Lucas Raggers
Lucas Raggers Reviews 11 april 2016

Review: de iPad Pro 9,7 inch

De iPad kent een grillige levensloop tot dusver. De start van de iPad was in verkochte aantallen succesvoller dan de iPhone. Maar plots was daar de kentering in 2014. Kwartaal na kwartaal werden er minder iPads verkocht. Met de iPad Pro lijkt Apple met de iPad een nieuwe fase in te gaan. We gebruikten een week lang intensief de 9,7 inch iPad Pro om te zien of deze iPad het tij kan keren.

iPad versus laptop
Met man en macht proberen de groten der techbedrijven de toekomst van PC uit te vinden. Microsoft staat aan de ene kant met de Surface, Apple aan de andere kant met de iPad Pro. Microsoft kan niet kiezen en levert de Surface met Windows én de touchomgeving met ’tiles’. Apple’s iOS is echter gemaakt voor de iPhone in 2007 en dat breekt op bij de iPad. Met de iPad Pro probeert Apple iOS naar een hoger plan te brengen. Zij het met kleine stapjes.

Met de iPad Pro kan overal gewerkt worden

Allereerst is daar multitasking. Het scherm kan nu gedeeld worden door twee apps. Dankzij ‘Slide Over’ kun je tijdens het browsen snel even chatten met iemand zonder Safari te hoeven verlaten. En dankzij ‘Picture in Picture’ kun je én een filmpje kijken in de hoek van het scherm terwijl je in Word bezig bent. Deze functies maken het werken en multitasken op een iPad iets minder rigide.

TrueTone
De beste feature van de 9.7 inch iPad Pro is misschien wel het scherm. Het is een retinascherm, reflecteert een stuk minder dan de iPad Air 2, maar TrueTone spant werkelijk de kroon. Al heb je het niet snel in de gaten. In tegenstelling tot de 12,9” iPad Pro kijkt de 9.7″ iPad pro naar het licht in de omgeving en stemt de kleurtonen van het scherm daar vervolgens op af. Het effect hiervan is duidelijk wanneer je TrueTone handmatig uitschakelt in de instellingen. Dan zie je namelijk weer hoe koud en blauw het scherm voorheen eigenlijk was. TrueTone is wat mij betreft de beste innovatie sinds jaren. Hopelijk maakt het in september de overstap naar de iPhone.

TrueTone past je scherm aan aan je omgeving

Smart Keyboard
Het praktisch nut‘ van de iPad pro verdubbelt wanneer je het Smart Keyboard erbij koopt voor €169. Alleen dan kan het de concurrentie met een laptop aan. Het Smart Keyboard typt wat onwennig in het begin. Maar na 15 minuten blijkt dat je er net zo goed mee uit de voeten kunt als met het toetsenbord van een MacBook.

Houd de Command-toets ingedrukt voor alle mogelijkheden

Het toetsenbord brengt ook OS X functionaliteit naar de iPad. Zo kun je bijvoorbeeld met Command-Tab switchen tussen apps en kun je met Command-spatiebalk Spotlight activeren. Niet overal gaat de parallel met de Mac echter op, waardoor verwarring ontstaat. Zo kun je een Youtube filmpje niet pauzeren met de spatiebalk en ontbreekt een escape knop waarmee je acties kunt afbreken. Command-W, tenslotte, sluit een tab in Safari, maar doet bij de meeste andere apps niets. Tip: als je de Command toets ingedrukt houdt, krijg je een overzicht van de mogelijkheden. Die verschillen per app.

Apple Pencil
De Apple Pencil is de ideale accessoire voor de creatievelingen onder ons. Met apps als Procreate, Adobe Sketch en Paper komt de drukgevoeligheid van het scherm goed tot uiting. Maar ook als schetsen niet je ding is, komt de Apple Pencil van pas. Als een traditionele stylus (“Ugh”) ‘schilder’ je makkelijk door iOS en de interfaces van apps heen.

De Pencil is echter niet te gebruiken om Control Center uit de onderkant van het scherm te toveren, of het berichtencentrum uit de bovenkant. Splitview activeren is ook niet mogelijk met de Pencil. Hiervoor moet je dan toch weer met je vinger naar het scherm. Zo blijft de interactie met de iPad Pro in combinatie met een Apple Pencil een rare mengeling van de vinger en het potlood.

Meeleveren of niet?
Het is nu ondenkbaar, maar bij de ontwikkeling van de Lisa en Macintosh was het geen uitgemaakte zaak dat er standaard een muis bij de computer meegeleverd werd. Uiteindelijk werd hier wel voor gekozen, en terecht. Je kunt je afvragen of de iPad pro niet standaard meegeleverd zou moeten worden met een Pencil of, liever nog, een Smart Keyboard. Al was het maar omdat de iPad pro zonder deze accessoires weinig meerwaarde biedt ten opzichte van de iPad Air 2. De kracht van de iPad Pro zit hem in het toetsenbord en de Pencil. Alleen dan kun je de iPad pro vergelijken met een laptop. Alleen dan kun je echt werk verzetten. Aleen dan kun je de iPad echt Pro noemen.

De toetsen van het Smart Keyboard hebben meer ‘travel’ dan de toetsen van de MacBook

Prijs
Apple leende ons voor deze review een iPad pro uit met 256 GB geheugen en de mogelijkheid om er een data simmetje in te stoppen. Inclusief Apple Pencil en Smart Keyboard kost deze combinatie maar liefst €1477. Voor dat geld kun je een MacBook, Macbook Air of zelfs een MacBook Pro kopen. De goedkoopste iPad Pro mét Smart Keyboard kost €858 en is daarmee goedkoper dan de goedkoopste laptop van Apple.

Conclusie
De iPad pro is zonder twijfel een technisch hoogstandje. Hij is razendsnel, het scherm is met name dankzij TrueTone fantastisch, het geluid is dankzij de vier speakers sterk verbeterd en met het Smart Keyboard kan er moeiteloos serieus werk verricht worden op de iPad Pro.

iOS 9.3 op de iPad Pro schurkt met dit toetsenbord en de verbeterde multitasking tegen Mac OS aan. Na een week intensief werken op de iPad Pro viel het me met name op dat er een hoop onnodige ballast verdwijnt op een iPad Pro. Het file management is eenvoudig, je wordt niet geconfronteerd met bijvoorbeeld een Library en window management is niet aan de orde. Dertig jaar PC-tradities verdwijnen.

Het is echter de vraag welke plek de iPad Pro moet innemen. Dit hangt meer dan bij de aanschaf van een laptop af van wat je ermee doet. De eerder genoemde creatievelingen zullen dankzij de Apple Pencil snel verleid worden. Mensen die voornamelijk in Word, Pages of een andere tekstverwerker leven, kunnen hun lol ook op met de iPad Pro in combinatie met het Smart Keyboard. Denk je het toetsenbord en het potlood prima te kunnen missen, dan kun je eigenlijk beter de goedkopere iPad Air 2 kopen.

Al met al is de iPad Pro een fantastische tablet. Kies je voor de iPad Pro, dan zal je zeker niet worden teleurgesteld.

Reageer op artikel:
Review: de iPad Pro 9,7 inch
Sluiten