extensies kun je niet installeren en testen in deze browser.
  .
  Wat wel meteen goed duidelijk wordt is hoe lomp de echte Safari in de afgelopen jaren is geworden.
  Deze test versie van Safari gebruikt de helft van het geheugen. Dit voorbeeldje toont beide Safari na herstart van een Mac zonder extensies. Schakel je extensies in dan begint Safari toch ineens geheugen te vreten alsof het hamburgers zijn.

 • Profielfoto
  yasser

  wat me opvalt is dat met dezelfde sites geladen verbruikt de “gewone safari” wel meer energie dan de preview

 • Profielfoto
  Shmoo

  Precies dat is het rare van alles. Normaal zou je verwachten dat een developer versie ruwe plekken vertoont en iets minder stabiel is tegenover de standaard en echte versie. Bij Apple lijkt dat dus andersom te werken.
  .
  Weet iemand of je AppleID aangepast wordt zodra je een bug reporteert? Ik wil namelijk een probleem melden met Safari maar dan moet ik inloggen met mijn Apple ID en ik ben bang dat zodra ik dit doe dat Apple mij dan automatisch op de lijst zet van beta testers voor OS X en al die knoei.

 • Profielfoto
  koen

  Je bent natuurlijk niet verplicht om al die ‘knoei’ te installeren als je dat niet wilt.

 • Profielfoto
  yasser

  Precies dat is het rare van alles. Normaal zou je verwachten dat een developer versie ruwe plekken vertoont en iets minder stabiel is tegenover de standaard en echte versie. Bij Apple lijkt dat dus andersom te werken.

  idd. Mij valt het ook op dat de beta vloeiender is dan de standaard versie

 • Profielfoto
  e.abrahamse

  Heb deze preview net geïnstalleerd. Krijg de indruk dat deze versie sneller reageert en de pagina’s vlotter opbouwt. Zal dit in de gaten houden. Bedankt voor de tip!

 • Profielfoto
  Hydræ

  Noot: alleen voor OS X 10.11.4 en hoger te installeren.

 • Profielfoto
  Patrick

  Heeft iemand getest of deze webrtc eindelijk support? Chrome en Firefox doen dat al een tijdje

 • Profielfoto
  cmug

  Als je geen developer bent, wat kun je dan meer met deze ‘Beta’ Safari ?
  Ik ziet niet echt verschil als no-nonsense gebruiker.

 • Profielfoto
  yasser

  Als je geen developer bent, wat kun je dan meer met deze ‘Beta’ Safari ?
  Ik ziet niet echt verschil als no-nonsense gebruiker.

  hij kan niets meer bij mijn weten. Maar ik merk wel dat hij sneller en vloeiender is, dus ik gebruik hem nu als standaard browser

 • Profielfoto
  Macteach

  Helaas nog niet in een Nederlandse versie (alleen Engels vooralsnog)…

 • Profielfoto
  Night

  Is dit tevens een hint dat de eerstvolgende Safari update niet meer op oudere OSX versies zal draaien?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee hoor. Dit doen ze alleen om te voorkomen dat Keesje en Freekje die 10 jaar oude Mac thuis hebben staan onder het motto hij doet het nog prima en foei Apple dat ik geen software updates meer krijg. Dat deze mensen deze versie van Safari installeren omdat ze dan denken een up to date browser te hebben.