Zeg @politie, volgende keer een iPhone?

Door: Raymon Mens - 41 reacties

Hier moesten we om gniffelen. In het AD vandaag een verhaal over agenten die steen en been klagen over hun nieuwe dienst­telefoon. Het toestel is traag, apps werken niet en de batterij gaat snel leeg. De telefoon in kwestie? Een Samsung Galaxy S5.

De Galaxy is onderdeel van een programma dat Mobiel Effectiever op Straat (MEOS) heet en laat agenten via een speciale Politie-app snel bekeuringen uitschrijven, identiteitskaarten checken en meer. In theorie dan…

Wel apps afsluiten, agent

Volgens politievakbond ANPV werkt het digitale bonnenboekje in de praktijk slecht en komt dat zowel door de politie-software als de Samsung-telefoon. Een agent zegt dat zijn diensttelefoon na een halve dag leeg is en dat hij ‘allerlei trucs’ moet doen om zijn dienst door te komen. Een politie­woordvoerder stelt in het AD dat agenten gewoon slim moeten omgaan met hun toestel en dat het open hebben staan van veel apps slecht is voor de accuduur. (Apps afsluiten is iets dat iOS-gebruikers vooral niet moeten doen)

WhatsApp als noodoplossing

De door de politie ontwikkelde software werkt volgens het verhaal uit de krant dermate slecht dat agenten soms WhatsApp op hun privételefoon gebruiken om elkaar van feiten op de hoogte te stellen en beeldmateriaal uit te wisselen. Hoewel de chat-app tegenwoordig versleuteld is, kan dat natuurlijk niet de bedoeling zijn. Een woordvoerder zegt dat er nog “aan de software geschaafd wordt” en dat de reactietijd momenteel drie tot vier seconden is. Wij begrijpen de agenten wel. Stel je eens voor dat je bij iedere handeling op je smartphone drie tot vier seconden moet wachten…

meos
De MEOS-app op een Galaxy S5.

Momenteel beschikken 22.000 dienders over een Samsung Galaxy S5 en komende zomer moeten alle 33.000 agenten zijn uitgerust met het toestel. De telefoons zijn voorzien van tracking software en kunnen in geval van verlies op afstand worden gewist.

Even vergelijken: met Mobile Device Management kan dit ook op iOS. Met de iPhone zou iedere agent bovendien een volledig versleutelde telefoon op zak hebben. De Galaxy S5 heeft standaard geen hardwarematige encryptie. De vingerafdrukscanner van de iPhone is tot slot superieur aan die van de Galaxy S5, waar je met je vinger over de home-knop moet vegen. Als het Apple Business Team nu alvast begint met lobbyen, hebben de agenten over een aantal jaar wél een goed werkende telefoon tot hun beschikking.

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  Targaryen

  hihihihi, laten we nog even Samsung door de drek sleuren, hihihihi

 • Profielfoto
  monstergup

  Is wel een beetje een scheve vergelijking, een s5 met een moderne iphone vergelijken ?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @monstergup: Valt wel mee. De S5 is uit 2014, de iPhone 6 ook. De punten die in het artikel staan gelden zelfs voor een iPhone 5s uit 2013. Die was al ook volledig versleuteld en heeft een goede vingerafdrukscanner.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Iets te hoog ‘Samsung-bash’-gehalte, maar gelukkig grotendeels wel op feiten berust. Dus ik zeg okay.:) Desondanks vraag ik mij af wat de redenen zijn geweest om voor het Android platform te kiezen.

  Opener, daardoor meer mogelijkheden? Prijs? 80% van de markt gebruikt Android, dus is er ook een lagere drempel voor alle dienders?

 • Profielfoto
  Zakske

  Ook met Android hoef je geen apps af te sluiten; het lijkt er meer op dat de software die ze moeten gebruiken (MEOS) extreem ruk geschreven is… zoals je wel vaker bij overheidsopdrachten voor ICT ziet.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @Targaryen: Hoezo? Samsung doet niets fout, het is eerder die MEOS-app die bar slecht ontwikkeld is. Eigenlijk de ontwikkeling nog niet voltooid.

  Beetje hetzelfde als het OV-chipsysteem, dat is ook gelanceerd toen het nog niet voldoende ontwikkeld is. Daardoor loopt iedereen vandaag de dag nog steeds te zeuren terwijl het inmiddels vlot en stabiel draait.
  Het kent zijn beperkingen, maar de mogelijkheden werken zoals het hoort.

 • Profielfoto
  Afroman

  Dit artikel slaat als een lul op een drumstel.

 • Profielfoto
  michiel112

  Zielig artikel… Hetzelfde artikel zou je kunnen schrijven door MEOS te vervangen door OMT-app en Galaxy door iPhone.

 • Profielfoto
  farl4web

  Haha!:lol:

  Belachelijk dat politie met zulke gevoelige informatie (ook over slachtoffers en daders) op onversleutelde onveilige telefoons rondloopt.

  Updaten naar iPhone!:smile:

 • Profielfoto
  BomC

  @SunKeeper: dit is een heel ander probleem dan bij het OV-Chipsysteem speelde. Het probleem daarbij was niet de automatiseringskant (althans, niet hoofdzakelijk), maar de veiligheid van data en vooral de manier waarop de klanten ermee om moesten gaan. En dat is voor incidentele gebruikers nog steeds niet echt opgelost, vandaar het gebrom.

 • Profielfoto
  Hydræ

  @Afroman: die kende ik nog niet. Wel Als een tiet op een stoeprand.

  Ontopic: kan de Samsung keuze een onderdeel van een aanbesteding geweest zijn? Goedkoop is vaak miskoop is mijn ervaring.

 • Profielfoto
  polansky

  Duh – Een Galaxy S 5 werkt nog altijd beter dan een iPhone 4s onder de laatste iOS versie.
  Bovendien als het volledige politiekorps iPhones zou kopen zouden er hier weer velen lopen zeuren dat het ‘ons’ belastinggeld is dat verkwist wordt.

 • Profielfoto
  Kees123

  Ik meen me te herinneren dat de reden voor het kiezen van een Samsung Galaxy telefoon was dat Samsung de KNOX beveiliging heeft op haar toestellen. Schijnt heel hoog aangeschreven te staan, ook voor politici en medewerkers van de staat etc. Zou ermee te maken hebben gehad.

 • Profielfoto
  kimiferrari

  Goh een Galaxy S5 uit april 2014 werkt beter dan een iPhone 4s uit oktober 2011 wie had dat gedacht:lol:

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Een slechte App blijft een slechte App, ook op iOS.
  En je moet je afvragen of de accuduur van de iPhone wel de hele dag haalt. Mij lukt het in ieder geval al niet.
  Klinkt een beetje als Samsung bashen zonder vergelijkend waren onderzoek. Daarnaast is de iPhone duurder dan de S5.

 • Profielfoto
  KoenWestendorp

  Oeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 • Profielfoto
  MEEUW

  2 feiten.
  1) overheid en ict gaat niet samen, zie history projecten.
  2) dit heeft niks met de telefoon te maken. Maar met de software wat de politie gebruikt.

  Slecht stukje journalistiek als je het überhaupt mag noemen. Dit is een triest stukje “wij zijn beter”….

 • Profielfoto
  THX-1138

  Neem nooit een ICT-er in dienst die langer dan 3 jaar bij de overheid heeft gewerkt.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @polansky… ?? iPhone 4s (2011) en Galaxy S5 (2014)… Vreemde vergelijking. Daarbij ken ik voldoende mensen die met een iPhone 4s tevreden zijn (zolang je maar niet teveel en te zware apps draait).

  Dus vraag in 2019 nog even naar de tevredenheid van mensen met Galaxy S5 (die dan op zeker NIET de laatste Android versie zal kunnen draaien)…

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Goed artikel trouwens…

 • Profielfoto
  tomc

  Waarom altijd dat gelach met samsung?
  Akkoord, samsung heeft heel wat troep gemaakt in het verleden en toonde zich niet altijd van zijn creatiefste kant, de galaxy s5 is hier een mooi voorbeeld van, maar de topmodellen die ze vandaag neerzetten zijn beter, mooier en goedkoper dan een iPhone. Dat moet zelf bij de fanboys met oogkleppen op behoorlijk pieken.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Het zijn niet de apps die “ruk”zouden zijn, maar meer de veilige verbinding waarmee de politie te maken heeft. Alles loopt via verschillende beveiligde servers, en dat vertraagt de goede werking van de apps.

  Ik denk dat ook de iPhones hier last van zullen hebben, dat alles traag verloopt.
  Al is er s’avonds wel enig snelheidswinst te behalen, als het dagdienstpersoneel naar huis is.

  De iPhone 6 (s) plus laten wel een betere accu duur zien en halen het einde van de dienst gemakkelijker, tenzij die langzame beveiligde servers roet in het eten gooien.

  En ja, de Europese aanbesteding is de oorzaak dat er voor Samsung is gekozen. Ook de iPhone is in beeld geweest.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Weer een mislukt it project van de overheid

  Ging het P 2000 project ook al niet fout bij de politie?

  En de belasting betaler moeten de kosten betalen

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Momenteel beschikken 22.000 dienders over een Samsung Galaxy S5

  Hebben ze het dan niet goed getest alvorens 22k agenten hiermee te voorzien? :shock: Frapant. (Ik kan me herinneren dat ik mijn S3 mini een fantastisch snel en vloeiend apparaatje vond. De iPhone 4S was trouwens ook prima.)

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  Je kunt nu wel als een stel giechelende tienermeiden Samsung afschrijven, maar dit heeft vrij weinig met de Galaxy S5 te maken. Wat de accuduur betreft, ik heb een S5 gehad en heb tot nu toe nog geen iPhone mogen bezitten die in de buurt kwam van die accuduur.
  Verder is voor elk platform goede software te schrijven. Maar zoals je hier ziet, ook slechte. Het hele idee achter aanbestedingen werkt in de praktijk niet. Er wordt te snel beoordeeld op prijs en niet op kwaliteit. Dus veel partijen duikelen over elkaar heen om voor de laagste prijs te kunnen te kunnen leveren. Tsja…

 • Profielfoto
  Dydefox

  Aanbesteed op de laagste prijs omdat het gemeenschapsgeld is en de eisen te summier zijn omschreven. Daarnaast is apple natuurlijk een high-end merk en daar hoor je overheidsdienaars niet mee uit te rusten. Anders hebben ze betere spullen dan de criminelen…waarom geen inzet van de plukze opbrengsten? Dan versla je ze met hun eigen middelen!

 • Profielfoto
  Macman

  Bezuinigingen, weggesaneerd, slecht functionerende landelijke politie en alsof ze het al niet zwaar genoeg hebben ook nog een Samsung Galaxy S5? Zijn ze al niet genoeg gestraft?

  Bovendien zijn die Android toestellen met hun 200 verschillende versies Android niet goed te beveiligen, dus heel makkelijk te infecteren met malware en virussen. Hoop dat ze een goede virus/malware scanner hebben, ook zal die het toestel ook nog trager maken.

  Een voordeel, ik zal me goed gedragen op straat, want ik moet er niet aan denken wat er allemaal met mijn gegevens gaat gebeuren op zo’n apparaat met crappy software!

  Tip: Neem wat powerbankjes mee!

 • Profielfoto
  4you

  @Macman

  Toen iPhone gebruikers zich massaal versliepen omdat het klokje een probleem had toen hoorde je niemand.

  Ik word een beetje moe van al dat bashing.

 • Profielfoto
  JohnH

  Dit artikel slaat als een lul op een drumstel.

  Bij de Marine zeiden we vroeger, ‘Dit slaat als een lul op een pakje boter’.

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  Wie zich iets beter verdiept in het onderwerp weet dat de (politie) software de oorzaak is. Maar zoals gewoonlijk komen de onemorething / apple fanboys weer niet verder dan dom gebash.

 • Profielfoto
  flam

  Dat bashing is inderdaad irriterend aan het worden. We gebruiken thuis behoorlijk wat Apple toestellen (imac, macbook air, macbook pro, verschillende tablets, Apple tv en een iphone 6plus), maar daarnaast gebruik ik zelf ook nog een samsung S6 edge plus en een LG V10 en ik stel vast dat deze android toestellen even vlot en goed werken als een iphone. Bovendien krijgen deze toestellen zeer regelmatig beveiligingsupdates (zelfs mijn twee jaar oude LG G3 krijgt ze nog!) en moeten ze ook op het vlak van design niet onderdoen voor een iphone. Ik gebruik graag Apple toestellen, maar af en toe slaat Apple de bal ook wel eens mis! Apple kan best nog wat leren van android en omgekeerd…
  Ik gebruik dagelijks zowel apple, windows als android toestellen en zal dit ook in de toekomst blijven doen. Het beste toestel bestaat niet, ze hebben allemaal hun voor- en nadelen.

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  Zeg OMT vrienden. Als je Samsung gaat bashen, kun je dan ook even iets zeggen over de conflicten bij Apple? https://www.theinformation.com/infighting-slows-apples-cloud-engineering-efforts

 • Profielfoto
  DBLCreations

  hihihihi, laten we nog even Samsung door de drek sleuren, hihihihi

  Samsung / Android neemt ook elke kans om iphones er door te sleuren, dus waarom zou een Apple website als one more thing het niet mogen doen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  hihihihi, laten we nog even Samsung door de drek sleuren, hihihihi

  Samsung / Android neemt ook elke kans om iphones er door te sleuren, dus waarom zou een Apple website als one more thing het niet mogen doen.

  Dat is dan echt typische kinderachtig gedrag. “maar hij begon”…
  Maargoed dat niet heel de wereld hier op gebaseerd is.
  Wees dan volwassen en ga er op een humoristische manier mee om zo af en toe heel subtiel.

 • Profielfoto
  Zakske

  Samsung / Android neemt ook elke kans om iphones er door te sleuren, dus waarom zou een Apple website als one more thing het niet mogen doen.

  Samsung verlaagt zich soms tot dat niveau, maar Android nooit. Voor Google maakt het namelijk geen reet uit of je Android of iOS gebruikt, het enige wat telt is dat je de programma’s en diensten van Google gebruikt.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik zou gewoon een goede Nexus-telefoon gebruiken. Ook hardwarematige encryptie, remote management van je devices, geen last van bloatware of vertraging, en de helft van de prijs van een iPhone.

  Heel het korps voorzien van iPhones is best een aanslag op de schatkist.

  Overigens moet je ook bij Android apps juist niet afsluiten. Lijkt er meer op dat die MEOS-app waanzinnig slecht geschreven is …

  OMT produceert vrijwel nooit een zinnig artikel als Android erin betrokken wordt. Wat is dat toch altijd …?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik krijg bij dit verhaal ook een beetje het gevoel dat die politie-app MEOS? Een beetje de Facebook app is. Ook daarvan is bekend dat die veel geheugen en energie vreet. Die politie-app moet waarschijnlijk nogal veelzijdig zijn als je al soorten overtredingen moet kunnen ondersteunen. Aan de andere kant: de consumentenapp BuitenBeter werkt wel vrij aardig.
  Nieuwe telefoon zou ook een nieuwere galaxy kunnen zijn. Verder moeten de ontwikkelaars en netwerkarchitecten ernstig aan de slag. Toch jammer dat wat goedkoop begint in de aanbesteding daarna altijd uit de hand loopt in de nafacturatie. Ik zou wel eens goede voorbeelden willen willen zien van een aanbesteding. Er moeten toch ook goede kanten aan zitten? Ik hoor ze echter nooit. De klant, de leverancier, of beide gaan altijd het schip in.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  sjonge jonge, ik kom maar even op voor Samsung! Beslist geen slecht merk, echter heb ik momenteel wel slechts 2 apparaten van Samsung.;-)
  Namelijk een kleurenlaser all-in-one printer/scanner/fax en een BDXL brander (waarmee ik naast cd&dvd ook blu-ray schijfjes (tot wel 128GB) kan branden, en met de juiste software op mijn iMac gewoon lekker Blu-Ray kan kijken).
  Voor de rest alles Apple. En Philips Hue natuurlijk.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Mn data en paspoort gegevens via een Android telefoon, kan ik dat als burger weigeren i.v.m. Veiligheid van gegevens? Ik geloof voor geen goud dat die politieapp encrypted is..

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb echter nooit gezegd dat Samsung een slecht merk is, heb er genoeg telefoons van gehad en heb 3 TV’s gehad van hun, waarvan één kapot is gegaan. Dus zeker geen slecht merk. Maar goed, zoals ik al zei, Samsung of gelijk welk ander merk pikt ook op Apple, en neen @ Meeuw, dat gaat absoluut niet over kinderlijk gedrag. Je moet eens leren dat actie = reactie is. Simpel. Als ge kritiek geeft of je deelt een slag uit, kan je er ook één terug verwachten en moet je kunnen incasseren, kan je dat niet, dat is dan pas kinderachtig.

  Soit, genoeg geluld. Feit is, dit is een Apple website, tuurlijk ga ik (en misschien nog een paar andere Apple fans), ter verdediging van Apple. Als je op een Android website gaat of weet ik veel wat, dan verwacht ik daar ook geen Apple liefhebbers :/