Pegatron: de strijd tegen overuren in beeld

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Wie aan iPhone-fabriek denkt, denkt aan Foxconn. Er is echter nog een Chinees bedrijf dat Apple’s producten assembleert en dat is Pegatron. Bloomberg bezocht een vestiging in Shanghai. Een fabriek met campus ten grootte van meer dan 90 voetbalvelden.

De reportage focust zich op nieuwe procedures die moeten voorkomen dat arbeiders overwerken. In China mag een werkweek maximaal 60 uur zijn en in een aantal industrieën zijn 36 overuren per maand toegestaan.

In het laatste verslag over arbeidsomstandigheden bij leveranciers, rapporteerde Apple 97% naleving van de 60-urige werkweek. Een verbetering tegenover de 92% vorig jaar. Bij Pegatron hebben alle 50.000 medewerkers tegenwoordig een incheck-pas gekoppeld aan een database die hun werktijden bewaakt. Voormannen krijgen automatisch een waarschuwing wanneer een werknemer de limiet van 60 uur per week bereikt of zes dagen op een rij heeft ingecheckt. De toegang tot de fabriek wordt dan geblokkeerd.

pegatron001
Buitenplaats van de Pegatron-campus in Shanghai.

De voornaamste kritiek op de Chinese fabrieken is het lage basissalaris dat arbeiders dwingt om meer uren te maken. Onder andere China Labor Watch luidde meermaals de noodklok. Pegatron zegt dat het vooral om inzicht in salaris en kosten voor levensonderhoud gaat. Medewerkers kunnen nu op terminals hun salaris en kosten voor levensonderhoud checken. Het loon voor een assemblagemedewerker is overigens 2020 yuan per maand (ongeveer € 280). Weet dat de iPhone die uit de fabriek komt, minstens het dubbele kost. Inclusief de maximaal 36 extra betaalde overuren is een salaris van 4200 tot 5500 yuan (€ 570 tot 750) per maand mogelijk.

pegatron002
Inklokken en aanmelden.

Bloomberg maakt ook melding van een meningsverschil tussen China Labor Watch en Pegatron over de berekening van het aantal overuren. De NGO schermt met cijfers waaruit blijkt dat medewerkers veel meer dan 60 uur per week hebben gewerkt. Pegatron stelt dat het aantal overuren gemiddeld meevalt en dat de rapporten van China Labor Watch dateren uit een periode met feestdagen waarin medewerkers drie keer zoveel betaald werden om te komen werken.

pegatron003
Voorzieningen op de campus.

Volgens Pegatron daalt het aantal werknemers dat ontslag neemt al twee jaar en wordt gekwalificeerd personeel zo goed mogelijk vastgehouden. Dit gebeurt onder andere door de leefomgeving te verbeteren. Er is gratis Wi-Fi, tv-kamers, een wasserette, mogelijkheid om te sporten en moderne slaapzalen. Een jonge vrouw van 30 jaar, geĂŻnterviewd door Bloomberg, zegt dat Pegatron een meer “relaxte” plaats was dan andere fabrieken. Omdat er nooit meer dan 60 uur per week gewerkt wordt.

Natuurlijk laat een fabriek zich bij zo’n reportage van zijn beste kant zien en zal de werkelijkheid minder rooskleurig zijn. Toch is het goed om te weten dat er serieuze systemen in werking zijn om medewerkers te beschermen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  edwinveldhuizen

  2020RMB is overigens niet verkeerd in China. Een gemiddelde serveerster in de binnenstad verdient zo’n 1500RMB en kosten zijn daar een stuk horen dan de gebieden waar zulke fabrieken staan

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Mijn collega’s verdienen ca. 8000 per maand, maar maken dan ook wel veel uren ; bij projecten zijn weken van 84 uur geen uitzondering en dat is dan ook contractueel verplicht (zo ook voor mijzelf).

 • Profielfoto
  maconly

  Apple is hypocriet , vraagt de hoofdprijs maar betaalt slecht op alle fronten.

  Het wordt tijd dat Apple inde USA gaat produceren en gewoon belasting af gaat dragen.

  Maken mooie dingen maar is gewoon een criminele organisatie, net als all andere multinationals.

 • Profielfoto
  ArMac

  Nou lauwrence, dan zou ik toch maar eens met die baas van je gaan praten. Ook in Nederland is wettelijk vastgelegd dat een werkweek max 60 uur mag duren.

 • Profielfoto
  aaa

  Als je de profiel van Lauwrence had bekeken dan zie je dat hij ook idd in China leeft;) De wereld is eenmaal groter dan niemandsland Nederland.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  @Armac: wat lalala… al zei;-)

  Ik begrijp sowieso niet waar die 60 uren max vandaan komt. Het is hier in China, jawel daar woon ik dus, niet meer dan normaal dat men hier tot in de avonduren bezig is en ook in de weekenden, en dat eigenlijk in alle denkbare sectoren.

  Mocht dit artikel op waarheid berusten maakt dat Pegatron tot een zeer vooruitstrevend bedrijf in China, zeker in Shanghai (lees: bloedfanatieke competitie/concurrentie en streven tot je erbij neervalt).

  Overigens werk ik voor een Chinees bedrijf onder Nederlands management. Het moederbedrijf in NL hanteert niet gek veel verschillende contracten aangaande te maken uren, maar een zaak aanspannen in NL over een teveel aan “verplichte” overuren zal meer kans hebben dan in China.

 • Profielfoto
  jappe

  Met 240 uur per maand verdienen ze dus 280 euro en met 240+36 uur 570 – 750 euro. Lijkt me erg sterk dat die paar uur extra het loon verdubbelen.

 • Profielfoto
  iDEOwen

  Pegatron heeft trouwens een reparatieafdeling in Breda, hoewel deze in Mei helemaal stopt met de werkzaamheden.