Review: de iPad Pro 9,7 inch

Door: Lucas Raggers - 25 reacties

De iPad kent een grillige levensloop tot dusver. De start van de iPad was in verkochte aantallen succesvoller dan de iPhone. Maar plots was daar de kentering in 2014. Kwartaal na kwartaal werden er minder iPads verkocht. Met de iPad Pro lijkt Apple met de iPad een nieuwe fase in te gaan. We gebruikten een week lang intensief de 9,7 inch iPad Pro om te zien of deze iPad het tij kan keren.

iPad versus laptop
Met man en macht proberen de groten der techbedrijven de toekomst van PC uit te vinden. Microsoft staat aan de ene kant met de Surface, Apple aan de andere kant met de iPad Pro. Microsoft kan niet kiezen en levert de Surface met Windows én de touchomgeving met ‘tiles’. Apple’s iOS is echter gemaakt voor de iPhone in 2007 en dat breekt op bij de iPad. Met de iPad Pro probeert Apple iOS naar een hoger plan te brengen. Zij het met kleine stapjes.

IMG_1993
Met de iPad Pro kan overal gewerkt worden

Allereerst is daar multitasking. Het scherm kan nu gedeeld worden door twee apps. Dankzij ‘Slide Over’ kun je tijdens het browsen snel even chatten met iemand zonder Safari te hoeven verlaten. En dankzij ‘Picture in Picture’ kun je én een filmpje kijken in de hoek van het scherm terwijl je in Word bezig bent. Deze functies maken het werken en multitasken op een iPad iets minder rigide.

TrueTone
De beste feature van de 9.7 inch iPad Pro is misschien wel het scherm. Het is een retinascherm, reflecteert een stuk minder dan de iPad Air 2, maar TrueTone spant werkelijk de kroon. Al heb je het niet snel in de gaten. In tegenstelling tot de 12,9” iPad Pro kijkt de 9.7″ iPad pro naar het licht in de omgeving en stemt de kleurtonen van het scherm daar vervolgens op af. Het effect hiervan is duidelijk wanneer je TrueTone handmatig uitschakelt in de instellingen. Dan zie je namelijk weer hoe koud en blauw het scherm voorheen eigenlijk was. TrueTone is wat mij betreft de beste innovatie sinds jaren. Hopelijk maakt het in september de overstap naar de iPhone.

TrueTone past je scherm aan aan je omgeving
TrueTone past je scherm aan aan je omgeving

Smart Keyboard
Het praktisch nut‘ van de iPad pro verdubbelt wanneer je het Smart Keyboard erbij koopt voor €169. Alleen dan kan het de concurrentie met een laptop aan. Het Smart Keyboard typt wat onwennig in het begin. Maar na 15 minuten blijkt dat je er net zo goed mee uit de voeten kunt als met het toetsenbord van een MacBook.

Houd de Command-toets ingedruk voor alle mogelijkheden
Houd de Command-toets ingedrukt voor alle mogelijkheden

Het toetsenbord brengt ook OS X functionaliteit naar de iPad. Zo kun je bijvoorbeeld met Command-Tab switchen tussen apps en kun je met Command-spatiebalk Spotlight activeren. Niet overal gaat de parallel met de Mac echter op, waardoor verwarring ontstaat. Zo kun je een Youtube filmpje niet pauzeren met de spatiebalk en ontbreekt een escape knop waarmee je acties kunt afbreken. Command-W, tenslotte, sluit een tab in Safari, maar doet bij de meeste andere apps niets. Tip: als je de Command toets ingedrukt houdt, krijg je een overzicht van de mogelijkheden. Die verschillen per app.

Apple Pencil
De Apple Pencil is de ideale accessoire voor de creatievelingen onder ons. Met apps als Procreate, Adobe Sketch en Paper komt de drukgevoeligheid van het scherm goed tot uiting. Maar ook als schetsen niet je ding is, komt de Apple Pencil van pas. Als een traditionele stylus (“Ugh”) ‘schilder’ je makkelijk door iOS en de interfaces van apps heen.

De Pencil is echter niet te gebruiken om Control Center uit de onderkant van het scherm te toveren, of het berichtencentrum uit de bovenkant. Splitview activeren is ook niet mogelijk met de Pencil. Hiervoor moet je dan toch weer met je vinger naar het scherm. Zo blijft de interactie met de iPad Pro in combinatie met een Apple Pencil een rare mengeling van de vinger en het potlood.

Meeleveren of niet?
Het is nu ondenkbaar, maar bij de ontwikkeling van de Lisa en Macintosh was het geen uitgemaakte zaak dat er standaard een muis bij de computer meegeleverd werd. Uiteindelijk werd hier wel voor gekozen, en terecht. Je kunt je afvragen of de iPad pro niet standaard meegeleverd zou moeten worden met een Pencil of, liever nog, een Smart Keyboard. Al was het maar omdat de iPad pro zonder deze accessoires weinig meerwaarde biedt ten opzichte van de iPad Air 2. De kracht van de iPad Pro zit hem in het toetsenbord en de Pencil. Alleen dan kun je de iPad pro vergelijken met een laptop. Alleen dan kun je echt werk verzetten. Aleen dan kun je de iPad echt Pro noemen.

IMG_1423
De toetsen van het Smart Keyboard hebben meer ‘travel’ dan de toetsen van de MacBook

Prijs
Apple leende ons voor deze review een iPad pro uit met 256 GB geheugen en de mogelijkheid om er een data simmetje in te stoppen. Inclusief Apple Pencil en Smart Keyboard kost deze combinatie maar liefst €1477. Voor dat geld kun je een MacBook, Macbook Air of zelfs een MacBook Pro kopen. De goedkoopste iPad Pro mét Smart Keyboard kost €858 en is daarmee goedkoper dan de goedkoopste laptop van Apple.

Conclusie
De iPad pro is zonder twijfel een technisch hoogstandje. Hij is razendsnel, het scherm is met name dankzij TrueTone fantastisch, het geluid is dankzij de vier speakers sterk verbeterd en met het Smart Keyboard kan er moeiteloos serieus werk verricht worden op de iPad Pro.

iOS 9.3 op de iPad Pro schurkt met dit toetsenbord en de verbeterde multitasking tegen Mac OS aan. Na een week intensief werken op de iPad Pro viel het me met name op dat er een hoop onnodige ballast verdwijnt op een iPad Pro. Het file management is eenvoudig, je wordt niet geconfronteerd met bijvoorbeeld een Library en window management is niet aan de orde. Dertig jaar PC-tradities verdwijnen.

Het is echter de vraag welke plek de iPad Pro moet innemen. Dit hangt meer dan bij de aanschaf van een laptop af van wat je ermee doet. De eerder genoemde creatievelingen zullen dankzij de Apple Pencil snel verleid worden. Mensen die voornamelijk in Word, Pages of een andere tekstverwerker leven, kunnen hun lol ook op met de iPad Pro in combinatie met het Smart Keyboard. Denk je het toetsenbord en het potlood prima te kunnen missen, dan kun je eigenlijk beter de goedkopere iPad Air 2 kopen.

Al met al is de iPad Pro een fantastische tablet. Kies je voor de iPad Pro, dan zal je zeker niet worden teleurgesteld.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik moet zeggen dat de iPad Pro, kwa snelheid, de eerste iPad is die eindelijk eens lekker werkt. Supersnel, soepel, niet schokkerig bij het swipen tussen apps etc.

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik neem sinds een tijdje mijn 12.9″ iPad af en toe mee naar m’n flexplek. Ik ontwikkel dan de hele dag websites op de iPad. Met het programma “Coda” kom je dan een heel eind. Alleen afbeeldingen uitsnijden op pixelniveau is volgens mij nog niet mogelijk. Maar verder kan ik tot nu toe alles doen wat ik ook op OS X doe. Het toetsenbord typt echt fantastisch. Het is een andere manier van werken, maar als je eenmaal de juiste apps hebt gevonden kan het echt wel voor velen de laptop vervangen.

 • Profielfoto
  donut

  Ik snap het niet meer;
  Aan de ene kant wil Apple OSX met iOS niet versmelten, aan de andere kant presenteert het de iPad als een laptop vervanger.
  Wat is er nou handig aan een ipad met een los toetsenbord en een penceel?
  In plaats van 1 moet je steeds 3 dingen meenemen. Het iOS is een gemankeerd OS. Het is zo flexibel als een steen en verplicht je alles in de Apple store te kopen.
  Alles wat makkelijk was op een laptop wordt onhandig. Het geheugen is klein – je kan niet even spullen verplaatsen- er is geen finder- onbegrijpelijk.
  Alles in de cloud – tot je draadloze verbinding wegvalt en je je spullen niet kan bereiken…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Apple leende ons voor deze review een iPad pro uit

  Vandaar het over positieve stukje artikel.
  En zeker getypt op laptop ;).

  Het file management is eenvoudig,

  Ja… zie maar even bestandje over te dragen aan collega die naast je zit.(zonder wifi en paar honderd mb)
  Offe pdf te printen vanuit website…
  Nee echt eenvoudig….

 • Profielfoto
  VRam

  wat vinden we van truetone? in de Applestore even uitgeprobeerd maar persoonlijk vind ik de kleurtemperatuur al snel (veel) te warm op de iPad. Voor mij heeft Truetone geen (meer)waarde.

 • Profielfoto
  pippen2

  Wat is er nou handig aan een ipad met een los toetsenbord en een penceel?

  Een tablet is veel compacter en lichter om mee te nemen en je haalt het toetsenbord er af als je gaat lezen. Met mijn flexwerk voel ik me er veel vrijer mee dan met de laptoptas.

 • Profielfoto
  mmww

  @THX-1138

  Nooit een iPad Air 2 gebruikt zeker, je merkt echt amper verschil in snelheid.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Ik heb op mijn iPad Air al een toetsenbord van Logitech.
  En eerder een iPad mini 1 met toetsenbord.
  Alles wat hierboven staat over dat toetsenbord, kan al veel langer gebruikt worden.
  Hoef je echt geen iPad Pro voor te kopen.

  Ik vind een toetsenbord zoveel toegevoegde waarde bieden (alleen al dat het scherm niet steeds voor 2/3 in beslag wordt genomen door een toetsenbord), dat ik mijn iPad niet meer zonder wil hebben.
  Weglaten van het Logitech toetsenbord kan altijd nog, is ook zo gepiept.
  Dus praat me niet van een “onhandig toetsenbord” want dat is kletspraat.

  Een voordeel van het toetsenbord van de Pro kan zijn dat deze niet meer via Bluetooth werkt.
  Het opstarten van een in slaap gevallen toetsenbord zou dus geen tijd meer hoeven kosten.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het is een andere manier van werken, maar als je eenmaal de juiste apps hebt gevonden kan het echt wel voor velen de laptop vervangen.

  Dus jij sleept een iPad Pro 13-inch (713 gram) én een Smart Keyboard (330 gram) mee naar je werk om websites te bouwen… alleen werkt het niet zo fijn als OS X? Koop gewoon een 12-inch MacBook; dat ding weegt 920 gram, draait een echt OS én het is goedkoper.

  – iPad Pro 13-inch 256 GB (€1.279) + Smart Cover (€179) = €1.458
  – MacBook 12-inch 256 GB = €1.449

 • Profielfoto
  iberno

  Of de iPad niet meegeleverd moet worden met een stylus of toetsenbord?! Graag! Dan koop ik m direct;)

 • Profielfoto
  pippen2

  Koop gewoon een 12-inch MacBook, dat ding weegt 920 gram, draait een echt OS én het is goedkoper.

  Het gaat om de flexibiliteit. De iPad Pro gaat – in mijn geval – mee naar het werk en ’s avonds is het ook het entertainment apparaat. Daar is een laptop lang niet zo geschikt voor. Bovendien gaat de batterij van de iPad nog ietsje langer mee. Dat is ook fijn (geen adapter meenemen). Voor mij voldoen de iOS apps al prima en die zullen alleen nog maar veel verder ontwikkeld gaan worden. Ik durf te wedden dat steeds meer ontwikkelaars hun iOS versies sterk gaan uitbreiden en er komt een moment waarop ze de Mac OS X versie gaan inhalen. Ik gebruik mijn Macbook Pro 15″ Retina overigens ook nog steeds met volle tevredenheid. Maar zoals gezegd werkt de iPad Pro echt wel heel prettig, op zijn eigen manier. Je moet er alleen wel voor open staan.

 • Profielfoto
  Flesh

  @Pippen2, je gebruikt Coda zie ik. Wat voor web development doe je allemaal precies? Ik ben wel benieuwd in hoeverre een iPad Pro mijn MacBook kan vervangen (op momenten) als front-end developer. Een mooie grote monitor blijft in veel gevallen wel nodig voor mij persoonlijk.

 • Profielfoto
  pippen2

  @Pippen2, je gebruikt Coda zie ik. Wat voor web development doe je allemaal precies? Ik ben wel benieuwd in hoeverre een iPad Pro mijn MacBook kan vervangen (op momenten) als front-end developer. Een mooie grote monitor blijft in veel gevallen wel nodig voor mij persoonlijk.

  Ik doe voornamelijk back-end, dus meestal puur programmeren. Ons CMS is nu dusdanig opgebouwd dat het ook prima is te gebruiken op mobiel en tablet. Je zou theoretisch met een app als “ProtoSketch” of “Adobe Comp” een ontwerp voor een site kunnen maken. Maar het ontwerp wordt dan wel vrij basic. Ook is het slicen van afbeeldingen nog niet goed te doen (althans, ik heb daar nog geen goede app voor gevonden). Dus als front-end developer mis je nu nog wel teveel dingen denk ik.

 • Profielfoto
  ibla

  Ik ben bijna voortdurend op reis voor mijn werk en reis het liefste zo licht mogelijk. Heb een 12″ MacBook, maar nu ook een iPad Pro 9.7″. In de trein, airportlounge en vliegtuig is de iPad toch aanzienlijk gemakkelijker. Met een smartcase en het keyboardcover is ie goed beschermd en toch aanzienlijk kleiner dan mijn MacBook met sleeve er omheen. Tevens annoteer ik veel in PDF’s wat met de iPad met Pencil ook aanzienlijk gemakkelijker gaat dan op de MacBook. Ik heb thuis een Synology staan en die synct al mijn files via de DS Cloud app lokaal naar mijn iPad. Vanuit de office apps kan ik offline in het vliegtuig al mijn bestanden in DS Cloud openen, bewerken en weer opslaan. Het lukt me met bepaalde apps zelfs om PDF files te maken (ja, ook van websites) echter er is een ding wat ik niet op mijn iPad kan. Calculaties maken in een door mijn werkgever aangeleverde sheet welke macro’s bevat. Ik snap niet dat Excel for iOS nog geen macro’s kan openen. Overigens kan Excel for Mac dit ook niet… Voor deze specifieke file moet ik zelfs Windows op m’n MacBook draaien – belachelijk…. Maar goed, verder vervangt ie voor mij dus mijn MacBook. Maar dan vooral onderweg.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik werk wel eens met webbased apps. Nou dat is waardeloos op een iPad. Menu’s die prima werken op een computer worden hier plots schermvullend of zijn helemaal niet mogelijk. Het iOS is gewoon niet handig!
  Een collega werkte met een iPad maar is overgetapt op een Android, omdat het zeer moderne file management op de iPad zo “fantastisch” en “eenvoudig” was (not!).
  Echt, ik snap werkelijk niet dat men in het artikel hier zo positief is over het ontbreken van een filemanagement systeem. Als dat zo handig is, waarom zit het dan wel in OSX?? Ze zouden het er direct uit moeten halen als het zo fantastisch is als het er niet op zit.

 • Profielfoto
  Unlock32

  Apple leende ons voor deze review een iPad pro uit

  Vandaar het over positieve stukje artikel.
  En zeker getypt op laptop ;).

  Het file management is eenvoudig,

  Ja… zie maar even bestandje over te dragen aan collega die naast je zit.(zonder wifi en paar honderd mb)
  Offe pdf te printen vanuit website…
  Nee echt eenvoudig….

  Jij hebt volgens mij of een behoorlijk “een” probleem of is dit misschien het nieuwe schrijven 2016?

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik werk wel eens met webbased apps. Nou dat is waardeloos op een iPad. Menu’s die prima werken op een computer worden hier plots schermvullend of zijn helemaal niet mogelijk.

  Een website hoort op een iPad gewoon goed te functioneren (ik maak ze). Als een webapp dat niet doet, dan zouden de makers toch dat heel snel moeten oplossen. Een website van vandaag werkt gewoon goed op desktop én mobiel. Feit is dat je er nu dus niet mee kunt werken, maar het is niet af te rekenen aan het OS. Safari op iOS pakt alles naar mijn mening heel goed op (beter dan Chrome op Android), maar de bouwer moet wel met zijn tijd mee gaan. Want hoe je het wendt of keert, het gaat hoe dan ook mobiel gebruikt worden.

  Echt, ik snap werkelijk niet dat men in het artikel hier zo positief is over het ontbreken van een filemanagement systeem. Als dat zo handig is, waarom zit het dan wel in OSX?? Ze zouden het er direct uit moeten halen als het zo fantastisch is als het er niet op zit.

  Omdat het de manier van werken bepaald. Je kunt zoiets niet zomaar van de een op andere dag uit een OS halen, omdat je dan heel veel boze gebruikers zult hebben. Als je je bestanden op iCloud Drive zet heb je op iOS overigens wel gewoon een filesystem zoals we altijd al gewend zijn.

 • Profielfoto
  SvS

  Wat is te aanbevelen, 32GB of 128? Zo’n groot verschil, ook in prijzen.
  Waarom is er geen 64GB versie? Voor dat prijs van basismodel had er wel minstens 64GB aan boord mogen zitten. Nu weet men ook niet goed te inschatten wat de moeite waard is qua geheugen in verhouding tot de aanschafprijs.

 • Profielfoto
  App69

  Voor dat prijs van basismodel had er wel minstens 64GB aan boord mogen zitten

  Volledig mee eens.

 • Profielfoto
  farl4web

  Het is ongetwijfeld een mooi apparaat en ik was eigenlijk van plan om mijn iPad 4 32 gb te vervangen. Maar de prijs is echt te hoog en waarom is er geen 64GB? Als ik voor 128GB kies dan kost me dat bijna €200 meer! Vind ik best een naaistreek van Apple. Ik ben fan van het eerste uur, maar nu begint onze relatie toch wat barsten te vertonen. Ik voel me soms echt gebruikt. Bijvoorbeeld de smart cover van de iPad Pro 9,7 is 14€ duurder dan smart cover voor de iPad Air 2. Volgens mij is dat ding bijna identiek. Voor de eerste keer ga ik niet de nieuwste kopen, maar de iPad Air 2 64GB. Beetje jammer dit.

 • Profielfoto
  H.deweg

  Volgens mij is enige legitieme reden om een iPad Pro te kopen de pencil. Dat schijnt goed te werken. Verder vind ik het onnavolgbaar waarom je voor 1400 euri een onvolledige computer gaat kopen, die je toch graag als zodanig zou willen gebruiken. O ja, ik zie ook nog wel een toepassing in de 65+ markt. Lekker groot niet teveel opties en intuïtief.

 • Profielfoto
  SvS

  @farl4web precies mijn conclusie ook. Dan liever de Air 2, terwijl de extra’s van Pro 9,7 mij wel meer lonkt. Dus waarschijnlijk toch geen van beiden, want nu met komst van Pro 9,7 zou Air 2 mij gevoel geven van een ‘net-niet’-apparaat, terwijl dat tot voor kort dè snelste iPad was waar je veel mee kunt. Dom, Apple!

 • Profielfoto
  App69

  Ging ook de nieuwe kopen maar de prijs was me ook te hoog.
  iPad Air 2 gekocht en nog geen second spijt van.

 • Profielfoto
  RJG

  Op de nieuwe iPad gewacht maar uiteindelijk toch de iPad Air2 gekocht. Ik heb gewoon niet zo veel geld over voor een tablet. En voor het echte werk gebruik in mijn MacBook Pro.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Apple leende ons voor deze review een iPad pro uit

  Vandaar het over positieve stukje artikel.
  En zeker getypt op laptop ;).

  Het file management is eenvoudig,

  Ja… zie maar even bestandje over te dragen aan collega die naast je zit.(zonder wifi en paar honderd mb)
  Offe pdf te printen vanuit website…
  Nee echt eenvoudig….

  Jij hebt volgens mij of een behoorlijk “een” probleem of is dit misschien het nieuwe schrijven 2016?

  nee soffy ik zit mamelijk wek op Ifad tyfboart te tyffen.