Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 april 2016
Leestijd: 2 minuten

Pegatron: de strijd tegen overuren in beeld

Wie aan iPhone-fabriek denkt, denkt aan Foxconn. Er is echter nog een Chinees bedrijf dat Apple’s producten assembleert en dat is Pegatron. Bloomberg bezocht een vestiging in Shanghai. Een fabriek met campus ten grootte van meer dan 90 voetbalvelden.

De reportage focust zich op nieuwe procedures die moeten voorkomen dat arbeiders overwerken. In China mag een werkweek maximaal 60 uur zijn en in een aantal industrieën zijn 36 overuren per maand toegestaan.

In het laatste verslag over arbeidsomstandigheden bij leveranciers, rapporteerde Apple 97% naleving van de 60-urige werkweek. Een verbetering tegenover de 92% vorig jaar. Bij Pegatron hebben alle 50.000 medewerkers tegenwoordig een incheck-pas gekoppeld aan een database die hun werktijden bewaakt. Voormannen krijgen automatisch een waarschuwing wanneer een werknemer de limiet van 60 uur per week bereikt of zes dagen op een rij heeft ingecheckt. De toegang tot de fabriek wordt dan geblokkeerd.

Buitenplaats van de Pegatron-campus in Shanghai.

De voornaamste kritiek op de Chinese fabrieken is het lage basissalaris dat arbeiders dwingt om meer uren te maken. Onder andere China Labor Watch luidde meermaals de noodklok. Pegatron zegt dat het vooral om inzicht in salaris en kosten voor levensonderhoud gaat. Medewerkers kunnen nu op terminals hun salaris en kosten voor levensonderhoud checken. Het loon voor een assemblagemedewerker is overigens 2020 yuan per maand (ongeveer € 280). Weet dat de iPhone die uit de fabriek komt, minstens het dubbele kost. Inclusief de maximaal 36 extra betaalde overuren is een salaris van 4200 tot 5500 yuan (€ 570 tot 750) per maand mogelijk.

Inklokken en aanmelden.

Bloomberg maakt ook melding van een meningsverschil tussen China Labor Watch en Pegatron over de berekening van het aantal overuren. De NGO schermt met cijfers waaruit blijkt dat medewerkers veel meer dan 60 uur per week hebben gewerkt. Pegatron stelt dat het aantal overuren gemiddeld meevalt en dat de rapporten van China Labor Watch dateren uit een periode met feestdagen waarin medewerkers drie keer zoveel betaald werden om te komen werken.

Voorzieningen op de campus.

Volgens Pegatron daalt het aantal werknemers dat ontslag neemt al twee jaar en wordt gekwalificeerd personeel zo goed mogelijk vastgehouden. Dit gebeurt onder andere door de leefomgeving te verbeteren. Er is gratis Wi-Fi, tv-kamers, een wasserette, mogelijkheid om te sporten en moderne slaapzalen. Een jonge vrouw van 30 jaar, geïnterviewd door Bloomberg, zegt dat Pegatron een meer “relaxte” plaats was dan andere fabrieken. Omdat er nooit meer dan 60 uur per week gewerkt wordt.

Natuurlijk laat een fabriek zich bij zo’n reportage van zijn beste kant zien en zal de werkelijkheid minder rooskleurig zijn. Toch is het goed om te weten dat er serieuze systemen in werking zijn om medewerkers te beschermen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pegatron: de strijd tegen overuren in beeld
Sluiten